Ja pripadam nekoj srednjoj meri sto se tiče procene kretanja nekretnina. Koliko vidim imamo ovde celu podelu na liniji od “stanovi će se davati za dzak krompira” do “5000e Mirijevo, milion Nbg”. Oba scenarija su po mom misljenju nerealna, teski ekstremi, i vise neke projekcije licnih zelja nego realnosti. Sve i da energetska kriza udari u punom obimu tokom zime, i opsta recesija, cene nekretnina jednostavno nece preko noci pasti, vec ce taj odlozeni efekat da nas ceka tek najranije naredne godine. Taj "panic sell" kakav svi prizeljkuju jednostavno nije takav na trzistu nekretnina, pa ni kod nas. Vlasnici stanova koji izdaju ce se pre dogovoriti sa stanarima oko kirije kao u doba korone nego da ih izbacuju na ulicu. Isto sam uveren da ce pre pada doci period stagnacije cena, bar dok se izgradjene novogradnje ne "ociste" sa trzista, a u slucaju da izgradnja stane. Ali vidim da se cesto poteze argument "slusam vec 10 godina kako ce cene da padnu, da sam ih slusao, platio bih 20k vise" itd. U poslednjih 10 godina nije bilo ni priblizno ovakve krize ni geopoliticke situacije u svetu, i dodajmo na to vec celu pandemiju koja je usijala ovu situaciju u kojoj smo trenutno. Cene ce morati da idu ka dole, bar po svim pokazateljima, mislim da se bar svi u tome slazemo. Kada i kako, nezahvalno je proceniti. Ali od te apokalipse koja se najavljuje, mislim da necemo gledati nista.