Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Pa zato
Evo imam prvaka koji je sa pet godina samoinicijativno naucio i cirilicu i latinicu, pa ipak ...
Skola je skola
Tu je i odgovornost i radne navike i mnogo drugih faktora.

laki72":2s1i8r5v je napisao(la):
... i mnogo drugih faktora.
Kao naj važniji faktor je socijalizacija
e sad nedavno je bila TVreportaža o učiteljici koja ima jednog djaka
Gde su tu ti ,,i mnogi drugi faktori,, jednako kao da pohadja taj razred preko skajpa
samo sto na taj način ne bi bili troškovi
održavanja objekta, plate učiteljici, grejanja, struje i troškovi mnogih drugih faktora

Stim sto jedan prvak ne bi morao kilometrima kroz bespuće a naročito
ne bi morao zimi neko traktorom da ga dovozi
koj opet i onako njegove porodice male prihode umanjuje kroz
troškove traktorske nafte servisa i mnoge dr. faktore...

Ma internet je iz raja izašao
samo što svrsishodnu i praktičnu primenu
nema ko da koristi (da izda nalog) još od 1991 god
tj. nadležni su E- ne pismeni već 24 godine - četvrt veka :p

Za ekonomske matematičare
navedene obostrane troškove oko prave škole
neka uporede sa troškovima postavljanje Wi-Fi repetitora koj može veci broj kvad. kilom. da pokrije
što upravo odgovara našim ,,razudjenim,, selima (na tri brda dve kuce)

Radi potsecanja evo sta kaze Wikipedia o Wi-Fi
Wireless-Fidelity (IEEE 802.11) je bežična mreža gđe se podaci imeđu dva ili više računara prenose pomoću radio frekvencija (RF) i odgovarajućih antena. Najčešće se koristi u LAN mrežama (WLAN), ali se u posljednje vrijeme sve više nudi i bežični pristup WAN mreži - internetu....

Pa ono jeste, vidim odredjene prednosti; ako je dete jedino u skoli onda i onako ne postoji faktor socijalizacije sa drugom decom, stavise, moze biti veci online nego offline. Takodje, ako je dete kompjuterski obrazovano, to mu danas dodje kao pola obrazovanja, moze da otkrije nove perspektive koje inace ne bi poznavalo bez interneta, sedeo za kompom ili u skolskoj klupi isto mu dodje ( u smislu da komp moze da stvori lenje navike) itd.

No, ostaje i dalje problem nezamenljive interakcije sa predavacem tj. internet konekcija mora biti izuzetna da bi to funkcionisalo preko kamere, sedenjem na casu dete razvija moc duze koncetracije, dok kod kuce postoji milion stvari koje odvlace paznju (ne racunajuci sam kompjuter), skola nije samo za ucenje i proveru znanja, vec i za stvari kao sto su uvid u odnose u porodici, higijena, mentalne sposobnosti, jace i slabije strane, talenti, ustajanje, spremanje i odlazak u skolu mu dodje kao odlazak na posao, sto je jedna bitna navika itd.

Свака част! Све што си рекао је апсолутно тачно! Бојим се да напише још нешто, јер би то покварило твој став који је одличан. Ипак морам. Најстрашније од тог учења преко везе ми је што би се деца затворила у 4 зида. Размишљајте и о томе да то једно дете у школи представља главну спону и разлог што ће то село још мало опстајати. Гашењем те школе брже би се угасило и село.

Selo bi se ugasilo svejedno. Ako dete krene u srednju školu otići će u neki internat u nekom gradu u više se neće vraćati.

Ako ne krene u dalje obrazovanje i odluči se za život na selu, mislim da perspektivq nije dobra

Milisav wrote: Selo bi se ugasilo svejedno...
Ne
Na predhodnoj strani na Sizifovu citiranu rečenicu
istakao sam okosnicu ,,novog,, sela
Demografska slika ce biti totalno drugačija kada prihvatimo zahteve 21 veka

Ranije penzionisanje oslobadja u gradovima životni i radni prostor za mlade i jake
a za starije,(od 50 te) mogucnost za ,,novi ,, život (dok se još ima snage i zdravlja za stvaranje)

Migracija se lako postiže privlačnim start-up subvencijama (nikako prisliom) pa ko voli nek izvoli
da živi gde je zdravije, mirnije ,jeftinije, i gde se čovek ne oseca beskorisnim (šetnje po parku)

Verovatno Sizif i ja kao i još neki ... medju prvima bi doprineli promeni demograske slike :D

Boco, danas se sa 65 godina odlazi u penziju. Dok naša generacija krene u penziju ta granica će verovatno biti 67, sa tendencijom rasta. Od toga nema ništa.

