Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

RTS: Bela kuga uzima danak - ove godine najmanje beba u novijoj istoriji Srbije

U periodu između januara i avgusta 2025. godine rođeno je manje beba, nego u istom periodu prošle godine, kada je natalitet u Srbiji bio rekordno nizak. Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku objašnjava da su pokazatelji da ne postoje osnove za poboljšanje nataliteta. Ako se nastavi negativan trend prirodnog priraštaja iz proteklih osam meseci, 2025. godina će demografski biti najgora godina u novijoj istoriji Srbije.

Занимљиво оптимистично гледиште. Имамо конст пад новорођених, а фертилитет чак може бити већи због мање базе. Ако нас заиста остане за под једну крушку, па се мало дохвате испод те крушке и нек та једна роди троје, рећи ћемо да нам је стопа фертилитета 3. :)

Са друге стране без обзира на све мању и мању базу, преминули у апсолутним бројевима су готово конст (да не рачунамо ковид), нема тренда малтене. Дакле расте и морталитет процентуално. Старимо просто...

...пре неки дан сам после 100 год гледао текму фудбалске репрезентације после много времена. На страну грозан фудбал, онако ми је доста приметна била разлика у духу две екипе. Једна онако матора, спора и апсолутно безвољна (шатро квалитетнија). Друга (шатро слабија) онако полетнија, више дивља, са много већом жељом и националним поносом. Капирам да смо ми такав дух имали у нпр Балканским ратовима или пар година касније кад се пробијао Солунски фронт. Другачија је и демографија била. Мада су и они успорили у овом веку, еманциповали се :) , само треба да сачекамо тај лаг да постану безвољне прдоње, као и ми у просеку...једно 10, 20 година...

У преводу, рађамо се да бисмо отишли из Србије.

То је посебно. Акценат је баш на томе да смо све старији и старији као народ!

Занимљиво оптимистично гледиште. Имамо конст пад новорођених, а фертилитет чак може бити већи због мање базе. Ако нас заиста остане за под једну крушку, па се мало дохвате испод те крушке и нек та једна роди троје, рећи ћемо да нам је стопа фертилитета 3. :)

Са друге стране без обзира на све мању и мању базу, преминули у апсолутним бројевима су готово конст (да не рачунамо ковид), нема тренда малтене. Дакле расте и морталитет процентуално. Старимо просто...

...пре неки дан сам после 100 год гледао текму фудбалске репрезентације после много времена. На страну грозан фудбал, онако ми је доста приметна била разлика у духу две екипе. Једна онако матора, спора и апсолутно безвољна (шатро квалитетнија). Друга (шатро слабија) онако полетнија, више дивља, са много већом жељом и националним поносом. Капирам да смо ми такав дух имали у нпр Балканским ратовима или пар година касније кад се пробијао Солунски фронт. Другачија је и демографија била. Мада су и они успорили у овом веку, еманциповали се :) , само треба да сачекамо тај лаг да постану безвољне прдоње, као и ми у просеку...једно 10, 20 година...
Zapravo, smrti u apsolutnim brojevima opadaju brze od rodjenja:

IMG_0753.jpeg

Мало се нешто назире последње две, али као хајде да кажемо да си случајно (по ко зна који пут) баш ту скратио и те две године узео. ;) Узми последњих 10.

Gledam sad, poslednji put kad nam je prirodni priraštaj bio pozitivan je 97', posle toga sve minus. Mada je pitanje kako se menjalo vođenje statistike, jer ima nekih diskrepancija u podacima koje moram da pogledam bolje.

Poslednja izmena:
Мало се нешто назире последње две, али као хајде да кажемо да си случајно (по ко зна који пут) баш ту скратио и те две године узео. ;) Узми последњих 10.
Pa nisam ja skracivao, to je bas uzeto na wikipediji za poredjenje.

Pa da, tek sad se negde moze i ocekivati taj pad. Nama je pad novorodjenih krenuo negde krajem 50-ih. To su generacije koje tek sad negde pocinju da cine vecinu umrlih.

Mada mozda si i u pravu, broj umrlih danas je jos uvek manji od broja rodjenih tad. Mozda zbog emigracije doduse nije realno ocekivati da ti brojevi budu isti.

Vrh