Занимљиво оптимистично гледиште. Имамо конст пад новорођених, а фертилитет чак може бити већи због мање базе. Ако нас заиста остане
за под једну крушку, па се мало
дохвате испод те крушке и нек та једна роди троје, рећи ћемо да нам је стопа фертилитета 3.
Са друге стране без обзира на све мању и мању базу, преминули у апсолутним бројевима су готово конст (да не рачунамо ковид), нема тренда малтене. Дакле расте и морталитет процентуално.
Старимо просто...
...пре неки дан сам после 100 год гледао текму фудбалске репрезентације после много времена. На страну грозан фудбал, онако ми је доста приметна била разлика у духу две екипе. Једна онако матора, спора и
апсолутно безвољна (шатро квалитетнија). Друга (шатро слабија) онако полетнија, више дивља, са м
ного већом жељом и националним поносом. Капирам да смо ми такав дух имали у нпр Балканским ратовима или пар година касније кад се пробијао Солунски фронт. Другачија је и демографија била. Мада су и они успорили у овом веку, еманциповали се

, само треба да сачекамо тај лаг да постану безвољне прдоње, као и ми у просеку...једно 10, 20 година...