Šta je novo?

Cene nekretnina

Zato što verovatno BG obuhvata i besni fok, lazarevac itd. Zato kada se gleda prosečna cena porasta nekretnina ona nema veze sa realnošću.
A NS obuhvata samo NS.
to ti je ono kvadrat na vračaru i pinosavi u proseku 3 soma evra. a niti u pinosavi imaš da nađeš za 3 soma niti na vračaru. u prevodu taj stan ne postoji. toliko o statističkim podacima.

za mene je prosečna potrošača korpa ukupna vrednost svih roba i usluga koje jedno domaćinstvo u Srbiji u proseku potroši od prvog do poslednjeg dana u mesecu.
Pa to skoro i jeste prosečna potrošača korpa (neke robe i usluge nedostaju, što se vidi iz sadržaja)

drugim rečima, pare koje su potrebne u domaćinstu da bi zadovoljili životne potrebe za jedan kalendarski mesec.
jasnije od ovoga mi ne može biti. a ako se iza ovoga krije neka molekularno biologijska definicija, ništa protiv.
E, pa nije, ove druge reči su potpuno druga stvar. One postanu ista stvar tek kad dodaš pretpostavku da domćnostvo može da zadovolji svoje potrebe (sa nekim nivoom dostojanstva, što se valjda podrazumeva). To što je ta cifra tolika kolika je govori da ne može. Ljudi troše manje nego što mislim da je potrebno da zadovolji potrebe.

Naravno, ima tu i trikova i "rupa".
Evo rupe, stanovanje 20,000 taman struja, voda, infostan (čak i malo, ali neka oprostimo par hiljada).
Prosek nema ratu za stan, ili stanarinu? Ili preciznije toliko mali procenat tih od 30 do 80% plaća stan da se to ne vidi u brojci?
Ili je to definisano kao trošak koji tu ne ulazi?
Možda grešim, ali nisam našao objašnjenje (nemem sad sate da uložim, kratko sam preleteo)

Pa preko toga idu trikovi.
Nekom recimo crkne veš mašina i mora da je zameni. Pošto se to retko dešava, a velika većina živi (očigledno) jako nategnute, solidne su šanse da će to datu porodicu izbaciti preko 80% uzorka.

A u Srbiji nema poreza i mesecnih troskova?
Dve medijalne neto plate za porodicu sa dvoje dece (umanjuje se porez) je oko 100k USD neto godišnje. Tj stanovi su 6-7 godišnjih zarada za dvoje što je ekstremno skupo za NY.
NY prosek je do nedavno bio 6-7 godišnjih zarada za jednu osobu.
Mi pričamo o ekstremno skupom gradu sa ekstremnim zaradama i ekstremnim mogućnostima. Jedan od par centara sveta. Zato što je sada ta cena u odnosu na primanja, prodaja je užasna, slao sam statistike. Slobodno tržište jbg. Nema baš toliko veze sa nama. Mi smo ti ona zemlja u ogledalu 😁

I sada neko kaže da kod nas nije skup stan od 500k. Brzo će da ode 😁. Ali ima i dve garaže hej 😁. Veze sa životom nema.

A u Srbiji nema poreza i mesecnih troskova?
Ne znam da li stvarno ne uvidjas ili samo teras inat. Koliki su mesecni troskovi poreza i odrzavanja stana u Srbiji (Beogradu) za nekretninu ove velicine u zgradi iz 2008. godine? Nisu li mozda jedno 8-10 puta manji? Samim tim - neuopredivo.

Sta zelis tacno da dokazes ovim oglasima sa Zillow-a? Da je NY bolje mesto za zivot od Beograda? Da nekretnine u NY kostaju isto kao u BG? Da nije velika razlika izmedju cene nekretnine u NY i Beogradu? Da stanovi u NY lepse izgledaju nego u BG? Ocigledno ne poznajes NY trziste (kao ni ja a verujem ni vecina odavde na forumu uostalom) pa zaista ne razumem cemu onda ti oglasi u smislu ove diskusije.

Ne samo da me zanima, nego mi je totalno nelogicno, sto dovodi u pitanje ovu statistiku.
Minimalna korpa ie i dalje ubedljivo najveca u. Eogradu, sto znaci da se razlika krije u stavkama koje prosecna sadrzi znacajno vise od mininalne.

Koliko vidim to su stanovanje (tu kirija mislim da nije ukljucena), struja, gas, grejanje, transport, rekreacija i kultura, odeca, ‘luksuznija hrana’ itd.

BG to defakto i obuhvata, to što na ovoj temi najdalja lokacija koja se uzima u obzir je Konjarnik je naš problem.
Ali onda da ne lupamo gluposti državnom statistikom da je porast cena bio 30-40% a ne 200+% kada pričamo za lokacije od Bataje do Mirijeva. A to pravdamo i relativizujemo pričom samo Vračar i NBG kme kme jer jedinostavno nije tako.

