Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Uzmite u obzir da dosta ljudi odlazi i iz neegzistencijalnih razloga, hoće ljudi jednostavno da žive u normalnijoj sredini. Nije sve u tri obroka i stanarini. To su uglavnom najkvalitetniji ljudi, visokoobrazovani kadar i naučnici. Od takvih se nijedan nikada neće vratiti.

Penzioneri, takođe, vrlo mali broj će ih se vratiti. Znam za nekoliko primera iz Austrije gde ljudima od 75+ ne pada na pamet da se vrate upravo zbog nivoa zdravstvene zaštite koji tamo imaju.

Nema ovde poente pričati o tome kako da se ljudi vrate, treba samo praviti uslove da ljudi što manje se iseljavaju u budućnosti. I to bi bilo dovoljno.

Danas se većina obrazovanih ljudi iseljava čak i kada ima obezbeđenu egzistenciju ovde, žele da žive u normalnijoj zemlji gde predsednik nema nelegalnu vikendicu, ministri lažne doktorate, komunalni red se ne poštuje, bahati nedodirljivi, itd. I sve to bez reprekusija. Pre nedelju dana je bio čitav članak u nekim nemačkim novinama kako to u Srbiji postoje lažne diplome vodećih političara. Razumeju oni da se jave plagijati bilo je to i kod njih, ali nikako ne mogu da shvate kako to da nama nikakvih posledica kada se to otkirije (jbga ljudi normalni).

To je ono osnovno što tera obrazovane, ljude bez škole pak tera nemaština, takva je ekonomska situacija, prost rad te teško prehrani.

CASTELBIANCO":14lx8mac je napisao(la):
nećete verovati, ali postoji čak i broj mladih ljudi koji se posle školovanja na zapadu i vrate ovde. znam ih lično. jeste da se broje na prste ali su se vratili :)

знам и ја неке примере. Рецимо знам да су се враћали неки лекари из Немачке али не из патриотизма већ због тога што тамо мије лако добити посао у Берлину већ се добије негде у унутрашњости и тај стил живота им никако не одговара.

Додатно лако се снађе неко ко је образован и они су ради да приме готов кадар, али тешко је са балкана родитељима да успеју да децу тамо одшколују да заврше факултете.

Da u okviru rešavanja sporadičnih licnih nemogucnosti reprodukcija , što je u promilima
Ukratko nama je potrebno opšte demografsko rešenje koje nas vadi iz silazne ,,spirale smrti,,

Sobzirom da se gotovo ništa i ne radi na tome , ostaje nam nada u neku čaroliju svevišnjeg ;)

http://www.blic.rs/naslovna-stampano-izdanje/1533/izdanje-za-26-01-2015
Šta drugo reći osim - carevi! Ova država u kosmološkoj pravdi ovoj deci ne bi smela da naplati nikakav PDV sve do 18 godine jer nije ni htela da imaju pravo na život, samim tim nema pravo ni da im išta traži zauzvrat. Ovde apsolutno pada u vodu ona Kenedijeva krilatica: - Ne pitaj šta je tvoja država učinila za tebe...u ovom slučaju, ama baš ništa!!! Ovim dobrim ljudima svaka čast, jer biti čovekoljubiv, pa uz to ide i samim tim i rodoljub, je u ovom slučaju bilo zadužiti se do guše da bi tri mala bića ugledala svetlost dana.

Ne bih bio toliko strog prema drzavi.
Da se razumemo, ne branim je, ali ovde nam definitivno nisu prezentovani svi podatci da bi smo donosili presudu.

Nazalost broj nepolodnih parova daleko prevazilazi kvote koje drzava svake godine planira i finansira.
Zbog toga je 'selekcija' jedan uzasan, ali neophodan potez.
Na odluku komisije uticu rezultati raznih ispitivanja oba partnera, godine starosti, ukupan broj i rezultat dosadasnjih pokusaja, broj pokusaja o trosku fonda zdravstvenog osiguranja...
Sve je to jedan tezak, mucan i iscrpljujuci proces, koji je u ovom slucaju urodio plodom i rodila su se tri lepa mala deteta.
Nazalost, veliki je broj onih koje nakon svega toga saceka razocarenje...

^^ Da li je taj broj od 50 000 ljudi koji se doseljavaju u Beograd svake godine tacan?

Jer da je tako od 2005te bi Beograd dobio pola miliona stanovnika. Nisam bas siguran da nas ima 2.1 - 2.2 miliona u Beogradu.

