Šta je novo?

Demografija (statistika,analiza,projekcija)

Kojih to pola imamo, ako može stavku po stavku? Od ovih 20 što je boca-ica naveo.

. Приход (najniži u evropi)
* Квалитет и доступност запослења (nikakva)
* Класа диспаритет ( o ovome ne znam)
* Стопа сиромаштва (ogromna)
* Квалитет и доступност станова (kvalitet nikakav dostupnost mala)
* Сати рада потребно да купи потрепштине (gotovo celu jednu platu dajemo na hranu ako ne i preko, znači mnogo rada)
* Бруто домаћи производ (БДП) (nizak)
* Стопа инфлације (mala, tu smo dobri)
* Број плаћених одмора дана у години(20+, i tu smo dobri)
* Приступачан приступ квалитетној здравственој заштити (ne bih da sudim o ovome, nek neko postavi neka istraživanja)
* Квалитет и доступност образовања (obrazovanje dostupno, kvalitet po mom mišljenju loš, deca su funkcionalno nepismena, obrazovanje neprilagođeno privredi)
* Очекивано трајање живота (tu amo na sredini)
* Цена роба и услуга (roba skuplja nego u regionu i generalno u evropi, usluge dosta jeftinije)
* инфраструктура (srednje žalosna, nemamo autoput na glavnom koridoru, železnica propala prosečna brzina 40kmh, dva najveća grada spojeni jednim kolosekom, glavni grad nema metro...)
* Национални економски раст (mi imamo pad)
* Економска и политичка стабилност (ne znam šta reći)
* Политичке и верске слободе (gej prava ugrožena)
* Квалитет животне средине (tužna morava....)
* клима(kontinentalna)
* сигурност ( po statistikama imamo malu stopu kriminala koja je u opadanju. Međutim mediji nas non stop bombarduju ružnim vestima koje su vidljivije nego ranije pa nam se samim tim osećaj sigurnosti smanjuje)

Kartograf":2p5xb1zr je napisao(la):
Kojih to pola imamo, ako može stavku po stavku? Od ovih 20 što je boca-ica naveo.

pa ajd ne drzi me za rec da je pola, ali dobar deo imamo.

. Приход
* Квалитет и доступност запослења
* Класа диспаритет
* Стопа сиромаштва
* Квалитет и доступност станова 50%
* Сати рада потребно да купи потрепштине
* Бруто домаћи производ (БДП)
* Стопа инфлације
* Број плаћених одмора дана у години
* Приступачан приступ квалитетној здравственој заштити ovde bez obzira na sve mogu staviti bar 50%
* Квалитет и доступност образовања takodje 50%
* Очекивано трајање живота
* Цена роба и услуга
* инфраструктура
* Национални економски раст
* Економска и политичка стабилност *stabilnost imamo, drugo je sto su trendovi negativni ;) sala naravno
* Политичке и верске слободе
* Квалитет животне средине
* клима Umerene zime i umereno topla do toplih zima, veliki broj suncanih dana :kk:
* сигурност

Pa i ja sam 50%
Zato sto je stanje 'relativno'
Trziste je 'prepuno', cene su prilicno korektne i stanovi cekaju na kupca, dostupni su.
Nedostaje veca plata i finansijska stabilnost i sigurnost, da bi ljudi uzimali kredite za stanove.

Nije ni 50%, jako je malo stanova koji se mogu deklarisati kao kvalitetni. Nema regulacije, kontrole, sankcija.

Ovo za plaćene dane odmora uglavnom ne važi van javnog sektora.

Zdravstvena zaštita i obrazovanje je 50% u vlažnim snovima. Možda ako se porediš sa zemljama trećeg sveta. Očekivano trajanje života takođe.

Kvalitet životne sredine??? Standardi u ovoj oblasti su katastrofalni, a oni koji su dobri ne poštuju se. Otpadi iz fabrika direktno u reke, divlje deponije na sve strane, smeće gde god se okreneš...

