Šta je novo?

Cene nekretnina

Izgleda da i izgradnja Borče 6 ide bržim tempom, već se postavljaju mašine iza Šopija. Tu biće dosta lamela.

Kad ti zazidaju stan lepo ga prodaš. Siguran sam da će već neko naći opravdanje za cenu.

Lol...pa sami stanari su u intervjuu rekli da ce tu kvadrat posle zazidjavanja biti 1.000e, a pre toga je moglo da se proda za 3.000e, a eto mi smo svi veverice pa ne znamo na sta ce da lici taj monstrum od gradjevine. A i sam investitor gosn Vinko je pretio stanarima uz reci "trazicete svi da prodate stanove da pobegnete odavde".

Dobro bar su ispali posteni sa slikama, poslednje 2 slike to potvrdjuju.

Važno!!! Nekretnina koja se kvalifikuje za Golden vizu ne može se koristiti za kratkoročno izdavanje, podzakup ili kao kancelarija. Kršenje rezultira otkazivanjem boravišne dozvole i novčanim kaznama. Dugoročno izdavanje takve nekretnine nije u suprotnosti sa pravilima boravišne dozvole.

Naleteh veceras na YT na ovo totalno zanimljivo. Zivo me interesuje projekcija rasta cena po kvadratu sa rastom zagadjenja i klimatskim promenama kao i sve losijoj infrastrukturi (koliko nad zemljom toliko pod zemljom)

Poljska ce biti top za neku godinu, da ti kazem ja bate.
Bice toplije, a tamo bezbedno, bice svetska top lokacija.

Onda bolje da se kupuje u Dimitrovgradu. Ako navale Bugari dobijes EU pasos gratis uz stan.
Ima drugar tamo ozbiljnu kuću sa placem(ok i mnogo razbacanih parcela šume koje trenutno prodaje).
Kuća nekih 150m2, plac oko 1200m2 hteo je jednom prilikom i da je proda da bi kupio garsonjeru u NS-u, ali trenutno može parking mesto da uzme ukoliko bi prodavao. Većina mladih je odatle otišla u BG, NS, Niš ili za Bugarsku(Sofiju).

Kad ti zazidaju stan lepo ga prodaš. Siguran sam da će već neko naći opravdanje za cenu.

Dvostrano je orijentisan, sto je svakako bolje nego da nije uzimajuci u obzir situaciju

Prodace se, ne sumnjam.
Jaka je malo cena, ali oko 3000 ako bih morao da pogadjam

Ima drugar tamo ozbiljnu kuću sa placem(ok i mnogo razbacanih parcela šume koje trenutno prodaje).
Kuća nekih 150m2, plac oko 1200m2 hteo je jednom prilikom i da je proda da bi kupio garsonjeru u NS-u, ali trenutno može parking mesto da uzme ukoliko bi prodavao. Većina mladih je odatle otišla u BG, NS, Niš ili za Bugarsku(Sofiju).
Dosta se i govori bugarski u tom delu i studiraju u Sofiji, posle nastavljaju dalje za Nemacku. Cesto imaju dvojno drzavljanstvo pa voze u Srbiji auta besna preko 2000 kubika jer je u Sofiji registracija za ta jaka vozila dzabalesku, za razliku od nas.

Dosta se i govori bugarski u tom delu i studiraju u Sofiji, posle nastavljaju dalje za Nemacku. Cesto imaju dvojno drzavljanstvo pa voze u Srbiji auta besna preko 2000 kubika jer je u Sofiji registracija za ta jaka vozila dzabalesku, za razliku od nas.

U Dimitrovgradu su Bugari vecina. Ja ne znam nikog iz Dimitrovgrada ko se ne preziva na -ov. A ima ih dosta i u drugim mestima na jugoistoku Srbije. I vecina ima bugarsko drzavljanstvo.

Pogledajte prilog 250408

Velike sumnje u rast privrede SAD-a.

Pogledajte prilog 250409

U Evrozoni ništa bolje.

Pogledajte prilog 250410

11.7% zakupaca poslovnog prostora ne može više da plaća kiriju. Da li je SEKA mala seka za ono što dolazi?
Prvo obaraju kamate, inflacija se vraća. Black swan, idu kamate za 30y na 8%. Tržište traži veće kamate zbog stagflacije. Stagflacija se leči visokim kamatama. Izduvaju se svi baloni.
Da, ovo bi bila seka ne steroidima. Malo duža. Tako nešto će biti najverovatnije.

U Dimitrovgradu su Bugari vecina. Ja ne znam nikog iz Dimitrovgrada ko se ne preziva na -ov. A ima ih dosta i u drugim mestima na jugoistoku Srbije. I vecina ima bugarsko drzavljanstvo.
Da ne idemo offtopic, meni je najbolji drugar na -ov pa je Srbin, ima razloga zašto je to. Oni se svi izjašnjavaju kao Srbi, to jest većina. Jeste ima dosta njih Bugarsko državljanstvo. Neki moji drugari imaju i Mađarsko a ne znaju ni 5 rečenica na Mađarakom i svi se na -ić prezivaju.
Uvek je dobro imati više pasoša.

