Šta je novo?

Cene nekretnina

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894491#p894491:3lk9rkv1 je napisao(la):
duke23 » Pet Okt 29, 2021 3:02 pm[/url]":3lk9rkv1]
savoir28":3lk9rkv1 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894403#p894403 je napisao(la):
duke23 » Pet Okt 29, 2021 12:46 pm[/url]":3lk9rkv1]
savoir28":3lk9rkv1 je napisao(la):
Последњи попис становништва у БГ-у је рађен пре 10 година. За то време верујем да се у Београд доселило најмање 500к људи(ако не и дупло више). И одатле је и повећана потражња. БГ није исти град који је био пре 10 год. Нови Београд, који је некада био познат по широким и празним булеварима, сада је закрчен аутомобилима. Јуче око 15 сам се возио у Омладинских бригада и зажалио. Као да сам у LA :) само фали да слушам извештај репортера из хеликоптера. Велики је хајп око Београда, дешава се наравно неплански и спонтано и то се неће зауставити. Ако држава не крене да планира како ће да прошири капацитета града, градске инфраструктуре, саобраћаја, некретнина(масовна станоградња) квалитет живота ће опадати, као што већ опада... али то нажалост неће утицати на цене станова.

Ma šta 500k, minimum 1,5 milion. Tačno se uduplao od poslednjeg popisa.

Gužve koje viđaš, konkretno po Novom Beogradu posledica su pomeranja radnih mesta u gradu, ne neke eksplozije stanovništva. Ne bi se sigurno gasile osnovne škole po istom tom Novom Beogradu da je broj stanovnika uduplan (bez obzira na pad nataliteta, da se stvarno toliki broj doselio).
Takođe, gužve su porasle zbog sve boljeg standarda i sve lošijeg gradskog prevoza pa je veliki broj ljudi prešao na privatni prevoz.

Ali dobro, čekamo taj novi popis da se razbije još jedan mit.

Може детаљније које тачно школе су угашене на НБГ? На који тачно мит мислиш, о повећању броја становника? Слажем се да сада сви раде на НБГД.

Да ли си узео у обзир непријављене људе који живе у БГ-у? Или је и то мит? :)

Npr, Ratko Mitrović i Đura Strugar, blok do bloka. Nisu ugašene zbog protesta građane, ali rade sa manjim kapacitetima. Toliko manjim da su im uselili srednju školu.
Opet kažem, da se broj povećao toliko koliko ti kažeš, ne samo da se škole ne bi smanjivale već bi broj neprestano rastao.
Koja se to škola otvorila od poslednjeg popisa?

Oko neprijavljenih. Zašto misliš da ih je danas više u odnosu na 2011? Neki dokaz za takvu tvrdnju? Promena nekog zakona zbog čega danas ima više neprijavljenih nego 2011? Da li je administracija komplikovanija?

Da, mit o konstantnom povećanju broja stanovnika.

Broj umrlih i rođenih je vrlo precizan i može da se proveri za svaku godinu. On je za Beograd negativan.

Ono što ne može precizno da se proveri je broj onih koji su se doselili i onih koji su se odselili u ovom periodu. Postoje procene o par hiljada + na godišnjem nivou, ali to su samo procene.

Ратко Митровић је треутно јако популарна школа за децу из нових блокова (Best West npr.) у Омладинских бригада.

Бонус пример: Радоје Домановић, одавно централна школа за блокове 28,29,30 сада опслужује и децу из нових блокова код Арене.

Дакле ниједна није угашена, напротив. Било је покушаја да угасе Ђуру, била је и нека средња школа неко време, па су отишли под притиском становника. Истина је да Ђуро Стругар ради са смањеним капацитетима, али та школа је некада опслуживала и Бежанијску косу. Када су тамо изграђене школе природно је да су људи пребацивали децу где им је школа ближа.

Не знам ко је причао о броју умрлих и рођених, ја сам споменуо миграције, а то је потпуно друга ствар. Претпостављам да је и у Америци у одређеним градовима прираштај негативан, али миграције мењају слику. И да, људи често када мигрирају у град, мигрирају и одређену количину новца за куповину некретнине. Прода се стан, кућа, имање, бизнис, разне су варијанте. Сведок сам миграција читавих породица из мањих градова, укључујући и бабе и деде, у БГ. Не пишем то зато што сам протвник тога већ само каква је ситуација.

