Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=813425#p813425:2iv2k4jj je napisao(la):
Пантограф » 15 Jan 2021 08:41 am[/url]":2iv2k4jj]А зашто о принципијелној ствари у оквиру конкретног наводно демократског друштва не би требало да дискутују мушкарци, није ми јасно, и то је полна дискриминација - и у приличној супротности са ставом да ми у Србији, јадни и малобројни, треба да се бавимо муком читавог света.

Nisam rekao da ne treba da ucestvuju muskarci, ocito da najvise muskarci o ovoj temi i razgovaraju. Na ovom forumu hronicno fali zenski kvorum, apropo demografije. Ono sto kazem je da se ne moze govoriti o zenskom telu u odsustvu zena.

U svetu postoji ogroman disbalans svega, ne bi ni bilo problema da je to nesto sto se lako da resiti. Veliki kazu "ne moze nam niko nista", a malobrojni "bas nas briga", dok planeta trpi u svakom pogledu. Potrebno je vise internacionalne saradnje, a manje suvereniteta.

Па не верујем да је могућа интернационална сарадња са нпр. представницима Племенског појаса Пакистана по питању демографије - превелике су културолошке разлике. Заправо, та "сарадња" и постоји, али је крајње унилатерална: становништво се исељава ка Европи. Мораћемо, бар за неки (дужи) период, да будемо суверенисти по овом питању.

Такође, мањим земљама се и допушта више у том смислу: нпр. ЕУ је дозволила Естонији да држи без држављанства огроман проценат сопственог становништва, јер није у стању да научи несавладив званични језик са 14 падежа (то се, дабоме, може јер су оштећени Руси).

Нека се велики баве мултилатерализмом до сутра.

Kakav ubir poreza od takvih ?
Najveci deo imovine je sa one strane ganice a sa ove strane minimum i gleda kako da se ogrebe i za subvencije.

A na prvi Buu ! uteknu ko zecovi
Tokom bombardovanja Bgda sve sam vido i koga je bilo i koga nije bilo ovdi

Dvojno državlhanstvo je štetno
i daje NE tačne slike u raznim stavkama
počevši od same demografije.

Како ниједна држава до сада није успела да успешно преокрене пад наталитета и како се тај пад поклапа са започињањем и растом прогресивних политика двадесетог века које су успешно гурнуле стопу наталитета у минус у земљама где су масовно спровођене, заиста је крајње време да се манемо дискусија "како држава треба да подстиче" наталитет јер је то апсолутно узалудно бацање пара.

Упркос фантазијама неких форумаша овде ми немамо читаве народе досељеника који желе да се населе из истог разлога због кога имамо народ чија половина жели да оде. Људи желе да буду слободни да живе своје животе и располажу својим новцем и ниједна државна надокнада или политика то неће променити, комунисти су градили зидове да принудно задрже своје грађане а сурове тржишне економије морају штаповима да бију мигранте да би ограничили њихове досељавање. Једино што "држава треба" је да укине младиђима од 40 година све порезе на приход, доприносе (за здравство и пензију) постави да се плаћају на добровољној бази, друштво ослободи њеног гвозденог старачког стиска и престане да се богати сиромашећи своје грађане. Врло је јасно шта се потхрањује и где ресурси неопходни за раст иду у земљи у којој државни апарат расте а популација опада.

И да, пре него што ми неко каже како је немогуће укинути порезе за приход грађана Србије напоменуо бих да од 20% ПДВ-а колико плаћамо у буџет се слије око 42,72% укупне његове структуре прихода а од пореза на доходак само око 4,81% . http://ifkj.mfin.gov.rs/user_data/p...z budzet Republike Srbije za 2018. godinu.pdf

Screenshot_1380f12819bc5b4646.png

Било би могуће повећати ПДВ (а самим тим и цене) за за пар процената и потпуно укинути порез на доходак за све грађане чиме би се просечна зарада драстично повећала а са њом и животни стандард милиона људи. И не само то, свако би могао екстремно лако да се самозапошљава и зарађује без плаћања пореза чиме би дугорочно дошло до већег раста прихода од пореза. Такође би се смањио трговински дефицит (јер пореска структура која мења порез на доходак порезом на потрошњу (ПДВ)) суштински подстиче производњу, запошљавање, улагања и штедљивост а кажњава расипништво и увоз.

Уз либералну политику која иде у корак са развијеним светом (уместо што каска 20 година и онда опет све то прихвати кад нема никакве користи) Србија би била на путу да постане мала Холандија на Балкану и прође кроз друштвени, економски, културни и демографски препород који је она имала када је одлучила да крене тим путем.

Zaboravio si doprinose (PIO, zdravstvo, nezaposlenost) koji su cc. tri puta veci od poreza na dohodak. U svakom slučaju sam saglasan sa sa ovim što si napisao.

