I ja se izvinjavam za off topic, ali moram da odgovorim, obzirom da je napisano da sam ispisao netačne informacije i da širim teorije zavere.
Prvo, izuzev prve rečenice, sve ostalo u vašem postu, predstavlja selektivnu, odnosno nepotpunu istinu. Za spaljenu srpsku crkvu u NY-u nisam ni napisao da nije bila izgrađena ranije. Naprotiv, kupljena je neogotička katedrala, jer nije bilo mogućnosti da se dobije dozvola za gradnju crkve u autentičnom pravoslavnom stilu. Naravno, Srbi sve jako brzo zaboravljaju. To je ujedno i jedina srpska crkva u državi NY, a bilo je više pokušaja da se izgradi i crkva u Kvinsu, gde je i najbrojnija srpska pravoslavna populacija. Nije dozvoljeno da se gradi, ali je dozvoljeno da pravoslavci obrede vrše u katoličkoj crkvi
. Većina srpskih crkvi u SAD, Kanadi i Australiji i jesu kupljene napuštene protestantske crkve, specifičnog izgleda, čija spoljašnjost ne sme da se menja, a kupljene su zato što dozvole za izgradnju crkvi u autentičnom pravoslavnom stilu gotovo nikad nisu ni dobijane. Ako su i dobijane, najčešće je to bilo u nekim zabitima, kao što sam i napisao.
Drugo, kad je reč o ROCOR ( Ruska pravoslavna crkva izvan Rusije ) i Grčkoj crkvi situacija jeste malo bolja, jer su u pitanju ipak moćnije države, mada i u tim slučajevima je daleko od savršenog. Ugl. se ide na opciju da se podržava gradnja novih crkvi krajnje neobičnog izgleda, nimalo sličnog autentičnom pravoslavnom stilu.
Što se tiče izgorele sinagoge, ja postavljam pitanje, da li je njihovom Zavodu bilo potrebno godinu dana da im da dozvolu da krenu sa obnavljanjem? Odluka da se ne obnovi je lična volja jevrejske zajednice u NY-u. Zašto i kako ne žele da je obnavljaju je njihova lična stvar. A i pitanje je šta će se tu graditi.
Grčka crkva u autentičnom stilu je porušena u istom aktu kada i kule bliznakinje, a o rušenju kula bliznakinja zaista ima mnogo teorija zavere i o tome nećemo. Sada se gradi nešto što nimalo ne liči na pravoslavnu crkvu.
Na moju teoriju zavere da je dosta sumnjivo da su na pravoslavni Uskrs izgorele 4 srpske crkve niste ništa ni napisali.... Po teoriji verovatnoće, da se tako nešto desi, su baš male šanse :kafa: .