Pa nisam rekao da ćeš ti da se smeješ, ali znam da ima ljudi koji hoće, i koji odbacuju "višak obaveza a manjak vremena i energije" kao validan razlog zašto neko ne može ili okleva ili odlaže da ima dece.
Nagledao sam se i načitao svačega na ovom forumu, a i pritom je prepun Marija Antoaneta koje su potpuno odsečene od života običnih ljudi. Tako da računam da će biti i onih kojima je taj razlog smešan. Tebi verovatno nije, jer ako se dobro sećam, rekao si da radiš dva posla i verovatno razumeš kako je kad ti posao (ili smene) i putovanja pojedu toliko vremena. Ali imaš ovde i ljude koji rade od kuće 4 sata za sočne pare i misle da su oni prosek i referentna tačka za sve.
Inače setih se još jednog, vrlo bitnog i sve učestalijeg:
8) porast neplodnosti među mladima
Ako par ne može da ima dete, "glavni krivac" je decenijama bila žena, odnosno one su targetirane kao glavni krivci i najÄeÅ¡Äe se samo one i iÅ¡le na zdravstvena ispitivanja. MeÄutim, u poslednje vreme sve se viÅ¡e priÄa o muÅ¡koj neplodnosti, koja je, kako struÄnjaci kažu, u porastu, a...
www.blic.rs
To nije problem na ovom forumu, gde su opet mnogo hrabriji da kažu svoje mišljenje, nego u životu, gde obično takvi ne smeju da p..nu, da izvineš. Ali zato na formu glume hrabre.
Meni može neko da kaže, na primer: ,,Ja sam za Vučiča 100% i smatram da bolju vlast od njega nikada nismo imali i nećemo" ili ,,Ja ne želim da imam decu, jer ne volim decu" ili tako nešto sa čime ni malo nisam saglasan, ali čovek ima pravo na svoje mišljenje iz svojih razloga, do onog momenta, dok to ne krene meni da nameće. I sve je u redu, njegov stav poštujem dok ne krene mene da ugrožava njime. Ali ugrožavanje mene nije to što se meni njegovo mišljenje ne sviđa, pa ne treba tako ni da reagujem.
Naravno da taj koji radi od kuce 4 sata za velike pare neće razumeti ili će teško. Tebe, mene, druge u tom smislu slične nama koji konstantno ili povremeno kada se ukaže prilika radimo dva posla. Koje odlazak, dolazak i boravak na poslu košta. Primer: imaš 20 km do posla, što je u idealnim uslovima pola sata do istog, dok kupis da jedes, popiješ kafu - tebe to kosta jednu crvenu. 25 dana puta jedna crvena = 25000 ili približno 205 evra, a radiš za 100000 dinara - to je ogroman udarac na kućni bužet. A gde je da platiš kredit, dažbine, vrtić, školu, trening, engleski...Gde je da nahraniš četvoro usta?
Da bi se na ivici normanog živelo u toj situaciji, mora dve plate koje su bar 30%-40% veće od beogradskog proseka, pa čak i bar povremena, ako ne stalna dopuna sa dodatnim prihodom. I bar jedan( u večini slučajeva žena) da ne radi smenski. Ako oboje rade smenski, to je propast. Sa jednim detetom uz pomoć babe, dede, tetke, strine...Nekako čete da izgurate, sa dvoje, umetnost. Deda i baba mogu da pričuvaju decu povremeno, ali da cuvaju svaki dan po 8+ sati, teško. Ne jer neće, nego je napor, jer su to već stariji ljudi koje u većini slučajeva nešto boli, manji prag tolerancije i tako dalje.