Šta je novo?

Centralno grejanje (Grejanje po utrošku)

Ma bilo je te priče i prethodnih godina ali su foliranti uvek našli način da to izvrdaju. Prosta računica (rule of thumb) je sledeće: ako će, prema prognozama, temperatura u predstojećem danu u bilo kom momentu preći 20' (pa makar se 4 sata kasnije spustila na 10'), računajte da tog dana neće biti grejanja.

Probe ne računam.
 
astrodule":czizks8f je napisao(la):
Inače, danas je neko na Tviteru našao da grejanje može da počne i 15 dana ranije (1.10) ako je srednja dnevna temperatura manja od 12 stepeni, a uzima se temperatura ujutru, u podne i uveče (otprilike), a to je ispunjeno i kada je ujutru 6, u podne 20, i uveče 10 stepeni.

Grejna sezona traje od 15. oktobra do 15. aprila.
Međutim, toplane treba da su u pripravnosti i da po potrebi greju i u periodu od 1. do 14. oktobra, kao i od 16. aprila do 2. maja, ukoliko je prognozirana srednja dnevna temperatura za sutrašnji dan niža od 12 stepeni.

Za ove potrebe toplana, srednja dnevna temperatura se dobija po formuli Tmin+Tmax/2.

Dakle, čak i u onim (toplim) zimskim danima kada je prognozirana srednja dnevna temperatura 11,5 stepeni (Tmin 5, Tmax 18 stepeni), toplane su u obavezi da greju CEO dan.

Ali, svi znamo i na svojoj koži osećamo kada, kako i koliko toplane (ne)greju...
 
Dule, po toj formuli se u klimatologiji računa srednja dnevna temperatura (takvi su podaci u Meteorološkom godišnjaku).

Međutim, za potrebe grejanja, toplane dobijaju od RHMZ-a prognozirane srednje dnevne temperature za sutrašnji dan, po formuli Tmin+Tmax/2.
 
Dule, moraš da imaš u vidu da Toplane za sve imaju svoju računicu i svoje zakone fizike. :D
Mislim šta očekivati od preduzeća koje bi da naplaćuje nekome to što mu kroz zidove u odjavljen stan prodiru fotoni i Džuli energije iz susednog stana koji ima grejanje. :D Toplane su preduzeće koje, kad bi se pitalo, bi naplaćivalo stanarima solitera oko stadiona taksu na čulo vida i to što svojim očima hvataju svetlosne zrake koji potiču sa stadiona i za džabe gledaju utakmicu. :D A kad bi vodili Narodno pozorište ili Kolarac, naplaćivali bi prolaznicima i okolnim stanarima kad god sa ulice čuju komadić opere ili koncerta. :D
 
Šta god da bude, koji god sistem primenili, Toplane neće dobijati manje novca. Ako se počne primenjivati grejanje od 1. oktobra po pravoj formuli, oni će povećati cenu grejanja.

Ako im neka velika državna firma ne plaća, oni će povećati cenu nama koji plaćamo.

Ne brinem se ja za njih...
 
a jesu dusmani majke im ga ne greju nocu kad je najladnije i onda me ujutru ne bi cudilo da na kvakama vidim ledenice od kondenzacije
 
Šta očekujete od centralnog grejanja kada Vi kao Vlasnik nekretnine nemate "upravljač" u svojim rukama nego zavisite od nekog trećeg lica dali će, kada i kako da Vas greje ? Prekidač i termostat nije u Vašim rukama, da se isključite to zaboravite jer je to (iako teoretski moguće) praktično nemoguće (bar ne u Beogradu). Jedino što je sigurno je račun za grejanje svaki mesec cele godine večno, a i na njega ne možete da utičete, tj. morate da platite koliko Vas oni "cepnu" - koliko njima treba, a treba im dosta jer ljudi imaju "lepe" plate i to naravno cele godine. Plaćate grejnu površinu po m2 , a ne zagrejanu površinu (!), dakle to je u stvari drugi porez na imovinu koji ste već jednom platili poreskoj upravi, stim da je ovaj mnogo veći i plaća se bukvalno svaki mesec večno. Plaća se svaki mesec cele godine jer defakto vi koristite i imate tu grejnu površinu Vaše nekretnine, dakle cena za te kvadrate mora da se plati, e sad dali Vas preko leta greje sunce ili Vam je hladno zimi ili grejete praznu nekretninu to je sad druga stvar. Još kad Vas greju i kad Vam je toplo, treba da budete srećni i zahvalni jer i da ne greju i da Vam je hladno Vi u svakom slučaju morate da platite cenu za kvadrate grejne površine (ne zagrejane!) Vaše nekretnine... Sve dok Vi nemate mogućnost da u potpunosti otkažete uslugu i da birate na koji način grejete Vašu nekretninu, do tada će biti ovako kako je sada...

