Šta je novo?

Crkve Beograda

crkva_svete_trojice_100918_tw630.jpg

crkva_svete_trojice_buduci_izgled_100918_tw630.jpg

Crkva Svete Trojice u beogradskoj Ulici gospodara Vučića, u naselju Pašino brdo, srušena je, a na njenom mestu biće izgrađen novi hram.

Na ogradi placa na kojem se do prvih dana septembra nalazila pravoslavna bogomolja, okačeno je obaveštenje uprave hrama da će "dotrajala crkva biti srušena do temelja" i da počinje izgradnja nove Crkve Svete Trojice, a ispisan je i raspored bogosluženja u kapeli parohijskog doma.

Nova crkva gradiće se po projektu arhitekte Aleksandra Lukića. Izvođač je GTP Grolit - Rad d.o.o, a rok za završetak objekta je dve godine od 1. septembra 2018.

Sad kad oni "vernici" što šetaju za Valjevsku Gračanicu krenu da žale i ovu crkvu.
 
Skele na crkvi Svetog Oca Nikolaja u Zemunu. Verovatno se radi fasada.

12213y9.jpg
 
Само да поставим адресу где се налази врло занимљива доктораска дисертација "АРХИТЕКТУРА СРПСКОГ ПРАВОСЛАВНОГ ХРАМА - УТИЦАЈИ И РАЗВОЈ У ПРВИМ ДЕЦЕНИЈAМА XXI ВЕКА", коју је Мирко Д. Станимировић одбранио прошле године на Грађевинско-архитектонском факултету у Нишу.

Обимно и врло занимљиво штиво.

https://fedorani.ni.ac.rs/fedora/get/o: ... ontent/get
 
Na Crkvi Svetog Simeona Mirotočivog završena je cela fasada.

wkiyrq.jpg


ot17aa.jpg


Dok je na Crkvi Svetog Dimitrija od skoro završena istočna strana, a sada se radi južna. Zapadna i severna strana su ranije urađene.

2re43v8.jpg


9tftrk.jpg
 
Sećate se one crkve u NY što je gorela pre par godina.

Crkva Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru 1. maja 2016. godine, dobiće do Božića nov krova, a potom će u hramu moći povremeno da se služe liturgije, uz odobrenje njujorškog Zavoda za zaštitu spomenika, najavili su zvaničnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Obnova pravoslavne crkve, koja se nalazi u srcu Menhetna, između Pete avenije i Avenije Amerika, zahtevala je prethodne detaljne analize, a godinu dana čekalo se odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika da se započne sa čišćenjem šuta.

http://rs.n1info.com/a435932/Vesti/Crkv ... -krov.html

Eto, i njihov Zavod za zaštitu spomenika nije baš za pohvalu.
 
Danas je osvećena crka Sv. Apostola Mateja u naselju Ledine.
U prilogu jedna slika od pre mesec dana, skinuto sa Fejsbuka.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=581613#p581613:7zef7kvv je napisao(la):
astrodule » Čet Nov 15, 2018 10:58 am[/url]":7zef7kvv]Sećate se one crkve u NY što je gorela pre par godina.

Crkva Svetog Save u Njujorku, koja je izgorela u požaru 1. maja 2016. godine, dobiće do Božića nov krova, a potom će u hramu moći povremeno da se služe liturgije, uz odobrenje njujorškog Zavoda za zaštitu spomenika, najavili su zvaničnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Obnova pravoslavne crkve, koja se nalazi u srcu Menhetna, između Pete avenije i Avenije Amerika, zahtevala je prethodne detaljne analize, a godinu dana čekalo se odobrenje Zavoda za zaštitu spomenika da se započne sa čišćenjem šuta.

http://rs.n1info.com/a435932/Vesti/Crkv ... -krov.html

Eto, i njihov Zavod za zaštitu spomenika nije baš za pohvalu.

Teško da je do neorganizovanosti i aljkavosti njihovog Zavoda. Živo me interesuje koliko vremena za dozvole bi im bilo potrebno da je kojim slučajem izgorela neka sinagoga u Njujorku, npr.

