hmhmm":310em8th je napisao(la):
Dragan77":310em8th je napisao(la):
Ako zivis privatno, i desi ti se nesto u zivotu, vratices se kod roditelja bar privremeno, otici mozda u inostranstvo, prosto se nisi nikom obavezao unapred da placas kiriju nekoliko decenija.
Po meni totalno glupo razmisaljanje "sta ako ti se desi nesto"... a sta AKO bude sve Ok...a 30 godina zivis privatno, prodje taj period i ti opet nemas nista,.. Ovako bar imas za nesto da se boris...
Boris se samo za debelo unapred potpisan dug, evo i racunice, proveri je pa komentarisi:
Kupujes stan u Stepi od 60m2 koji kosta 77400 evra (1290e/m2)
Na sajtu kamatica.com sam uneo sledece podatke
cena: 77400
ucesce (20%): 15480
kamatna stopa: 4.5%
period otplate: 360 meseci
rata: 313.74, ukupno otplate: 112946.24, ukupno kamate: 51026.24
Npr. odlucio si da me poslusas i zivis privatno, takodje Bogu iza tregera gde si hteo da kupis stan. Za 200 evra mesecno naci ces sasvim pristojan stan u tom delu grada. Ostavljas sa strane 113.74 evra kolika je razlika do rate koju si hteo da izdvojis, to je godisnja usteda od 1365 evra. Sada opet odemo u banku za onaj isti stan na pocetku:
cena: 77400
ucesce (21.76%): 16.845 (prethodno ucesce + novac koji si odvajao)
kamatna stopa: 4.5%
period otplate: 348 meseci (prosla je jedna godina, znaci -12 meseci)
rata: 311.87, ukupno otplate: 108530.21, ukupno kamate: 47972.45
Znaci posle godinu dana nisi apsolutno nista izgubio novcano, rata se neznatno smanjila.
Ono sto zelim da kazem da je sada iznajmljivanje dosta jeftino u odnosu na vrednost nekretnina i kamate i covek prosto nije ni na kakvom gubitku ako zivi privatno, isto mu dodje. Nisam uzimao neke faktore poput subvencije za odredjeni deo kamate, povracaj poreza, ali isto tako nisam uzeo u obzir i realan pad cena nekretnina koji se desava svuda u svetu, pa i kod nas za nekih 3-5% godisnje. Sve u svemu, ziveci privatno nemoj da mislis da si na gubitku, a bori se da sto vise ustedis i da nadjes jeftiniji stan kako bi iz godine u godinu imao sve vise za ucesce u smanjio dug banci. A glava ti je ipak mirna jer nisi unapred potpisao neki stahovit dug, pa vidis li samo da ti banka uzima 50.000 kamate koji nema veze sa cenom nekretnine, a to ti je kirija za 20 godina. Dobro prokalkulisi pa odluci, ja nisam neki koji ovde ubedjuje ljude u ovo ili ono, samo matematicki argumentujem stvari.
Ne ulazim, opet, u onu subjektivnost koju sam pomenuo: MOJ stan, sa MOJOM plocicom na vratima. Nije tvoj, stoji nevidljiva fusnota (stan koji trenutno vredi 77.400 evra je vlasnistvo banke, ovaj na plocici je dao ucesce od 15.480 evra i vlasnik je duga od 112.946 evra)