Šta je novo?

Cene nekretnina

На питање да ли то продубљује раслојавање, односно неразумевање између богатих и сиромашних, Пашановић каже да су "наше некретнине чудан показатељ".

“Прво, 90 одсто пунолетног становништва у Србији има удео у некој некретнини. Kада се то преведе у новац, ми смо сви овде јако богати. Шта то значи? Значи, када бисмо ми продали нашу имовину, ми бисмо сви имали по више стотина хиљада евра у капиталу. Ми спадамо сигурно међу прве три европске нације које поседују некретнине, то су још Чеси и Албанци. Запад не живи тако већ дуго, већина становника на Западу до краја живота живи као подстанар и нема никакве проблеме са тим”, закључује Пашановић.

Mislim da je tu ipak stvar u tome da je alternativa kupovini gora, tj. onaj koji nema će ili plaćati kiriju (=bacati pare), ili živeti kod roditelja, što je prokletstvo svoje vrste. Zato kupovina za život i ne mora da ima smisla komercijalno.
Postoje mnogo alternative ali sve su vezane za perspektivu. Ako se nastavi kontinualno beznadje u smislu nekog boljitka u drustvu ja ne vidim ni razlog ni povod da neko stvara porodicu ovde. Dali ce da placa stanarinu lokalnom dilbertu koji izdaje neku rupetinu ili korporaciji u EU njemu je svejedno samo nije ista perspektiva. Ovde je generalno problem sto se skoro sve posmatra kroz IT/Mng prizmu ali to je vise anomalija nego reprezentativni deo populacije. Centralizacija nas sahranjuje brze nego sve ostalo, dosli smo u situaciju da je privlacno samo nekih 200 kvadratnih kilometara cele cemlje.

Svakako će ljudi gledati dalje lokacije pod pritiskom budžeta, ali tržište neće stati dokle god banke budu mogle da daju kredite, što vidimo da je dosta zdravo trenutno.
Banka ce da daje kredite sve dok neko moze da ih vraca, briga njih za bilo sta dalje od pozitivne sume u excel tabeli

Poslednja izmena:
Postoje mnogo alternative ali sve su vezane za perspektivu. Ako se nastavi kontinualno beznadje u smislu nekog boljitka u drustvu ja ne vidim ni razlog ni povod da neko stvara poropdicu ovde. Dali ce da placa stanarinu lokalnom dilbertu koji izdaje neku rupetinu ili korporaciji u EU njemu je svejedno samo nije ista perspektiva. Ovde je generalno problem sto se skoro sve posmatra kroz IT/Mng prizmu ali to je vise anomalija nego reprezentativni deo populacije. Centralizacija nas sahranjuje brze nego sve ostalo, dosli smo u situaciju da je privlacno samo nekih 200 kvadratnih kilometara cele cemlje.

Banka ce da daje kredite sve dok neko moze da ih vraca, briga njih za bilo sta dalje od pozitivne sume u excel tabeli

Ok je sve to, ali mislim da oni koji imaju perspektivu da odu preko, to već rade. Ne može svaki radnik da emigrira, nije prosto više takvo vreme, sad i u Evropi se očekuje da znaš nešto da radiš da bi te platili, a troškovi su ogromni. Ako nisi medicinsko osoblje, inženjer, IT i slično, više ni emigracija nije toliko privlačna, jer te fizičke poslove koje su nekad radili Jugosloveni danas rade nekvalifikovani migranti.

Moja poenta sa kreditima je da je stanje dobro jer ima 35% kupovina iz kredita, znači još postoji računica među ovdašnjom radničkom klasom da se plaćaju ove cene, zato ne znam na osnovu čega se ovde projektuje pad cena? Nema razloga da padnu kad je broj kreditnih kupovina veći nego ikad.

Moja poenta sa kreditima je da je stanje dobro jer ima 35% kupovina iz kredita, znači još postoji računica među ovdašnjom radničkom klasom da se plaćaju ove cene, zato ne znam na osnovu čega se ovde projektuje pad cena? Nema razloga da padnu kad je broj kreditnih kupovina veći nego ikad.
Nije to racunica nego tihi ocaj, sindrom (s)kuvane zabe. Ono kad ljudi pocinju da lazu sami sebe da bi opravdali neke odluke.

Slažem se, šta to znači za nekretnine u Srbiji? Kada kreću da padaju? 😉
Posle treba videti koliko dugo će padati da bi mogli onda da na toliko da oročimo novce i kada krenu ponovo u rast da ih kupimo.
Sada im skače vrednost, e dokle će to je isto pitanje 🧐
Evo hipotetički. Ako je zaista pukla berza onda pre početka jeseni ne verujem. Mora da prođe neko vreme. Naravno kao i prošli put, smanjiće se dodatno ponuda novih stanova zbog rizika. Pravićemo se da na nas to ne utiče jer niko ne želi da se odrekne profita i imaš 1% kredite plus. Rast za inflaciju u međuvremenu. To je ono realno ako je stvarno pukla berza i ako je ovo samo zezancija market makera. A to ćeš videti u toku 2026.