Ljudi i odlaze vani, tako da je to neka demografska vaga sto se tice Beograda. A i stopa prirodnog prirastaja nije bas najsrecnija u pojedinim opstinama Stari grad, Vracar, Savski venac. Verujem da je cifra mozda malo preterana ali da se meri u hiljadama, to svakako. Interesuje me samo da li na osnovu ovih parametara moze da se izvrsi odredjena projekcija na dekadnom nivou. To bi jako znacilo gradskim urbanistima. Kada se ovako gleda samo na osnovu ovog naslova, onih 6 hiljada stanova u SA bi bilo i malo.

Ovo je obicno naklapanje, otkud im ta cifra, ni manje ni vise 50000?! Dali ti novinari znaju koliko je to 50000/godisnje? Dosta ljudi je i otislo iz Beograda, u inostranstvo ili u prigradska naselja (tipa Ugrinovci, Mladenovac, Arandjelovac i sl.), studentsku fluktuaciju je nezahvalno ubrojiti u doseljavanje, naravno neki ostanu, ali dosta se i vrate u svoja rodna mesta. Da su rekli 5000 mozda bih i poverovao

Ja iskreno ne znam nikoga sa Starog grada, najcentralnije gradske opstine da je se odlucio na zivot u prigradskim naseljima. Uglavnom su otisli u emigraciju 90tih ili posle 2000 kao strucni kadar.

mozda ne iz Starog grada, ali znam neke sa Konjarnika, rakovice i Zemuna, koji su otisli da zive malo dalje od metropolske vreve. Naravno, napomenuo sam da su dosta otisli vani. A sto se tice centra pre neki mesec je bio priog u nekim novinama, ne mogu da se setim bas dali je to bio Blic, gde je pisalo da je Stari grad opstina staraca, da ljudi odlaze, da se deca iz skola i vrtica ispisuju i td. Kada se uporede ova dva teksta, nesto nije u redu.

Mene mnogo vise zabrinjavaju komentari u vesti gde je izrazena mrznja prema Beogradu

@nensav
Znam za taj problem odumiranja Starog grada. Opstina staraca. Ima nas doduse jos preostalih "mohikanaca" koji nismo zagazili u pozne godine, ali dece skoro da i nema. Moja osnovna skola je u moje vreme u jednoj generaciji imala 3 razreda preko 100 djaka. Sada nemaju da nakupe ni za jedno odeljenje. Ali skolu je lako zatvoriti. To je jedan blok samo. Pitanje je sta se ce se desavati sa silnim stanovima kada nas ti stari sugradjani napuste zauvek. To ne znam. Njihova deca ili unuci su uglavnom preko. Da li ce ih onda iz nadslestva prodavati budzasto, kad shvate da se sami verovatno nece vratiti, a da se ovde u dogledno vreme nece ocekivati rast cena na trzistu nekretnina.
@Igor
Jel ima i toga? Ja mislim da nas Novosadjani bas ne ljube generalno, ali trudim se da na to gledam konkurentno-izazivacki. Mislim da je jedan milionski grad osudjen na to da ga neki vole a neki da mu zavide.

Akademik Simović nedavno je za „Politiku” rekao da je zamišljeni kompleks u Savskom amfiteatru „čardak ni na nebu ni na zemlji koji preti da uništi identitet grada”. Delite li njegovo mišljenje?

Da. Ideja da se grad spusti na reku je stara i to će se sigurno desiti ali danas za to nema mogućnosti ni potrebe. Posebno nisu neophodni toliki kvadrati poslovnog prostora kada ga imate praznog na pretek širom grada. Kada bi kojim čudom sutra neko spustio izgrađeni „Beograd na vodi” u Savski amfiteatar, ne bi imao ko da ga naseli.

Isecak iz intervjua arh. M.Mitrovica

Bojim se da je poslednja recenica kljucna. Osim ako...projekat nije zamisljen kao rezervna varijanta druge drzave za bogatiji sloj Arapa skoncentrisanih na jednom mestu u Evropi. Lici malo na teoriju zavere, ali mora se priznati da uvek postoji mogucnost. Epicentar milionskog grada. Gde cete vecu zasticenost. Problem arhitekata i urbanista je ponekad sto previse planiraju. Covek planira a Bog se smeje.

CASTELBIANCO":2wv95oox je napisao(la):

Bojim se da je poslednja recenica kljucna. Osim ako...projekat nije zamisljen kao rezervna varijanta druge drzave za bogatiji sloj Arapa skoncentrisanih na jednom mestu u Evropi. Lici malo na teoriju zavere, ali mora se priznati da uvek postoji mogucnost. Epicentar milionskog grada. Gde cete vecu zasticenost. Problem arhitekata i urbanista je ponekad sto previse planiraju. Covek planira a Bog se smeje.

