Šta je novo?

Cene nekretnina

Progresivni porez bi tek imao smisla nakon 4-5 stana. Jer do tog broja svi stanovi su stanovi za život svakog člana porodice...
Ako gledas samo stanove onda je tako ali ako gledas kvadrate i adrese na kojima su prijavljeni onda moze da se napravi i da se oporezuje dodatno.

A svako ko ima više od 5 stanova taj već možda ima i firmu preko koje to vodi.
Za firme bi postojala posebna vrsta poreza na nekretnine ;)

Većina ljudi ima 3 stana. 1 za život i 1-2 za izdavanje.
Da ... To si definitivno u pravu, tu se nakako grupisu podaci.

Čak pogledajte i političare (izuzev Siniše Malog) svi su tako na 3-4 stana.
Sto je u stvari idealno za poresku ako hoce da se bavi time (a znamo da nece)

Progresivni porez bi tek imao smisla nakon 4-5 stana. Jer do tog broja svi stanovi su stanovi za život svakog člana porodice... Tako da ne možeš da ga oporezuješ progresivno. A svako ko ima više od 5 stanova taj već možda ima i firmu preko koje to vodi.
Većina ljudi ima 3 stana. 1 za život i 1-2 za izdavanje.
Čak pogledajte i političare (izuzev Siniše Malog) svi su tako na 3-4 stana.
NIko ne mora da kupuje na svoje ime za clanove porodice. Vec 3 stana na jednoj osobi bi trebalo da bude spremno za malo jaci porez, bez obzira na nasledstvo. Mogu ja u dedovini da nasledim 30 hektara, pa mi zao da prodam, a nemam kad da obradjujem... Za stan na pravno lice takodje malo jaci porez. Nije to stvar komunizma, nego principa.

Kanada, ciji gradovi rastu mnogo brze od Bg je uspela da obuzda trziste nekretnina raznim merama poput ove. Npr Calgary je od 1.000.000 stanovnika 2011, narastao do 2021 na 1.300.000, procena je da je sad na oko 1,4 miliona. Plate su oko 3 puta vece u proseku, grad raste neuporedivo brze od Bg, pa su cene nekretnina uporedive sa Bg:

2025-09-03 10_33_40-Cost of Living in Calgary. Aug 2025. Prices in Calgary — Mozilla Firefox.png

Da ne pominjem koliko je bolji ROI, za nekoga ko iz bilo kog razloga hoce da ima 2-3 nekretnine. Meni je iznenadjujuce da nekome nije cudna nasa situacija, ne okleva niko sa nekretniom zato sto voli. Pa je sreca lepa samo do se ceka, sto kaze Desanka, kkkkk... :censored::ROFLMAO:

Ako gledas samo stanove onda je tako ali ako gledas kvadrate i adrese na kojima su prijavljeni onda moze da se napravi i da se oporezuje dodatno.
Pa i mislio sam da svakog prijaviš na adresu tog stana. Znači muž 1 stan, žena 1 stan i tamo prijavljena, sin 1 stan i tamo prijavljen i drugi sin/ćerka 1 stan i tamo prijavljen. Većina ovih drugih stanova su uglavnom dvosobni tako da teško ćeš to moći da oporezuješ kao neki "lux" kvadrati jer sigurno neće imati penthouse.

Obriši to brzo da država ne vidi kako si našao način da je prevariš.
Pa to nije prevara već zakonsko i ustavno pravo da smeš da živiš gde god hoćeš u Srbiji. Još ako imaš nekretninu prijaviš se i to je to.
Ne znam zašto bi to i radili s porezima jer to ne bi ništa uradili a samo bi još više uništili tržište nekretnina. Državi i jeste cilj da cene rastu jer onda je i veći porez koji plaćaš državi.

Progresivno oporezivanje bi bilo korisno za gradove kao Beograd, jer bi se demotivisalo besmisleno gomilanje nekretnina od strane manjine.

Neophodan uslov za to bi bilo i dovođenje rentijerstva u polje zakona i povećanje kapaciteta poreske uprave za kontrolu.

Država trenutno preferira špekulativno tržište nekretnina, ali ne znači da će to biti slučaj zauvek. Doći će dan kada će i Srbija dobiti režim kome neće prvi prioritet biti populizam.

Meni je strašno što ljudi cekaju i nadaju se da će ovo puči da bi konačno kupili stan. Neverovatno...
Dosta vas je takvih ovde.....
Nije da samo ljudi čekaju da tržište pukne - realno je i ponuda tanka. Najčešće su po oglasima stanovi u prizemlju ili na poslednjem spratu. Prisutan je i veliki "support line" onih koji su spremni da kupe čim se pojavi kvalitetan stan - i kupuju bez mnogo čekanja.

Nije da samo ljudi čekaju da tržište pukne - realno je i ponuda tanka. Najčešće su po oglasima stanovi u prizemlju ili na poslednjem spratu. Prisutan je i veliki "support line" onih koji su spremni da kupe čim se pojavi kvalitetan stan - i kupuju bez mnogo čekanja.
Dobar deo tih sto su cekali vise ne mogu ni da kupe, tako da tehnicki gledano i ne cekaju vise, vise se i ne nadaju.