Kailan":2y1ydwlo je napisao(la):
Било би могуће повећати ПДВ (а самим тим и цене) за за пар процената и потпуно укинути порез на доходак за све грађане чиме би се просечна зарада драстично повећала а са њом и животни стандард милиона људи. И не само то, свако би могао екстремно лако да се самозапошљава и зарађује без плаћања пореза чиме би дугорочно дошло до већег раста прихода од пореза. Такође би се смањио трговински дефицит (јер пореска структура која мења порез на доходак порезом на потрошњу (ПДВ)) суштински подстиче производњу, запошљавање, улагања и штедљивост а кажњава расипништво и увоз.

Povecanje PDV-a koje bi nadomestilo ukidanje poreza na dohodak zapravo bi negativno uticalo na većinu građana Srbije. To odgovara jedino bogatim koji štede, dok se poresko opterećuje preliva na one koji ne mogu da štede tj siromašne.

Сваке године ми имамо минимум 2% раста цена, постепени раст ПДВ-а од 0.5%-1% годишње ради укидања пореза на доходак би био и више него подношљив за све категорије становништва. Такође, подржавам да повећање ПДВ-а буде прогресивно, дакле да за основне потрепштине (попут хране) буде минимално али да буде драстично веће за луксузне производе (нпр. џипове). То изведено тако да укидање пореза на доходак резултује повећањем нето плата/зарада би имало далеко већи финансијски подстрек сиромашнима него богатима. При чему, нагласио бих, српска богаташка "елита" нису Швајцарци који улажу у деонице и фондове него мафијаши, забављачи, спортисти и политичари којима је главни приоритет максимално расипништво пара на кола, виле, јахте, шампањце (итд.) како би купили друштвени статус. Један од разлога зашто нама ПДВ уопште чини скоро половину прихода у републички буџет је управо чињеница да је то порески еквивалент лежећег полицајца, погађа људе без обзира да ли су богати или сиромашни, политичари или смртници и не мари за везице које људи могу да имају. Путем ПДВ-а људи не плаћају директно порез него продавци којих има мање и под већом су контролом (скоро две трећине малопродаје у Србији држи пар трговинских ланаца које, стицајем професионалних околности, знам да држава максимално контролише и да ни не помишљају да варају са уплатама ПДВ-а).

Такође бих подсетио људе да је нама сваки регион у земљи у трговиснком суфициту осим Београда, раст ПДВ-а а укидање производних пореза би додатно подстакли људе да производе а мање да троше чиме се трговнски дефицит смањује а са њим и цене. Доприноси јесу проблем али није нерешив, на крају крајева велика већина људи би сигурно плаћали здравствено када би имало избор а значило би ако би могли неки месец да не плате да нпр. прегурају неки високи издатак или покрену бизнис.

У најмању руку држава:

1. може да промени закон тако да послодавац исплаћује раднику пуну бруто плату а радник сам себи уплаћује порезе и доприносе (као и сви самозапослени предузетници и сл.)
2. уведе астрономске казне за непријављивање радника како би се изборила против рада на црно. У том случају послодавци не би имали апсолутно никаквог финансијске користи од непријављивања радника који сами себи уплаћују порезе и доприносе а дебело би ризиковали ако то не би учинили
3. Када се то у потпуности спроведе и заживи, полако крене да укида порез на приход а диже ПДВ. Простом рачуницом долазимо до тога да 20% ПДВ-а у буџет уплаћује 10 пута више новца од пореза на доходак што значи да не би морао да се повећа ПДВ више од неких 5% укупно да би се порез на доходак потпуно укинуо и радници имали неких 10% већу плату. Подељено на пар година то се не би ни осетило (ми смо имали раст цена и по 12% годишње за време Демократа па се нико није жалио, повећање са 2% на 3%,4% не би било апокалиптично). Поготово ако би плате порасле за додатних 10%. Ефекат на запошљавање и трговински баланс би био изузетно позитиван.

Решавање питања попут здравственог је тема за неку другу дискусију али ни то није немогуће, поготово што ми чак и не плаћамо толико високи проценат плата за њега када се све споји (највећи проблем је пензионо).

Stavovi izneti u tačkama 1.i 2. su potpuni korektni, mislim da bi to većina stanovništva podržala.
Ono što fali u obrazloženju sledećih je osnovni problem funkcionisanja našeg sistema, a to je borba protiv korupcije.
Mi ako se izborimo sa tim kancerom, PDV i ostali parafiskalni nameti, ne samo da će se smanjiti, nego će i budzet za infrastrukturne projekte biti veći, a armija partijskih službenika iz državne administracije i javnih preduzeća će primati isti novac na osnovu nezaposlenosti, umesto ponižavanja koje sada trpe.
Procena je da se 75% našeg budžeta potroši na kombinacije...tužno.

