Qaxentius
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 31.03.2023.
- Pohvaljen
- 1.421
OK
Znači 1,9 miliona je starije od 60 godina (to je onda 29% skoro 30%)
a 20% je starije od 65 godina. tj 1,3 mliona.
Od 60 do 65 godina je onda oko 600 000
Tako je
OK
Znači 1,9 miliona je starije od 60 godina (to je onda 29% skoro 30%)
a 20% je starije od 65 godina. tj 1,3 mliona.
Od 60 do 65 godina je onda oko 600 000
Malo me brinu ove brojkeTako je
U periodu između januara i avgusta 2025. godine rođeno je manje beba, nego u istom periodu prošle godine, kada je natalitet u Srbiji bio rekordno nizak. Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku objašnjava da su pokazatelji da ne postoje osnove za poboljšanje nataliteta. Ako se nastavi negativan trend prirodnog priraštaja iz proteklih osam meseci, 2025. godina će demografski biti najgora godina u novijoj istoriji Srbije.
Malo je ovo cudno formulisano gore. Prosla godina ie imala najmanje rodienih beba ali je fertilitet bio na najvisem nivou od ‘96 (takav je bio i ‘22).
Zapravo, smrti u apsolutnim brojevima opadaju brze od rodjenja:Занимљиво оптимистично гледиште. Имамо конст пад новорођених, а фертилитет чак може бити већи због мање базе. Ако нас заиста остане за под једну крушку, па се мало дохвате испод те крушке и нек та једна роди троје, рећи ћемо да нам је стопа фертилитета 3.
Са друге стране без обзира на све мању и мању базу, преминули у апсолутним бројевима су готово конст (да не рачунамо ковид), нема тренда малтене. Дакле расте и морталитет процентуално. Старимо просто...
...пре неки дан сам после 100 год гледао текму фудбалске репрезентације после много времена. На страну грозан фудбал, онако ми је доста приметна била разлика у духу две екипе. Једна онако матора, спора и апсолутно безвољна (шатро квалитетнија). Друга (шатро слабија) онако полетнија, више дивља, са много већом жељом и националним поносом. Капирам да смо ми такав дух имали у нпр Балканским ратовима или пар година касније кад се пробијао Солунски фронт. Другачија је и демографија била. Мада су и они успорили у овом веку, еманциповали се, само треба да сачекамо тај лаг да постану безвољне прдоње, као и ми у просеку...једно 10, 20 година...
Pa nisam ja skracivao, to je bas uzeto na wikipediji za poredjenje.Мало се нешто назире последње две, али као хајде да кажемо да си случајно (по ко зна који пут) баш ту скратио и те две године узео.Узми последњих 10.
Slažem se sa napisanim.Сматра се да је дуги низ година испод 1.5, на неки начин тачка без повратка (ту смо). Чак и кад би неким чудом имао инстант већу стопу фертилитета од потребне за просту репродукцију, било би потребно пар генерација (3 највероватније) да само преломиш ф-ју (стане пад). А не ради се само о томе, стари становништво, истовремено мораш да издржаваш све већи број пензионера. Мање људи, мања привредна активност, мања социјална давања за ту намену, све то је дестимулативно за даљу прокреацију, дакле улазиш у ту спиралу смрти (параглајдинг).
Онда ти остаје као решење да доведеш ове Киргистанце у зеленом и сместиш их у бараке и платиш 500 еур, јер што би Србину дао 1000? Уз то, па и ми смо овако културолошки, савршени Киргистанци за Запад. Додатан одлив. Е онда се после пар деценија питаш где је проблем настао....
Мислим да ми је демографија (не рачунајући миграције, само природни прираштај) 1 од најбољих параметара за то где иде нека држава! База свега! Не сад ни оно 4, 5, него одрживо и стабилно. Не мислим ту конкретно на подстицаје за рађање само, него и на цео систем вредности! Негде је кренуло по злу за развијени свет (са изузетком Израела нпр). Има ту теоретски дефинисаних узрока (продужење школовања код жена, еманципација итд), али бих слагао ако бих рекао да не сумњам да има и нешто иза брда. Гледам какве проблеме имају млади људи у окружењу са тим (мада и то је условно, сви су они преко тог биолошког врхунца, јер ето, друштвено је прихваћено да је 30 право време).
Ako padne do 0, da. Ali valjda će u nekom trenutku da se stabilizuje na nekom, doduše nižem, nivou.Мислим, бесповратан пад наталитета дословно и значи крај света
Епилог ће или бити слом модерног света и целоукупне глобалне културе и њених вредности или вештачки инкубатори / материце где ће се правити људи као у фабрици (као у Врлом новом свету)
До тада ће преживети само народи који су најмање прогресивни, најзатуцанији и најизолованији од напредног, западног поретка
Vestacke materice, roboti dadilje, dizajnirane bebe itd. to sigurno dolazi samo je pitanje kad i kakve ce to nove diskusije i podele pokrenuti.![]()
Veštačke materice stižu, ali je kontroverza već tu
Mehanizam izgleda kao akvarijum pun amniotske tečnosti, koji je raznim cevima i žicama vezan za živi organizam u nastajanju.www.vice.com
![]()
Naučna fantastika postaje stvarnost: Prva "veštačka materica" mogla bi da "rodi" 30.000 beba godišnje - Najžena
EctoLife je prva "veštačka materica" na svetu, čiji je začetnik Hašem Al-Gailinajzena.alo.rs
Kao i da se sećam nekog filma u prošlosti u kojem su roditelji mogli da biraju boju očiju, kose i neke stvari kod deteta.
Ako padne do 0, da. Ali valjda će u nekom trenutku da se stabilizuje na nekom, doduše nižem, nivou.
Ako se ne izvrši prilagodjavanje svet će stvarno doživeti slom. Mada ja ostajem optimista, ko zna šta će se dešavati za 100 i više godina, neko rešenje će se naći. Vlaljda.
Uzimam za primer rimsko carstvo, na kraju svog posaojanja upalo je u dekadenciju (pao je i tada natalitet, mada ne zna se tačno koliko, ima raznih teorija) propalo je, varvari su ga osvojili, ali onda su se i oni izdigli.