Šta je novo?

Centralno grejanje (Grejanje po utrošku)

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=700082#p700082:2b5r8lvx je napisao(la):
savskizmaj » Sub Jan 18, 2020 8:32 pm[/url]":2b5r8lvx]krs ako te licno zanima, gledaj novo gradnju ya male pristojnu u vojvode vlahovica ili ledine ili bolji predlog uzmi kucu i to je to , infostan ti je 100 eura mesecno oko 1000 evra godisnje
Jel moze malo vise objasnjenja iza konstatacije da je"krs"? Jel su radijatori mlaki generalno, posto znam da su blokovi ranije imali problema sa podstanicama ali da se to sada promenilo. Svakako hvala na alternativnim predlozima ali bih se zadrzala na razmatranju nekretnine u Bloku 70.
 
Grejanje u Savskim blokovima je uvek bilo odlicno, to sigurno ne treba da vas brine.
Soliteri su kvalitetno gradjeni, crveni deo je puna cigla koja se pokazala kvalitetnom dosta, problem je sto nema termoizolacije.
 
ziveo sma i znam , totalne rekostrukcije stanova su ne izbezne , instalicije za vodu i kanalizacije su zajednicke sa tim sto nemojte se cuditi poplava u stanu , jer su kanalizacione cevi vec dotrajale i poluzapusene, liftovi su stari vec pristojno i cudi je kako uopste rade , zato ili kuca ili novogradnja, sto se tice grejanja svi ugracuju pvc i izolaciju da bi bili topli stanovi , ali caka je u tome sto na vecim spratovima je grejanje slabije a na nizim mozda jace e sad tu je lutrija , ja iskreno ne bi uzimao u 70 ... kad bi danas bio sa vase tacke gledista
 
Što se tiče grejanja - imaš dve cevi, jednu koja ide ka gore, a druga koja ide ka dole. Ova što ide ka dole je uvek hladnija i ta razlika se gubi što se više ide ka gornjim spratovima.

E sad, ne treba gubiti iz vida da topli vazduh ide ka gore, pa su hodnici topliji na višim spratovima (i sigurno bar malo greju stanove), a to sam baš iskusio pre neki dan kada sam išao peške do 6-og sprata u svojoj zgradi pre neki dan.

I još jedna stvar koju sam više put ponovio. Menjanjem prozora stanovi postaju topliji sigurno za nekoliko stepeni. Renovirao sam stan zimi (i radijatore smo menjali) i stan se grejao samo na cevi (vertikale) i kada se zatvore svi prozori, za sat vremena bude pretoplo. Meni su zimi prozori u svakoj sobi po jedan na kip otvoreni po ceo dan i noć, a u nekim prostorijama gasimo radijatore.

Tako da ako se zamene oni stari dvokrilni prozori novim, problemi sa grejanjem nestaju. Plus, što sada svi imamo klime i lako se dogrejemo kada noću isključe centralno grejanje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=700170#p700170:3pub2uuq je napisao(la):
astrodule » 19 Jan 2020 05:31 am[/url]":3pub2uuq]Osoba koju zanima stan u Bloku 70 teško da je zainteresovana za VV ili za kuću na Ledinama
Ima li uopšte na forumu ikoga sa Ledina da nam kaže nešto o kvalitetu života tamo?

A cuj kako zive stanari Ledina... kako mogu i moraju.
 
DA DA PRICAJ NEKOM DRUGOM, PUN BLOK KESA I SVERCERA KOD KINEZA , I KINEZA NEKAZEM DA JE DRUGDE BOLJE ALI NOVO JE NOVO PLUS IPAK JE CISTIJE I MIRNIJE OVO JE KO NA BUVLJAKU DA YIVITE 24 SATA ...plus u tom sma siguran rekontrukcije stanova su kompletne tako da nemojte da obmanjujtete ljude da nisu neizbezne kad su vrlo izvesne , od ulaznih vrata stana su drvene da bi se uradila prava vrata gornji deo koji je drven mora da bude betonski plus novi osiguraci e tek onda dolaye vrata a sad ko hoce hoce ko nece nece .. ali to je jedan od primera
 
Iskreno mislim da na Ledinama hoće da živi samo ko mora, one novogradnje tamo u onom haosu samo dopunjuju sliku opšteg užasa u koji se pretvorio taj deo grada zadnjih dvadesetak godina.