Za političke i verske slobode neću komentarisati, samo ću reći da se tu 100% ne slažem.

Klima - tu i tamo, nema prevelikih ekstrema, tu se slažem.

Dakle, važno je sa kim se poredimo, ako se poredimo sa razvijenim svetom nije ni čudo da smo pri dnu.

Cene stanova korektne? Ja kao postanar se ne bih slozio sa tom konsttacijom!

Nikola Pejaković o tome da li treba otići odavde

„Pitaš da li bih otišao odavde? Otišao bih, jer sam umoran od amaterizma, od gluposti. I svi smo umorni. Svakom normalnom je potrebna izolacija od prostakluka, primitivizma, nedostatka uređenosti sistema. Survali smo se i survavaćemo se sve dok ne shvatimo šta je starije od starijeg. Međutim, u teškim vremenima je najlakše kritikovati. Teško je voleti ljude. Možda zato treba i ostati ovde. Izdržati.“

nensav":169d4uul je napisao(la):
Cene stanova korektne? Ja kao postanar se ne bih slozio sa tom konsttacijom!
I ja kao stanodavac se ne slazem sa tom 'svojom' konstatacijom.
Samo sto ja smatram da cene najma treba da budu vece, a ti smatras da treba da budu nize.
:D

Ti na cenu gledas iz ugla platezne moci - plate koju primas, a ja iz ugla cene nekretnine, vrednosti opreme u nekretnini i vremena otplate ulozenog + troskove amortizacije i odrzavanja.

######

Ako smo u ovoj tabeli naveli plateznu moc (standard) kao zasebnu kategoriju i to negativno ocenjenu, onda smatram da ne mozemo kroz prizmu toga gledati i na cene stanova i njihovu dostupnost. Stanovi 'jesu' dostupni u smislu da je ponuda sto za najam sto za kupovinu prilicno velika.
Oni 'nisu' dostupni zbog platezne moci, ali to je drugi faktor.

@Kartograf
Samo cu ti na jednu stvar replicirati.
Veruj mi da pored toga sto je kvalitet obrazovanja, kao i zdravstva na daleko nizem nivou nego sto je bio i nego sto bi mi to zeleli, on je i dalje na solidnom nivou u odnosu na mnoge zemlje tog 'razvijenog' sveta.
I ma kako zvucalo kao parola, u tom 'razvijenom' svetu bez love mozes da se 'slikas' u bukvalnom smislu te reci.

P.S.
Jedna Austrija koja prilicno vodi socijalno odgovornu politiku, ima participacije i birokratske procedure u zdravstvu od kojih se coveku pamet zavrti, a kao primer ti mogu reci da je greskom administrativaca mom tastu sniman pogresan bubreg, iako je ukazao sa kojim ima problema i to potkrepio izvestajima lekara specijaliste.
Snimak je naravno ponovljen, al je tome prethodilo ponovno zakazivanje, cekanje i ponovno placanje participacije!

Ocemo li i SAD i njihov zdravstveni sistem da uporedimo ;)

Mogli bi na tas zdravstva da stavimo i cene zubarskih usluga?
:D ;)
I

Ako si ti stanodavac a ja podstanar, nikada se necemo saglasiti.

A sto se tice povratka dijaspore, svedoci smo da se vrlo malo njih vracaju. Ko josh ima decu koja su krenuli u skolu, vratice se samo ako penzioneri, mada vidim da su vise zainteresovani da budu sa decom ili unucima nego da budu u zavicaju, Iako ga beskrajno vole.

http://www.makroekonomija.org/wp-content/uploads/eu-popul-2013-2040.png
Tabelarna projekcija demografskog trenda za većinu evropskih zemalja do 2040.
Norveška je zemlja sa značajnim rastom, kao i GB i zemlje beneluxa. Ceo Balkana nažalost je u velikom padu. Interesantno je kod nas da se kriva drži u dekadi 30-40, čak ima i blagi porast. Tabelu je izrađena na osnovu podataka republičkog zavoda za statistiku i eurostat-a.