Vec su skoncentrisani u Londonu, ne varujem da ce da dolaze u Beograd. Pre bi rekao da su vise zainteresovani za plodne povrsine u Vojvodini, vec duze vremna oni kupuju njive po svetu, Afrika i sl.
MOguce je da sa BGH2O hoce da operu malo para!

CASTELBIANCO":3gmxfk0t je napisao(la):
Akademik Simović nedavno je za „Politiku” rekao da je zamišljeni kompleks u Savskom amfiteatru „čardak ni na nebu ni na zemlji koji preti da uništi identitet grada”. Delite li njegovo mišljenje?

Da. Ideja da se grad spusti na reku je stara i to će se sigurno desiti ali danas za to nema mogućnosti ni potrebe. Posebno nisu neophodni toliki kvadrati poslovnog prostora kada ga imate praznog na pretek širom grada. Kada bi kojim čudom sutra neko spustio izgrađeni „Beograd na vodi” u Savski amfiteatar, ne bi imao ko da ga naseli.

Isecak iz intervjua arh. M.Mitrovica

Mitrović je izostavio jednu stvar u njegovim razmišljanjima.

BGH2O ne moraju da nasele srbi.

@vozd
http://www.novosti.rs/vesti/naslovn...0.html:536236-Srbija-je-Rusima-obecana-zemlja
Mozda je ovako nesto jedno od resenja?
@nensav
Da, London ali su tamo ipak njihove pare kontrolisane da ne lutaju puno, a i oni su nekako integrisani medju ostale svetske trustove. Ovde bi dobili grad u gradu, plus veliki politicki uticaj + ostaje slobodna i desna obala za razmisljanje ukoliko im projekat zazivi. To je za njih vise investicija u buducnost, nego pranje para.
@boca-ica
Pa da bice Beogradjani, kao sto su svi koji u njemu zive. Ali ce oni biti Arapi. Tesko da ce biti Srbi, iako se nekim Arnautima ne dopada sto je drzava Srbija drzava srpskog naroda i da kroz ovu temu obradjujemo problem nestanka istog.

Uvoz radne snage, uvoz državljana, uvoz Beogradjana .... je jedino naše realno demografsko rešenje, osporavali ili ne
sunovratnu spiralu niko se i ne trudi da zaustavi
a dosadašnji pokazni maksimalni domet svodi se na blebetanje i piskaranje
Trenutno svako ko ima dete kao da je kažnjen
ekonomski nema subvencija, olakšica (vidi pošto su cipelice itd.)
pravno (u parku veca prava ima pas nego dete itd.)
moralno (više se prilagodjava starijima i hedikepiranima nego deci itd)
Tako se ne popravlja demografska slika te joj takvim (ne)činjenjem nema spasa

Imamo sve veca ,,pusta ostrva,, a propuštamo priliku da ih naselimo zainteresovanim našim a i stranicima
trenutno preko nas u potrazi za boljim životom prolazi belosvetka sirotinja (ima tu i pametnih i vrednih)
a mi nemamo ni program koj ce da prepozna odredjene vrednosti kod nekih stranaca
pa da im se ponudi neki privremeni pa možda i stalni radni boravak upravo na takvim ostrvima

Verovatno se zna u kom procentu je dozvoljeno takvo ,,miksovanje,, a da se ne narušava opšta demografska slika
vec da se ona time poboljšava

Naravno miksovanje nikada nije odgovaralo čistuncima
(uglavnom to su oni čiji je pradeda šetao opanke oko kuce dok mu je neki turčin bio i sa ...)
pa mu sada smeta svako miksovanje

boca-ica":2kt6d57v je napisao(la):
(uglavnom to su oni čiji je pradeda šetao opanke oko kuce dok mu je neki turčin bio i sa ...)
pa mu sada smeta svako miksovanje

Ово је наравно мит. Већинско хришћанско становништво у Смедеревском санџаку (тзв. Београдски пашалук) се није мешало са мањинским муслиманским (које је ионако било углавном истог порекла као и оно које је остало хришћанско). Срби су имали своје кнезове и војводе, односно неку врсту самоуправе, а што се тиче ратова, тада је народ ишао у збегове у неприступачне пределе у који турска војска није залазила.
Уосталом на основу генетских истраживања српско порекло јесте амалгам, односно словенско, илирско, келтско, феничанско, германско итд. док турског - азијског нема ни у траговима.
Но то није од утицаја на процес који тече..
Нестајемо: До 2050. у Србији до два милиона становника мање
http://rtv.rs/sr_ci/drustvo/nestajemo-d ... 37903.html

Италијан и и Турци имају више заједничког генетског материјала, него ли ми са Турцима, а знамо да Турци никада нису били на Апенинском полуострву. О овоме као и о осталим стварима више на интернет страни:
http://www.poreklo.rs/forum/

Vrh