Али ајде да видимо бројеве, ако изађу у једном тренутку и ако су веродостојни, па ћемо да доносимо закључке. Ја сам ово само споменуо као један од реалних разлога скока цена не као и једини ;-)

sa druge strane popunjenost škola i vrtića zavisi i od naselja i koliko dece ima u njemu. Npr na savskom vencu vrtići normalno ili minimalno popunjeni, dok je skoro u svim ostalim delovima grada haos za vrtić.

Brojeve smo vec kacili sa RZS.
Ove godine ce se moguce cak smanjiti broj stanovnika BGa zbog preminulih.

@savoir28

O tome ti i pričam. Te škole koje si naveo opslužuju i ta novoizgrađena naselja, a broj se nije povećao (smanjio se, kako broj odeljenja tako i broj učenika po odeljenju).

Da su stanovnici West65, ABloka i Savade novi beograđani zar ne bi bilo logično da kreiraju i potrebu za novim kapacitetima?
Što se i dešava lokalno, ali ne i na nivou grada Beograda.

Imamo i veliki odliv "mladih mozgova" veci nego ikada, to donekle kompezuje bar te babe i dede spomenute

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894517#p894517:1s36s5tq je napisao(la):
duke23 » Pet Okt 29, 2021 4:16 pm[/url]":1s36s5tq]@savoir28

O tome ti i pričam. Te škole koje si naveo opslužuju i ta novoizgrađena naselja, a broj se nije povećao (smanjio se, kako broj odeljenja tako i broj učenika po odeljenju).

Da su stanovnici West65, ABloka i Savade novi beograđani zar ne bi bilo logično da kreiraju i potrebu za novim kapacitetima?
Što se i dešava lokalno, ali ne i na nivou grada Beograda.

Па јесте, али узимам у обзир и чињеницу да не живе само деца у становима него и парови без деце, бабе, деде, тетке, самци.... Можда се једног дана сви ови детаљи буду видели на попису.

Kad se već priča o prilivu stanovništva, je l' postoji negde okvirna brojka koliko ima stanova i kuca u Beogradu? Ili npr koliko postoji kvadrata stambenog prostora. Sa tom brojkom bismo mogli da donesemo zaključak da li je priliv problem. Ja bih rekao da to verovatno nije faktor i da u bgu ima sasvim dovoljno stambenog prostora. Pre da je problem to što se navikavamo na svetske trendove, da sve više ljudi kupuje stanove kao investicije i da dolazimo do toga da je sve veći broj stanova u vlasništvu ljudi koji već imaju neku nekretninu, a u tom slučaju cene izdavanja se natežu do maksimuma. Samo pogledajte zapad, kako ljudi koji rade za minimalac daju po 70-80% svojih primanja da plate rentu i da im taman dovoljno ostane da prežive.

Npr. u Kini je problem što je po nekim procenama od trecine do pola stanova prazno (u celoj Kini), jer su ljudi kupovali za decu i unuke i onda celi blokovi stoje prazni. Još jedan razlog je to što čuvaju stanove u malim gradovima, jer su prešli u velike gradove, ali ih ne izaju i ne prodaju, iako tamo niko ne živi.

Naravno da ne žive samo deca. Ali između ostalih žive i deca. Ukoliko se broj stanovnika uvećao za 500000, broj dece (0-18) je između 15-20% ili između 75-100 hiljada.
Takvo povećanje se ne vidi u Beogradu. Ni u vrtićima, ni u osnovnim, ni u srednjim školama.

Ni broj radnih mesta se nije uvećao za te brojke koje pominješ (500k+).

Čekamo popis za prave informacije.

gmr_x":1ql7mhk7 je napisao(la):
realnostt":1ql7mhk7 je napisao(la):
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893749#p893749 je napisao(la):
gmr_x » Sre Okt 27, 2021 4:44 pm[/url]":1ql7mhk7]Ovde postoji ekipa ljudi koji troluju i pisu neku SNS propagandu i takodje ekipa ljudi koji troluju samo anti SNS propaganda. I jedni i drugi veze nemaju sa zivotom. Nadje se po neki komentar koji realno sagleda situaciju i to je to…

Bitno da ti imas pojma pa si se onoliko izodvaljivao i istrolovao i isfantazirao na raspravi cena na Lionu.

