Šta je novo?

Centralno grejanje (Grejanje po utrošku)

Što se cene tiče neophodno je rešiti pitanje domaćinskog upravljanja i toga ko snosi troškove onih koji ne plaćaju svoje račune. u mom rodnom emstu postoji jedno izbegličko naselje, dali su ljudima neke stare barake i dali im struju za dž, tamo se kaloriferi ne gase zimi, prozori otvoreni (verovatno ne svi) ali ja sam ok sa time da oni socijalno ugroženi ne plate npr grejanje, ali neka se ograniči količina energije, struje... 350 kw ti dosta ako si siromašan, možda i manje, skupi se malo dok ne staneš na noge! a ne ovako greju se na struju ne plaćaju račun i još kukaju a ostalima naplate angažovanu snagu i kojekavke druge lopovske namete
 
KOliko je teško ponovo dobiti priključak za centralno grejanje? Postoji instalacija , ali grejanje je otkazano pre X godina, sada bi hteli ponovoda ga priključimo, znamo da se plaća nešto, to nije problem, ali da li postoje neka natezanja sa toplanama i potencijalnih problema.
 
Jesi sihuran da to zelis razmisli jos jednom ...
Zahtjev plus platis koliko ti kazu i to je to ...
 
Bezite od centralnog grejanja ako ste u mogucnosti, nedajte da vas pljackaju
 
Evo ovao, iz sadašnjeg ugla na 35 kvadrta račun je samo na samom početku prešao 4000, obično je oko 3000, a za april (ja grejem uvek kadmi treba i sad držim 24 stepena u stanu) je oko 2300. tu su i bojler i ostalo. klima je zakon! samo kad bi se proizvodilo više struje da slučajno ovo ne zezne proizvodnju :D
 
Da pitam čisto informativno, jer ceo život živim u stanu sa centralnim grejanjem, pa nemam iskustva sa ostalim vidovima grejanja...
Moj stan ima 52 kvadrata i grejanje plaćam oko 75 000 dinara godišnje. Koliko bi okvirno plaćao kada bi se grejao drugačije (struja, gas, pelet...) za istu kvadraturu... znam da na to utiče hiljadu stvari, izolacija, stolarija, raspored prostorija, željena temperatura u stanu, ali okvirno, deset hiljada gore-dole na godišnjem nivou...
 
Za tu velicinu stana struje ne bi platio upola koliko placas centralno, a grejao bi se ceo dan a ne samo preko dana kao sa radijatorima.
 
Kako misliš? Klima, TA ili nešto treće? Kontam, ako bih se grejao na klimu ili TA imao bih neujednačenu temperaturu po prostorijama, a kupatilo bi bila ledara?
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=622597#p622597:e4uazo9t je napisao(la):
astrodule » Sre Maj 15, 2019 12:27 pm[/url]":e4uazo9t]Kakvi su vam računi bili ove zime vi što plaćate po utrošku?

80 kvadrata, troškovi nevezani za grejanje su oko 2000 din/mesečno, u aprilskom računu je grejanje za mart.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=623035#p623035:2owamakq je napisao(la):
tribi » Fri May 17, 2019 12:37 pm[/url]":2owamakq]Kako misliš? Klima, TA ili nešto treće? Kontam, ako bih se grejao na klimu ili TA imao bih neujednačenu temperaturu po prostorijama, a kupatilo bi bila ledara?
TA i uljani radijatori, klima retko kad. Struja je mnogo jeftina kod nas za grejanje, plus sto je nocu mnogo jeftinija za TA.
 
Mi placamo 4,500 mesecno za grejanje, stan 47m2 placamo samo dok se grejemo. Sto je za grejnu sezonu 27,000, a dok nije grejna sezona ne placamo nista. U stanu je uvek toplo, cak zavrcemo neke radijatore. Da imamo centralno grejanje, verujem da bi duplo skuplje placali a mozda ne bismo imali ni ovako dobro grejanje.
 
Ukupni troskovi mesecno su 4,500. Investitor koji je pravio zgradu skuplja pare tj. njemu placamo, i deo tih para ide na servisiranje - sad prosle grejne sezone je crko grejac i on ga je zamenio. Zanimljivo je da placamo 4,500 svi, odnosno nema veze sa kvadraturom. Komsije koje imaju 65m2 placaju isto 4,500.

Pretpostavljam da smo dobro prosli, dovoljno mi je da pogledam ovde na forumu koliko ljudi sa slicnom kvadraturom placaju centralno grejanje :oops:
 
invertor klima je definitivno odlicno resenje jer je toplotna pumpa, ne proizvodi toplotu, tako da ona upumpa vecu kolicinu toplote nego sto se energije potrosi na rad kompresora

problem je rasporediti te klime, a mozda i ima neki fazon da se napravi centralizovano
 
Топлана у Реснику прелази са мазута на гасни погон, руши се хала складишта мазута и копа се, највероватније за гасно складиште. Димњак је исто скинут.
 