Ni jedan stan nisam kupio gotov...sve u izgradnji....sve rizik ali jedini način

Pa i mislio sam da svakog prijaviš na adresu tog stana. Znači muž 1 stan, žena 1 stan i tamo prijavljena, sin 1 stan i tamo prijavljen i drugi sin/ćerka 1 stan i tamo prijavljen. Većina ovih drugih stanova su uglavnom dvosobni tako da teško ćeš to moći da oporezuješ kao neki "lux" kvadrati jer sigurno neće imati penthouse.
Ne radi se o tome da samo prijavis nekoga na tu adresu nego mora da bude i vlasnik nekretnine. E onda treba da objasni poreskoj odakle mu nezaposlenom pare da kupi to. Ako kaze "poklonio mi cale" onda treba cale da objasni odakle mu za 4 nekretnine ... itd, itd ... Znaci ima i metoda i nacina samo nema ko (ili nece) da radi

Ne znam zašto bi to i radili s porezima jer to ne bi ništa uradili a samo bi još više uništili tržište nekretnina.
Kako to da bi unistili trziste nekretnina? Progresivno oporezivanje i poreska kontrola bi unistili trziste nekretnina ... ne samo bi obuzdali spekulaciju.
Državi i jeste cilj da cene rastu jer onda je i veći porez koji plaćaš državi.
Uf ... pa i nije bas. Ne zivi drzava od poreza na nekretnine da bi podsticala njihov rast nego treba da uspostavi uslove za kvalitetnu privrednu aktivnost i dobrobit drustva - na oba ova uslova je pala!

Ne radi se o tome da samo prijavis nekoga na tu adresu nego mora da bude i vlasnik nekretnine. E onda treba da objasni poreskoj odakle mu nezaposlenom pare da kupi to. Ako kaze "poklonio mi cale" onda treba cale da objasni odakle mu za 4 nekretnine ... itd, itd ... Znaci ima i metoda i nacina samo nema ko (ili nece) da radi
Mislim da ti polaziš od pretpostavke da svi koji imaju više od 1 stana su kriminalci i šverceri droge. Ja ti mogu reći i dati svoj primer, npr. ako budem kupovao drugi stan u Srbiji, kupiću na ime sina i eto mogu da me proveravaju koliko hoće za poreklo para, sve je čisto kao suza. I takvih ima još mnogo ljudi. Kupio bi na sina direkt da se izbegne potencijalni dodatni porez a ne mora sve biti na meni. I plus on bi kupovao prvi stan a ja ne bi više, znači postoji mogućnost povrata PDVa. Tako da ima više prednosti a da nisu svi sa sumnjivim poreklom novca.

Oni što su poverovali u priče da balon samo što nije pukao su loše prošli.
Pri tome svaki mesec plaćaš kiriju.
Zato sto su price o balonu bile neutemeljene i forsirane od ljudi koji ni ne znaju kako izgleda balon. E sad ko je poverovao sad moze da kuka (mada i to nece mnogo da mu pomogne)

Mislim da ti polaziš od pretpostavke da svi koji imaju više od 1 stana su kriminalci i šverceri droge. Ja ti mogu reći i dati svoj primer, npr. ako budem kupovao drugi stan u Srbiji, kupiću na ime sina i eto mogu da me proveravaju koliko hoće za poreklo para, sve je čisto kao suza. I takvih ima još mnogo ljudi. Kupio bi na sina direkt da se izbegne potencijalni dodatni porez a ne mora sve biti na meni. I plus on bi kupovao prvi stan a ja ne bi više, znači postoji mogućnost povrata PDVa. Tako da ima više prednosti a da nisu svi sa sumnjivim poreklom novca.
Ne polazim, samo kazem da tako treba da bude kao u svakoj normalnoj drzavi. Ko god nema sta da krije nema ni cega da se boji, zar ne.

Prvo obaraju kamate, inflacija se vraća. Black swan, idu kamate za 30y na 8%. Tržište traži veće kamate zbog stagflacije. Stagflacija se leči visokim kamatama. Izduvaju se svi baloni.
Da, ovo bi bila seka ne steroidima. Malo duža. Tako nešto će biti najverovatnije.

Ovo bi bilo poželjno, ali ja ne verujem da će se desiti. Bar ne sada.

Gz5AFmsWMAAwKD1.jpg

Meni se čini verovatnije ovako nešto. Još ako Tramp sada bude pokušao da proširi politički uticaj na FED (koji je dosad ionako imao svoje interese, i inflacija im nije smetala), onda pre možemo očekivati populističke mere u stilu US-levičara. Ne treba zaboraviti da je Tramp bivši NY-demokrata i investitor. Ni njemu ne bi odgovarala deflacija asseta. A i članovi njegove porodice imaju dosta jake pozicije u kriptu, tako da i 700k BTC njima ne bi smetao.

