Šta je novo?

Centralno grejanje (Grejanje po utrošku)

Da li je ovo pravilo da grejanje ne radi ako je napolju preko 15 stepeni bilo i ranijih godina?
Ne kapiram kako zamisljaju da se neko kupa na 15 stepeni, pogotovo deca.
Pa ne očekuju da se kupaš na 15c, očekuju da se greješ strujom tako da im platiš i struju i cg.

mozda je vreme da pocnemo da ubacujemo male dronove u radijatore, pa da im udjemo u centralu

Da li je ovo pravilo da grejanje ne radi ako je napolju preko 15 stepeni bilo i ranijih godina?
Ne kapiram kako zamisljaju da se neko kupa na 15 stepeni, pogotovo deca.
Ne razumem, decu kupaš napolju? Ili nemate prozore i zidove u kući/stanu? U mom stanu npr., starogradnja, kada je 15-16 napolju u stanu je 21-22 stepena. Nije da padneš u nesvest toplo ali više nego dovoljno za normalan život.

Nismo mi Srbi doživeli Irske ili Nizozemske standarde, gde je normalno da je unutra 18-19 stepeni i ne greje se preko toga :)

Svi volimo da je toplo.

Neki standard bi morao da bude lagana dukserica zimi u stanu.

Ja nesto u poslednje vreme obracam paznju kako su ljudi obuceni u starim filmovima. Kosulja i dzempercic su minimum sto su ljudi nosili unutra.

Kratke rukave nismo mogli nigde videti.

Tako da verujem da se jesmo malo razmazili sto se tice temperature koju ocekujemo.

Opet, ne vidim problem da cim jutarnje temperature budu ispod 10 stepeni da se upali grejanje, tj. da toplane budu spremne vec u septembru.

I nemojte o tome da je to skupo jer novac se trosi nenamenski svuda, pa i u energetskom sektoru, a o dugovima za struju velikih preduzeca bolje da ne zapocinjemo.

A i mozemo da uvedemo svuda grejanje po utrosku.

A ljudi koji nemaju ispravne ventile na radijatoru, pa ne mogu da ugase radijatore u nekim sobama ne bih komentarisao. Radijatori su njihovi i njihov je problem ako im je vruce.

Ne razumem, decu kupaš napolju? Ili nemate prozore i zidove u kući/stanu? U mom stanu npr., starogradnja, kada je 15-16 napolju u stanu je 21-22 stepena. Nije da padneš u nesvest toplo ali više nego dovoljno za normalan život.

Nismo mi Srbi doživeli Irske ili Nizozemske standarde, gde je normalno da je unutra 18-19 stepeni i ne greje se preko toga :)
Preko noći temperatura opadne, a svakako 21c nije baš lagodno kako za kupovanje tako i za duži boravak u stanu. Ja volim 23-24c, to mi je taman, nit hladno nit vruće.

Meni je 21 ok, ali raumem kad se navikneš na 24, da ti ladno na 21. Da ne govorim na 19

Kada sam bio u Amsterdamu na početku krize sa gasom, imali smo preporuku da ne dizemo iznad 19.

I bilo bi ladno

Svakako moramo da temperature u stanovima dovedemo na niže jer jer sve iznad 21-22 razbacivanje energijom.

Objasni ti to ženama. Mogu ja da stavim na 21c i niže, još ću da uštedim ali onda mogu i da se razvedem :)

To što EU neće Ruski gas nije moj problem, a i ne živim u Norveškoj, da nemam leto, pa da mi je organizam naviknut na hladno ili u Irskoj da me još oduva i vetar. Svakako sa sadašnjim "grejanjem" ne može se ni dostići 21-22 bez dodatnog grejnog tela. Noću bude 8, danju 17.

Poslednja izmena:
Da li je moguce da se stanovi u starogradnji prebace na kalorimetre? Ako je moguce sta su preduslovi i koga treba kontaktirati?

Puštaju grejanje od 6 do 12, međutim u noćnim satima od 20h do 00h nema grejanja uopšte, iako je temperatura ispod 15. Voždovac...

Ne moze bre covek da se opusti.

Ok je dok si aktivan i to, ali evo sad sam zaseo i hladno je, noge su mi ledene.

Stvarno besmisleno, treba da sedim na kaucu sa tri cebeta preko sebe i kad mi neko dodje da im svima podelim cebad?

Mislim, ok, ukljucicu klimu, ali onda mi centralno uopste ni ne treba, moze samo da pripomogne kad bude bas hladno. Znaci placamo cele godine da pripomogne malo par dana kada je bas ledeno?

Ccc Mariks se vadi na ženu a Beki zimogrožljiv kao i ja ali se grejem na TA peć pa neću da ga zezam više nego što treba :)

Puštaju grejanje od 6 do 12, međutim u noćnim satima od 20h do 00h nema grejanja uopšte, iako je temperatura ispod 15. Voždovac...
Koliko znam grejanje se ponovo pusta kada padne ispod 12. Tj u narednih ko zna koliko imaćemo grejanje od 6-10-11…
Edit: evo pipnuo sam svoje radijatore i uključeno je grejanje hah

Ja koristim klimu za dogrevanje. Kad je napolju 15, subjektivni osecaj u stanu je da je izuzetno hladno. Bez cebeta ne moze da se sedi i gleda tv. Termometar u stanu nemam, tako da ne znam koja je stvarna temperatura. Evo sad pise da je napolju 13. Da nemam klimu smrzo bi se ko pi...

Da li vam radi grejanje normalno ? Nama radijatori i dalje mlakim na Vračaru

Dobra stara vremena kada na 5-6C sediš zimi kući u kratkim rukavima, a prozore držiš na kip cele zime.
Tako je bilo nekada, a sada otkako je ova kriza, nema više dobrog grejanja - moraju čak i dugi rukavi i papuče po kući :)

Зар није Вучић рекао да можемо у гаћама да се шетамо ?

Vrh