Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Svuda natalitet pada, razlozi su različiti.
Bugarska koja je slična država kao Srbija imala je 49500 beba prošle godine uz 95000 umrlih. Dosta lošiji rezultati od naših.
Možda je evolucija čovečanstva došla do trenutka kada je "stisnula" kočnica, kada se aktivirao neki unutrašnji mehanizam koji će da spreči ubrzano prenaseljavanja planete
Bugari imaju EU pasos i zbog njega je razlika od preko 10.000 rodjenih u odnosu na Srbiju.

Није, Навипе, то, него кад имаш, што каже Георги Господинов, "вечни жал што си Бугарин", онда је Бугарки тешко и да помисли да би је могао оплодити... Бугарин.

Има тога и код нас. Тужан је ово део света у основи.

Srbija nije uvela 5G mrezu, cim uvede bice i kod nas -5% i -10% kao kod ostalih.

Obratite paznju na procese koji se desavaju iskjucivo poslednjih godina i od 2015. do danas.

U tome je poenta, nas pad je najmanji globalno sto je neverovatno.
Ne možemo mi da gledamo globalno kad smo mi mala zemlja od~6 miliona ljudi i da se upoređujemo sa zemljama gde je populacija po 20+ miliona ljudi.

Daj da vidimo kako stojimo sa zemljama koje su veličine kao naše.

Ne možemo mi da gledamo globalno kad smo mi mala zemlja od~6 miliona ljudi i da se upoređujemo sa zemljama gde je populacija po 20+ miliona ljudi.
Daj da vidimo kako stojimo sa zemljama koje su veličine kao naše.
Vec sam stavljao poredjenje sa Litvanijom gde vidimo pad sa 30.000 2015. na 18.000 2024. zar to nije nenormalno https://www.lrt.lt/en/news-in-english/19/2460129/lithuania-s-birth-rate-reaches-all-time-low
Estonija -10% samo 2024. (kao sto znamo ta zemlja je digitalizovana koliko i Japan)
"9,646 babies were born in 2024, which is over 1,000 fewer than in 2023. This is the third consecutive year of record-low births since 1919, when the statistics began to be published consistently,"
Zatim Moldavija
In 2023, 24,000 live births were registered in the Republic of Moldova, a decline compared to 2021 and 2019, when 29,300 and 32,400 children were born, respectively.
Dakle od 2019. do 2023. -25%
Holandija
In 2023, an estimated 165 thousand babies were born, which is nearly 3 thousand less than in 2022.
Ovaj rezultat iz 2023. je jos i dobar ali opet losiji od trenutnog naseg.
Hrvatska
U 2023. je rođeno 32.047 dece, što je gotovo 2.000 manje nego 2022. godine

Ja sam pre mišljenja da je taj blagi porast broja novorođenih povezan pre sa ruskom imigracijom koja se naselila ovde nego sa nama.

Cenim da i njihov broj novorođenih ulazi u našu celokupnu statistiku novorođenih.

Ja sam pre mišljenja da je taj blagi porast broja novorođenih povezan pre sa ruskom imigracijom koja se naselila ovde nego sa nama.

Cenim da i njihov broj novorođenih ulazi u našu celokupnu statistiku novorođenih.
Dobro je pa smo jedina zemlja u Evropi koja je primila migrante ili izbeglice. Ne postoji sansa da je mozda neka dobra vest zapravo dobra vest.

Nijedna zemlja nije primila toliko Rusa kao mi jer im samo za nas ne trebaju vize što se Evrope tiče.
Dolazak Rusa je fantasticna stvar, pokrenuli su firme, doprineli ekonomiji. Slicno se, samo u mnogo vecoj meri, desilo Gruziji. Je l treba mozda umesto njih da dovodimo Sirijce i talibane kao EU?

Doprineli ekonomiji tako što su cene i troškovi života otišli u nebesa sa njihhovim dolaskom. Ja bih pre da isteramo i njih i talibane.
Pa to je zbog rata a ne njihovog dolaska. EU je najvise pogodjena.

Inace, sto se tice teme: Poljska je preplavljena ukrajinskim izbeglicama a trenutno ima slican natalitet kao i Ukrajina
In 2024, the country recorded around 252,000 live births, down from 272,000 the previous year. That marks the smallest annual birth figure in the postwar period, compounding the country's ongoing demographic challenges.

Tek bi bilo zlo da jesmo, zato niko normalan vise i ne zeli tamo. Ovako smo u prilici da postanemo most izmedju njih i sveta.
4 stuba politika opet a?
Posle se pitate i čudite što ljudi neće decu i što nam natalitet opada.
Niko ne ide u Rusiju da rađa i tamo podiže decu.
Svi i dalje idu u EU zemlje.

4 stuba politika opet a?
Posle se pitate i čudite što ljudi neće decu i što nam natalitet opada.
Opet si se zbunio, ljudi nece decu u EU a mi stojimo ok. Treba da usvoje nas model dakle...
Niko ne ide u Rusiju da rađa i tamo podiže decu.
Svi i dalje idu u EU zemlje.
Uprkos ratu, cak i Rusi trenutno bolje stoje sa natalitetom od EU:
Some 599,600 children were born in Russia in the first half of 2024, which is 16,000 fewer than in the first half of 2023 and the lowest since 1999.
Manji minus od Nemacke sa svim talibanima:
WIESBADEN – 692,989 babies were born in Germany in 2023. This represented a drop of 45,830, or 6%, compared with 2022 (738,819 newborns).
According to the German Federal Statistical Office, around 392,000 children were born in Germany between January and July 2024. Compared to the same period in 2023, this represented 3% fewer babies.

