Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Kompleksna je ovo tema da bi se tek tako olako svrstavala u proste stavke. Za jedno dete da bi se uspesno razvilo u osobu potrebno je mnogo stvari, a ne samo zdraviji vazduh. Koliko god to glupo zvucalo. Na selu nema ljudi i svoje dete nikada ne bi osakatio detinjstvom koje nije ispunjeno drugarstvom, a toga na selu nema niti ce skorije biti.

EDIT: @Orion
raspust na selu je nesto sasvim drugo i za to svakako jesam ukoliko je neko u mogucnosti. kao i za razvijanje manjih gradova. tako da se sa tobom apsolutno slazem. tvoj stav je najslicniji rumunskom modelu koji mi se jako dopada.

dosen":178huyvh je napisao(la):
4 Zasto finansirati zene, jer one uglavnom donose odluku za odlazak sa sela.
Jesi ti to stvarno sarkastican ili mislis ozbiljno?
Od svih izrecenih gluposti na racun zena na ovoj temi ova je medju prvima.

Kada govorim o selu tu ima raznih tipova sela. Od zabacenog brdskog, do urbanog sela vojvodjanskog tipa. Ziveti na selu nije isto sto i baviti se poljoprivredom. Poljoprivredom moze da se bavi kojih 2-10% stanovnistva, ali na selu moze da zivi jos 20ak+ posto.
Ne znam kako ste zakljucili da "drugarstvo" nije moguce na selu. Socijalna/kulturna ponuda jeste manje, ali to se moze nadomestiti boljom organizacijom, otvorenim prostorom, kvalitetnijim zivotom. Niko ne moze da zabrani deci da iz Velike Sejanice organizovano idu u pozoriste u Nis. Igraonice i karete nisu neophodne za zivot i razvoj. Za zivot na selu i manjim gradovima esencijalno je da lokalni centri budu jaki tipa Leskovac, Nis, Kragujevac, Zrenjanin. Da imaju dobre bolnice i skole, ako i centre zaposljavanja raznih tipova. Kao i dobre lokalne i magistralne veze.

iz kog megapolisa beše Tesla ?
Za dete je važno par stvari, pored zdravlja i zdrave porodice definitivno ima uticaj okuženje
siromašna okuženja ne mogu po zadovoljenju dećijeg napretka, da se mere sa ,,bogatijim-raznovsnijim,, okuženjem
ali to nije presudno u formiranju ličnosti ,,dobar čovek,,

Ono što je presudno a to je prekinuti sa idiotarijama kvazi stimulisanje ,,mladih brakova,,
več što pre raditi na oslobadjanju radnnih mesta i stanova od nas matoraca
ne povecavati vec smanjivati životnu granicu za penziju kako bi smo otišli u ,,unutrašnjost,, globalnog sela
a otvaranje novih firmi i dostupnost novih stambenih zgrada ... pa kako nam ga skroje ...

A mladi...kad imaju prostor i posao (novac ) sami ce se pobrinuti za množenje i našu bolju demografsku sliku :)

Galeks":3vkram6p je napisao(la):
Kompleksna je ovo tema da bi se tek tako olako svrstavala u proste stavke. Za jedno dete da bi se uspesno razvilo u osobu potrebno je mnogo stvari, a ne samo zdraviji vazduh. Koliko god to glupo zvucalo. Na selu nema ljudi i svoje dete nikada ne bi osakatio detinjstvom koje nije ispunjeno drugarstvom, a toga na selu nema niti ce skorije biti.

raspust na selu je nesto sasvim drugo i za to svakako jesam ukoliko je neko u mogucnosti. kao i za razvijanje manjih gradova. tako da se sa tobom apsolutno slazem. tvoj stav je najslicniji rumunskom modelu koji mi se jako dopada.

Da dete nebi 'osakatio' detinjstvom bez drugarstva potrebno je da mu uskratis sve ono sto smatras 'privilegijama grada'
Ako odes malo do sela po Srbiji videces da se deca mnogo vise druze.
Decu u beogradu mrzi da se spuste jedan sprat do drugara, vec 'se druze' preko skajpa. Umesto da jure loptu po livadi, igraju fifu preko mreze.
Umesto da se kao adolescenti druze i sticu prve ljubavi i simpatije, lazu jedni druge po drustvenim mrezama.
Ukini im, ili strogo ogranici, internet, kablovsku, mobilni, podstakni na druzenje i sportske aktivnosti.
Gradovi su sve manje 'dobro mesto' za odrastanje. Selo nisu samo planinske zabiti, ima jako lepih i uredjenih sela u nasoj zemlji.

