Malopre sam bio u Lidlu u Višnjičkoj.
Prvo, ulazim na vrata i stajem kod peciva. Iza mene, tj. iza onih paravana za ulaz i izlaz, čujem neku nesnosnu buku, neku kakofoniju, neke neartikulisane zvuke. Pogledam ko to arlauče, ono 3 mala Cig... Roma od 5, 5 i 8 godina prolaze i arlauču bez razloga jer ne znaju šta će sa sobom. Jedan od njih drži gomilu reklamnih letaka iz Lidla.
Drugo, jedan od njih, uzrasta recimo 5 godina, dolazi do ulazne rampe/vrata, zavlači ruku iza bankomata i uzima onu motku za pranje stakala (ne mogu da se setim naziva), izvlači je i nosi sa sobom. Po svemu sudeći - krade je.
Treće, po izlasku iz Lidla vidim trag, ali bukvalno TRAG od letaka na asfaltu i trotoaru ispred Lidla. Reko škk, zašto je ovo neko pobacao, i onda se setim - a pa da, jedan od Rovoma je držao štos letaka i verovatno je odlučio da ovako ostavi svoj trag na svetu, trag đubreta i anticivilizacijskog ponašanja.
I onda se setim nekih ljudi ovde na forumu i van njega koji me ubeđuju da smo svi isti, da su sve etničke grupe iste, da svi rađamo sa istim karakternim crtama (intelekt nisam pominjao) i predispozicijama, da svako može da se promeni, da samo treba da se razgovara i radi...
I ne znam, ne znam šta da kažem na to. Ja mislim da to nije baš tako. Ali dobro. Ko mene pa pita. Videćemo. Kažu mi nekad ''sačekaj malo, sredi se sve to samo od sebe''. Ok, ja ću da sačekam, samo mislim da se nikad neće srediti. Jer ako se nije sredilo za nekoliko vekova, neće ni za nekoliko godina. Ali dobro.