[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=661529#p661529:9jzqebjr je napisao(la):
Bender Rodriguez » Wed Sep 18, 2019 4:51 pm[/url]":9jzqebjr]Ne znam šta bih rekao na ideju zabrane pojedinačne odjave sa grejanja jer razumem argumente s obe strane.
Ali imam problem (pik) sa Toplanama i našim bangavim zakonodavcima zato što hoće da ljudima u odjavljenim stanovima naplaćuju toplotu koja im ničim izazvana uđe u prostor. Po toj logici, Kolarčeva zadužbina ima pravo da naplaćuje prolaznicima na ulici svaki put kad čuju neku muziku iz njene zgrade. Crvena Zvezda i Partizan imaju pravo da naplaćuju stanarima solitera u njihovoj blizini to što mogu da gledaju utakmice za džabe. Kad neko u prevozu čita novine koje drži čovek do njega, taj čije su novine ima pravo da mu traži naknadu za to što je ovaj pored mogao da se informiše za džabe.
Primera je bezbroj. I niko od toga ne pravi problem. Jer spada u zakone fizike, u pravila kako funkcioniše materijalan svet. Samo se hohštaplerskim Toplanama daju odrešene ruke da mlate pare na konto nečega nad čim niko ne može da ima kontrolu niti uticaja. Jesam ja kao prolaznik kriv što zuvk iz Kolarca dopre do mene? Jel stanar solitera kriv što svetlost sa Marakane dođe do njegovih očiju? Pa zašto bi onda vlasnik stana kome energija u vidu toplote ulazi u stan hteo on to ili ne, bio odgovoran za njeno ponašanje i kretanje, i dužan da je plati? S time neću nikad moći da se složim, jer je to licemerje i pljačka.
Jes malo offtopic ali morao sam da napišem, jer se već godinama krstim kad god se setim te boleštine. Da neko nekome nameće da mu plaća pare zato što se fotoni (ako se ne varam) s energijom u vidu toplote prenose kroz zidove...
P.S.
I vreme je da Toplane prestanu da se majmunišu svakog proleća i jeseni sa ''nemogućnošću da isporučuju grejanje jer su taman usred remonta''. Izem ti ja preduzeće koje naplaćuje svoje usluge cele godine a stupa u stanje hibernacije i opšte ku***bolje čim kalendar ''otkuca'' neki datum. To se tako ne radi. I za to treba da se dobiju penali i kazne. A ne da ih država i političmari brane i pravdaju.