Ukidanje poreza na dohodak bi samo povecalo socijalnu nejednakost, jer PDV nece opteriti štednju bogatih.
Mislim da je mnogo bolje podići neoporezivi iznos zarade na visinu minimalca ( sa sadašnjih 18300). Tako bi se siromašni skoro potpuno oslobodili poreza na dohodak, dok bi onima sa visokim platama to oslobađanje činilo mali deo zarade.

Није ми стало да се расправљам са особом која је против укидања непотребног и економски штетног пореза само зато што диспропорционално погађа његове имућније сународнике. Врло сам аргументовано објаснио зашто је замена пореза на доходак ПДВ-ом добра за дугорочно богаћење целе популације и како би могло да се имплементира да од тога највећу корист имају људи који скромно троше (што због сиромаштва што због штедње) и не сматрам да има потребе то да понављам.

Једино што бих напоменуо је, у духу теме на којој смо, да је такав начин размишљања управо главни разлог зашто људи масивно беже из Србије. Слободно ви кажњавајте успешне раднике, предузетнике, фриленсере, јутјубере и остале да би "постигли социјалну једнакост" и после се ишчуђавајте што сви они колективно беже у земље без сецикеса који би их кажњавали што су успешни и пуне њихове буџете. Шпанац Надал живи у Шпанији, Американка Серена Вилијамс живи у Америци а Србин Ђоковић живи у Монаку. Тако раде сви иоле способни и успешни људи због чега овима осталима "социјално једнакијима" држава мора да уводи нове порезе и намете да попуни рупе у буџету које произилазе из чињенице да су јој остали само пензионери и сиротиња. Они нису ти који емигрирају из Србије.

Problem je što ne dolazi do bogaćenja cele populacije kao sto kazes, već samo do jednog njenog dela na štetu svih ostalih. Definitivno nema opravdanja za vođenje Superhik ekonomske politike.
Inače sve drzave EU imaju neku formu poreza na dohodak, a Americi je to i glavni porez. Takođe je velika zabluda da ljudi iz Srbije emigriraju zbog poreza, jer je na zapadu uglavnom vece poresko opterećenje.

Problem je što ne dolazi do bogaćenja cele populacije kao sto kazes, već samo do jednog njenog dela na štetu svih ostalih.

Не би, тржишна економија није игра нулте суме по којој богаћење једне особе значи сиромашење друге. То што је моја њива родила више не значи да је твоја родила мање, то што фриленсер заради више новца радећи за америчку фирму не значи да ће касирка у Максију да заради мање. Штавише, прилив капитала из иностранства додатно обара цене јачајући државну валуту и повећавајући приходе свих у националној економији. То је управо главни разлог због кога је дошло до експоненцијалног богаћења западних народа након преласка у капитализам и стварања такозваног "егоистичног алтруизма" (https://www.youtube.com/watch?v=rvskMHn0sqQ) али неки народи попут Руса и Срба нису окусили тај период и самим тим и даље имају однос ловаца/сакупљача према економији где веће парче мамута једном значи мање парче мамута другом.

Inače sve drzave EU imaju neku formu poreza na dohodak, a Americi je to i glavni porez.

https://en.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum

Успешна је она земља која води економску/пореску политику која је посебно кројена за њену културу и менталитет. Земље западне Европе и Америке на које се позиваш су или познате по превеликој штедњи, производњи и хроничним проблемима са дефлацијом или су јадне капућино-економије које их опонашају. Порез на доходак постоји да казни превелику штедњу и избегне такозване "кризе преко-производње", ми са тим везе немамо јер трошимо далеко више него што производимо. Исто као што су мудри стручњаци у Влади годинама покушавали да граде економију "стимулишући потрошњу" и пумпајући инфлацију, завивши нас у беду због тога (https://www.telegraf.rs/vesti/597359-tu-je-i-srbija-najbednije-drzave-na-svetu-u-2013-godini-foto) а све по узору на Немачку, сада покушавају да кажњавају самозапошљавање и продуктивност јер то дестимулише неке имагинарне супер богате штедише који су на нивоу статистичке грешке.

Takođe je velika zabluda da ljudi iz Srbije emigriraju zbog poreza, jer je na zapadu uglavnom vece poresko opterećenje.