I opet NE, trenutne zak. odredbe nisu sveto pismo
potrebne godine radnog-životnog staža variraju od države do države i od nj. poteba i opredelenja

zahtev 21 veka je da tempo (i mesto) života bude u saglasnosti sa životnim faza ljudskog života
debilno je da matorac drži svoju fotelju u firmi do 65 god. a ne zna prstom ni ,,kopjuter u dugme,, da pogodi
a mlad obrazovan čovek dotle da vene baš kao sada ovde
Ne samo fotelja , pogledaj nove softverizovane fabričke mašine ....

Zamisli samo kada bi smo morali da sve semafore u gradu
prilagodimo pešacima starijim od 65-70 god.... ludo zar ne

Za demografiju je važno ispuniti upravo zaheve 21 veka
U pravo vreme, pravo mesto, pravu stvar :D

Jedna od većih predrasuda u našoj zemlji je da su mladi sposobniji od starijih.

I kao što autobuse i tramvaje prilagođavamo starim ljudima i invalidima, talo ćemo kad tas prilagoditi semafore i raskrsnice

Иако нисам за гашење школа по селима, ево једног доброг примера мале општине на југу Србије:

Данашња вест у Вечерњим новостима:
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%8 ... 1%83%D0%BC
Једна исправка- не порађају се све мајке из пчињског округа у Врању. Сурдулица такође има породилиште у којем се порађају и мајке из Владичиног Хана и Босилеграда.

Алексеј":1vx72geg je napisao(la):
... tabele nataliteta i mortaliteta
Upravo za bolju Demografsku sliku sam i pisao o stimulisanju odlaska u sela ,,mladjih,, penzionera
(dok još mogu da privredjuju - staklenici , voćnjaci ... )
te bi te tabele pored stavke nataliteta i mortaliteta , imale bi i stavku novo naseljenih
što crnu demografiju bitno menja
plus u gradovima bilo daleko više mladih zaposlenih i to sa rešenim stambenim pitanjem :D

Iz uitnika:
....Има ли држава решење за то да у блиској будућности као народ не нестанемо? ... ,,

Da , mladi zaposleni i stambeno obezbedjeni ,
rado bi poslušali Božiju reč ,, Množite se,,

Sadašnjim rešenjem u Domanovićevoj ,,Stradiji,, je
da ,,stari,, rade do iznemoglosti prinudjavajuci ih da ostanu u gradu
i tako iz ,,igre,, da izbace mlade tj
upravo rade protiv gore navedenog rešenja.
Osim ako ne planiraju da se sada i ,,stari,, množe pa da nam oni poprave natalitet :p

Šta više reci što Domanović ne napisa :roll:

ma nama izgleda deca nisu potrebna:

Grupa od 20 starijih Novosađana tražila uklanjanje igrališta jer im smeta dečija graja. Grad najavljuje izgradnju novog igrališta na drugoj lokaciji.
Radnici Javnog komunalnog preduzeća "Lisje" jutros su uklonili dečije igralište iz dvorišta između zgrada u Bulevaru Kralja Petra I, javio je portal novosadskog radija 021.

Roditelji koji žive u tom kvartu bili su iznenađeni kada su videli građevinske mašine kako ruše dečije igralište, a Ivana Knežević rekla je da je njen šestogodišnji sin celo prepodne plakao.

"Žalosno je što su deca koja su bila kod kuće, kao moj sin od šest godina, preplakala celo prepodne gledajući kroz prozor građevinske mašine kako im ruše igralište. Naša deca sada bukvalno nemaju gde da se igraju. Sada će tu valjda da naprave parking. Stvarno ne znam zašto je neko ovo uradio i tražićemo da se igralište vrati. Ovo nije uopšte u redu i prvi put čujem za 30 godina da neko uklanja igralište zbog buke dece", rekla je Ivana Knežević.