@nenasav
realni i razumni ljudi mogu se saglasiti oko vecine stvari.
Ja sam danas stanodavac, ali samvise godina bio i podstanar.
Znam i jednu i drugu stranu medalje. ;)
Ono sto sam napisao u prethodnom postu vezano za nekretnine i cene najma istih mogu da obrazlazem do pojedinosti koje neko ko najmi ne moze (a cesto i nece) da sagleda.
Glavni problem su niska primanja, a ne prevelike cene najma nekretnina. Velike zarade na najmu nema (iako su se mnogi misleci suprotno, zaleteli kupili i mislili po sistemu, 3 stana i ja ne moram da radim, parice samo kaplju. :D
Neka su, nije mi ih zao, jer 'Oce leba bez motike' :D

Ajd da ne trujemo vise temu (a danas izgleda samo to radim :) )
Ziv i zdrav ti meni bio i da sto pre budes u 'svom' stanu :)

CASTELBIANCO
po linku
stotke su ti sve useljeničke zemlje,
čist uvoz

a ono navedeno povecanje kod nas....
e to je kad se malko otopi led pa se digne nivo mora za 1 m
eto njih 40te kod nas :lool:

Sve stvari koje nisu dobre u Srbiji nisu odlucujuce za povratak dijaspore.
To jest za kvalitet zivota koji oni ocekuju da dobiju u odnosu na kvalitet zivota na Zapadu.

Sta je nebitno:
-GDP jer ce povratnici doci sa vise para nego prosecni gradjanin Sr. i imace vecu kupovnu moc.
-Mogucnost zaposlenja je znacajna, ali povratnici retko nalaze posao u drzavnim i paradrzavnim insti., oni najcesce pocinju neki posao. Tako da mogu da zarade vise nego taj vas "prihod", ili imaju stranu penziju, prihod od nekretnine ili investicije na Zapadu. Cak i ako traze posao u privatnom sektora, sa znanjem jezika, neke drguacije tehnologije, vestine, drugacijom radnom kulturom, imaju prednost u odnosu na domace radnike i obicno zauzimaju vise polozaje.
- Kada se vrate u Sr. imaju visi socijalni status nego u dijaspori. Cak i ako ne rade nista.
- Nekretnine najcesce vec imaju, a ako kupuju, kupuju u visem segmentu trzista i nemaju problema da renoviraju amortizovanu nekretninu.
- Inflacija nije problem cak odgovara dijaspori, jer veci deo ima neki vid deviznih priliva.
- Slobode nisu problem, nista nisu vece slobode ni na Zapadu.

Bitne su stvari koje sa svojim parama ne mozes da promenis:
-Zdravstvo - cak ni sa parama ne mozete uvek doci do prave usluge. Govorim pre svega o vaznim stvarima: operacije, ozbiljne dijagnoze, pedijatrija, me mislim na zubare.
-Skolstvo -osim ako niste zaista bogati sto vecina dijaspore nije, i onda je upitno sta dobijete.
- Pravna drzava i javna uprava- to je verovatno najznacajniji okidac za odluku da se povratnici opet vrate na Zapad.
- Infrastruktura - slika i prilika javne uprave.
- Javna sigurnost - znacajno degradirano u poslednjih 25 godina.

Ima nekih stvari koje su bolje u Sr. u odnosu na Zapad:

- manje segregacije - kancer Zapada, koji se jos ne vidi kod nas, ali ce se pojaviti vrlo brzo.
- ne postoji "rat-race" da odrzite svoju porodicu u recimo srednjoj klasi.
- manji gradovi i urbana sela imaju potencijal da budu dobra mesta za zivot (dok ce tri-cetiri velika grada postati veoma losa mesta za zivot, jer drzava kada bi i znala i htela, nema nacina da resi strukturne probleme koji vec eksplodiraju).
- rodjaci, komsije, poznati krug ljudi.
- manje regulisano drustvo.
- cini mi se manje soc. otudjenje, mada nisam vise ni u to siguran.
- i manje se brate radi, ne zato sto smo lenji nego sto je na Zapadu pocelo mnogo vise da se radi nego pre deceniju.