Mislim da u francuckoj neozenjeni placaju veci proez nakon 25 godien tako nesto sam citao

laki72":duzuv8h2 je napisao(la):
Galeks":duzuv8h2 je napisao(la):

Da dete nebi 'osakatio' detinjstvom bez drugarstva potrebno je da mu uskratis sve ono sto smatras 'privilegijama grada'
Ako odes malo do sela po Srbiji videces da se deca mnogo vise druze.
Decu u beogradu mrzi da se spuste jedan sprat do drugara, vec 'se druze' preko skajpa. Umesto da jure loptu po livadi, igraju fifu preko mreze.
Umesto da se kao adolescenti druze i sticu prve ljubavi i simpatije, lazu jedni druge po drustvenim mrezama.
Ukini im, ili strogo ogranici, internet, kablovsku, mobilni, podstakni na druzenje i sportske aktivnosti.
Gradovi su sve manje 'dobro mesto' za odrastanje. Selo nisu samo planinske zabiti, ima jako lepih i uredjenih sela u nasoj zemlji.

Da bi imao drugarstvo za pocetak moras da imas drugare. vecina sela ima nedovoljno dece ni za razred, a neka sela nemaju ni dva deteta.
Ostalo za drustvene mreze i sve posledice koje dete i roditelje hvataju nespremne si u pravu.
Sto se odrastanja u gradu tice, radije cu moje dete ovde gajiti nego na selu. Licno mi ima vise smisla.

laki72":35iae5c3 je napisao(la):
...Decu u Beogradu mrzi da se spuste jedan sprat do drugara, vec 'se druze' preko skajpa. Umesto da jure loptu po livadi, igraju fifu preko mreze.
Umesto da se kao adolescenti druze i sticu prve ljubavi i simpatije, lazu jedni druge po drustvenim mrezama....

Demografska slika obuhvata samo brojčanu sliku,
mi i ne znamo kakva ce to po kvalitetu biti ta slika ...bleda ili oštra, meka ili surova... ali sigurno nece biti kao mi
samo da ne bude nastrana ali kako stvari stoje i to malo sto imamo
ako nadležni ne budu hteli da proemne (pa i ono predhodno predloženo) dobrim delom otići ce negde daleko...

@ bocaica
Nadlezni, oslobadjane stanova i sl. kao u emisiji Veselo vece...
Nadlezni imaju sasvim dobru demografsku i materijalnu sliku. Para, zena, dece, ljubavnica na drzavnoj apanazi, stanova... Sledeca generacija po pravilu zivi na Zapadu. Njih nije briga za tudju decu, da jeste to bi jedna od predhodnih vlasti i pokazala. Bar minimalno. Zamislite da vlast jos placaju silne dodatne servise i benefite kao na Zapadu. Njima emigracija i pad stanovnistva uveliko odgovara. Jer dobijaju doznake bez ikakvog angazovanja, i smanjenje stanovnistva povecava BDP per capita i oslobadja deo cistih para za kradju, i odrzavanje postojeceg sistema.
Koliko drzavu zanima buduca generacije pokazuje da je istoj, sadasnja generacija vec prepisala duznicko ropstvo na ime isplata korupcije i izdrzavanje danasnjeg glasackog tela.
Partokratski sistem, i otudjena nepismena vlast je samo pola problema. Drugi deo je ekonomsko socijalni, koji bih ja nazvao - srpski nacin zivota.
Srpski nacin zivota je neodrziv, ima svoje korene u jugoslovenskom socijalizmu i njegova posledica je danasnje demografsko, ekonomsko, teritorijalno, kulturno, civilizacijsko ... smanjivanje.
Sta je resenje. Ono postoji ali je izuzetno tesko. Prvi korak je lustracija svih koji su se bavili politikom u poslednjih 30 godina, kao i njihove bezbednosne pratnje. Drugi korak je u vezi stvaranja nove elite. Ova postojeca pink elita, vodi zemlju u siguran ambis. Davanje punog prava glasa emigraciji, koja bi pomerila politicku vagu sa parazita i izdrzavanih lica na produktvnu populaciju.
Tek onda idu tehnicki koraci za popravljanje demografije i drustva u celini.
Ti koraci su poznati, znaju se i troskovi i rokovi, metode i rezultati.
Trenutno nema ko to da uradi, jer srpsko drustvo stalno proizvodi smece za svoju upravljacku elitu.