A u soliterima u 70 zaista na višim spratovima zna da bude lošije grejanje, jedan moj kolega je uzeo stan i poprilično se žali na taj deo. Provera vam je jednostavna, kada budete gledali stan pipnite radijator :) Ovo dosta zavisi od zgrade do zgrade, sprata i podstanica.
 
da da to je to sto kazem ... hehe zato sma ja u kuci i grejeme se kad hocu
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=700170#p700170:yydxvig1 je napisao(la):
astrodule » Ned Jan 19, 2020 5:31 am[/url]":yydxvig1]Osoba koju zanima stan u Bloku 70 teško da je zainteresovana za VV ili za kuću na Ledinama
Ima li uopšte na forumu ikoga sa Ledina da nam kaže nešto o kvalitetu života tamo?

Ja zivim na Ledinama nekih 5 god,a pre toga sam ziveo u bloku 63 -15 godina...
Sta te interesuje konkretno??
 
Ja ne znam dokle ce ljudi da se smrzavaju redovno u ovom periodu april-maj po svojim stanovima, a da placaju grejanje cele godine?

Hoce li se ovde ikad ista promeniti? Hocemo li ikad uci u 21.vek?

Budim se, a 8 stepeni i nikakvo grejanje nemam. Jel to normalno?
 
Popravka u v ilica .... ogromne cijevi
top01-2020-06-07-23-41-46.jpg

top02-2020-06-07-23-41-46.jpg

top03-2020-06-07-23-41-46.jpg
 
I ako je zvanično pusteno, vidim da "pola" grada nema grejanje. U elektranama se niko ne javlja, beokom takodje ignorise. Raspad sistema!

Poslato sa LLD-L31 pomoću Tapatoka
 
Strašno, plaćam Vesićevcima 120.000 godišnje, skuplje od zlata, juče 6°C noću, nema grejanja. Što kaže Crveni, zabole ih da se jave nama od kojih žive, i što pokaže Direktor sa voždovačke slike nedalekood Toplane, vrše popravke koje su kobajagi radili tokom leta u "pripremama" za zimsku sezonu.
Bitno da se Vesićevci hvale da imaju 500.000 novih kvadrata za reketiranje ove godine, i bitno da već najavljuju pred puštanje gasovoda Turski tok, da neće pojeftiniti, nego će sebi u džep strpati razliku za 3 zemlje manje tranzitnih taksi, plus sada zaradu od tranzitnih taksi koje će ubirati Srbija.
 
Deo centra Beograda, zbog kvara na toplovodu, OSTAO BEZ GREJANJA

Zbog kvara na delu toplovoda na grejnom području toplane „Dunav“, trenutno su bez grejanja potrošači u centru Beograda i to u Ulici kralja Milana od 9 do 50, Masarikova od 1 do 5, Kneza Miloša 25-27, Mišarska od 1 do 16, Njegoševa od 4 do 15, Svetozara Markovića 36-40, Resavska od 26 do 31 i Prote Mateje od 60-62. Ekipe za hitne intervencije su na terenu i čine sve da kvar bude otklonjen u najkraćem mogućem roku.

https://www.blic.rs/vesti/beograd/deo-c ... ja/50l3gvq


Vesić u Jutarnjem programu govorio o grejnoj sezoni u Beogradu, a kako bi pokazao da telefoni za prijavu kvarova rade, UŽIVO U PROGRAMU POZVAO OPERATERA

https://www.blic.rs/vesti/beograd/vesic ... da/g1mdb5c
 
Uspeo da ne plaća toplani; Ministarstvo: Rešenje se ne može primeniti na sve slučajeve

Beograd -- Da li toplane mogu da naplaćuju grejanje i ljudima koji ne žele da se greju?

