Šta je novo?

Cene nekretnina

Ovo bi bilo poželjno, ali ja ne verujem da će se desiti. Bar ne sada.

Pogledajte prilog 250473

Meni se čini verovatnije ovako nešto. Još ako Tramp sada bude pokušao da proširi politički uticaj na FED (koji je dosad ionako imao svoje interese, i inflacija im nije smetala), onda pre možemo očekivati populističke mere u stilu US-levičara. Ne treba zaboraviti da je Tramp bivši NY-demokrata i investitor. Ni njemu ne bi odgovarala deflacija asseta. A i članovi njegove porodice imaju dosta jake pozicije u kriptu, tako da i 700k BTC njima ne bi smetao.

Tako da, slažem se da se sledi recesija:

Pogledajte prilog 250474

Ali da ćemo se dugi niz godina mrcvariti.

Top economist Torsten Slok warns of an ‘inflation mountain’ in a potential repeat of the ’70s

Što se progresivnog poreza na nekretnine u Srbiji tiče, već sam rekao zašto mislim da to nije moguće. Čak i da važi samo za >5 stanova. U svakom skupštinskom sazivu će biti i poslanika koji spadaju u tu grupu, i neće glasati protiv svojih interesa. Ja za razrešenje krize stanovanja u Srbiji pre očekujem socijalističke mere tipa subvenije za podstanare, koje bi se finansirale nekim rudnikom. Naravno sa pogubnim efektima rastućih kirija, ali tako je to kada imaš novopečene kapitaliste koji i dalje imaju titoistički "firmware" koji im slipstreamuje takve ideje.

Po mom mišljenju će slediti dalje smanjivanje prometa i ponude nekretnina u Srbiji, uz rastuće cene. Ovo je u principu scenario koji odgovara svima (tj. u skladu je sam mentalitetom naroda) osim kupcima. Podstanarstvo će postajati sve učestalije, i to je to.

Ali kao što su mnogi ovde već rekli: ne zavisi od nas, nego od toga šta će da radi Amerika i Evropa.

Ako Srbija bude uspela da održi kurs dinara, prava stabilizacija cena nekretnina (prava, ne ova od 10% rasta godišnje :)) sledi tamo negde nakon 2030. godine. A tada će nam ove sadašnje cene delovati smešno niske. I zbog sve većeg raslojavanja će doći do sve većeg gomilanja nekretnina na vrhu društvene piramide.

Ovo je izuzetno loš scenario, ali nekako imam osećaj da će tako biti. Bolje bi bilo (izvinjavam se Džou) da kurs dinara bude izložen signalima tržišta, iako to sa sobom nosi veoma neprijatne posledice na početku.

Videćemo.
Neće sutra. Imaćemo još mrcvarenja.

Ovo što si postavio bi bilo samo kontra 70-80. Tada je prvo porasla cena robe na apsurdne nivoe. Onda su tek krenuli aseti. Sada su aseti otisli na apsurdne nivoe. Tek nas očekuje poskupljenje svega što se tiče robe. Aseti mozda nulti rast za inflaciju.

Poslanici će morati da glasaju kako im se kaže tj kako dodje direktiva makar imali 10 stanova. Tako funkcioniše kod nas. Imaš 3-4 nekretnine "za porodicu", pa čekaj, kako dete od 15god da ima nekretninu, kako žena da bude prijavljena na drugoj adresi, a živite zajedno i td...

Zavisi na sta cemo da padnemo i da li je guza gola ... Istorija na uci da smo obicno padali na neki q**c

Ni meni, ali ako se nastavi sa ovakvim tenzijama u drustvu i to postaje scenario sa nezanemarljivom verovatnocom.
Obično nam je guza bila na procepu. Izmedju dve ussr i zapad stolice a guza visi. To nam nije bilo dovoljno pa smo sad i kineze uveli u pricu. Tako da, bilo gde da bude neka muka dodatno smo povećali izlozenost.

Ako se povećava nejednakost dodatno, to je recept za haos. Ne kod nas, mi smo sitna riba i samo pratimo. Mislim na svet.