Ona prethodna mera koju moze da primeni bilo koja vlada - plata za dete na selu i lutrija za otkaz sluzbeniku - bi mozda zakripila rupu u demografiji bez resavanja problema. Ali je ipak mera koja omogucava trickle-down demografiju za neki period dok stvari ne pocnu da se resavaju...

http://mondo.rs/a757683/Info/Ex-Yu/Podaci-o-padu-nataliteta-u-zemljama-regiona.html
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=01&dd=05&nav_category=12&nav_id=943884
http://www.b92.net/video/vesti.php?yyyy=2015&mm=01&dd=06&nav_id=944047
Ključna rečenica možda je da ako ne možeš da ih pobediš probaj da ih privoliš da ne zaborave ko su i odakle su:
"Stručnjaci poručuju da je uzaludno zalagati se za zaustavljanje migracija, već je neophodno održavati bolje veze sa iseljenim građanima."
Po mom mišljenju vezano za očuvanje veza sa rasejanjem i našom dijasporom bi bio predlog ustanovljenja Dana Svesrpskog Saborstva. Taj dan bi prestavljao pokušaj da Srbi širom sveta misle jedni na druge, kao i to da se u tom danu (ne mora formalno i striktno biti samo jedan dan, već se može odnositi na čitavu nedelju tog događaja) probaju okupiti u svojoj matici, kako bi smo se sabrali, zbrojili i osnažili svi zajedno. Među nama ovde bi takođe ovladao duh koliko nas ima širom sveta, a oni bi znali da imaju otadžbinu u koju bi se jednog dana mogli vratiti. U tom periodu, bi bio upriličen program mnogih tradicionalnih manifestacija po kome bi i Srbija mogla biti prepoznata kao država koja misli na svoj narod u rasejanju i kako ima odgovornost prema njemu. U svakom gradu tj. mestu, bi se mogla organizovati takva vrsta kulturno-istorijskih svečanosti povodom kojih bi se Srbi širom sveta ali i iz regiona okupili u svojoj matici. Iz tog odnosa može proisteći i masovniji povratak dijaspore u maticu, kao i učvršivanje veza sa Srbima u okolnim državama. Kako SPC kroz svoje Mitropolije i Episkopije na svim meridijanima i svuda gde živi naš narod, deluje sinergetski sa našim dijasporskim centrima (kulturno-umetničkim, sportskim, obrazovnim itd.) kako bi očuvala veru, tradiciju i očuvanje identiteta, predlažem to da se i ona aktivno uključi u taj projekat, kako bi se dobio i nacionalni predznak čitave manifestacije.
Takođe veće aktivnosti kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu. S obzirom da je asimilacija našeg naroda veoma prisutna kod druge i treće generacije , pomenuta manifestacija ali i programi na delovanju učvršćivanja veza sa njima bi bili više nego neophodni.

...može proisteći i masovniji povratak dijaspore u maticu...
Povratak je moguć samo u slučaju kada matica ispuni očekivanja zbog koje je i nastala dijaspora
dotle ponašanje tj obilasci su isto ko za zadušnice
mada neki dodju i samo da umru u toj ljubljenoj matici :mrgreen:

Dakle za demografiju i dalje odučujuci faktor su samo nove i nove bebe iz ,,unutrašnosti,, :D

Kako sam ja shvatio da od tog povratka nema ništa.

Ja imam koleginicu, visokoobrazovana, koja ima ujaka, koji je takođe visokoobrazovan, koji je skoro ceo svoj radni vek proveo u švajcarskoj, gde je dobio i decu, unuke....

I sad pošto je u penziji pitam ja koleginicu: pa dobro kad će ujak nazad?.

Ona mi odgovara da on neće nazad i da je švajcarska njegova zemlja.

E tad sam shvatio da od nekog povratka nema ništa. Kao što se većina ljudi sa sela koji su se doselili u grad ne vraća iz grada u selo kad ode u penziju, tako se ni većina ljudi iz inostranstva neće vratiti.

Jednostavno je tako.

Btw mi imamo nešto nalik na svesrpski sabor. Zove se leto.

Zašto bi se neko vraćao? Ideš negde sa idejom da zasnuješ život valjda? Ne da ideš negde da se mučiš ceo život kako bi starost proveo negde drugde?? Pogotovu ako imaš decu, što bi išao od njih? Sem ako ima neki dobar razlog, npr da im ostaviš stan/kuću :) drugo mi ne pada na pamet.

boca-ica":2zrv4jyi je napisao(la):
...može proisteći i masovniji povratak dijaspore u maticu...
Povratak je moguć samo u slučaju kada matica ispuni očekivanja zbog koje je i nastala dijaspora
dotle ponašanje tj obilasci su isto ko za zadušnice
mada neki dodju i samo da umru u toj ljubljenoj matici :mrgreen:

Dakle za demografiju i dalje odučujuci faktor su samo nove i nove bebe iz ,,unutrašnosti,, :D
Slazem se donekle ali po meni i to je neki korak. Makar da ne bude da nista nismo pokusali.