Protiv rušenja 15 puta više potpisa

Dvadesetak starijih građana iz obližnje zgrade pisalo je pre godinu dana peticiju kojom je traženo uklanjanje igrališta zbog buke, a građani su odgovorili sa više od 300 potpisa sa zahtevom da se igralište ne uklanja.

http://mondo.rs/a754534/Info/Drustvo/No ... oraca.html

Gospodja je u Upitniku rekla da je spas da se mladi vrate na selo i da tamo obradjuju zemlju i radjaju decu. da je problem nastao zato sto mladi misle na sebe i svoje uzivanje, a ne na naciju. Kakav naucnik! Iluzorno je ocekivati da se neko vrati na selo. Da je tamo bilo dobro ne bi ni bezali u gradove.

1a8d61cacba13bb09620e02919893e0e.jpg

f9f3cb2f0afd7afd86f208424316f67c.jpg

5090f2cf4612fe42d852894c6bc3f345.jpg

Fenomenalna serija koja obradjuje temu odlaska iz sela.
Preporucujem ljubiteljima ove tematike.

laki72":3fmp615r je napisao(la):

"Žalosno je što su deca koja su bila kod kuće, kao moj sin od šest godina, preplakala celo prepodne gledajući kroz prozor građevinske mašine kako im ruše igralište. Naša deca sada bukvalno nemaju gde da se igraju. Sada će tu valjda da naprave parking. Stvarno ne znam zašto je neko ovo uradio i tražićemo da se igralište vrati. Ovo nije uopšte u redu i prvi put čujem za 30 godina da neko uklanja igralište zbog buke dece", rekla je Ivana Knežević.

Dvadesetak starijih građana iz obližnje zgrade pisalo je pre godinu dana peticiju kojom je traženo uklanjanje igrališta zbog buke, a građani su odgovorili sa više od 300 potpisa sa zahtevom da se igralište ne uklanja.

Nervira me to vecito ucenjivanje decjim suzama, dok sa druge strane postoji ozbiljna inicijativa da se legalizuje nasilje nad decom. Ne bi me cudilo da jednog dana, kao u onom americkom hororu, deca krenu da se svete odraslima,
mada mislim da je nesto slicno vec pocelo.

Trebali bi prvo da cujemo sta kazu ljudi kojima smeta buka (to ne znaci da oni nemaju decu koja se tamo igraju),
jedno je kada je centar grada pa oguglas na buku, drugo kada je naselje tiho, pa svaki kasalj odzvanja kao da ti je u kuci.

U svakom slucaju ovako kako je vest postavljena zvuci tuzno, meni ne smeta decja graja (sem ako np. ne bi morao X puta da menjam stakla na prozorima), zivim pored igralista jednog decjeg vrtica iz kog se stalno cuje cika, ali to mi ne smeta, naprotiv, uznose se nam zivost u domove preko dana, bez njih bi bilo sivo i sablasno tiho.

Drakche":2wus8cwc je napisao(la):
laki72":2wus8cwc je napisao(la):

Nervira me to vecito ucenjivanje decjim suzama, dok sa druge strane postoji ozbiljna inicijativa da se legalizuje nasilje nad decom. Ne bi me cudilo da jednog dana, kao u onom americkom hororu, deca krenu da se svete odraslima,
mada mislim da je nesto slicno vec pocelo.

Trebali bi prvo da cujemo sta kazu ljudi kojima smeta buka (to ne znaci da oni nemaju decu koja se tamo igraju),
jedno je kada je centar grada pa oguglas na buku, drugo kada je naselje tiho, pa svaki kasalj odzvanja kao da ti je u kuci.

U svakom slucaju ovako kako je vest postavljena zvuci tuzno, meni ne smeta decja graja (sem ako np. ne bi morao X puta da menjam stakla na prozorima), zivim pored igralista jednog decjeg vrtica iz kog se stalno cuje cika, ali to mi ne smeta, naprotiv, uznose se nam zivost u domove preko dana, bez njih bi bilo sivo i sablasno tiho.
Drugarica je sa muzem i detetom do pre par godina zivela u neposrednoj blizini ovog sada vec 'bivseg parka'.
Park nije nesto sto je 'novo niklo na lokaciji', a po njenim recima (juce smo bas razgovarali) deca inicijatora rusenja parka su se svojevremeno igrala u njemu.
Sada im je park 'naravno' suvisan.

