dalek":1aj4nhtr je napisao(la):Ako imate novca za stan, imate ga pa zasto da stoji u slamarici?
Zato sto u biznisu taj novac moze da donese 10-20% uvecanja svoje vrednosti za godinu dana ,a u banci kao najmanje rizicnom ulaganju 5% zarade za godinu dana, dok ce cene nekretnina neminovno padati minimum ~ 10% godisnje...
Pritom ja sam rekao da drzava treba da podrzava ono sto napisah u proslom postu, a ne da subvencionishe kredite za stanove (time u stvari omogucava extra profit investitorima jer cene sporije padaju nego sto bi trebalo po ekonomskoj logici).
Treba subvencionisati ono sto stvara ovu vrednost kao sto je izvoz, koji ce donosti devizni priliv u zemlju, povecati zaposlenost ,time i uplate poreza i doprinosa, potrpsnju tih radnika u zemlji - tako se pokrece pravo i jedino zdravorazumsko ekonomsko kolo, a ne kroz subvencionisanje ulaganja u mrtav kapital(nekretnina) za kojima ce biti sve manje potrebe jer je ih je dosta vishe nego pre 9godina a naroda drasticno manje.
Gradjevinsku industriju treba prvenstveno zaposliti u infrastrukturi i po meni u npr povecanju energetske efikasnosti postojecih nekretnina,jer bi to donelo opste ekonomsko dobro jer bi time drasticno smanjili uvoz energenata koji su sve skuplji i skuplji i zbog kojih nam je trgovniski deficit prilicno u minusu(po mojoj proceni vishe od 1mlrd eur godisnje). Time se zadovoljio kriterijum supstitucije uvoza,a nasha radna snaga bi bila angazovana , josh ako bi i domace firme imale kvalitetne izolacione materijale to bi bio pun pogodak i za drzavu i za sve njene gradjane koji bi mnogostruko smanjili racune za zimsko grejanje i hladjenje klimama leti...