Šta je novo?

Cene nekretnina

znači možemo se složiti da ova potrošačka korpa pije vodu u paralelnom univerzumu i da je velika prevara i obmana u stvarnom životu. ne znam samo po ko osnovu defke i vlast mogu ovo da opravdavaju. evo neka sam ja u krivu, reite mi gde grešim

Izasli podaci za inflaciju za Oktobar https://www.stat.gov.rs/sr-latn/vesti/statisticalrelease/?p=17189&a=03&s=0301?s=0301

I pored poskupljenja struje, zbog toga sto je vecina kategorija hrane jeftinija za oko 1% u odnosu na oktobar prosle godine, inflacija je pala na 2.8%.

znači možemo se složiti da ova potrošačka korpa pije vodu u paralelnom univerzumu i da je velika prevara i obmana u stvarnom životu. ne znam samo po ko osnovu defke i vlast mogu ovo da opravdavaju. evo neka sam ja u krivu, reite mi gde grešim
U krivu si jer ne razumes uopste sta je potrosacka korpa, iako je pokusano da ti se objasni. Nema sta tu da se 'opravdava', nije ta mera izmisljena u Srbiji i nije izmisljena tek sad.

Ne ... Ovo je model za pracenje kretanja cena i kako se to odnosi u odnosu na prosecne zarade, sve zivo usrednjeno - sferna macka u vakuumu.

za mene je prosečna potrošača korpa ukupna vrednost svih roba i usluga koje jedno domaćinstvo u Srbiji u proseku potroši od prvog do poslednjeg dana u mesecu. drugim rečima, pare koje su potrebne u domaćinstu da bi zadovoljili životne potrebe za jedan kalendarski mesec.
jasnije od ovoga mi ne može biti. a ako se iza ovoga krije neka molekularno biologijska definicija, ništa protiv.

Mislis da se vrate kuci :)

Preduslov za to je sistemska decentralizacija i kompletna regionalizacija ali ne ... Srbija je od Pancevca do Bubanj potoka
Neki nek se vrnu kući, neki nek se sele u utrašnjost, šta god samo da ne žive ispod časti. Evo primer, Mića ima 4 stana, Suzu nijedan, u proseku imaju 2 stana. PRE VA RA! Mića se žali i kuka jer bi 5ti stan, Suzu ćuti i radi.

zato nam i jeste ovako kako je. uvek će biti onih koji će i najgore stanje spinovati i predstaviti na bahatost. jer šta? čuveno - ćuti tu - mogu ti i bombe po glavi padati
Ma ja se slažem, ako nemaš bar 6k primanja bolje da ne živiš. U SFRJ Njemačkoj svaka porodica bije bar 10k, oni živu život, a i ako imaš manje, tipa 2-3k, opet si opušten i laganica.

Suština je da se sve gleda subjektivno. Daleko je minimalan život od lepog života, a za lep život bar ja mislim da svuda u svetu treba lepo para.

za mene je prosečna potrošača korpa ukupna vrednost svih roba i usluga koje jedno domaćinstvo u Srbiji u proseku potroši od prvog do poslednjeg dana u mesecu.
Slažem se. Možeš li da nam daš primer takve korpe?

za mene je prosečna potrošača korpa ukupna vrednost svih roba i usluga koje jedno domaćinstvo u Srbiji u proseku potroši od prvog do poslednjeg dana u mesecu. drugim rečima, pare koje su potrebne u domaćinstu da bi zadovoljili životne potrebe za jedan kalendarski mesec.
jasnije od ovoga mi ne može biti. a ako se iza ovoga krije neka molekularno biologijska definicija, ništa protiv.
Pa opet bi dobio slicne vrednosti tu negde. Neko potrosi 2000e mesecno ali ga poklope 10 penzionera sa 300e i 20 onih ispod medijane sa 500e i dobijes to sto dobijes.

EDIT: Nama je problem sto je medijana daleko u levo od proseka i jedva prelazi i ovu standardizovanu minimalnu potrosacku korpu.

Poslednja izmena:
Pa opet bi dobio slicne vrednosti tu negde. Neko potrosi 2000e mesecno ali ga poklope 10 penzionera sa 300e i 20 onih ispod medijane sa 500e i dobijes to sto dobijes.

EDIT: Nama je problem sto je medijana daleko u levo od proseka i jedva prelazi i ovu standardizovanu minimalnu potrosacku korpu.
Da, prosecan trosak domacinstva je manji od prosecne potrosacke korpe, znaci vecina ne kupuje ni toliko. I to su se tek od skora skoro pa izjednacili, u jednom trenutku je prosecna potrosnja bila 0,7 prosecne korpe.