P.S. Malo je bolja situacija sa grejanjem koje se tarifira po potrošnji, ali suština je na žalost ista, a takvih je zanemarljivo mali procenat.
 
Nije mnogo bolja situacija sa grejanjem po potrošnji. Neka neko da primer svojih računa za grejanje ko tako plaća.

Imajte u vidu, da su toplane počele da greju često i tokom cele noći i nama koji ne plaćamo po potrošnji se zbog toga ne povećava cena grejanja, ali zato tada "otkucava" ovim što plaćaju po potrošnji.
 
Pa nisam bas siguran, drugar koji je kupio nov stan (oko 2010 mislim) placa po potrosnji. Pre toga je bio u starom stanu slicne velicne u istom kraju (oko 35-40 kvadrata), i kaze da su mu troskovi znatno manji. Pitacu ga za tacne cifre.
E, sad ta nova zgrada bi trebalo da je dobro izolovana, a i sasvim je moguce da on dosta zavrce radijatore. Kad odem kod njega nije hladno, ali obzirom da radi ~9-17, tj. nije kod kuce recimo 8-18h, moguce (tj logicno bi bilo) da su tad radijatori na minimumu, pa da tako ustedi.
 
Naravno, kada plaćaš po potrošnji, račun zavisi od više faktora: da li je zgrada izolovana, kakvog kvaliteta je stolarija, položaj stana i u odnosu na zgradu u kojoj je (da li je ušuškan između dva stana ili je na ćošku na nekoj vetrometini) i u odnosu na strane sveta, navike korisnika (neko voli 25 stepeni, neko voli svežije, neko spava u toplijem, neko u hladnijem)...

Mislim da je grejanje u Beogradu zadnjih 10+ godina odlično, kada se uzme u obzir grejanje od 15.10.-15.04. Problem su ovi prelazni periodi kada zna dobro da zahladni i krajem septembra i u maju, a kamoli u prvoj polovini oktobra...

I da, proverio sam, Vladivoje je u pravu što se tiče pravilnika za grejanje u periodu od 1-14.10. i 16-30.04.
 
I najezda botina je nešto što je "izumljeno" preko bare...

Kada već pomenusmo botine, ima ih i na ovom forumu, a sami sebe otkriju kada kažu da im sada ne valja neko kao funkcioner SNS-a, dok im je nekada isti taj valjao kada je bio funkcioner DS-a.

Šta reći, mentalna perverzija... :roll:
 
Suština je da se izborite da centralno grejanje postane Vaše pravo, a ne obaveza kao što je to sada slučaj (čast izuzecima). Kada Toplana izađe na slobodno tržište i kada oni shvate da više nemaju sigurnu zaradu, tek onda će početi da ih interesuje da Vama bude toplo po razumnoj ceni koja će biti konkurentna sa ostalim načinima grejanja (pre svega mislim na struju, ali i na gas / pelet i sl.). Od žalbi i kukanja nema vajde, jedino mogućnost otkaza (totalnog isključenja) usluge pomaže (da je i u praksi moguće, a ne samo u teoriji), ali to je za sada privilegija nekolicine (bar u većim gradovima). Primera radi (nema veze sa grejanjem) sećam se kako sam mnogo puta od mobilnog operatera dobio silne pogodnosti i popuste tek kad sam podneo zahtev za raskid, odmah je sve moglo samo da me zadrže, a dotle ništa (mogao sam da kukam, ali džaba)... E vidite to ne može kod Toplane... raskid je nemoguć i to je suština Vašeg problema.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=572011#p572011:1szsdamr je napisao(la):
astrodule » Čet Okt 04, 2018 10:55 am[/url]":1szsdamr]Nije mnogo bolja situacija sa grejanjem po potrošnji. Neka neko da primer svojih računa za grejanje ko tako plaća.

