Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

RTS: Bela kuga uzima danak - ove godine najmanje beba u novijoj istoriji Srbije

U periodu između januara i avgusta 2025. godine rođeno je manje beba, nego u istom periodu prošle godine, kada je natalitet u Srbiji bio rekordno nizak. Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku objašnjava da su pokazatelji da ne postoje osnove za poboljšanje nataliteta. Ako se nastavi negativan trend prirodnog priraštaja iz proteklih osam meseci, 2025. godina će demografski biti najgora godina u novijoj istoriji Srbije.

Занимљиво оптимистично гледиште. Имамо конст пад новорођених, а фертилитет чак може бити већи због мање базе. Ако нас заиста остане за под једну крушку, па се мало дохвате испод те крушке и нек та једна роди троје, рећи ћемо да нам је стопа фертилитета 3. :)

Са друге стране без обзира на све мању и мању базу, преминули у апсолутним бројевима су готово конст (да не рачунамо ковид), нема тренда малтене. Дакле расте и морталитет процентуално. Старимо просто...

...пре неки дан сам после 100 год гледао текму фудбалске репрезентације после много времена. На страну грозан фудбал, онако ми је доста приметна била разлика у духу две екипе. Једна онако матора, спора и апсолутно безвољна (шатро квалитетнија). Друга (шатро слабија) онако полетнија, више дивља, са много већом жељом и националним поносом. Капирам да смо ми такав дух имали у нпр Балканским ратовима или пар година касније кад се пробијао Солунски фронт. Другачија је и демографија била. Мада су и они успорили у овом веку, еманциповали се :) , само треба да сачекамо тај лаг да постану безвољне прдоње, као и ми у просеку...једно 10, 20 година...

То је посебно. Акценат је баш на томе да смо све старији и старији као народ!

Занимљиво оптимистично гледиште. Имамо конст пад новорођених, а фертилитет чак може бити већи због мање базе. Ако нас заиста остане за под једну крушку, па се мало дохвате испод те крушке и нек та једна роди троје, рећи ћемо да нам је стопа фертилитета 3. :)

Са друге стране без обзира на све мању и мању базу, преминули у апсолутним бројевима су готово конст (да не рачунамо ковид), нема тренда малтене. Дакле расте и морталитет процентуално. Старимо просто...

...пре неки дан сам после 100 год гледао текму фудбалске репрезентације после много времена. На страну грозан фудбал, онако ми је доста приметна била разлика у духу две екипе. Једна онако матора, спора и апсолутно безвољна (шатро квалитетнија). Друга (шатро слабија) онако полетнија, више дивља, са много већом жељом и националним поносом. Капирам да смо ми такав дух имали у нпр Балканским ратовима или пар година касније кад се пробијао Солунски фронт. Другачија је и демографија била. Мада су и они успорили у овом веку, еманциповали се :) , само треба да сачекамо тај лаг да постану безвољне прдоње, као и ми у просеку...једно 10, 20 година...
Zapravo, smrti u apsolutnim brojevima opadaju brze od rodjenja:

IMG_0753.jpeg

Мало се нешто назире последње две, али као хајде да кажемо да си случајно (по ко зна који пут) баш ту скратио и те две године узео. ;) Узми последњих 10.

Gledam sad, poslednji put kad nam je prirodni priraštaj bio pozitivan je 97', posle toga sve minus. Mada je pitanje kako se menjalo vođenje statistike, jer ima nekih diskrepancija u podacima koje moram da pogledam bolje.

Poslednja izmena:
Мало се нешто назире последње две, али као хајде да кажемо да си случајно (по ко зна који пут) баш ту скратио и те две године узео. ;) Узми последњих 10.
Pa nisam ja skracivao, to je bas uzeto na wikipediji za poredjenje.

Pa da, tek sad se negde moze i ocekivati taj pad. Nama je pad novorodjenih krenuo negde krajem 50-ih. To su generacije koje tek sad negde pocinju da cine vecinu umrlih.

Mada mozda si i u pravu, broj umrlih danas je jos uvek manji od broja rodjenih tad. Mozda zbog emigracije doduse nije realno ocekivati da ti brojevi budu isti.

Сматра се да је дуги низ година испод 1.5, на неки начин тачка без повратка (ту смо). Чак и кад би неким чудом имао инстант већу стопу фертилитета од потребне за просту репродукцију, било би потребно пар генерација (3 највероватније) да само преломиш ф-ју (стане пад). А не ради се само о томе, стари становништво, истовремено мораш да издржаваш све већи број пензионера. Мање људи, мања привредна активност, мања социјална давања за ту намену, све то је дестимулативно за даљу прокреацију, дакле улазиш у ту спиралу смрти (параглајдинг).