Da ne idemo u teorije zavere, pa da izrazimo sumnju u slučajnost da su u istom danu, na najveći pravoslavni praznik, izgorele istovremeno četiri srpske crkve u različitim inostranim zemljama.

Nije zgoreg i pomenuti Srbima koji stalno zaboravljaju da je ta crkva, inače jedina naša crkva u NY-u, izgrađena u formi neogotičke katedrale, stilu koji nije svojstven pravoslavlju, jer nije dozvoljeno da se izgradi u bilo kom autentičnom pravoslavnom stilu. Nije dozvoljeno čak ni da minimalno podseća na pravoslavnu crkvu.

Da ne idemo dalje, pa da ne pominjemo da pravoslavcima nije uopšte dozvoljeno da grade crkve u bilo kom stilu koji podseća na pravoslavni u većem delu severne Amerike ( izuzev Aljaske ), Australiji i većini evropskih zapadnih država. Postoji nekoliko izuzetaka, ugl. u nekim zabitima....
 
Izvinjavam se za off-topic, ali stvarno ne treba siriti teorije zavere, a jos manje proverljivo netacne informacije.

Crkva u NYC je u neo-gotickom stilu zato sto je izgradjena sredinom 19. veka kao uptown kapela anglikanske Trinity crkve koja se nalazi downtown. Srpska crkva ju je kupila 1942. Adaptirana je izgradnjom ikonostasa, a nakon sto je eksplozija ostetila originalne vitraze i oni su zamenjeni vitrazima srpskih svetaca.

Prosle godine je na Lower East Side-u izgorela sinagoga izgradjena u istom periodu kad i srpsla crkva. Sinagoga je bila jedan od prvih zgrada koje su proglaseene za spomenik kulture u gradu ali je bila je toliko ostecena da su resili da je sruse i ne obnove.

Vecina srpskih (i drugih pravoslavnih) crkava u SAD koje su planski gradjene sa tom namenom je u tradicionalnom stilu. U samom NYC (Manhattan, Brooklyn, Queens...) postoji vise prevoslavnih crkava u tradicinalim stilovima ili moderrnim inerpretacijama istih (ruske, ukrainske, grcke, jermenske...). Trenutno se gradi moderna interpretacija pravoslavne grcke crkve neposredno pored spomen parka na mestu kula WTC porusenih 11. seprembra.
 
I ja se izvinjavam za off topic, ali moram da odgovorim, obzirom da je napisano da sam ispisao netačne informacije i da širim teorije zavere.

Prvo, izuzev prve rečenice, sve ostalo u vašem postu, predstavlja selektivnu, odnosno nepotpunu istinu. Za spaljenu srpsku crkvu u NY-u nisam ni napisao da nije bila izgrađena ranije. Naprotiv, kupljena je neogotička katedrala, jer nije bilo mogućnosti da se dobije dozvola za gradnju crkve u autentičnom pravoslavnom stilu. Naravno, Srbi sve jako brzo zaboravljaju. To je ujedno i jedina srpska crkva u državi NY, a bilo je više pokušaja da se izgradi i crkva u Kvinsu, gde je i najbrojnija srpska pravoslavna populacija. Nije dozvoljeno da se gradi, ali je dozvoljeno da pravoslavci obrede vrše u katoličkoj crkvi :D . Većina srpskih crkvi u SAD, Kanadi i Australiji i jesu kupljene napuštene protestantske crkve, specifičnog izgleda, čija spoljašnjost ne sme da se menja, a kupljene su zato što dozvole za izgradnju crkvi u autentičnom pravoslavnom stilu gotovo nikad nisu ni dobijane. Ako su i dobijane, najčešće je to bilo u nekim zabitima, kao što sam i napisao.