Ublažuju malo taj zakon. Mora firma da ima CG državljanina. Prvobitno su htjeli 3.
Sve to će za posljedicu imati migraciju u Srbiju gdje je mnogo lakše doći i do boravka i do državljanstva.
Evo ko razumijen Ruski:

Nije to racunica nego tihi ocaj, sindrom (s)kuvane zabe. Ono kad ljudi pocinju da lazu sami sebe da bi opravdali neke odluke.

Dobro kako god, možda bi bilo i bolje da se uzdržimo od psihologizacije tržišta. Prosto imaš podatke da je aktivno i da su krediti prisutniji nego ikad, zato je realnije da cene skaču nego da padaju uostalom.

Dobro kako god, možda bi bilo i bolje da se uzdržimo od psihologizacije tržišta. Prosto imaš podatke da je aktivno i da su krediti prisutniji nego ikad, zato je realnije da cene skaču nego da padaju uostalom.
Kao sto rekoh nece padati, napisao sam gore. Stvar je u tome sto je dugorocno sve to veoma lose za zemlju. Vise bih voleo da se polomi beogradsko trziste a da se zemlja razvija ravnomerno nego da se svi nabijemo u 100 kvadratnih kilometara a ostatak da pojede suma (za pocetak a posle neki malo agresivniji narodi iz komsiluka)

На питање да ли то продубљује раслојавање, односно неразумевање између богатих и сиромашних, Пашановић каже да су "наше некретнине чудан показатељ".

“Прво, 90 одсто пунолетног становништва у Србији има удео у некој некретнини. Kада се то преведе у новац, ми смо сви овде јако богати. Шта то значи? Значи, када бисмо ми продали нашу имовину, ми бисмо сви имали по више стотина хиљада евра у капиталу. Ми спадамо сигурно међу прве три европске нације које поседују некретнине, то су још Чеси и Албанци. Запад не живи тако већ дуго, већина становника на Западу до краја живота живи као подстанар и нема никакве проблеме са тим”, закључује Пашановић.
Istina, jedino sto ne stoji u prici je da bi svi imali stotine hiljada evra, to bi imao samo jedan mali procenat. U ovu statistiku ulazi i to da neko ima neku zemlju negde gde ne vredi mnogo. Mana je sto se kapital, vredne nekretnine na boljim lokacijama gomilaju kod manjeg broja ljudi a svi teze ka njima.

Istina, jedino sto ne stoji u prici je da bi svi imali stotine hiljada evra, to bi imao samo jedan mali procenat. U ovu statistiku ulazi i to da neko ima neku zemlju negde gde ne vredi mnogo. Mana je sto se kapital, vredne nekretnine na boljim lokacijama gomilaju kod manjeg broja ljudi a svi teze ka njima.
Upravo to... Kad bi imali statistiku na nivou americke onda bi sve bilo lakse objasniti i povezati ...

Kao sto rekoh nece padati, napisao sam gore. Stvar je u tome sto je dugorocno sve to veoma lose za zemlju. Vise bih voleo da se polomi beogradsko trziste a da se zemlja razvija ravnomerno nego da se svi nabijemo u 100 kvadratnih kilometara a ostatak da pojede suma (za pocetak a posle neki malo agresivniji narodi iz komsiluka)

Pa ja se na nekom generalnom nivou i slažem sa tobom, ali to ne mislim da je nešto što država može da spreči, bar ne ovakva kakva je danas. Centralizacija je posledica mnogo faktora i nastaviće se dok bar 50% naroda ne bude živelo u BG.

Mislim na to sto prosecan stanovnik ulazi u nekretnine... ne vidim alternativu za prosecnog coveka. Mozda za nadprosecnog da...
U sadasnjim uslovima bukvalno nema gde da ulaze, sto je samo po sebi veoma lose. Imamo mrtav kapital zarobljen u ciglu. Sve je to posledica izrazito nefunkcionalne drzave.

Pa ja se na nekom generalnom nivou i slažem sa tobom, ali to ne mislim da je nešto što država može da spreči, bar ne ovakva kakva je danas. Centralizacija je posledica mnogo faktora i nastaviće se dok bar 50% naroda ne bude živelo u BG.
Pa generalno se i ja slazem sa tobom samo ne vidim neko racionalno resenje. Faktografija trenutnog stanja nista ne menja, jos gore je pristanak na izopacen sistem. Bojim se da cemo da izumremo kao nacija (mozda ne u broju ljudi ali definitivno kroz razvodnjenu nacionalnu koheziju) pre nego sto se preseli 50% stanovnika u Bg.
S druge strane se ne slazem da nije moguce preopkrenuti procese, pitanje je ima li zelje, volje i pameti da se tako nesto uradi.

Vrh