Šta je novo?

Cene nekretnina

Bio sam podstanar na par meseci u stanu na prizemlju, nisko prizemlje u novogradnji.
Lepa zgrada, novo, ali posle tih par meseci života u niskom prizemlju ne bih nikad ponovo to razmatrao.
Bolje starogradnja onda svakako, ali na višem spratu pa nek je i četvrti sprat bez lifta.
Neki likovi koje znam su ziveli u nekom podrumu koji je pretvoren u stan. Bukvalno je podrum, vesernica od neke zgrade. Imali su u "stanu" cak i ono betonsko korito za pranje vesa. Zezali smo se da u tome mogu da kolju prasice, suse ca cistom beogradskom vazduhu meso i prodaju na pijaci (slag na tortu obojica su studirala poljoprivredni, smer stocarstvo) :D

zavisi, vlasnik lokala ovde gde sam tamo izdaje nekoj firmi za 150e
Znače ove info, nisam toliko upućen.
Imamo grupu stanara pa vidim da se oglašavaju, jednom sam i pitao pa sam dobio ovakav odgovor.
Na 1god može 100eur, možda što smo se i oko raznih drugih tema dotakli.
Meni samo bilo potrebno da ako mi dodatno mesto zatreba da vidim kako funkcioniše.

U tom kraju za 100-150 evra lagano.
Čak nije ni tako retko da se neko snađe i izda za 2x100, jednom preko noći (da izđe do 9), a drugom preko dana (da izađe do 18h)

Takva je bila garsonjera kada sam je kupovao. A i takvo renoviranje.
Nakon kupovine sam iz izlaska kao otišao tamo da prespavam pre početka renoviranja.
Zaspao u jednoj pozi na kauču totalno obučen i nisam menjao pozu da ne bih verovatno dotakao nešto..
Isto bio izdavan studentima koji su i radili neke poslove da bi mogli to da plaćaju.
Jezivi uslovi bili.
Druze, u ovome ne bi moglo da se prespava - eventualno da se otvore svi prozori pa da se spava pored prozora. Meni je sve to krajnje simpaticno, mislim sa strane prodavca, precenio se nekih 700e po kvadratu :D

Znače ove info, nisam toliko upućen.
Imamo grupu stanara pa vidim da se oglašavaju, jednom sam i pitao pa sam dobio ovakav odgovor.
Na 1god može 100eur, možda što smo se i oko raznih drugih tema dotakli.
Meni samo bilo potrebno da ako mi dodatno mesto zatreba da vidim kako funkcioniše.
Na god dana možda, on izdaje mesečno firma ka firmi 150e+pdv.

Druze, u ovome ne bi moglo da se prespava - eventualno da se otvore svi prozori pa da se spava pored prozora. Meni je sve to krajnje simpaticno, mislim sa strane prodavca, precenio se nekih 700e po kvadratu :D
I onda ovde kada se postavi neki solidan stan, bude ovde mora renoviranje kompletno. i odmah.
Kao da su svi rodjeni na dvoru, pa ovde ne mogu ni da kroče.

I onda ovde kada se postavi neki solidan stan, bude ovde mora renoviranje kompletno. i odmah.
Kao da su svi rodjeni na dvoru, pa ovde ne mogu ni da kroče.
To to ... kakve veze ima, sto bi agenti rekli - "samo higijensko krecenje" :D

Leb te ***o, nasa zemunica na polozaju dva metra ispod zemlje je bila u boljem stanju i redovno odrzavana!

Za te agente mi je i jasno za proviziju koju dobiju od prodavca i to mi je opravdano sa te neke biznis strane.
Sto se mene tice mogu sa prodavcem da rade i pola-pola samo da ja ne ucestvuje u tome. Mada moram reci da je mladjani agent bio na nivou zadatka. Potrosio je neko vreme u opustenom caskanju da izvrsi potrebnu psiho-fizicku pripremu na nemile scene :D

Poslednja izmena:
Sto se mene tice mogu sa prodavcem da rade i pola-pola samo da ja ne ucestvuje u tome. Mada moram reci da je mladjani agent bio na nivou zadatka. Potrosio je neko vreme u opustenom caskanju da izvrsi potrebnu pshi-fizicku pripremu na nemile scene :D
Meni je žena rekla da ne može samnom da bude kada pričam sa agentima za buduću novogradnju i/ili kada smo u obilasku nekretnine. Još meni proradi profesionalno oko nadgledanja i ispitivanja, pa mi daju i na telefon projektante pa bude svega...
Pogotovo kada dodjem sa takvog posla i to nervozan.
Jel možemo mi kao normalni ljudi da idemo i da se radujemo što treba da kupimo sebi nešto, pa ne možemo ja ulećem sa terena direktno u mojim očima drugu rundu traženja nedostataka, kakvo radovanje.
Nemam ja ništa od priče samo dokazi 😉

Koji je po vama najbolji odnos cene i rente/moguće porasti cene kompleksa na NBG?
Čak mi je i važnije od toga dobar i kvalitetan projekat u odnosu na cenu.
Nije mi problem i kupovina u izgradnji od proverenog Investitora.
Najviše gledam tu oko Bloka 65/64 ali dolaze mi u opticaj i drugi delovi/blokovi.
Čisto informativno i mišljenja.
Po meni Dorćol Residence + 100k eura u državne eurske obveznice s 5% kamate bez poreza što će biti sad polovinom decembra aukcija. Dorćol tek kreće izgradnju pa onda ne moraš sve odjednom da platiš i od tog "viška" uzmi obveznice bolje nego garažna mesta. Em ROI 5% zagarantovan em vezan za euro em tax free. I još kamata dolazi taman pred Novu godinu, za poklone :))