Није, наши порези су само разбијени на милион различитих форми да би поређење упоредивих пореза деловало као да смо негде на средини иако нисмо. Ти у Швајцарској тачно знаш којих пар пореза плаћаш и када то завршиш готов си, код нас имаш милион пореза, доприноса, намета, такси, принудних претплата, дажбина (итд.) које у збиру чине да је твој порески терет далеко, далеко већи од оних у нормалним државама. Тенденција емигрирања из држава са високим порезима у остале је добро документована и доказана појава. На крају крајева, не би се државе са узлазном путањом опорезивања толико ломиле да јуре своје пореске обвезнике по свету, уводиле порезе на емиграцију и сличне будалаштине. https://www.cato.org/blog/migration-low-tax-states-continues https://www.jstor.org/stable/20111918?seq=1

Grešiš, povecanjem PDV-a veći deo poreskog opterećenja prelazi na siromašniji sloj stanovništva.
Švajcarska ti je bas loš primer jer oni imaju 2 poreza na dohodak (konfederacija i kanton) koji zavise sa kim živiš, koji je iznos, raste progresivno itd. Tesko da može komplikovanije, a da ne pričamo o tome koliki su drugi porezi i troškovi života tamo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=813482#p813482:136ueyrw je napisao(la):
Drakche » Pet Jan 15, 2021 12:58 pm[/url]":136ueyrw]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=813425#p813425:136ueyrw je napisao(la):
Пантограф » 15 Jan 2021 08:41 am[/url]":136ueyrw]А зашто о принципијелној ствари у оквиру конкретног наводно демократског друштва не би требало да дискутују мушкарци, није ми јасно, и то је полна дискриминација - и у приличној супротности са ставом да ми у Србији, јадни и малобројни, треба да се бавимо муком читавог света.

Nisam rekao da ne treba da ucestvuju muskarci, ocito da najvise muskarci o ovoj temi i razgovaraju. Na ovom forumu hronicno fali zenski kvorum, apropo demografije. Ono sto kazem je da se ne moze govoriti o zenskom telu u odsustvu zena.

Isto tako moze mo da razgovaramo o Bogu u odsustvu boga, i o decijim vrticima u odsustvu dece.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=813601#p813601:pt6qq0l5 je napisao(la):
boca-ica » Pet Jan 15, 2021 7:05 pm[/url]":pt6qq0l5]Kakav ubir poreza od takvih ?

A na prvi Buu ! uteknu ko zecovi
Tokom bombardovanja Bgda sve sam vido i koga je bilo i koga nije bilo ovdi

Seti se MArka MIlosevica ili Vulina koji nisu sluzili vojsku.
Ako elita ne zrtvuje svoju decu svi ce im pobeci.
Seti se da je Kenedi imao rata koji je poginuo u II sv ratu, a on bio ranjen.

Seti se Teda Kenedija koji je izazvao udes u kome je poginula žena, pobegao sa lica mesta i prijavio se sutradan... Koji nije odgovarao za to i na kraju postao senator.

I tamo su svi ravnopravni, samo ima uvek malo ravnopravnijih.

Ted Kenedi je sa sekretaricom u kolima pao u jezero. Ona se udavila.

Ako si zadovoljan da je neko jednakiji od tebe, onda uzivaj u Srbiji i ratuj za istu.

Prvo, nije bila njegova sekretarica, a i da je bila baba sera isto je, čovek je čovek... Drugo, sletanje u jezero je itekako udes, a sve što se nakon toga desilo je tek teški užas, i to verovatno romansirana verzija užasa koju su smislili da bi oprali dinastiju Kenedi.

Uživam u Srbiji, to je moja rodna gruda, pola sveta sam proputovao i nigde se nisam ovako lepo osećao kao kod kuće.

A ti malo proširi vidike, videćeš da nije sve tako crno belo... Kakve su ti misli takav ti je život...

У Републици Србији, у периоду јануар−децембар 2020. године, број живорођених је износио 61 693. У односу на исти период претходне године, када је укупан број живорођених износио 63 484, бележи се пад од 1 791.

Број умрлих у Републици Србији у периоду јануар−децембар 2020. године износио је 114 954 и, у односу на исти период претходне године, када је број умрлих био 100 963, бележи се раст од 13 991.

Negativan prirodni priraštaj: - 53.261

Izvor: Zavod za statistiku

Strašan podatak. Veliki pad broja rodjene dece i veliki skok preminulih. Nikada lošiji prirodni priraštaj u toku jedne godine nismo imali.

Korona nema nikakav uticaj na manji broj rodjenih, to je jasno. Tek ce imati ove 2021. godine.
Sa druge strane, na broj umrlih sigurno ima. Sto zbog same korone, sto zbog sistema koji nije uspeo da pruzi medicinsku zastitu ne covid pacijentima

Да, корона је дефинитивно утицала на број преминулих, како директно тако и индиректно, али мислим да дугорочно неће имати значајнији демографски утицај јер су преминули од последица короне већином већ прошли репродуктивни период.

Vrh