Онда ти остаје као решење да доведеш ове Киргистанце у зеленом и сместиш их у бараке и платиш 500 еур, јер што би Србину дао 1000? Уз то, па и ми смо овако културолошки, савршени Киргистанци за Запад. Додатан одлив. Е онда се после пар деценија питаш где је проблем настао....

Мислим да ми је демографија (не рачунајући миграције, само природни прираштај) 1 од најбољих параметара за то где иде нека држава! База свега! Не сад ни оно 4, 5, него одрживо и стабилно. Не мислим ту конкретно на подстицаје за рађање само, него и на цео систем вредности! Негде је кренуло по злу за развијени свет (са изузетком Израела нпр). Има ту теоретски дефинисаних узрока (продужење школовања код жена, еманципација итд), али бих слагао ако бих рекао да не сумњам да има и нешто иза брда. Гледам какве проблеме имају млади људи у окружењу са тим (мада и то је условно, сви су они преко тог биолошког врхунца, јер ето, друштвено је прихваћено да је 30 право време).

Neverovatan mi je podatak da se na Kosovu rodi za preko 30% više ljudi nego u Albaniji.

Kojom metodologijom, to jest kako se kod nas vrši popis stanovništva?
Da li to obuhvata sve koji trenutno žive u Srbiji?

Popis bi trebalo da obuhvata sve koji trenutno zive u Srbiji, čak i neke koji žive privremeno u inostranstvu, ako je imao neko da ih popiše.

Сматра се да је дуги низ година испод 1.5, на неки начин тачка без повратка (ту смо). Чак и кад би неким чудом имао инстант већу стопу фертилитета од потребне за просту репродукцију, било би потребно пар генерација (3 највероватније) да само преломиш ф-ју (стане пад). А не ради се само о томе, стари становништво, истовремено мораш да издржаваш све већи број пензионера. Мање људи, мања привредна активност, мања социјална давања за ту намену, све то је дестимулативно за даљу прокреацију, дакле улазиш у ту спиралу смрти (параглајдинг).

Онда ти остаје као решење да доведеш ове Киргистанце у зеленом и сместиш их у бараке и платиш 500 еур, јер што би Србину дао 1000? Уз то, па и ми смо овако културолошки, савршени Киргистанци за Запад. Додатан одлив. Е онда се после пар деценија питаш где је проблем настао....

Мислим да ми је демографија (не рачунајући миграције, само природни прираштај) 1 од најбољих параметара за то где иде нека држава! База свега! Не сад ни оно 4, 5, него одрживо и стабилно. Не мислим ту конкретно на подстицаје за рађање само, него и на цео систем вредности! Негде је кренуло по злу за развијени свет (са изузетком Израела нпр). Има ту теоретски дефинисаних узрока (продужење школовања код жена, еманципација итд), али бих слагао ако бих рекао да не сумњам да има и нешто иза брда. Гледам какве проблеме имају млади људи у окружењу са тим (мада и то је условно, сви су они преко тог биолошког врхунца, јер ето, друштвено је прихваћено да је 30 право време).
Slažem se sa napisanim.
dodao bih samo da nije jedino razvijeni svet pogodjen. Pad nataliteta se pojavio i u manje razvijenim državama tipa Tajland, Čile, Argentina, Kolumbija, Urugvaj, u svim istočnoevropskim i kavkaskim zemljama
Inače ja više pratim apsolutne brojeve - broj rođenih i umrlih, brojevi rođeni na 1000 stanovnika, starost stanovništva. TFR je dobar indikator ali se dobija računski i ako nemaš dobru statistiku i prave brojke onda ne može da se tačno odredi. Primer je Meksiko, gde se dosta rađanja ne prijavljuje, pa imaju problem sa računicom. A šta reči za Afričke države....
Elem, pad nataliteta izgleda kao proces koji ne može da se zaustavi i koji će na kraju da zahvati i Kirgistance. Ne mora to da znači kraj sveta, treba izvršiti prilagođavanja ekonomije i društva. Za sada se to ne radi, deluje kao da problem još nije toliko izražen da bi se krenulo u tom pravcu. Većina samo jadikuje i pokušava da smisli kako da se natalitet vrati na stari nivo (treba gledati šta se radi u Japanu i J Koreji, oni su otišli najdalje u depopulaciji).
Ali, neki mali narodi će verovatno nestati ili biti pretopljeni u veće (neću licitirati koji). Za njih važe drugačija pravila