Da te pozdravim u to ime i kazem da su meni bliski ljudi pre nekoliko dana stan iza Lipovog lada prodali za 2600 po kvadratu i da apsolutno svaki noviji stan u tom kraju toliko kosta. Kao i u Kajmakcalanskoj i okolini koja je na istoj toj Zvezdari i kod Vuka opet na istoj toj Zvezdari. Sve oko ili preko 3 hiljadarke. Jer se zna sta je najlepsi i elitni kraj sa itekako najlepsim ambijentom i isto tako dobrim zgradama. valjda konjusnice na i oko juznog i ostalih jezivih delova vracara opravdano po tebi imaju cenu sad vec oko 3000 u izgradnji. To je top kraj i ambijent, kao i zgrade, jer pise vracar na tabli koje cesto nema? To bas tako ide…

Gejmuj i fantaziraj na nekom drugom mestu. Tvoja odvala od 1800 evra po kvadratu za elitni kraj u centru… pa nema dalje hahahahhaha. Idi kupi i na lekiniom ili u stepi, trosarini za ispod 2000 nesto.. a kamoli negde bolje nesto. a kamoli negde bolje nesto… A ovi sto su ti pohvalili post su isti oni koji cekaju i isto tako fantaziraju da kupe u centru za 1300.

Smanji malo ton i prestani da solis pamet i ovde vuces na stranu kako tebi odgovara. Ocigledno da imas neki interes na raspalom nbg tacnije tosinom bunaru, zamisli savada 3 tosin bunar… hahahaha pa dovoljno da se kaze tosin bunar, ali ti hoces da istrolujes na drugoj temi kako je to nesto urbano i luksuzno. Vrati se malo u realnost, da te opet zaboli, Lion je centar i itekako ekskluzivna lokacija, itekako se prodaje kao takva i itekako oko Lipovog lada kvadrat za sve novije ide oko 2700, za razliku od supa koje pokusavas da spinujes. A sad se slikaj ;)

Opet ti sa zvezdarom. Ako je to istina to je najgluplja kupovina za koju sam cuo u skorije vreme. Cestitke
u moje ime. Znaci prestani da se tripujes, Zvezdara nikada nije niti ce ikada biti luksuz i to je to. A to sto oglasavaju za toliko par stanova na oglasima, ako prodje prodje ako ne nikom nista. Sad mogu da nadjem mirijevo za 2k npr, pa je l to znaci da je to realna cena? Trenutna situacija je takva da ljudi koriste hajp i pokusavaju da prodaju nesto po nenormalnim cenama, dok vecina tih nekretnina zapravo ostane na oglasima. Deo oko vuka nema veze sa ostatkom, valjda to znas i sam. Ako ti je to centar, sta je onda stari grad? Realno niko ne uzimam ozbiljno pojam siri centar, jer tu vec moze da se ukljuci i karaburma npr i slicno sto veze sa centrom nema. Covece ponasas se kao dete, ako ti imas tu stan to ne znaci da je to najbolje.

A za nbg i komentar na drugoj temi, nikakvog interesa nemam, ali nije tajna da mi se dopada nbg i rekao sam vise puta da sada gledam stan to je jedina lokacija na kojoj bih ga uzeo. Ako se bude gradila neka pristojna novogradnjanza par godina, i uzecu. Benefite nbg u odnosu na stari deo grada necu ni da pisem, jer vec sam ih napisao prethodno a i svaka normalna osoba ih moze videti.

Drago mi je da me pratis, bice bas super ako moj ekstremno veliki uticaj uspe da izmanipulise nekog potencijalnog kupca hahaha
Ja mogu samo kao neko ko je itekako u toku sa cenama u mom kraju da ti potvrdim ovo što čovek piše...pogotovo za deo oko Koste Abraševića, jedna od lepših ulica u beogradu, Lipov Lad, Subotička i Slobodanke Danke Savić...sve posle Cvetka je druga priča.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Koste Abrasevica, jedna od retkih ulica sa drvoredom, trotoarom i zgradama koje nisu bas do same ulice. Koliko malo treba pa da ulica lepo izgleda.

Ajde budi konkretan. Ja zivim tu i ne znam nijednu ponudu blizu tih cifara osim neke novogradnje dole blize V. Ilica koji traze nesto slicno ali sa nekim presmesnim planom otplate gde treba da im maltene platis 90% pri potpisivanju ugovora - pa ko voli verovatno moze da se nateze jer deluje da grade iz tih sredstava.

