za mene je prosečna potrošača korpa ukupna vrednost svih roba i usluga koje jedno domaćinstvo u Srbiji u proseku potroši od prvog do poslednjeg dana u mesecu.
Pa to skoro i jeste prosečna potrošača korpa (neke robe i usluge nedostaju, što se vidi iz sadržaja)
drugim rečima, pare koje su potrebne u domaćinstu da bi zadovoljili životne potrebe za jedan kalendarski mesec.
jasnije od ovoga mi ne može biti. a ako se iza ovoga krije neka molekularno biologijska definicija, ništa protiv.
E, pa nije, ove druge reči su potpuno druga stvar. One postanu ista stvar tek kad dodaš pretpostavku da domćnostvo može da zadovolji svoje potrebe (sa nekim nivoom dostojanstva, što se valjda podrazumeva). To što je ta cifra tolika kolika je govori da ne može. Ljudi troše manje nego što mislim da je potrebno da zadovolji potrebe.
Naravno, ima tu i trikova i "rupa".
Evo rupe, stanovanje 20,000 taman struja, voda, infostan (čak i malo, ali neka oprostimo par hiljada).
Prosek nema ratu za stan, ili stanarinu? Ili preciznije toliko mali procenat tih od 30 do 80% plaća stan da se to ne vidi u brojci?
Ili je to definisano kao trošak koji tu ne ulazi?
Možda grešim, ali nisam našao objašnjenje (nemem sad sate da uložim, kratko sam preleteo)
Pa preko toga idu trikovi.
Nekom recimo crkne veš mašina i mora da je zameni. Pošto se to retko dešava, a velika većina živi (očigledno) jako nategnute, solidne su šanse da će to datu porodicu izbaciti preko 80% uzorka.