Wolf
Intermediate
- Učlanjen(a)
- 29.05.2022.
- Pohvaljen
- 2.363
Hajde da ti odgovorim, kad si me vec navukao sa ovom povoljnom cenom kvadrata, posto sam mozda bio nejasanNe znam koje banke daju 3,6% i zasto bi ako ima fixna kamata uzimali sa varijabilnom. Ja sam na fixnoj, prve tri godine je bila 2.56, sada je povecana na 2.8% sledece tri godine. Imas i 300 meseci i 360 meseci pa biraj. Kakav porez na ucesce? Mozda si mislio na odbitak poreza ko kupuje prvu nekretninu? Da, to je jos jedna olaksavajuca okolnost. Kakva provizija? Nisi cuo za uplatu novca u banci investitora? Sa druge strane zasto bi iko uzimao neopremljen stan za porodicu, da sredjuje i kupuje namestaj za stanodavca? Opet se gleda iz Vaseg ugla investicije koji bi da kupite jos poneki stancic. Nema sta da ja cenim, za razliku od teoreticara zivim u kraju pa gledam, a uz to sam i kupio stan. Koliko je po tvojoj proceni iznos rente i koliko se neisplati kupiti stan ikada?
Iz tvog primera dalo se zakljuciti da pricas o kupovini u starogradnji (2500e kv), pa onda treba uracunati porez na a.p. i agencijsku proviziju najcesce i to dodati na iznos ucesca kao neki pocetni trosak. Da ne cepidlacimo sad pa da dodajemo trosak notara ili godisnji porez.
Sad iz poruke vidim da pricas o novogradnji na Savskom vencu od 2500e sa sve pdvom?!?!
Nemam pojma kako se krecu cene rente tu, ti si taj koji ni manje ni vise tvrdi, da je rata kredita na 20 godina za taj neki stan od 175000e na Savskom vencu, manja nego visina rente pa sam te zato pitao kolika je renta za takav stan? Cenu rate pogodio nisi.
Neopremljen stan sam hteo da poredimo, jer taj stan koji ti kupujes dolazi prazan, pa onda hajde da uporedimo sa rentom praznog stana. U suprotnom dodati trosak stolara, opremanja itd. na pocetni trosak ili dodati ratu potrosackog kredita na postojecu ratu stambenog.
Sto se kamata tice, nisi uzeo fiksnu jer ti se menja svake 3 godine, kao sto vidis. Da, ta vrsta varijabilne kamate koju nude odredjene banke deluje super, ali kad pogledas, do kraja otplate kredita u proseku ti izadje kao varijabilna. Nekad ce euribor da raste te tri godine, pa si ustedeo, nekad ce da pada pa si preplatio. Plus mi se cini da ce sigurno da ti stave veci fiksni deo nego kod klasicne varijabilne kamate, da bi se ogradili. Ali opet, ruku na srce, i meni je ta vrsta kamate delovala najinteresantnije kada sam razmisljao o kupovini stana.
U prilogu se moze videti trenutno stanje kad je u pitanju mesovita kamata o kojoj pricas. Kalkulacija i visina kamate je sa sajta verovatno najpopularnije banke koja nudi tu vrstu kamate.