Koste Abrasevica sad trenutno u izgradnji je 2100, Suboticka je sve bilo 2.000 i ispod, ali trenutno vise nema nicega. Ravanicka 1900-2000 - trenutno nema nista, osim one zgradice sto gradi firma iz V. Plane cini mi se - sto su se natezali oko drveta - ali to prave za sebe. Danke Savic je isto ostao jedan stan da znam i on je cini mi se oko 2.100 - jako lepa zgrada. Za M Rakica iznad 6. smo vec rekli da su oko 2.000 ko voli. Trajka Stamenkovica - jedan stan ostao - 2.300.

2.500 su kod Vuka u V Bogdana, V Brane i poprecnim. Mada tamo od skoro ide i do 3k u Celopeckoj i Zahumskoj. S druge strane kod Zire ima odlicna novogradnja za 2.300 na losoj lokaciji itd.

Gde su ti od 2.600-700 na Lionu?

A slazem se za K Abrasevica da je prelepa. Kao i Hektoroviceva.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=893820#p893820:3il6fdro je napisao(la):
Doka_1 » Sre Okt 27, 2021 8:49 pm[/url]":3il6fdro]9.3.2021
https://startit.rs/prosecna-plata-progr ... iji-1225e/

Pored tehnologije, veliki faktor je i grad u kojem kompanija zapošljava. Pa tako prosečne plate po gradovima iznose:

Beograd sa prosekom od 1664€
Novi Sad 1104 €
Niš 1229€
Subotica 831€
Kragujevac sa 1196€
:bash:

Pa tek sada su sve firme jako prebacile na remote, pre toga i nije bilo bas masovno. A u međuvremenu ljudi imaju decu, ona idu u neke škole vrtića itd itd... Već si u kreditima...
Ko je solo i moze da radi na remote, zasto bi uopšte radio od bilo gde gde nije toplo i more fino :lol:

Zato sto taj rad na daljinu (imamo izraz za to, koristite ga) na duge staze nije bas tako divan i bajan kao sto ljudi isprva misle.

Rad na daljinu je po menisjajna stvar. Ne moras da putujes na posao svaki dan. MAnje stresa.

Ne moras da putujes do posla zato sto posao nikad ni ne napusta tebe, tvoj dom i tvoju porodicu.

Pa, uvedes sebi radno vreme u kuci.

Ni najjaci karakteri cesto nisu u stanju da sami sebi to tako odredjuju i pridrzavaju se toga. A uz to, poslodavci ne haju za to, nego salju zahteve i upite kad god oni zele.

(U vecini situacija) Rad od kuce = zivot na poslu.

KO se navikoa na online, taj neće da menja. Na crnogorskom primorju je puno Rusa i Ukrajinaca koji rade na daljinu. Ovde znam ljude koji rade za Švajcarske firme a žive u BG. To je deo populacije koja diže potražnju za stanovima.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=894932#p894932:2e0z5drw je napisao(la):
Bender Rodriguez » Ned Okt 31, 2021 10:42 am[/url]":2e0z5drw]Zato sto taj rad na daljinu (imamo izraz za to, koristite ga) na duge staze nije bas tako divan i bajan kao sto ljudi isprva misle.

Ja radim od 2012 na daljinu. Fantastičan osjećaj. Pola godine u BG, par mjeseci na Braču a ostalo po Europi. Dok djeca ne krenu u školu.

Do tad sam bio ćata 8-16h bez perspektive.

Kakve su cene stanova u Rusiji, zna li neko. Ne mislim na Moskvu.

U Rusiji su cene milina, veliki gradovi Tipa Saratov, Volgograd itd.. mogu da se nadju ispod 1000 eur u centralnim delovima grada, a cene izdavanja slicne ko kod nas. I to je bolja investicija nego nas nesrecni Bg, Yekaterinburg je jeftiniji od nase prestonice iako je mozda i najlepsi "manji" grad u Rusiji, a i on je velicine BG-a.

U Srbiji je, prema poslednjem podacima, rastao broj štednih partija u bankama, kao i iznosi koje su građani štedeli.

IZVOR: BLIC PONEDELJAK, 1.11.2021. | 09:33

Eto. Raste štednja. Rastu cene. Rastu keš kupovine.
Dakle ne kupuju ljudi da izbegnu inflaciju. Jednostavno ima više keša.
Nemam druge nego da priznam - očigledno živimo mnogo bolje od 2019.
Cene su realne i još će rasti.

U USA s druge strane stvari nisu tako ružičaste jer Zillow sada prodaje nekretnine ispod cene po kojima ih je skoro otkupio.

Vrh