Baš me zanima da li će bogataši duplirano bogatstvo od 2022 obezvrediti novim štampanjem sada kada su nikad više u kešu. Od Buffet-a pa nadalje

Poslanici će morati da glasaju kako im se kaže tj kako dodje direktiva makar imali 10 stanova. Tako funkcioniše kod nas. Imaš 3-4 nekretnine "za porodicu", pa čekaj, kako dete od 15god da ima nekretninu, kako žena da bude prijavljena na drugoj adresi, a živite zajedno i td...
Fora je sto svi znamo da ljudi prepisuju stanove na zenu, decu ili roditelje da bi upali u manji razred. Moglo bi nesto ovakvo da se napravi:
  • poresko domacinstvo: sabira se sve sto poseduju muz, zena i deca koja zive s njima. nema vise deljenja na familiju samo da bi svako bio „ispod praga“
  • progresija na dva fronta:
  • po zbirnoj vrednosti (isti razredi i stope kao danas, ali se gleda zbir svih nekretnina domacinstva)
  • po broju stanova: prvi (primarno stanovanje) ide sa olaksicom, drugi +25% na porez, treci +50%, cetvrti i dalje +100%
  • olaksice i zastite: za primarno stanovanje dodatno smanjenje, penzioneri i ljudi sa malim prihodima mogu da odloze ili placaju na rate, prazni stanovi dobijaju surtaks ako zjape prazni preko pola godine
Anti-forice (da ne pobegne na porodicu):
  • ako je tata platio stan a uknjizio na cerku, ide u njegovu osnovicu
  • look-back 5–10 godina za poklone rodbini da se ne izbegne porez na brzinu
  • pokloni i nasledja se racunaju u zbirnu osnovicu primaoca
Poreske provere:
  • ukrstaju se podaci iz katastra, rgz registra cena, mup prebivalista, banke (tokovi novca), notari (ugovori)
  • algoritmi vade sumnjive: naglo bogacenje, prenosi ispod trzista, previse stanova u jednoj familiji, prazni stanovi itd.
  • prvo ide kancelarijska kontrola (poziv da objasnis), tek onda terenska
Sta bi i kako trebalo uraditi:
  • uvesti poresko domacinstvo i surtaks po komadu
  • povezati baze (rgz, katastar, notari, banke, mup)
  • prelazna faza sa blagom primenom i dobrovoljnom prijavom bez kazni
  • standardizovati olaksice i odlaganja za socijalno ugrozene

Kakva kriza stanovanja? Imamo krizu stanovanja u krugu dvojke / centralnim opstinama i za ljude koji bi u 25oj da kupe stan od 150k EUR od jedne plate.
Ako niste primetili renta je opala u poslednjih godinu dana skoro svuda u Beogradu.
Renta nije opala. Evo gledam bas sad oglase, sve je isto, mozda za nijansu skuplje nego prosle godine. Jedino je veci izbor u odnosu na ranije, ali je cena ista ili povecana.

Neće sutra. Imaćemo još mrcvarenja.

Ovo što si postavio bi bilo samo kontra 70-80. Tada je prvo porasla cena robe na apsurdne nivoe. Onda su tek krenuli aseti. Sada su aseti otisli na apsurdne nivoe. Tek nas očekuje poskupljenje svega što se tiče robe. Aseti mozda nulti rast za inflaciju.

Ovaj aspekt krize iz 70ih mi nije bio poznat. Evo sada me još dodatno naučio ChatGPT.

Dakle, 70ih je bio naftni šok i naštampalo se za Vijetnam, to sam znao, krenula stagflacija i pored relativno visokih kamatnih stopa, i wages-prices spirala jer je narod očekivao dalju inflaciju i nije imao poverenje dolar. Tako nekako.

Volcker to 80ih zaustavlja još većim kamatnim stopama, prihvatajući recesiju.

Ali ovo znači da mi sada ne idemo, nego jurcamo u suprotnom smeru. Dakle, kao što kažeš: asseti su već otišli u nebesa, sada kreće roba i usluge. A o stezanju monetarnog kajiša nema reči ni sa ove ni sa one strane Atlantika, naprotiv.

A i običan čovek po meni trenutno očekuje dalju inflaciju bar u istoj meri kao i 70ih. Redovno viđa komentare o de-dolarizaciji, bull kripta i asseta itd. I mejnstrim-mediji ga mame da dalje pumpa tržište akcija na zapadu, itd. Likvidnost u dolarima se kod većine u Americi smanjuje, a poverenje u valutu ne raste.

Nema nista od takvih subvencija. Pre ce da se desi neka populisticka gradnja za odabrane (dve muve jednim udarcem) nego dotiranje podstanara. Sto se tice rudnika to je sve na dugackom stapu, oramo prvo da vidimo u ovom novom mesanju karata koje ce da se zavrsi u narednih 3-5 godina kome cemo bloku pripasti.