Imajte u vidu, da su toplane počele da greju često i tokom cele noći i nama koji ne plaćamo po potrošnji se zbog toga ne povećava cena grejanja, ali zato tada "otkucava" ovim što plaćaju po potrošnji.

Moj račun bi bio oko 105000 godišnje po kvadraturi, po utrošku me izađe između 50 i 60 hiljada. Ne štedim uopšte, imamo letnju temperaturu i zimi, stan je ušuškan mada okrenut ka jugoistoku. Zgrada je dobro izolovana.

Znam i za obrnut slučaj, gde su računi astronomski a u stanu je hladno. Takođe nova fancy zgrada.
 
5-6 meseci mi je račun oko 900 dinara, januar bude nagori sa 6000-6500, decembar i februar oko 5000, ovi ostali 3-4000. Ne štedimo, uglavnom uvek ima nekog u stanu, pa ne zavrćemo grejanje tokom dana. Toplo je, uglavnom smo u kratkim rukavima i zimi....
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=572176#p572176:2wwcwh85 je napisao(la):
Vladivoje » 04 Oct 2018 05:30 pm[/url]":2wwcwh85]I najezda botina je nešto što je "izumljeno" preko bare...

Kada već pomenusmo botine, ima ih i na ovom forumu, a sami sebe otkriju kada kažu da im sada ne valja neko kao funkcioner SNS-a, dok im je nekada isti taj valjao kada je bio funkcioner DS-a.

Šta reći, mentalna perverzija... :roll:

Kako nazivaš one koji kažu da im sada valja neko kao funkcioner SNS-a, a nije im valjao kao funkcioner DS-a?
 
Toplana Voždovac
427dfe3f3ad453111147372c6e1ae634.jpg


Послато са SM-J530F уз помоћ Тапатока
 
cena po utrošku je jedina fer, ali da se pri tome ukine fiksni deo, ili da se on svede na nešto normalno, npr na 200 din ili tako nešto. sve ostalo je idiotluk. Meni je sasvim normalno da u kw energije bude uračunato sve pa i održavanje mreže, pdv i ostala čuda. Tako npr ja ako trošim 200kw mesečno više akam mrežu nego neko ko troši 50kw pa je red da ja platim više. i skroz je nekorektno da ja plaćam tuđ račun što se ovde dešava nenormalno često i u ogromnim količinama.
a kad smo kod grejanja, voleo bih da vidim neku inicijativu toplane za izolaciju i kvalitetnije prozore, neka subvencija kredita bi tu legla fantastično, bar one betonske solitere da prekrijemo izolacijom, ogromna bi ušteda bila i zimi i leti!
ja se od skoro grejem na struju, grejanje radi kad meni odgovara i za sada račun nije strašan za 35 m2 izolacija od 10cm čini čuda!
 
IMG-20190129-160141.jpg


Jedan radi ostali gledaju danima stoji raskopano
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=592669#p592669:81ep9wen je napisao(la):
Gorstak89 » 01 Jan 2019 04:25 pm[/url]":81ep9wen]
ja se od skoro grejem na struju, grejanje radi kad meni odgovara i za sada račun nije strašan za 35 m2 izolacija od 10cm čini čuda!
I ja isto, u 39kv. Imam beha Norveske radijatore, izolacija extra, radijatore palim kad mi neko dodje i kad je bas hladno, oko nule i nize.