Nije ovo usamljen slucaj.
U dvoristu moje stambene zgrade na dedinju je sredinom sedamdesetih godina postavljen kos i dva gola za mali fudbal o trosku nas stanara. Iste one komsije koje su bili najglasniji inicijatori postavljanja, krajem 90-tih su nekoliko puta inicirali sklanjanje, da bi 'na kvarno' tokom letnjih godisnjih odmora samoinicijativno demontirali konstrukcije i prodali gvozdje skupljacima sekundarnih sirovina.
Sta da im radis?

nensav":1zqf68t9 je napisao(la):
Gospodja je u Upitniku rekla da je spas da se mladi vrate na selo i da tamo obradjuju zemlju i radjaju decu. da je problem nastao zato sto mladi misle na sebe i svoje uzivanje, a ne na naciju. Kakav naucnik! Iluzorno je ocekivati da se neko vrati na selo. Da je tamo bilo dobro ne bi ni bezali u gradove.

Kakvo odvratno licemerje i malicioznost od strane doticne gospodje. Mladi treba da skapaju od gladi i protrace svoje zivote misleci na "naciju", jer oni koji to ne cine 'misle samo na sebe i svoje uzivanje'... Pa takvu slicnu politiku su vodili i 90ih.

Ako zele da mladi ostanu u selima i manjim mestima trebalo bi da im se stvori nekakva perspektiva.
Ljudi ne napustaju tek tako svoje domove i domove svojih predaka, vec to rade u potrazi za boljim zivotom (ili bilo kakvim zivotom), a da takav zivot imaju na selu - ne bi ih toliko napustalo, ne barem tako masivno.

Pricali smo o osnovnom obrazovanju - pa, zasto mladi u selima ne bi imali predmet u skoli kojim bi im se ukazalo na specificne mogucnosti za privredjivanje koje imaju u svom kraju? Ne, dakle, u srednjoj skoli, vec u osnovnoj.
Pa i u srednjim skolama se tako nesto spominje tek "onako usput", bez obzira sto su neke srednje skole prilagodjene interesima te regije, kao sto su np. poljoprivredna i srednja turisticka...

Znaci, ako je kraj pogodan za obradu zemlje, onda treba postojati predmet koji bi ih o tome vise naucio i ujedno zainteresovao,
ne samo ono sto nauce od svojih starijih koji se bave poljoprivredom i stocarstvom, jer to nije vise dovoljno.
Postoje svetski trendovi, aktuelne potraznje na trzistima, moderne tehnologije, alternative itd, sto moze biti izuzetno interesatno ako se to deci priblizi na pravi nacin i usadi kao ideja.

Ako je kraj pretezno planinski, onda stvari koje su specificne za uspeh u takvom podrucju, postoje mnogi dobri primeri u svetu, postoje i turisticki potencijali... itd.

O EU deca uce samo da je to jedan veliki bauk koji nas male hoce da proguta (ili s druge strane nesto sto ce preko noci da nam donese "bolji zivot"), a o perspektivama i mogucnostima koje podsticu nase sopstvene ideje, rad i potrebe gotovo nista, mozda samo nesto malo sto kazu na televiziji, a sto nije prilagodjeno mladjim uzrastima. Pa ni vecina nas straijih nema uvid u to sta sve moze da znaci biti deo clanica EU.

Ne moze im se samo reci ostanite zbog demografije i "nacije", to vise ni lud ne slusa.

Aha...
Pa eto za pocetak nek voditeljka realizuje emisiju iz 'doma kulture' u Lazarevu kod Zrenjanina, odakle je rodom. Jednom sedmicno i to je to, vise ne radi ni ovako.
Za lokalnu zajednicu ce to finansijski znaciti (statisti u publici), usluge, a i popularizacija sela ce biti maksimalno odradjena....

Vrh