Mozda ce nekog zanimati postupak povracaja PDV-a. Moj stan ima manje od 40m2, pa sam trazila povracaj samo za mene. Kada celokupan iznos legne na racun GDS-a moze da prodje 10-20 dana dok vas ne pozovu da dodjete po papire koje ce vam oni spremiti. Tada vam daju i spisak dokumenata koje treba spremiti za poresku upravu. Dokumenta mozete da pocnete da skupljate i pre toga. Evo sta treba sve spremiti:
1. Zahtev kupca prvog stana za refundaciju PDV obrazac RFN:
http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/obrasci/RFN.pdf
2. Overena izjava kupca da kupuje prvi stan: Overila sam ovu izjavu u Sudu u Timockoj. Popunite obrazac + 1 kopija koja ostaje sudu. Taksa je 210din.
http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/obrasci/IKPS-PDV.pdf
3. Kupoprodajni ugovor (original ili fotokopija overena u sudu): U sudu u Timockoj. Original na uvid + 2 kopije ugovora (od kojih jedna ostaje u sudu). Taksa je 710din. Salteri za overu rade i subotom.
4. Racun o kupoprodaji stana u kojem je iskazan PDV: Izdaje GDS. Od dana kad celokupna uplata legne na racun GDS-a do dana kada vas oni obaveste SMS-om da mozete doci po papire koje oni spremaju moze da prodje 10-20 dana.
5. Potvrda prodavca da je kupac u potpunosti izmirio ugovorenu cenu stana sa PDV-om - original: Izdaje GDS
6. Zapisnik o primopredaji stana: Ne treba za kupce stanova u Stepi (inace se PDV vraca tek kad se stanovi tehnicki prime)
7. Dokaz o prebivalistu za kupce prvog stana: Moze kopija licne karte ako jos uvek imate staru, a ona je izdata pre 01.07.2006. Za ostale potrebno je uverenje o prebivalistu koje se vadi u Ljermontovoj. Cim se udje u MUP, odmah levo uz stepenice na prvi sprat. Radi 6 saltera. Prvo recite na salteru sta vam treba i za koju svrhu. Za povracaj PDV-a se ne placa administrativna taksa. Popunite obrazac, predate na salteru I sacekate da vam izdaju potvrdu.
8. Izvod iz maticne knjige rodjenih ne starije od 6 meseci: Ja sam po navici otisla u Savski Venac. Takodje se ne placa administrativna taksa za povracaj PDV-a. Samo naglasite za koju svrhu trazite izvod.
9. Uverenje o drzavljanstvu ne starije od 6 meseci: Sve isto kao izvod iz MK.
10. Uverenje Uprave javnih prihoda sa opstine prebivalista da se ne duzi porezom na imovinu (ukoliko kupac ima vise opstina prebivalista od 01.07.2006. onda sa svake opstine treba doneti uverenje): Da ne pricam koliko ovo nema smisla jer Poreska uprava ima uvid nad imovinom svih gradjana, al’ kad vole da im ljudi donose puno papira. Ja sam izvadila ovo uverenje na opstini Vracar,na I spratu. Oni traze da se popuni obrazac, dostavi fotokopija licne karte I ceka se 1 dan. Ni za ovo uverenje se ne placa administrativna taksa.
11. Fotokopija kartice tekuceg racuna.
12. Za kupce stanova u Stepi dostavlja se izjava o povracaju vise refundiranog PDV-a zbog razlike u kvadraturi: Izdaje GDS (Jer ce se tacna kvadratura stanova znati tek po zavrsetku izgradnje).
Posto je sediste GDS-a na Novom Beogradu, povracaj PDV-a se trazi u Poreskoj upravi Novi Beograd, Tosin Bunar 159 (bela zgrada na cosku Tosinog Bunara i Milutina Milankovica), I sprat, soba 115. Kad teta pogleda I proveri da li ste doneli sve potrebne papire, predacete sve na salteru pisarnice u prizemlju. Onda cekate da vas pozovu da potpisete resenje. Na to se sad ceka 45-60 dana (bar su meni tako rekli, mada na njihovom sajtu pise do 30 dana). Kad se potpise resenje ceka se jos jedna do 2 nedelje da vam uplate na racun.