Poslednja izmena:
Ukoliko već komentarišete ovu temu, morate se malo bolje informisati. Ovo je blam za čitanje. U većini evropskih zemalja trenutno pada natalitet jer dolaze malobrojnije generacije koje se razmnožavaju. Sve to je zbog poremećene strukture starosne piramide, a ne zbog nekih eksternih faktora koji su uticali na smanjenje nataliteta. Mnoge evropske zemlje imaju generacijski narušenu strukturu piramide nakon Drugog svetskog rata, zato jedne generacije rađaju više dece, sledeće generacije dosta manje i sve tako u krug.

Kada gledate broj rođenih, morate gledati i strukturu starosne piramide. Uzmimo za prvi primer Grčku, njihova piramida je trenutno "najtanja" u populaciji 30-godišnjaka. Generacije ljudi od 40 godina su dosta brojnije, pa je zato naglo opao broj rođenih u zadnjih 10 godina. Isto tako se vidi da su mlađe generacije od 20 godina brojnije od sadašnjih, tako da će opet uskoro opet uslediti porast nataliteta.

1739999461442.png

Sledeći primer, Bugarska, opet suženje u populaciji koja je najfertilnija, ali nadolazeće generacije će biti brojnije od sadašnjih.

1739999805114.png

Sledeći primer, Poljska, ista situacija.

1739999897063.png

Srbija ovaj problem nema jer ima piramidu koja se postepeno smanjuje i nema devijacije u brojnosti određenih generacija. Broj rođenih ne osciluje već se uvek blago smanjuje. Da li vidite razliku?

1740000025871.png

Ukoliko već komentarišete ovu temu, morate se malo bolje informisati. Ovo je blam za čitanje. U većini evropskih zemalja trenutno pada natalitet jer dolaze malobrojnije generacije koje se razmnožavaju.
Ista statistika je svuda u svetu ne samo Evropi. Navodim zemlje sa najmladjom populacijom.
Meksiko
The birth rate for Mexico in 2024 was 16.069 births per 1000 people, a 1.59% decline from 2023. The birth rate for Mexico in 2023 was 16.329 births per 1000 people, a 1.69% decline from 2022. The birth rate for Mexico in 2022 was 16.610 births per 1000 people, a 1.67% decline from 2021.
Pakistan
The birth rate for Pakistan in 2024 was 25.578 births per 1000 people, a 1.78% decline from 2023. The birth rate for Pakistan in 2023 was 26.042 births per 1000 people, a 1.87% decline from 2022. The birth rate for Pakistan in 2022 was 26.538 births per 1000 people, a 1.83% decline from 2021.
Banglades
The birth rate for Bangladesh in 2024 was 16.405 births per 1000 people, a 2.02% decline from 2023. The birth rate for Bangladesh in 2023 was 16.744 births per 1000 people, a 1.89% decline from 2022. The birth rate for Bangladesh in 2022 was 17.067 births per 1000 people, a 1.86% decline from 2021.
Indija
The birth rate for India in 2024 was 16.750 births per 1000 people, a 1.17% decline from 2023. The birth rate for India in 2023 was 16.949 births per 1000 people, a 1.25% decline from 2022.
Brazil
The birth rate for Brazil in 2024 was 12.580 births per 1000 people, a 1.76% decline from 2023. The birth rate for Brazil in 2023 was 12.806 births per 1000 people, a 1.94% decline from 2022. The birth rate for Brazil in 2022 was 13.059 births per 1000 people, a 1.91% decline from 2021.

Glavni problem je što ljudi ne vide nikakvu perspektivu u Srbiji i nemaju nikakvu nadu da će biti bolje i sigurnije mesto za život u budućnosti.

Svi ili barem ogromna većina polazi od toga da deci treba obezbediti što je više moguće i posvetiti im se što je više moguće.

S obzirom da to nije moguće niti realno u državi i u društvu kakvo je naše, ljudi sa pravom se odlučuju da nemaju dece.

Evo ja sa 27 i po godina uskoro odlazim u inostranstvo i mislim da bi samo lud čovek mojih godina hteo da ima i podiže decu u Srbiji.

Većina mojih prijatelja gledaju na Srbiju još gore nego ja, kao jedno ništavilo iz kojeg treba pobeći na svaki mogući način, rukama i nogama.
Klasično street view iskustvo života u inostranstvu...

Evo ja sa 27 i po godina uskoro odlazim u inostranstvo i mislim da bi samo lud čovek mojih godina hteo da ima i podiže decu u Srbiji.
Većina mojih prijatelja gledaju na Srbiju još gore nego ja, kao jedno ništavilo iz kojeg treba pobeći na svaki mogući način, rukama i nogama.
Mnogi odu tamo i sa namerom da zive kao gejevi u slobodi i bez drustvenih stigmi, nemoj sa tom patetikom kako odlaze samo da bi gajili decu. 😄

Neki i upravo iz razloga da ih sredina ne pritiska da moraju da imaju potomstvo po svaku cenu i zrtvuju svoju slobodu... sto je deo nase kulture.

Unutar Srbije imas migracije ka Beogradu gde je mnogo teze zasnovati porodicu nego u Cacku. Cacani se ozene sa 25 i do 35. gaje troje u kuci koju sami naprave za male pare.
Zapitaj se koliko tvojih drugova sa 27 je vec porodicno i gde oni zive, a koliko ih ima koji jos studiraju i gde su oni.
Provincijska sredina je mnogima odbojna zbog mentaliteta provincijalaca kao takvih, a ne zato sto se u njoj ne moze biti uspesan, naprotiv.

Poslednja izmena:
Vrh