savoir28
Beginner
- Učlanjen(a)
- 05.05.2021.
- Pohvaljen
- 400
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894491#p894491:3lk9rkv1 je napisao(la):duke23 » Pet Okt 29, 2021 3:02 pm[/url]":3lk9rkv1]savoir28":3lk9rkv1 je napisao(la):[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894403#p894403 je napisao(la):duke23 » Pet Okt 29, 2021 12:46 pm[/url]":3lk9rkv1]savoir28":3lk9rkv1 je napisao(la):Последњи попис становништва у БГ-у је рађен пре 10 година. За то време верујем да се у Београд доселило најмање 500к људи(ако не и дупло више). И одатле је и повећана потражња. БГ није исти град који је био пре 10 год. Нови Београд, који је некада био познат по широким и празним булеварима, сада је закрчен аутомобилима. Јуче око 15 сам се возио у Омладинских бригада и зажалио. Као да сам у LA само фали да слушам извештај репортера из хеликоптера. Велики је хајп око Београда, дешава се наравно неплански и спонтано и то се неће зауставити. Ако држава не крене да планира како ће да прошири капацитета града, градске инфраструктуре, саобраћаја, некретнина(масовна станоградња) квалитет живота ће опадати, као што већ опада... али то нажалост неће утицати на цене станова.
Ma šta 500k, minimum 1,5 milion. Tačno se uduplao od poslednjeg popisa.
Gužve koje viđaš, konkretno po Novom Beogradu posledica su pomeranja radnih mesta u gradu, ne neke eksplozije stanovništva. Ne bi se sigurno gasile osnovne škole po istom tom Novom Beogradu da je broj stanovnika uduplan (bez obzira na pad nataliteta, da se stvarno toliki broj doselio).
Takođe, gužve su porasle zbog sve boljeg standarda i sve lošijeg gradskog prevoza pa je veliki broj ljudi prešao na privatni prevoz.
Ali dobro, čekamo taj novi popis da se razbije još jedan mit.
Може детаљније које тачно школе су угашене на НБГ? На који тачно мит мислиш, о повећању броја становника? Слажем се да сада сви раде на НБГД.
Да ли си узео у обзир непријављене људе који живе у БГ-у? Или је и то мит?
Npr, Ratko Mitrović i Đura Strugar, blok do bloka. Nisu ugašene zbog protesta građane, ali rade sa manjim kapacitetima. Toliko manjim da su im uselili srednju školu.
Opet kažem, da se broj povećao toliko koliko ti kažeš, ne samo da se škole ne bi smanjivale već bi broj neprestano rastao.
Koja se to škola otvorila od poslednjeg popisa?
Oko neprijavljenih. Zašto misliš da ih je danas više u odnosu na 2011? Neki dokaz za takvu tvrdnju? Promena nekog zakona zbog čega danas ima više neprijavljenih nego 2011? Da li je administracija komplikovanija?
Da, mit o konstantnom povećanju broja stanovnika.
Broj umrlih i rođenih je vrlo precizan i može da se proveri za svaku godinu. On je za Beograd negativan.
Ono što ne može precizno da se proveri je broj onih koji su se doselili i onih koji su se odselili u ovom periodu. Postoje procene o par hiljada + na godišnjem nivou, ali to su samo procene.
Ратко Митровић је треутно јако популарна школа за децу из нових блокова (Best West npr.) у Омладинских бригада.
Бонус пример: Радоје Домановић, одавно централна школа за блокове 28,29,30 сада опслужује и децу из нових блокова код Арене.
Дакле ниједна није угашена, напротив. Било је покушаја да угасе Ђуру, била је и нека средња школа неко време, па су отишли под притиском становника. Истина је да Ђуро Стругар ради са смањеним капацитетима, али та школа је некада опслуживала и Бежанијску косу. Када су тамо изграђене школе природно је да су људи пребацивали децу где им је школа ближа.
Не знам ко је причао о броју умрлих и рођених, ја сам споменуо миграције, а то је потпуно друга ствар. Претпостављам да је и у Америци у одређеним градовима прираштај негативан, али миграције мењају слику. И да, људи често када мигрирају у град, мигрирају и одређену количину новца за куповину некретнине. Прода се стан, кућа, имање, бизнис, разне су варијанте. Сведок сам миграција читавих породица из мањих градова, укључујући и бабе и деде, у БГ. Не пишем то зато што сам протвник тога већ само каква је ситуација.
Али ајде да видимо бројеве, ако изађу у једном тренутку и ако су веродостојни, па ћемо да доносимо закључке. Ја сам ово само споменуо као један од реалних разлога скока цена не као и једини ;-)