I ja sam super-skeptican po pitanju ovih 5,000 "jeftinih" stanova. Ljudi, pa ne mislite valjda da bi politicari i oni koji stoje iza njih ovo radili da bi pomagali socijalnim slucajevima?! U pitanju je pretvaranje drzavnog u privatno vlasnistvo i kao sto smo do sada UVEK gledali sve ce da zavrsi u rukama malog broja dobro povezanih. Vojska mozda i dobije neku mrvicu ali i njih ce gledati da izigraju, verovatno u dosluhu sa vojnim vrhom, briga njih gde zive vojna lica. Dulic ce verovatno da dobije stan za neku minimalnu cenu (i to ce jos da koristi za politicki marketing) ali pitajte me da li cu i JA moci da dobijem nesto slicno pod slicnim uslovima. Naravno da necu, ne budimo naivni.
Svaki put kad vam drzava obeca da ce raditi nesto da bi "ugrozeni" dobijali nesto "ispod trzisne vrednosti" odmah zamislite svog najomrazenijeg politicara da je dobio da TO podeli. Da li ce on dati te stanove nekoj sirotinji ili ce zbrinuti svu rodbinu i prijatelje i jos verovatno na fiktivna imena kupiti jedno 10ak stanova da bi ih posle preprodao po TRZISNOJ CENI. Uvek je u pitanju presipanje nase zajednicke imovine u privatne ruke, voleo bi da cujem neki kontra-primer da je nekada nesto dobro i posteno uradjeno ali ga jednostavno nema.
Da stvarno nemaju nameru da kradu, jednostavno bi podelili parcelu na nekoliko manjih i onda sve prodali na javnoj aukciji otvorenoj svima, a pare pravac u popunu budzeta ili, jos bolje, za vracanje drzavnih dugova. Ali NE, hoce politicari u sve da se uplicu i odlucuju ko ce sta da dobije, i svi znamo da je to zato sto im to omogucava da ONI raspolazu tom imovinom, pri cemu ce naravno da gledaju da se sto vise omaste, a zbrinuce samo par porodica jer eto moraju i kamere nesto da uslikaju.
Umesto sto se trte sa ovakvim glupostima sto ne urade ono sto im je posao, kada ce vise da zavlada vladavina prava i kada ce da se rasplicu imovinski odnosi zbog kojih toliki delovi grada zvrje kao rusevine na kojima niko nista niti moze niti sme da krene da radi? I neka razbiju monopole i mafiju i obezbede da se svi akteri uklapaju u urbanisticke planove, nista vise od njih niti trazim niti ocekujem. Ovo zamazivanje ociju javnosti mi strasno lici na mnogobrojne Miloseviceve akcije od kojih ili nije bilo nista ili je bilo ali su sluzili iskljucivo za bogacenje funkcionera JULa.