Porodica Petrović se zbog toga žalila i ministarstvo trgovine je odlučilo u njenu korist.

"Žalili smo se ministarstvu putem tržišne inspekcije i konačno smo uspeli da dobijemo rešenje da nismo dužni da platimo uslugu koju faktički ne želimo. To rešenje je pravosnažno i od tog momenta nemamo više obavezu prema toplani da plaćamo grejanje“, kaže za Prvu TV Nenad Petrović.

"Razloga za to je više, prvenstveno jer cena grejanja nije realna, nije tržišna, i želimo da izaberemo vid grejanja koji je nama najpovoljniji“, objašnjava Petrović.

Šta to znači za sve ostale građane Srbije?

"Napokon je počeo da se primenjuje zakon o zaštiti potrošača koji daje pravo potrošaču da promeni pružaoca usluge ili da ne plaća uslugu koju ne želi“, kaže za Prvu TV Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva", i dodaje da je ovakav slučaj rasprostranjen u celoj Srbiji.

Međutim, iz Ministarstva trgovine su za b92.net ukazali na to da je prvostepenim rešenjem Sektora tržišne inspekcije naloženo JKP-u Majdanpek da prestane da zahteva od konkretnog potrošača da plati snabdevanje toplotnom energijom koju potrošač ne traži i ne želi počev od grejne sezone 2020/2021, te u tom smislu u prvostepenom postupku nije odlučivano o mogućnosti isključenja potrošača sa daljinskog grejanja.

Kako kažu iz ministarstva, prvostepeno i drugostepeno rešenje su doneta za konkretnu upravnu stvar i ne mogu se primeniti na sve slučajeve nezadovoljnih potrošača koji nastoje da izdejstvuju obustavu pružanja usluge grejanja.

B92
 
Ima li neko iskustvo kako se organizuje isporuka i naplata grejanja u zgradi koja ima zajednički kotao na struju za ceo objekat? Rade li neke firme tu uslugu i kako se vrši raspodela troškova?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=881110#p881110:10pn1jql je napisao(la):
DusanBG » 17 Sep 2021 04:00 pm[/url]":10pn1jql]Ima li neko iskustvo kako se organizuje isporuka i naplata grejanja u zgradi koja ima zajednički kotao na struju za ceo objekat? Rade li neke firme tu uslugu i kako se vrši raspodela troškova?

Za firmu koja bi to radila nisam cuo osim da naplata ide preko uplata za odrzavanje zgrade. Medjutim da bi se dao neki priblizniji odgovor potrebno je malo vise podataka:

- Koliko stanova je u zgradi?
- Kako i kome placate utrosenu struju za kotao i pratecu opremu (pumpe, automatika, ...)?
- Kako je izvedena instalacija, razvod tople vode, po stanovima? Da li svaki stan ima svoj razvod ili je izvedeno na drugi nacin ( gornji ili donji razvod sa vertikalama)?
- ...

Pozdrav
 
И мене занима, па ајде да првобамо овако:

-120 станова,
-преко инфостана,
-топла вода, централна припрема у електричним бојлерима развод вертикалама у шахтама (доступ цевима у шахти у становима не на стубишту) и у сваком стану иду одвајања
-грејање једна вертикла одвојено у свакој просторији. верикала наравно пролази отворено кроз стан.

Какве су техничке могућности?
 
Odmah da napomenem da je ovo moje licno iskustvo od pre 5-6 godina ali mislim da se nista nije promenilo.

