Što manje studenata to bolje (sem lekara), kasno zasnivaju porodice i imaju manje dece od seljaka, uglavnom rade za vlast i strance itd. Za većinu ostalih struka dovoljna četvorogodišnje učenje posle osnovne, naravno ono konkretno, ne ovaj državni srednjoškolski raspad.
Šta nam je donelo više svršenih studenata zadnjih 100 godina? Manji natalitet, manja proizvodnja veći uvoz, gubitak stručnih/zanatskih znanja, gluplja nacija, porobljenija. Valjda će digitalizacija izbrisatu masu glupih poslova narednih godina da ne treba studenata tih oblasti. Recimo od 40tak ispita koje sam dao na Ekonomskom faxu, 90, ako ne i 100% su nepotrebni, i mogu se naučiti zanatskim kursom par meseci. Čak i najstručniji predmeti poput finansija, računovodstva su razvojem programa postali automatizovani, a radnici sa tim znanjem sve manje potrebni, tako da sam ja džabe učio fax kad ni jedno znanje od tih 40 predmeta ne mogu naplatim jer sve već ima ili programi, ili na netu. Slično bi moglo i pravo i mnogi drugi fakulteti da se digitalizuju, da se ljudi bave pametnijim kreativnijim stvarima, po mogućnosti na svom hektaru, sa svojom hranom i energentima (solarni paneli, šuma za ogrev) sa dodatnim prihodima radom preko neta od kuće, leti prodaja viška struje sa panela EPSu, lokalna trampa hrane i zanatskih proizvoda (nameštaj, odeća i sl). Na državnom nivou i gradovi treba proizvode: elektrovozila, solarne panele, mobilne telefone, mašine, lekove... i to je to.