Na NBG u ovim ozbiljnim kompleksima u Bloku 65 je otprilike oko 100eur mesečno bilo do pre koji mesec koliko znam.
Tačno, i ima na tone praznih mesto, isto kao u BNV. Na gornjem Dorćolu, Krunskom Vencu i tim delovima grada gde je visoka gustina naseljenosti a manak novogradnji i garaza, cena za parking ide i do 300 EUR mesečno i bukvalno je nemoguće naći.

toliko platis i stan i izdaješ ga u najboljem slučaju toliko, a verovatno manje, plus moraš da ga opremiš, pa cimanje sa stanarima... a parking mesta su ograničeni resors dok je automobila sve više.
Ovo je tačno, ali to je zato što je automobil kod nas socijalna kategorija. Zamisli da nekom ko vozi prosečan 20+ star auto sa Euro 3 standardom da treba da plati 1800 EUR samo parking na godišnjem nivou? Mislim da će to teško ići, jer približno toliki vredi i auto. Sa druge strane, stranci koji iznajmljuju skupe stanove (preko 1k eur) retko kada traže garažu, fokus im je da uzmu što bolji stan.

Naravno, garaže se mogu izdati za mastan novac u centru grada ljudima koji tu imaju neki biznis-konsultanti, advokati, itd.

Prizemlje, ogradjeno 20 ari placa, sa jedne strane šuma i reka koja se vidi u blizini/ kao i grad, sa druge metro stanica, pored vrtić i škola. Tu su i restorani/ kafići/ tržni centar, ali nema buke, samo se ptice čuju i vazduh ne može biti čistiji. Aerodrom blizu kao i izlaz na autoput. Gimnazije i fakulteti tu uz ulicu.
Komšije na 100m su čuveni doktori, a drugi su advokati/diplomate.

Da li bi pre potkrovlje sa izlazom na krovnu terasu ili prizemlje sa svojim ograđenim dvorištem?
Pre potkrovlje, mislim da bacaju kao blesavi odozgo ako si na prizemlju. A i opet nekako i da se digne 3m ograda oko tog dvorista, osecao bih se klaustrofobicno, nisam navikao. Vojvodjani vole ogradu od 3m i zid izmedju komsija, ja volim da je otvoreno malo sve to, ali to u gradu ne moze, samo na selu. Mislim ono, na jugu i u centralnoj Srbiji imas i kapije izmedju komsija bocno...
Na prizemlju klasicnom u zgradama ovako sanse nema, previse me je strah da mi neko ne upadne u stan, a ne zelim da se osecam kao u zatvoru sa non stop zatvorenim prozorima i resetkama. I da nasledim stan u prizemlju, odmah bi ga prosledio dalje i kupio neki drugi za te pare, pa makar i dalje.

Kako zamišljaš da nema buke, a aerodrom i škola tu blizu?
Aerodrom je u blizini, znači kolima 20-tak min. Škola realno može, ogradjenja sa super prostranstvom i djaci ne mogu van nje ni na odmorima, sve u njoj imaju.
Kroz to naselje samo elektro automobilima sve, zbog buke i zagadjenja.
Dronovi osiguravaju sa termalnim kamerama sve.
Održavanje sve se ne plaća naravno.
Zelenilo i biljke donete i celog sveta, da li sam spomenuo organsku pijacu u blizini?
Parking za leteće automobile i da je energetski sve samoodrživo?
Da i to je.
U marketima naravno da ne plaćaš ništa kao ni nigde u naselju već ti skidaju automataki sa računa kada uzmeš šta ti treba.
Tesla optimusi ti vode računa o kući i spremanju/kuvanju itd...
Tu je u neposrednoj blizini i najsavršenija medicinska klinika koja ti leči sve bolesti usporava starenje itd...
Naravno senzori dok si u wc-u ti očitavaju šta ti je potrebno od ishrane i javljaju Tesli robotu koji yi to danas najsvežije i sprema.
E da ima i izvor koji napaja celo naselje, ne znam da li sam spomenuo...
Cena? Licitacija i samo odobrani mogu da učestvuju uz sve moguće analize za odobravanje pristupa licitaciji kupca njegove porodice i detalje 3 kolena unazad.
EDIT: Izbaciti nepotrebne stvari poput tržnih centara i tih stvari koje mogu dronovi dostavom da ti donesu 😉

Poslednja izmena:
Ovo je tačno, ali to je zato što je automobil kod nas socijalna kategorija. Zamisli da nekom ko vozi prosečan 20+ star auto sa Euro 3 standardom da treba da plati 1800 EUR samo parking na godišnjem nivou? Mislim da će to teško ići, jer približno toliki vredi i auto. Sa druge strane, stranci koji iznajmljuju skupe stanove (preko 1k eur) retko kada traže garažu, fokus im je da uzmu što bolji stan.

Naravno, garaže se mogu izdati za mastan novac u centru grada ljudima koji tu imaju neki biznis-konsultanti, advokati, itd.
Nemam šta da zamišljam, isto tako taj neko ko vozi 20+god star auto neće iznajmljivati stan od 1000e. Lokacija i cena, a ako nekada krenu da pišu kazne za parkiranje onda će biti jeftino :)

Vrh