Čovek može da pročita dosta toga korisnog na ovom sajtu. Dosta sam čitao o svemu što nas okružuje, ne govorim u prazno. Ne volim teorije zavere, jer u njima vidim samo izgovore za neuspeh. Dosta tih teorija jesu istinite, još više njih su čiste gluposti. Niko nama nije kriv do mi sami, niko nam nije veći neprijatelj do mi sami sebi. 1001 put smo pucali sami sebi u noge, i posle dobili po p.čici. Da ne ulazim u velike rasprave i polemisanja. Selo kao selo svuda se prazni, to je civilizacijki trend (naravno da se tako marva lakše kontroliše), ali dobar deo naših sela i treba da propadne jer kada su pravljena, pravljena su što dalje od puta u što većim vukoje*******inama iz praktičnih razloga. Ova siromašna zemlja nema toliko resursa da pravi i obezbedi svu infrastrukturu neophodnu za normalan život, a tek da je održava, jednostavno to je neracionalno, neekonomično i uzaludno, bolje da te ograničene resurse ne rasipa i baca u bunar. Potrebno je odabrati strateški od tih 4-5k sela do hiljadu sela i varoši duž Morava, Drine i obodnim prodručjima i to pokušati spasiti. Neće samo nestati sela, nestaće i gradovi Knjaževci, Piroti, Ivanjice, Negotini..... za 20ak godina plafon. Jednostavno, kad ne budeš imao na 15 min od sebe doktora, majstora za ovo, majstora za ono, ovaj ili onaj sadržaj za sebe ili dete, nemaš ni približnu potrebnu javnu službu (a već je nemaš) prosto otići će i ta šaka jada što je ostala. Mislim da imamo još realne šanse da se za 15-20g stabilizujemo na nekih 5 miliona, mislim da nam je to najbolji scenario. Ako se epidemija koja je zarazila narod, ne izleči, ne prekine trend odlaska ljudi nemamo nikakve šanse. Kod nas je sada prisutan efekat rulje, pojedinci ne donose racionalne odluke, već samo kopiraju i oponašaju masu i odlaze vani. Situacija je takva da je narod kolektivno digao ruke od ove države, i da svak vuče samo nekako ode odavde, kao je neki crv ušao u glavu ljudima. A nije toliko još zaista crno. Skoro sve strukture, i oni od preko 40g, a da ne pricam mladi, i oni koji zaradjuju preko 2 soma, i oni koji nemaju ništa, svi idu. Milsim da će lakše biti podići prosečnu platu na 800 eura, nego prekinuti ovaj trend, tj, ubediti običnog čoveka da ostane i da ovde vredi živeti, da ima budućnosti za njega i njegovu decu. Naravno da ovakom stanju apatije i defetizma doprineli su značajno strani i spoljni faktori, ali glavna krivica je na nama. Rajinski i podanički mentalitet, nepostojanje nikakve solidarnosti, nepotizam, negativna selekcija, odsustvo poštovanja prema bilo čemu svetom a da ne pričam o nepoštovanju ljudi koji nešto znaju i nešto vrede, dobili smo ono što realno zaslužujemo. Ja koliki god da sam patriJota, sa 33 g sam prvi put sam na raskrsnici što da činim. Ostavio sam ovu celu godinu da se lomim, i da prelomim. Ako se odlučim da odem, nikada se neću vratiti iz inata.