Tako da, slažem se da se sledi recesija:

Gz4-AigWcAA7eqk.jpg

Ali da ćemo se dugi niz godina mrcvariti.

Top economist Torsten Slok warns of an ‘inflation mountain’ in a potential repeat of the ’70s

Što se progresivnog poreza na nekretnine u Srbiji tiče, već sam rekao zašto mislim da to nije moguće. Čak i da važi samo za >5 stanova. U svakom skupštinskom sazivu će biti i poslanika koji spadaju u tu grupu, i neće glasati protiv svojih interesa. Ja za razrešenje krize stanovanja u Srbiji pre očekujem socijalističke mere tipa subvenije za podstanare, koje bi se finansirale nekim rudnikom. Naravno sa pogubnim efektima rastućih kirija, ali tako je to kada imaš novopečene kapitaliste koji i dalje imaju titoistički "firmware" koji im slipstreamuje takve ideje.

Po mom mišljenju će slediti dalje smanjivanje prometa i ponude nekretnina u Srbiji, uz rastuće cene. Ovo je u principu scenario koji odgovara svima (tj. u skladu je sam mentalitetom naroda) osim kupcima. Podstanarstvo će postajati sve učestalije, i to je to.

Ali kao što su mnogi ovde već rekli: ne zavisi od nas, nego od toga šta će da radi Amerika i Evropa.

Ako Srbija bude uspela da održi kurs dinara, prava stabilizacija cena nekretnina (prava, ne ova od 10% rasta godišnje :)) sledi tamo negde nakon 2030. godine. A tada će nam ove sadašnje cene delovati smešno niske. I zbog sve većeg raslojavanja će doći do sve većeg gomilanja nekretnina na vrhu društvene piramide.

Ovo je izuzetno loš scenario, ali nekako imam osećaj da će tako biti. Bolje bi bilo (izvinjavam se Džou) da kurs dinara bude izložen signalima tržišta, iako to sa sobom nosi veoma neprijatne posledice na početku.

Videćemo.

U Beogradu je u Q1 32% stanova kupljeno na kredit sa tendencijom rasta.
To je ok, nisam ciljao na kes kupce toliko koliko na investicione. Taj podatak nemam i ne mozemo da imamo, ali zivo me zanima procenat kupovina koje su investicione u odnosu na one gde se kupci zaista useljavaju u svoj stan.

Poslednja izmena:
Što se progresivnog poreza na nekretnine u Srbiji tiče, već sam rekao zašto mislim da to nije moguće. Čak i da važi samo za >5 stanova. U svakom skupštinskom sazivu će biti i poslanika koji spadaju u tu grupu, i neće glasati protiv svojih interesa.
To je stvar politike i koliko zelimo da sprovodimo neku politiku. Slazem se da ima poslanika koji nece da seku granu na kojoj sede. Ovde je vise pitanje hocemo li ili necemo da imamo drzavu.

Ja za razrešenje krize stanovanja u Srbiji pre očekujem socijalističke mere tipa subvenije za podstanare, koje bi se finansirale nekim rudnikom. Naravno sa pogubnim efektima rastućih kirija, ali tako je to kada imaš novopečene kapitaliste koji i dalje imaju titoistički "firmware" koji im slipstreamuje takve ideje.
Nema nista od takvih subvencija. Pre ce da se desi neka populisticka gradnja za odabrane (dve muve jednim udarcem) nego dotiranje podstanara. Sto se tice rudnika to je sve na dugackom stapu, oramo prvo da vidimo u ovom novom mesanju karata koje ce da se zavrsi u narednih 3-5 godina kome cemo bloku pripasti.

Ovo je izuzetno loš scenario, ali nekako imam osećaj da će tako biti. Bolje bi bilo (izvinjavam se Džou) da kurs dinara bude izložen signalima tržišta, iako to sa sobom nosi veoma neprijatne posledice na početku.
Ovde ce cela igranka da bude oko kursa i kako ce prema tome da se postave buduce vlade. Trenutno smo u situaciji da ne mozemo da biramo sta je bolje nego ono sto je najmanje lose.

Poslednja izmena:
To je stvar politike i koliko zelimo da sprovodimop neku politiku. Slazem se da ima poslanika koji nece da seku granu na kojoj sede. Ovde je vise pitanje hocemo li ili necemo da imamo drzavu.

Nema nista od takvih subvencija. Pre ce da se desi neka populisticka gradnja za odabrane (dve muve jednim udarcem) nego dotiranje podstanara. Sto se tice rudnika to je sve na dugackom stapu, oramo prvo da vidimo u ovom novom mesanju karata koje ce da se zavrsi u narednih 3-5 godina kome cemo bloku pripasti.

Ovde ce cela igranka da bude oko kursa i kako ce prema tome da se postave buduce vlade. Trenutno smo u situaciji da ne mozemo da biramo sta je bolje nego ono sto je najmanje lose.
Najmanje loše je da padnemo na guzu. Prodje par godina pa polako.
Ne sviđa mi se ideja nekih revolucija, sukoba itd.
E sad, videćemo šta kažu karte.

Vrh