Iran zvanično danas ima 1,9 dete po ženi. Povećavaće se broj stanovnika još dugo jer su mlade generacije veće.Iran je tradicionalno najindustrijalizovanija/najmodernizovanija zemlja u islamskom svetu, praktično Japan Bliskog Istoka, i ima veoma dugu istoriju sekularizma i vesternizacije, dužu od kemalističke Turske, bez obzira što zadnjih malo manje od pola veka ima versku vlast. Ali čisto sumnjam da danas ima samo 1,9 dete po fertilnoj ženi, njegovo stanovništvo se progresivno povećava iz godine u godinu.
Srbija koja demografski nestaje sa 50.000 ljudi manje svake godine, ima nešto ispod jednog deteta po fertilnoj ženi, mislim 0,8 ili 0,9. A koliko malo u taj procenat ulaze etnički Srbi, strah me je i da pomislim.
Nema. Srbija ima blizu evropskog proseka oko 1,5 dece po ženi. Dolaze velike generacije danas na umiranje, a broj rođenih se drži već neko vreme na oko 60.000.
Odakle ti podatak da u Turskoj Kurtkinje rađaju više dece od "pravih" Turkinja ? I taj pojam je diskutabilan sam po sebi, pošto su današnji Turci mešavina svih mogućih naroda bivše Osmanske Imperije, ali u Turskoj se ne vode nikakve demografske statistike po etničkim grupama. Ima u toj pretpostavci logike, zato što Kurdi većinom naseljavaju ruralni istok Anadolije, ali popis stanovništva sve stanovnike Turske tretira kao Turke.
Bitno je da se ti ljudi identifikuju kao Kurdi, i da govore kod kuće kurdski jezik, ali istina je da je turska bila uspešna u asimilaciji manjina koji su po veroispovesti muslimani.
Verovatno da će uspeti asimilacija u zapadnim pokrajinama, jer je njih ogroman broj u svim velikim gradovima, ali u delovima gde se naslanjaju na Irak i Siriju to je naučna fantastika.
Činjenica da imaju političku svest govori da se ne asimiliraju više u turke
Turci će imati zapravo najbolji prostor za širenje i prodor na Balkanu. Recimo za koju deceniju kada Turska bude imala 100 miliona ljudi a Bugarska 5 miliona od kojih su 20% muslimani, biće potrebno samo da ušetaju.