Da ne idemo offtopic, meni je najbolji drugar na -ov pa je Srbin, ima razloga zašto je to. Oni se svi izjašnjavaju kao Srbi, to jest većina. Jeste ima dosta njih Bugarsko državljanstvo. Neki moji drugari imaju i Mađarsko a ne znaju ni 5 rečenica na Mađarakom i svi se na -ić prezivaju.
I ja necu offtopic, ja imam druga koji se prezima na -ov, a zivi u Vlasotincu, bio sam ubedjen da je Srbin, a posle mi je rekao da ima bugarski pasos. Mnogi se mozda i osecaju kao Srbi, ali imaju delom bugarsko poreklo, i onda to koriste za bugarsko drzavljanstvo, tj. EU papire. Mada imam i druga na -ov koji zivi u Vojvodini a poreklom je iz Bosne :) Ali necu vise offtopic.
U svakom slucaju, slazem se da je korisno imati vise drzavljanstva.

Makar nijedan stan niko ne prodao, cene nece ici na dole, cekace oporavak potraznje svi, godinama ako treba. Jednom kad se oseti mrs posle nema nazad
Kako se to sve lako promeni..... dovoljan je samo jedan kvartal. Obično se to dešava kada su svi ubedjeni da je nešto nepogrešiva investicija.

Kako se to sve lako promeni..... dovoljan je samo jedan kvartal. Obično se to dešava kada su svi ubedjeni da je nešto nepogrešiva investicija.
Stvar je u tome sto nece tek tako da se promeni jer im taj novac za zivot ne treba. Ko god da je investirao kesom u ciglu ima novca da servisira i zivot pa makar cigla stojala. Kreditni su druga prica, ali kod nas ima mnogo kupljenih stanova za kes tako da moze kriza da bude koliko hoces tesko da ce cene znacajnije da se pomere na dole osim ako odrzavanje praznih stanova ne postane skupo.

Stvar je u tome sto nece tek tako da se promeni jer im taj novac za zivot ne treba. Ko god da je investirao kesom u ciglu ima novca da servisira i zivot pa makar cigla stojala. Kreditni su druga prica, ali kod nas ima mnogo kupljenih stanova za kes tako da moze kriza da bude koliko hoces tesko da ce cene znacajnije da se pomere na dole osim ako odrzavanje praznih stanova ne postane skupo.
Ili se uvede progresivni porez.
Mislim da za vecinu oglasa koji su trenutno aktivni mesecima ili godinama, apsolutno im nije zurba. Takvi ce samo da cekaju i da podizu cenu.

Pored srpskog je ispada imati svaki dobar. I svi Srbi na rečima i svi vole nas. I sve skorasnji dođoši se ufoteljili....sve za fotelju...a svi hrvatske ...šiptarske...crnogorske ili bosanske pasoše...uzgred

Ili se uvede progresivni porez.
Ovo bi svakako moralo da se uvede u jednom trenutku ako mislimo da licimo na drzavu.

Mislim da za vecinu oglasa koji su trenutno aktivni mesecima ili godinama, apsolutno im nije zurba. Takvi ce samo da cekaju i da podizu cenu.
Upravo tako. Imamo oglase koji stoje po godinu dana i nista, umesto da spuste cenu oni podizu. Obaska sto je ponuda zalosna pa onda mogu i da drze cene koje drze.

Dovoljan je jedan kvartal da se promeni. Kao pustolov što otvori česmicu i pusti mrak i završila se epizoda. Naravno, to zavisi od sveta, ne od nas.

Meni je strašno što ljudi cekaju i nadaju se da će ovo puči da bi konačno kupili stan. Neverovatno...
Dosta vas je takvih ovde.....

Meni je strašno što ljudi cekaju i nadaju se da će ovo puči da bi konačno kupili stan. Neverovatno...
Dosta vas je takvih ovde.....
Mozda jednostavno ljudi nemaju para ili postoji neizvesnost posla ako kupuju za zivot. S druge strane ako kupuju investiciono mozda su samo oprezni. A mozda nema ni sta da se kupi :)

Ovo bi svakako moralo da se uvede u jednom trenutku ako mislimo da licimo na drzavu.

Upravo tako. Imamo oglase koji stoje po godinu dana i nista, umesto da spuste cenu oni podizu. Obaska sto je ponuda zalosna pa onda mogu i da drze cene koje drze.
Progresivni porez bi tek imao smisla nakon 4-5 stana. Jer do tog broja svi stanovi su stanovi za život svakog člana porodice... Tako da ne možeš da ga oporezuješ progresivno. A svako ko ima više od 5 stanova taj već možda ima i firmu preko koje to vodi.
Većina ljudi ima 3 stana. 1 za život i 1-2 za izdavanje.
Čak pogledajte i političare (izuzev Siniše Malog) svi su tako na 3-4 stana.

Vrh