Qaxentius
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 31.03.2023.
- Pohvaljen
- 1.404
OK
Znači 1,9 miliona je starije od 60 godina (to je onda 29% skoro 30%)
a 20% je starije od 65 godina. tj 1,3 mliona.
Od 60 do 65 godina je onda oko 600 000
Tako je
OK
Znači 1,9 miliona je starije od 60 godina (to je onda 29% skoro 30%)
a 20% je starije od 65 godina. tj 1,3 mliona.
Od 60 do 65 godina je onda oko 600 000
Malo me brinu ove brojkeTako je
U periodu između januara i avgusta 2025. godine rođeno je manje beba, nego u istom periodu prošle godine, kada je natalitet u Srbiji bio rekordno nizak. Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku objašnjava da su pokazatelji da ne postoje osnove za poboljšanje nataliteta. Ako se nastavi negativan trend prirodnog priraštaja iz proteklih osam meseci, 2025. godina će demografski biti najgora godina u novijoj istoriji Srbije.
Malo je ovo cudno formulisano gore. Prosla godina ie imala najmanje rodienih beba ali je fertilitet bio na najvisem nivou od ‘96 (takav je bio i ‘22).
Zapravo, smrti u apsolutnim brojevima opadaju brze od rodjenja:Занимљиво оптимистично гледиште. Имамо конст пад новорођених, а фертилитет чак може бити већи због мање базе. Ако нас заиста остане за под једну крушку, па се мало дохвате испод те крушке и нек та једна роди троје, рећи ћемо да нам је стопа фертилитета 3.
Са друге стране без обзира на све мању и мању базу, преминули у апсолутним бројевима су готово конст (да не рачунамо ковид), нема тренда малтене. Дакле расте и морталитет процентуално. Старимо просто...
...пре неки дан сам после 100 год гледао текму фудбалске репрезентације после много времена. На страну грозан фудбал, онако ми је доста приметна била разлика у духу две екипе. Једна онако матора, спора и апсолутно безвољна (шатро квалитетнија). Друга (шатро слабија) онако полетнија, више дивља, са много већом жељом и националним поносом. Капирам да смо ми такав дух имали у нпр Балканским ратовима или пар година касније кад се пробијао Солунски фронт. Другачија је и демографија била. Мада су и они успорили у овом веку, еманциповали се, само треба да сачекамо тај лаг да постану безвољне прдоње, као и ми у просеку...једно 10, 20 година...
Pa nisam ja skracivao, to je bas uzeto na wikipediji za poredjenje.Мало се нешто назире последње две, али као хајде да кажемо да си случајно (по ко зна који пут) баш ту скратио и те две године узео.Узми последњих 10.