Prvo obaraju kamate, inflacija se vraća. Black swan, idu kamate za 30y na 8%. Tržište traži veće kamate zbog stagflacije. Stagflacija se leči visokim kamatama. Izduvaju se svi baloni.
Da, ovo bi bila seka ne steroidima. Malo duža. Tako nešto će biti najverovatnije.
Ovo bi bilo poželjno, ali ja ne verujem da će se desiti. Bar ne sada.
Meni se čini verovatnije ovako nešto. Još ako Tramp sada bude pokušao da proširi politički uticaj na FED (koji je dosad ionako imao svoje interese, i inflacija im nije smetala), onda pre možemo očekivati populističke mere u stilu US-levičara. Ne treba zaboraviti da je Tramp bivši NY-demokrata i investitor. Ni njemu ne bi odgovarala deflacija asseta. A i članovi njegove porodice imaju dosta jake pozicije u kriptu, tako da i 700k BTC njima ne bi smetao.
Tako da, slažem se da se sledi recesija:
Ali da ćemo se dugi niz godina mrcvariti.
Top economist Torsten Slok warns of an ‘inflation mountain’ in a potential repeat of the ’70s
Što se progresivnog poreza na nekretnine u Srbiji tiče, već sam rekao zašto mislim da to nije moguće. Čak i da važi samo za >5 stanova. U svakom skupštinskom sazivu će biti i poslanika koji spadaju u tu grupu, i neće glasati protiv svojih interesa. Ja za razrešenje krize stanovanja u Srbiji pre očekujem socijalističke mere tipa subvenije za podstanare, koje bi se finansirale nekim rudnikom. Naravno sa pogubnim efektima rastućih kirija, ali tako je to kada imaš novopečene kapitaliste koji i dalje imaju titoistički "firmware" koji im slipstreamuje takve ideje.
Po mom mišljenju će slediti dalje smanjivanje prometa i ponude nekretnina u Srbiji, uz rastuće cene. Ovo je u principu scenario koji odgovara svima (tj. u skladu je sam mentalitetom naroda) osim kupcima. Podstanarstvo će postajati sve učestalije, i to je to.
Ali kao što su mnogi ovde već rekli: ne zavisi od nas, nego od toga šta će da radi Amerika i Evropa.
Ako Srbija bude uspela da održi kurs dinara, prava stabilizacija cena nekretnina (prava, ne ova od 10% rasta godišnje

) sledi tamo negde nakon 2030. godine. A tada će nam ove sadašnje cene delovati smešno niske. I zbog sve većeg raslojavanja će doći do sve većeg gomilanja nekretnina na vrhu društvene piramide.
Ovo je izuzetno loš scenario, ali nekako imam osećaj da će tako biti. Bolje bi bilo (izvinjavam se Džou) da kurs dinara bude izložen signalima tržišta, iako to sa sobom nosi veoma neprijatne posledice na početku.
Videćemo.