Naravno da se ne mozemo sloziti. Potrosacka korpa je statisticka stvar i koristi se kao nesto na osnovu cega pratimo trend cena. Svako ima svoju ličnu potrošnju i svima je različita. Samim tim svako od nas ima i različit osecaj inflacije.

znači rešenje je oduzeti pravo glasa svima starijim od 70 godina i izbaciti ih iz finansijskih statistika. jer u jednu stranu em pred kraj svog života imaju pravo da definišu uređenje u zemlji za mlade, a sa druge strane stvaraju lažnu predstavu o nečemu i prave potemkinova sela.
minimalan život
smatraš da je minimalan život izvodljiv sa 950 eur u domaćinstvu u bg?
Slažem se. Možeš li da nam daš primer takve korpe?
pa dat je primer u statistici u tabeli? ne razumem šta treba da dam....

znači rešenje je oduzeti pravo glasa svima starijim od 70 godina i izbaciti ih iz finansijskih statistika. jer u jednu stranu em pred kraj svog života imaju pravo da definišu uređenje u zemlji za mlade, a sa druge strane stvaraju lažnu predstavu o nečemu i prave potemkinova sela.
Bolje ukini pravo glasa i beneficije svim parazitima drustva (ima ih oko 300K) ostavi penzionere na miru u prvoj turi.

Inace imam rodjaka koji dosta dugo zivi u New Yorku i bio je poprilicno frapiran cenama u Bg-u kada je dosao posle nekog vremena.
On jede po restoranima i otprilike to su to te cene i u New York-u, mozda 20-30% vise.
Taj jedino ako se hrani u Meku pa da kaze tako nesto. U NY i Bostonu NEMA obroka ispod 100$ sa svim njihovim glupostima (tax, tip i ostalo) po osobi. A vi pricajte i verujte sta hocete. Restorani u US pogotovo ti veliki gradovi su JEZIVO skupi. Ne govorim o high-end restoranima vec prosek.

Podeljeni su linkovi jedno 50 puta i moze se izguglati u 10 sekundi ali ajde jos jednom:

Pogledajte prilog 257931

I jos jednom, potrosacka korpa nije uputstvo za kupovinu.

Boze kakva izjava. Kao da je svaka statistika pozitivna za 'vlast', i kao da samo 'vlast' pravi statistike. Na osnovu cega ces meriti uspeh ikakve mere u bilo cemu ako ne statistikom?
Jel imas ideju zasto je prosecna potrosacka korpa u NS veca za 8.500 din od Bgd ?
Ili zasto je u ZR i PA veca za 6.000 din ?

Taj jedino ako se hrani u Meku pa da kaze tako nesto. U NY i Bostonu NEMA obroka ispod 100$ sa svim njihovim glupostima (tax, tip i ostalo) po osobi. A vi pricajte i verujte sta hocete. Restorani u US pogotovo ti veliki gradovi su JEZIVO skupi. Ne govorim o high-end restoranima vec prosek.
taj momenat u US oko bakšiša koji se uključuje krajnju cenu koštanja mi je nerealan. nisam bio u US, bio sam u UK i tamo sam se isto susreo s tim. sam taj momenat bakšiša kao nešto što je obavezno ne mogu da pojmim. je l ja dobijam bakiš na svom poslu? ne dobijam brate ništa, već sve što mi legne je na račun poslodavca i njega opterećujem za celu platu. što sam ja dužan da tebi kao konobaru dam bilo koji bakšiš i time pomažem i tebe i tvog gazdu koji te prijavljuje na minimalac?! ja platim za ono što sam pojeo i popio. sve ostalo, not my business.

Ja ne znam šta vam nije jasno. Medijalna zarada za 2 odrasle osobe sa dvoje dece vam je dovoljna da vam na kraju meseca ne ostane ništa. Bez letovanja, zimovanja itd. To vam važi za sve prestonice, finansijske, regionalne centre, gradove srednje veličine itd.
Ako si penzioner, trošiš potrošačku korpu. Ona i oslikava potrebe penzionera. Penzioner je prosečan stanovnik Srbije.
Ako si socijalni slučaj, minimalnu.
To vam je to.

Evo pisu cene na Numbeu. Jeftin restoran oko 2500 dinara obrok.

Prilozi

• Screenshot_20251112_133515_Chrome.jpg
    Screenshot_20251112_133515_Chrome.jpg
    83 KB · Pregleda: 12
Vrh