- Pravno gledano da bi zgrada mogla da uvede svoje grejaje (kotao) i da to naplacuje vlasnicima stanova mora prvo da se registruje kao firma (ili vec sta) za distribuciju toplotne energije! Na toj prepreci vec pada u vodu svako dalje razmisljanje o samostalnom grejanju preko samostalnog kotla ili nekog drugog izvora toplote za celu zgradu.
- Kako nema jednog prikljucka za pojedinacni stan nego je razvod preko vertikala nemoguce je meriti potrosnju toplote preko kalorimetara nego postoje 2 opcije a to su: pojedinacni meraci toplote na svakom radijatoru ili preko povrsine stana (po kvadratnom metru).
- Izmerena potrosnja toplote (kalorimetrom ili meracem na radijatoru) dobijate samo koeficijente raspodele jer vi prakticno morate da platite ono sto vam neki isporucilac energenata isporuci kao sto je ukupna potrosena struja ili ukupna kolicina gasa ili ukupna topla voda ili vec koji energent koristite. Na tu cenu morate dodati i ostale troskove kao sto su: struja za ostale potrosace (pumpe, automatika, osvetljenje, ...), utrosena voda za dopunu sistema kao i redovno odrzavanje celog sistema grejanja i svakako deo za amortizaciju i kvarove.
- Problemi koje mozete imati su na primer: neko od vlasnika ne placa grejanje, sta da uradite? Mozete samo da ga tuzite ali ne mozete da mu iskljucite grejanje, moglo bi da imate jedan prikljucak za stan ali kod razvoda sa vertikalama je prakticno nemoguce!
- Trebalo bi da se sva grejna tela (radijatori, susaci, ...) opreme sa termostatskim ventilima (u proseku 20EUR/ grejnom telu + ugradnja) kako bi se ukupna potrosnja smanjila i kako bi mogli da sami regulisete potrosnju u svom stanu.
- I da ne zaboravim potrebno je sklapanje ugovora sa isporuciocem energenta koji bi ste koristili: struja- EDB, gas-Srbijagas ili Beogas (ovo je za Beograd a za ostale gradove sa lokalnim isporuciocima) a to je posebna prica, recimo tesko mogu da poverujem da bi vam EDB dala dozvolu za ugradnju elektro kotla za celu zgradu (120 stanova prosecno po 45m2 prosecna potrebna toplota 80w/m2 to je oko 450kW struje!!!)

Ovo resenje je mozda moguce za male zgrade (povrsinski kao i mali broj stanova u zgradi) ali je ne izvodljivo za velike zgrade.
 
Koliko znam zgrada kod pionira Green Residence ima svoj kotao za grejanje, a imaju dosta stanova. Možda bi trebao tamo da pitaš.
 
Trenutni status je da ćemo za početak prebaciti da infostan raspoređuje trošak struje po stanovima, ali ako dođemo do nekog rešenja za raspodelu/upravljanje, pisaću. U ovoj zgradi već postoji zajednički kotao na struju, ali je investitor do sada brinuo o tome i na njemu je bilo plaćanje struje, a on se naplaćivao od stanara. Sada brojilo ide na stambenu zajednicu, ali upravljanje ostaje da vidimo ko će da radi. Nema tu strašno posla, upali se u jesen i ugasi na leto i mora neko da servisira preko leta, a ostatak radi automatski na podešenu temperaturu.
 
Već desetak dana isključuju grejanje u 21:30h, i uključuju u 5:30h pumpe, zbog uštede gasa. Prijavljivao sam problem više puta, međutim uvek se vade na to da su radijatori topli do 22h, i da je do tada propisana temperatura u stanu ( 18-20 stepeni celzijusa) . Živim iznad podstanice više od deceniju, pumpe su uvek uključivali u 04:40h, a isključivali u 22:02h, a na sajtu beoelektrana piše da grejni dan traje od 6 do 22h, kao i da isporuka toplotne energije traje 24h u koliko je temperatura u 18h izmerena 1 stepen celzijusa ili manje, a trenutno je -1 prema sajtu RHMZS-a.
 
Pozdrav. Kako plaćaš grejanje na gas? Po kvadraturi stana i to samo grejnoj sezoni? Čisto me zanima jer će buduća zgrada u kojoj čekam stan da se završi imati isti princip sa podstanicom. Da li podstanica takođe dovodi i toplu vodu za korišćenje u stanu, to jest da nema bojlera u kupatilu? Ukoliko je to slučaj, informacija koju sam dobio je da se topla voda plaća po broju članova domaćinstva. Da li je to slučaj kod tebe? Hvala.
 
Vrh