Drugo, kad je reč o ROCOR ( Ruska pravoslavna crkva izvan Rusije ) i Grčkoj crkvi situacija jeste malo bolja, jer su u pitanju ipak moćnije države, mada i u tim slučajevima je daleko od savršenog. Ugl. se ide na opciju da se podržava gradnja novih crkvi krajnje neobičnog izgleda, nimalo sličnog autentičnom pravoslavnom stilu.

Što se tiče izgorele sinagoge, ja postavljam pitanje, da li je njihovom Zavodu bilo potrebno godinu dana da im da dozvolu da krenu sa obnavljanjem? Odluka da se ne obnovi je lična volja jevrejske zajednice u NY-u. Zašto i kako ne žele da je obnavljaju je njihova lična stvar. A i pitanje je šta će se tu graditi.

Grčka crkva u autentičnom stilu je porušena u istom aktu kada i kule bliznakinje, a o rušenju kula bliznakinja zaista ima mnogo teorija zavere i o tome nećemo. Sada se gradi nešto što nimalo ne liči na pravoslavnu crkvu.

Na moju teoriju zavere da je dosta sumnjivo da su na pravoslavni Uskrs izgorele 4 srpske crkve niste ništa ni napisali.... Po teoriji verovatnoće, da se tako nešto desi, su baš male šanse :kafa: .
 
Evo kako napreduje izgradnja Crkve Svete Trojice u ulici Gospodara Vučića.

vy5wt4.jpg


1045lvt.jpg


2ag94zd.jpg
 
Лепе сликице, само сам од ових коцкица помислио да људи носе кутије на главама :D

Христос се роди.
 
Nisam vernik u nekakvom zvaničnom ili klasičnom smislu, ali meni će ovo Badnje veče 2019. ostati u sećanju kao najlepše, s obzirom na mnoge detalje, atmosferu među ljudima, a na kraju krajeva - po predivnom zimskom ambijentu Badnje večeri. :)
 
Фино што праве ову цркву у Господара Вучића (нисам ни знао, то угао са Скопљанском колико видим?), пошто околини стварно фали. Ваљала би и једна овде у Учитељском, на пример може да буде у овој шумици што је остала иза Лидла где је неко кренуо нешто нелегално, или у Пљеваљској поред топлане где нема ништа и нема још увек плана (због чега и даље стоје страћаре до којих постоји само 1 пут около), или можда на овој празној страни Булевара где је сад ц*****.
 
У ГВ је већ била црква, и то прилично необична и занимљива. Сада на месту старе праве нову.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=593802#p593802:ir9u2h4c je napisao(la):
paradox polje » Uto Jan 08, 2019 8:12 am[/url]":ir9u2h4c]Лепе сликице, само сам од ових коцкица помислио да људи носе кутије на главама :D

Христос се роди.
Ваистину се роди.

Стари кажу да се до Богојављења тако поздравља и отпоздравља.

А кутије...не питај, једва сам пронашла опцију мозаик па рекох, дај шта даш. :D
 
Zimski pejsaž Bežanijske ulice u Zemunu. U osi ulice i na samom raskršću, dvadesetih godina 20. veka je podignuta Evangelistička crkva za potrebe Nemačkog protestantskog stanovništva. Nemci protestanti i katolici su tada činili oko četvrtinu stanovništva Zemuna, a upravo ovakvo pozicioniranje u osi ulice ističe njihov značaj u to vreme. Crkva prestaje sa radom iseljavanjem Nemaca na kraju drugog svetskog rata. Krajem 2005. proglašena je za spomenik kulture.

 
I onda pored ovakve reprezentativne crkve, popovi sagradise ovu baraku ispred. Inace toliko je primetno odstupanje u arhitekturi tih Parohijskih domova ili u ovom slucaju kapele u odnosu na samu arhitekturu sakralnih objekata, gotovo da nema crkve cije okruzenje nije naruseno sa ovakvim sklepanim objektima. Arhitektura Par. doma ili kapele mora da prati arh crkve...stvarno mi to nije jasno...

 
To je i do angazovanog arhitekte to je moglo daleko bolje da se uklopi i skladnije da bude ...
 
Vrh