Mića se žali i kuka jer bi 5ti stan, Suzu ćuti i radi.
Suzuman malo radi, a malo i ne radi.
Evo me u jednom malo većem gradu preko okeana, i za sada ne deluje baš da možeš olako da nađeš posao na periferiji i uživaš u blagodetima idiličnog života dok ti lagani povetarac češlja kosu u polupraznom vozu. Više mi deluje da se ljudi baš, baš cimaju dosta, i da su nekretnine većinom jeftine (ili skupe) sa dobrim razlogom. Kao i da nije baš kul scena kad milion i kusur ljudi ide izjutra u istom smeru kao ti.
Ali nema veze, imam ja jednog poznanika, preko šuraka, e pa njegov stric, dobro se snašao u Nemačkoj.

Poslednja izmena:
Ali onda da ne lupamo gluposti državnom statistikom da je porast cena bio 30-40% a ne 200+% kada pričamo za lokacije od Bataje do Mirijeva. A to pravdamo i relativizujemo pričom samo Vračar i NBG kme kme jer jedinostavno nije tako.
Da da, stanova van radijusa Mirijevo-Bataja se proda isto koliko i onih unutar tog radijusa, pri tom su jos i pojeftinili pa je 200% postalo 30-40%.

Pri tom cena nekretnina ne ulazi u potrosacku korpu, ne znam odakle sad to.

Minimalna korpa ie i dalje ubedljivo najveca u. Eogradu, sto znaci da se razlika krije u stavkama koje prosecna sadrzi znacajno vise od mininalne.

Koliko vidim to su stanovanje (tu kirija mislim da nije ukljucena), struja, gas, grejanje, transport, rekreacija i kultura, odeca, ‘luksuznija hrana’ itd.
Transport, rekreacija, kultura i hrana/restorani su jeftiniji van Beograda, ukljucujuci stanovanje.
Jedino ako Sapicev besplatni prevoz nije preokrenuo situaciju.

Taj jedino ako se hrani u Meku pa da kaze tako nesto. U NY i Bostonu NEMA obroka ispod 100$ sa svim njihovim glupostima (tax, tip i ostalo) po osobi. A vi pricajte i verujte sta hocete. Restorani u US pogotovo ti veliki gradovi su JEZIVO skupi. Ne govorim o high-end restoranima vec prosek.

ovo je apsolutno tacno. ja kada sam prvi put bio tamo, nisam mogao da verujem koliko je hrana skupa, a koliko na primer garderoba/obuca jeftina
mada sada sam u barsi opet bio, jeo kao car, jeftinije nego u bg

Da li je sadržaj isti? Ili postoji i korpa za Beograd na osnovu ljudi koji žive u Beogradu?

ovo je apsolutno tacno. ja kada sam prvi put bio tamo, nisam mogao da verujem koliko je hrana skupa, a koliko na primer garderoba/obuca jeftina
mada sada sam u barsi opet bio, jeo kao car, jeftinije nego u bg

Restaurant Meals:
  • Budget meals: $15-25 per person (fast casual restaurants, food carts, pizza slices)
  • Mid-range restaurants: $30-60 per person (without alcohol)
  • Fine dining: $100-300+ per person (without alcohol)

Nastavljamo dokazivanje da je NYC isti ili jeftiniji za zivot od Beograda? :D

I sada neko kaže da kod nas nije skup stan od 500k. Brzo će da ode 😁. Ali ima i dve garaže hej 😁. Veze sa životom nema.
Nije skup ako prodajes svoj trenutni za 300-400k i kupujes taj od 500k :)
Sto mislim i da jeste ciljna grupa takvih stanova, ili ljudi koji imaju para na pretek ili neko ko ima vec nesto svoje.

Ne kupuje sigurno neki prosecan programer stan od 100+ kvadrata u K Distriktu.

Nije skup ako prodajes svoj trenutni za 300-400k i kupujes taj od 500k :)
Sto mislim i da jeste ciljna grupa takvih stanova, ili ljudi koji imaju para na pretek ili neko ko ima vec nesto svoje.

Ne kupuje sigurno neki prosecan programer stan od 100+ kvadrata u K Distriktu.
Realno istresti pola miliona evra pa i uz kredit ne moze mnogo ljudi. Ako neko ima 100k za ucesce, kolika je to rata kredita onda na recimo 20 godina?

Sad smo došli do toga i da stan u strogom centru grada, u novogradnji, sa dva garažna mesta, ful namešten... ne vredi 4k po m2. Da je 2k pa da razmislim.

Realno istresti pola miliona evra pa i uz kredit ne moze mnogo ljudi. Ako neko ima 100k za ucesce, kolika je to rata kredita onda na recimo 20 godina?
pa nema šta da traži taj sa učešćem od 100k...jednostavno bez 300-400 hiljada učešća se ovaj stan ne kupuje. a ni ne treba pravo da ti kažem :)

Restaurant Meals:
  • Budget meals: $15-25 per person (fast casual restaurants, food carts, pizza slices)
  • Mid-range restaurants: $30-60 per person (without alcohol)
  • Fine dining: $100-300+ per person (without alcohol)

Nastavljamo dokazivanje da je NYC isti ili jeftiniji za zivot od Beograda? :D

bar u nyc si pre imao one pica parce za dolar haha

Vrh