Jednom recju sve sto je do direktnog dnevnog rada drzave i drzavne uprave ovde je kancerogeno.
Resenje je ocigledno: pocistiti drzavnu upravu do poslednjeg coveka i krenuti planski sa izgradnjom drzavnog aparata od nule.

Reditelj Egon Savin o odluci glumca Nebojše Dugalića da napusti zemlju:

"Nebojša Dugalić je jedan od naših najvrednijih umetnika, koji po ceo dan radi na fakultetu, u pozorištu, na televiziji, na filmu. Šta bi još trebalo da uradi da bi uspeo samo normalno da živi u ovoj zemlji? Na ta pitanja, odgovori ne postoje. Godinama upozorovamo na stanje u kulturu i u pozorištu i na sav glas zovemo upomoć. Ne vredi. Dotakli smo jedan sraman nivo. Nastavićemo da se borimo jer šta nam drugo preostaje. Nažalost, Nebojša Dugalić će za to vreme biti u Kanadi. To je još jedna strašna opomena."

U pravu si boco, moguce da dok njima ne smrkne na nece moci da svane. Ekonomija kao i ekonomsko blagostanje po meni imaju isti princip kao i materija. Svima da bude dobro je nemoguce.
Sto se tice velikih projekata koji mogu da vrate dijasporu, ne mislim da je nemoguce ali prevashodno na zdravim osnovama i uredjenom sistemu, jer su oni naviknuti na to.
Dosen ima dobre odgovore na zadate teze ali ako se to ne prezentuje onima koji treba dzaba pisanije.

Posle ove priče, dobro ćete razmisliti o svom životu...

1. Da tamo negde postoje ljudi koji su zaista srećni i nasmejani, ne moraju da glume da jesu

2. Da tamo negde postoje ljudi koji ne dižu kredit da bi otišli na godišnji odmor

3. Da tamo negde postoje ljudi koji lepo žive od sopstvene plate

4. Da tamo negde postoje ljudi koji platu dobijaju redovno svaki mesec, na tačan datum

5. Da tamo negde postoje ljudi koji ti pomognu (iako ih ne poznaješ čitav život) bez očekivanja da im uslugu vratiš

6. Da tamo negde postoje ljudi koje ne govore ono što ne misle

7. Da tamo negde postoje ljudi koji nemaju prikrivene namere

8. Da tamo negde postoji država koja ceni to što im doprinosiš svojim radom, i zaštiti te zakonom kao radnika

9. Da tamo negde postoji država koja će ti lako i jednostavno pomoći da pokreneš svoj biznis, jer to i njima ide u korist

10. Da tamo negde postoji država u kojoj nije problem naći posao čak i kad nemaš stranačku člansku kartu

11. Da tamo negde postoji država u kojoj vlast radi u korist građana

12. Da tamo negde postoji rešenje za svaki problem, a ne po tri problema za svako rešenje

13. Da tamo negde postoji država koju vode stručni i obrazovani ljudi

14. Da tamo negde postoji država koja kažnjava osobe sa lažnim diplomama i univerzitete koji izdaju lažne diplome

15. Da tamo negde postoji država u kojoj pravosuđe nije pod pritiskom političara

16. Da tamo negde postoji država gde sud radi nezavisno i nepristrasno

17. Da tamo negde postoji država koja sanira štetu nastalu od prirodnih nepogoda

18. Da tamo negde postoji država u kojoj se bolesni ne leče SMS-ovima

19. Da tamo negde postoji država u kojoj možeš da se lečiš na licu mesta, a ne na zakazivanje par meseci unapred

20. Da tamo negde postoje ljudi koji će pomoći kada vide da je neko pao na ulici i reagovati ako neko napadne devojku na ulici