Мислим, бесповратан пад наталитета дословно и значи крај света

Епилог ће или бити слом модерног света и целоукупне глобалне културе и њених вредности или вештачки инкубатори / материце где ће се правити људи као у фабрици (као у Врлом новом свету)

До тада ће преживети само народи који су најмање прогресивни, најзатуцанији и најизолованији од напредног, западног поретка

Мислим, бесповратан пад наталитета дословно и значи крај света

Епилог ће или бити слом модерног света и целоукупне глобалне културе и њених вредности или вештачки инкубатори / материце где ће се правити људи као у фабрици (као у Врлом новом свету)

До тада ће преживети само народи који су најмање прогресивни, најзатуцанији и најизолованији од напредног, западног поретка
Ako padne do 0, da. Ali valjda će u nekom trenutku da se stabilizuje na nekom, doduše nižem, nivou.
Ako se ne izvrši prilagodjavanje svet će stvarno doživeti slom. Mada ja ostajem optimista, ko zna šta će se dešavati za 100 i više godina, neko rešenje će se naći. Vlaljda.
Uzimam za primer rimsko carstvo, na kraju svog posaojanja upalo je u dekadenciju (pao je i tada natalitet, mada ne zna se tačno koliko, ima raznih teorija) propalo je, varvari su ga osvojili, ali onda su se i oni izdigli.

Kao i da se sećam nekog filma u prošlosti u kojem su roditelji mogli da biraju boju očiju, kose i neke stvari kod deteta.

Kao i da se sećam nekog filma u prošlosti u kojem su roditelji mogli da biraju boju očiju, kose i neke stvari kod deteta.
Vestacke materice, roboti dadilje, dizajnirane bebe itd. to sigurno dolazi samo je pitanje kad i kakve ce to nove diskusije i podele pokrenuti.

Uz to, veoma je verovatno da cemo videti znacajno produzenje ocekivanog zivotnog veka te i promene penzionih politika sa tim.

Treba imati u vidu da je i ova eksplozija globalne populacije kroz koju sad zivimo, vise 200-godisnja anomalija nego ocekivano stanje.

Zbog svega toga, nezahvalno je praviti visedecenijska demografska predvidjanja. Ko zna u kakvom ce se svetu deca radjati za 10-20-30 godina.

Mnogo su mi smešni pojedinci koji misle da će Zemlja jednog dana ostati bez ljudi.

Evo mene jako brine šta će biti jednog dana 2187. ako ponovo udari neki veliki asteroid. Kako dani odmiču i sve više se bližimo tom trenutku, tako sve teže spavam jer me mori ta briga.

Inače, i ja mislim da nas je već sada premalo, i da Zemlja treba da ima bar 60 milijardi ljudi. Bezveze je da nas bude ovako malo.

Poslednja izmena:
Ako padne do 0, da. Ali valjda će u nekom trenutku da se stabilizuje na nekom, doduše nižem, nivou.
Ako se ne izvrši prilagodjavanje svet će stvarno doživeti slom. Mada ja ostajem optimista, ko zna šta će se dešavati za 100 i više godina, neko rešenje će se naći. Vlaljda.
Uzimam za primer rimsko carstvo, na kraju svog posaojanja upalo je u dekadenciju (pao je i tada natalitet, mada ne zna se tačno koliko, ima raznih teorija) propalo je, varvari su ga osvojili, ali onda su se i oni izdigli.

Не мора да падне на нулу, довољно је да се не диже изнад 2.1

Поготово сада, када је цели савремени свет изграђен на системима 20. века који су претпостављали и рачунали неограничен и сталан раст популације.

Ја већ некако узимам здраво за готово да ће услед демографског колапса доћи и до потпуног колапса тековина 20. века и културолошких и "прогресивних" вредности и система који су тада изграђени. Чак више ни не верујем да имиграција може да ублажи тај ефекат јер једине популације које још имају довољно младих да их западне земље увозе су то оствариле јер су "регресивне" и стога ти имигранти са собом увозе и далеко "регресивнију" културу. У Европи се масивно жале на муслимане за то али јбг, тако историја функционише. Зато свуда видимо експлозију реакционарне политике, културе итд.

Људи рођени у 20. веку су усталили ту неку делузију да су сви пре њих били глупи и они су сад просвећени и изградили су много бољи свет који раскида са традиционалним да би се цео тај свет урушио за мање од 2 генерације.

Поготово сада услед глобалне климатске кризе (која је и сама последица 20. века), смеши нам се век глобалног политичког, економског и културолошког урушавања из кога верујем да ће се извући само оне лозе и породице које су улагале у имање деце и самосталност. Остали ће нестати и бити заборављени у трен ока

Vrh