Sto se tice nekog velikog ili bilo kakvog bebi buma u samoj Srbiji to je SF. Niti ce se to dogoditi niti je realno ocekivati od nacije cija je prosecna starost daleko iznadprosecna.

Ili se prepustiti sudbini, pa sta donese sutra. Samo u tom slucaju bojim se da buduce vesti ne bi bile povoljne za nasu zajednicku "krvnu sliku"

Povratak dijaspore je moguc, ali vremenski limitiran.
Zasto limitiran?
Vec druga generacija imigranata poprima odlike sredine u kojoj odrasta i njihova veza sa maticom je mnogo labavija nego veza njihovih roditelja.
Oni su zadnja generacija koja bi se eventualno mogla animirati za povratak.
Treca generacija je vec izgubila gotovo sve veze sa maticom i oni su za nas izgubljeni.

Problem je 'kako ih privuci za povratak'???
Svakako ne otimanjem stednje, diskriminacijom za putarinu, osiguranja i mnogo toga sto smo godinama kao drzava radili.
Ne zaboravimo otimacinu nacionalizacije posle drugog svetskog rata. Tada je takodje znatan broj sugradjana otisao, razocaran otimacinom.
Sta se 25 godina nakon deklarativnog raskida sa tim sistemom promenilo?
Primer:
Dal je Miticima vracena makar 'Miticeva rupa'???
E pa kad vratimo ljudima imovinu i to u naturi, mozda se neko od njih i vrati...

Potrudićemo se da napravimo sredonu u kojoj ćeš moći da nastaviš da radiš i umnožiš pare.

@laki
e to je već vrsta uslovljenog optimizma koji podržavam. naravno da je nemoguće vratiti veliku većinu tih ljudi. ali svaki podsticaj na iskrenoj osnovi izmedju države i dijaspore i na obostranu korist, možda može vratiti koju hiljadu ili desetinu hiljada. milioni se svakako neće vratiti, ali je bitno da se i sa njima ne izgubi kontakt. Čak i u Geopolitičkom smislu nije svejedno da li ste država sa nacionalnim potencijalom od 15 mil. stanovnika ili 5 mil. stanovnika.
@spatiotecte
navijam da ih što pre zaradiš, vratiš se i otvoriš neku fabriku recimo, kroz koju ćeš još više da se obogatiš :)

:D
Samo se vi zekite ali realno, zar to nije ono sto bi bilo maksimalno motivisuce za povratak?

nećete verovati, ali postoji čak i broj mladih ljudi koji se posle školovanja na zapadu i vrate ovde. znam ih lično. jeste da se broje na prste ali su se vratili :)

@ laki72
Eh da je samo to ... evo primera iz realnog života... pa razmisli o toj maksimalnoj motivaciji

Imam drugara koga je načisto i vrlo ozbiljno (20 g.) izjela nostalgija u Australiji...
...napustio posao, ostavio ženu i decu, i vratio se ....
...sada sretno živi u Nemačkoj... :laugh:

:D
Ma imam ja u familiji slican slucaj, samo je relacija Kanada-Srbija-Nemacka
Ali ja iskreno verujem da osoba kojoj bi se u maticnoj drzavi odakle vuce korene i vezuje je mnogo toga, omogucilo da posteno radi i zaradi, razvija se i napreduje, znacajan broj njih bi se vratio.
Ogradjujem se da govorim o prvoj i drugoj generaciji emigranata.
Kao sto rekoh, smatram da je vec treca generacija po tom pitanju izgubljena.

Nema nista od toga ako racunate da ce se neko vratiti zbog 'nostalgije'i ljubavi prema Srbiji.
Ljudima je bitnija egzistencija od osecanja prema rodnom kraju i zemlji porekla.

Od svih, najvise sansi za povratak ima kod penzionera. Hoce ljudi da imaju veci komfor, bastu, vikendicu, komsije na kafi itd,
dosta im je garsonjera u velikim gradovima i skucenosti, pa ako su penzioneri tu, onda ce i deca i unuci cesce dolaziti za Srbiju, mozda tako neko od njih odluci da ostane.
Ono sto je osnovno da se penzionerima omoguci je dobro zdravstvo i sigurnost.

Jedini nacin da se mladi privuku u Srbiju (ili bilo koji drugi, naravno ne moraju biti poreklom Srbi) je da imaju istu ili slicnu perspektivu kao u inostranstvu, ako ne i bolju, sto znaci ili dobra plata ili bolji kvalitet zivota (ili oba, posto obicno ide jedno s drugim). Dobar primer za to je Turska.

Vrh