Топлана Ресник
Нови горионици за гас уграђени, а ево и симпатичног димњака, личи на димњаке гасних и нуклеарних електрана. :mrgreen:
Ово ће бар мало допринети смањењу смога у зимском периоду.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=661529#p661529:9jzqebjr je napisao(la):
Bender Rodriguez » Wed Sep 18, 2019 4:51 pm[/url]":9jzqebjr]Ne znam šta bih rekao na ideju zabrane pojedinačne odjave sa grejanja jer razumem argumente s obe strane.

Ali imam problem (pik) sa Toplanama i našim bangavim zakonodavcima zato što hoće da ljudima u odjavljenim stanovima naplaćuju toplotu koja im ničim izazvana uđe u prostor. Po toj logici, Kolarčeva zadužbina ima pravo da naplaćuje prolaznicima na ulici svaki put kad čuju neku muziku iz njene zgrade. Crvena Zvezda i Partizan imaju pravo da naplaćuju stanarima solitera u njihovoj blizini to što mogu da gledaju utakmice za džabe. Kad neko u prevozu čita novine koje drži čovek do njega, taj čije su novine ima pravo da mu traži naknadu za to što je ovaj pored mogao da se informiše za džabe.

Primera je bezbroj. I niko od toga ne pravi problem. Jer spada u zakone fizike, u pravila kako funkcioniše materijalan svet. Samo se hohštaplerskim Toplanama daju odrešene ruke da mlate pare na konto nečega nad čim niko ne može da ima kontrolu niti uticaja. Jesam ja kao prolaznik kriv što zuvk iz Kolarca dopre do mene? Jel stanar solitera kriv što svetlost sa Marakane dođe do njegovih očiju? Pa zašto bi onda vlasnik stana kome energija u vidu toplote ulazi u stan hteo on to ili ne, bio odgovoran za njeno ponašanje i kretanje, i dužan da je plati? S time neću nikad moći da se složim, jer je to licemerje i pljačka.

Jes malo offtopic ali morao sam da napišem, jer se već godinama krstim kad god se setim te boleštine. Da neko nekome nameće da mu plaća pare zato što se fotoni (ako se ne varam) s energijom u vidu toplote prenose kroz zidove...

P.S.
I vreme je da Toplane prestanu da se majmunišu svakog proleća i jeseni sa ''nemogućnošću da isporučuju grejanje jer su taman usred remonta''. Izem ti ja preduzeće koje naplaćuje svoje usluge cele godine a stupa u stanje hibernacije i opšte ku***bolje čim kalendar ''otkuca'' neki datum. To se tako ne radi. I za to treba da se dobiju penali i kazne. A ne da ih država i političmari brane i pravdaju.
E pa posle desteak godina sa centralnim grejanjem pre pet godina sam se iskljucio sa daljinskog grejanja.
Posto mi njihova garantovana temperatura os 20 C bila niska za prijatan boravak u stanu, a stalno dogrevanje trosilo ekstra kilovate lepo smo se razisli i kada podvucem crtu za manje para (godisnje) imam 4-5 stepeni topliji stan.
I grejem se kada mi je hladno a ne kada kalendar to odredi :)
 
Evo, trenutno je najtopliji deo dana, a temperatura je ispod 10 stepeni, pa da se ugrejemo uz izjavu direktora Beogradskih elektrana.

Direktor „Beogradskih elektrana“ obišao najvažnije investicione radove – Basta: Radovi moraju biti završeni pre roka
Beograd, 02. septembar 2019 - Rade Basta, v.d. direktora JKP „Beogradske elektrane“, obišao je danas najveća gradilišta u okviru najobimnijih i najznačajnijih investicionih radova koji se sprovode u tekućem remontnom periodu. Prilikom obilaska više lokacija na širem području Beograda, Basta je poručio nadležnim izvođačima da svi radovi moraju biti završeni i pre predviđenih projektovanih rokova kako bi sistem daljinskog grejanja grada Beograda bio spreman za predstojeću grejnu sezonu.

- Stanovi građana Beograda ne smeju da budu hladni, moramo da im pružimo uslugu koju zaslužuju, pa čak ako bude bilo potrebe i pre zvaničnog početka grejne sezone 15. oktobra. Gotovo svakodnevno obilazim gradilišta po Beogradu i na sve načine pružam podršku radnicima na terenu, istakao je Basta i tom prilikom radnicima na gradilištima podelio pakete u kojima su hrana i osveženje.

No dobro, Vesić je rekao da su krive sve prethodne vlasti što nisu promenili odluku o početku grejne sezone.

Vesić je rekao da je na sednici gradske skupštine odluka o trajanju grejne sezone izmenjena i dodao da do sada ni jednoj gradskoj vlasti nije palo na pamet da tu odluku menja, iako je bilo mnogo situacija kada je trebalo to grejanje produžiti.

https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-d ... a-ga-boli/
 
Vrh