21. Da tamo negde postoji vlast koja neće prebacivati svoju krivicu na neku prethodnu vlast

22. Da tamo negde postoji vlast koja snosi potpunu odgovornost za svoje postupke

23. Da tamo negde postoje ministri koji će podneti ostavku kada se desi katastrofa u njihovoj nadležnosti

24. Da tamo negde postoje ljudi koji se ne dele prema boji kože, nacionalnosti i klubu za koji navijaju

25. Da tamo negde postoje ljudi koje boli d... odakle si, dokle god si čovek

26. Da tamo negde postoje ljudi koje boli d... šta mu komšija radi preko dana, a i noću

27. Da tamo negde postoje ljudi koje promaja ne ubija, a ni država

28. Da tamo negde postoji država gde novinari ne znaju ni šta je cenzura, ni šta je autocenzura

29. Da tamo negde postoji život koji možeš nazvati životom

30. Da tamo negde postoje ljudi

31. Da tamo negde postoji država

32. Da tamo negde postoji život

33. Da tamo negde možeš i ti da postojiš, ali stvarno.

Na žalost, tužno je to što sam morao da odem da bih sve ovo naučio.

Samo poceti sa ove liste taksativno resavati probleme i posle vec resene trecine, verujem da bi se videli rezultati.

dosen":11iltfzo je napisao(la):
Stvari na Zapadu vise nisu takve kao pre 25 godina, zivot nije lak ako hocete da budete recimo srednja klasa. Bice jos teze jer globalizacija smanjuje prihod i drzavne benefite koji su odrzavale socijalnu drzavu na Zapadu. Radni da se produzuje na 10-15 sati, dvoje moraju da rade da obezbede porodicu i osnovne stvari, koje vec imaju u Srbiji.

Sa ovim se baš ne bih složio. Možda kada pričamo o Americi, ali u bogatijim zemljama EU, zapadnim a pogotovo servernim, ovo nije istina. (pre svega Nemačka i okolina + Skandinavija + Beneluks)
Jedino je u Švajcarskoj brutalno skup život tako da su obavezne 2 plate za pristojan život.
Mada je sve poprilično individualno.

^
^
Ovo je preuzeto iz bloga doticnog Srdjana Novakovica koji se preslio u "Arabiju" tj. u Dubai (ako se ne varam) i sada kruzi domacim web svemirom.
Pitam se da li je mislio na zemlju u kojoj se nastanio dok je ovo pisao, ili na neku drugu, jer po "onoj drugoj listi" kvaliteta zivota koja se tice ljudskih prava ta zemlja bas i nije na vrhu top liste (citaj: Šerijatski zakon )
http://en.wikipedia.org/wiki/Human_righ ... b_Emirates

Mozda je u celosti za nas ovo sve utopija, ali makar ovaj deo sa ljudima i njihovom poimanju drugih, da pocne da se menja. Na drzavu tesko trenutno da mozemo da racunamo.

@mekbejn

Nazalost isto vazi i za zemlje bivseg social-demokratskog kruga, samo se sve dogadja malo sporije. Globalizacija je svetski proces i nije mimoisao ni jednu zemlju. Penzija srpsko-nemackog gradjevinca koji otisao u penziju 80/90-ih, je veca nego plata danasnjeg zaposlenog gradjevinca.
Srbi su nekada dosta radili na Zapadu, danas se dosta kace na razne benefite u raznim zemljama. Tako da tu ne govorimo o srednjoj klasi. Zivot nezaposlene radnicke klase je zaista laksi u severnim zemjama blagostanja, ali i to se smanjuje i jos ce se smanjivati. Do sada je najveci udar globalizacije primila zapadna srednja klasa i radnici, sledeci na redu su izdrzavana lica ( veliki broj nasih sunarodnika ).

Dodao bih jos nesto na ovu listu " Da tamo postoji..."

-Da tamo postoje ljudi koji razumeju sta je njihov problem.
-Da tamo postoje ljudi koji hoce da se iskreno bore za zajednicko dobro i tako naprave zemlju boljom.

jel ima podataka o kretanju stanovnistva u 2014?

Vrh