Kolika je cena centralnog grejanja po kvadratu sad, koliko znam bilo je oko 120 din?
 
evo mali update, za prva dva meseca sa sve preseljenjem priključka na moje ime, i prvih 10 dana sam grejao sa 3 kalorifera da ugrejem stan (sveže napravljen) i nisu se svi odmah baš uselili i sve to.. 8200 dinara za 2 meseca. sada se grejem na klimu,u posljednjih 10 dana 4 dana nisam palio grejanje u ošte jer je pretoplo u stanu 10cm stiropora je jaaako korisna stvar! danas je klima radila 3 sata max i evo vrućina mi je. narednih dana ću se grejati samo na rernu (uvek nešto ispečem na brzinu poput gotovih pica) i taman je. ne verujem da bi isto bilo sa toplanom i centralnim. dakle cene su preterane. cenim da jedan mesec zimi ne može da pretera 4000 dinara osim ako baš baš bude neki užas od minus 20 u dugom periodu kada bi možda bilo i 6 000 rsd. obavestiću vas za koji mesec kako tada i sada stoje stvari ali za sada sam prezadovoljan! u stanu je uvek preko 22 stepena, nekad i 25 (to je sa klimom i tada mi je pretoplo).
 
Ево пример цене централног грејања за мој једноипособан стан од тачно 50 м², у свакој просторији су радијатори сем у шпајзу :wink:. Стан је у насељу Бежанијска коса - 3. месна заједница и у мом је власништву, а уселили смо се у октобру 1992. године.

За целу прошлу 2018. годину грејање је било, по месецу, 5.551,74 динара са ПДВ-ом. Значи, нето задужење је 5.426,93 - 379,89 (попуст 7%) = 5.047,04 (основица) + 504,70 (ПДВ 10%) = 5.551,74 динара.
 
Gago a koliki vam je celokupan mesecni racun za infostan?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=600372#p600372:2gqdv8cx je napisao(la):
Gorstak89 » 06 Feb 2019 12:48 am[/url]":2gqdv8cx]= sada se grejem na klimu,u posljednjih 10 dana 4 dana nisam palio grejanje u ošte jer je pretoplo u stanu 10cm stiropora je jaaako korisna stvar! danas je klima radila 3 sata max i evo vrućina mi je. =
E aj molim te pokusaj da uporedis razliku u racunu izmedju klime i kalorifera bas me zanima.
 
'Vako: Grejanje po utrošku je golo g. Kupite lepo dve inverter klime i da vas glava ne boli.

Koga zanima evo i zašto:
Imate 500 dinara mesečnog troška za "očitavanje", koje je inače potpuno automatizovano i ne zna se kako je određena eto baš ta cena.
Pa onda neki fiksni deo od oko 1000 dinara za instaliranu snagu, ili kako je Toplane zovu valjda da bi zvučale bitnije, instalisanu snagu.

Tako da mesec započinjete sa 1500 din.
Pa onda dođe tek vaša potrošna.
Pa onda zajednička potrošnja, tj. pazite sad, razlika između zbira potrošnje svih stanova i potrošnje cele zgrade. Koja se računa tako da što imate veći stan, veći deo pada na vas.

Pomislili ste da je kraj, međutim - nije. Kada saberete sopstvenu potrošnju i vaš deo zajedničke potrošnje, tj. toplote izgubljene u prevodu, onda na sve to dodate neki koeficijent uvećanja reda veličine 1,0X, za koji bi trebalo da se organizuje seminar da se shvati čemu služi i kako se računa. E onda lepo na sve to dodate onih početnih 1500 din.

Zaključak: grejanje po utrošku isplativo je ako u stanu boravite 2 sata dnevno i ne grejete se noću. Ako u stanu stvarno živite ili ne daj bože radite, i imate potrebu da se grejete 24 sata - srećno. Mene je za decembar izašlo grejanje bednih 32kvm približno 6.800 din + 500 din za očitavanje znači oko 7.300. Pri tom sam retko odvrtao radijator u kupatilu i noću se dogrevao klimom, i sveukupno nikad nije bilo više od 22 stepena u stanu.
 
Vrh