A, da, ovo je bolje. Populizam a uzgred prilika da još malo pripereš pare. 😬 Možda ne bi bila loša ideja subvencionisanih stanova za mlade roditelje? Ili realnije: mlade roditelje gde bar jedan od bračnih drugova radi za neko "ministarstvo sile". Treba ipak biti realan.

Renta nije opala. Evo gledam bas sad oglase, sve je isto, mozda za nijansu skuplje nego prosle godine. Jedino je veci izbor u odnosu na ranije, ali je cena ista ili povecana.
Renta je pala 15-20% u periodu od kraja 2023 do sada. Veruj mi iz prve ruke, obzirom da rentam. Ono sto sam pre dve godine izdao za 900 EUR u roku od dva dana, sada sam izdao za 800 EUR na jedvide jade, nakon nekoliko nedelja i to zato što je čovek došao sa nekoliko životinja. Inače su uglanvom nudili do 700 EUR.

To je ok, nisam ciljao na kes kupce toliko koliko na investicione. Taj podatak nemam i ne mozemo da imamo, ali zivo me zanima procenat kupovina koje su investicione u odnosu na one gde se kupci zaista useljavaju u svoj stan.
Mozemo da pretpostavljamo samo. Iz sopstvenog iskustva mogu reci, da je vecina stanova u mojoj zgradi uzeto za zivot.

Renta je pala 15-20% u periodu od kraja 2023 do sada. Veruj mi iz prve ruke, obzirom da rentam. Ono sto sam pre dve godine izdao za 900 EUR u roku od dva dana, sada sam izdao za 800 EUR na jedvide jade, nakon nekoliko nedelja i to zato što je čovek došao sa nekoliko životinja. Inače su uglanvom nudili do 700 EUR.
Ne slazem se. Kao neko ko je u prethodnih godinu dana trazio stan, video sam da su cene vise nego ranije. Ali to je to, stanodavcima vazda malo, a zakupcima vazda mnogo.
Inace, nema para za koje bi pustio u svoj stan ljude sa zivotinjama, ali bukvalno. Pre bih pristao na 100e manje mesecno nego da mi udju sa kucetom u stan.

Juce bas komentarise drugarica od devojke da smo ludi sto hocemo ljubimce u tako skupom / novom stanu, sve ce da izgrebu itd :D

Pa nek izgrebu, sredice se, mnogo je lepo imati ljubimce, necu sigurno da se potresam oko tih stvari

Kapiram doduse za stanodavce da su problem, zato i nisam imao ljubimce otkako nisam vise u kuci, limitira te puno u odabiru stana

Juce bas komentarise drugarica od devojke da smo ludi sto hocemo ljubimce u tako skupom / novom stanu, sve ce da izgrebu itd :D

Pa nek izgrebu, sredice se, mnogo je lepo imati ljubimce, necu sigurno da se potresam oko tih stvari

Kapiram doduse za stanodavce da su problem, zato i nisam imao ljubimce otkako nisam vise u kuci, limitira te puno u odabiru stana
Sta ces kad si podstanar pa kuce unisti stan ljudima ciji stan si iznajmio? Zasto kao stanodavac uvoditi sebe u rizik? Cak i ljudi bez ljubimaca znaju da uniste stan, ali bar racunas da imaju vise razuma od jednog psa, pa je manja sansa za tako nesto.

Imas dva tipa ljudi, oni kojima je ljubimac u stanu normalna stvar i onima kojima nije. Nema ravnodusnih 😀

Ja nemam nista protiv, ali kod mene u stan uci nece, pa i drugar da dodje sa kucetom, ja cu mu reci da cemo da se vidimo kod njega. Ako mu to smeta, ne moramo vise da budemo drugari, to je moja licna odluka da ne moze kuce kod mene u stan da udje, isto kao sto kod njega moze. Malo ulazimo u off topic, ali potpuno razumem stanodavce koji nece zakupce sa ljubimcima, jer ih ni ja ne bih hteo.

Sta ces kad si podstanar pa kuce unisti stan ljudima ciji stan si iznajmio? Zasto kao stanodavac uvoditi sebe u rizik? Cak i ljudi bez ljubimaca znaju da uniste stan, ali bar racunas da imaju vise razuma od jednog psa, pa je manja sansa za tako nesto.
Pa ako sam ja ili moj ljubimac nacinili stetu istu cemo pokriti, ne kapiram? Tom logikom onda najbolje da niko nikada osim tebe ne kroci u stan da ne bi slucajno nesto ostetili.
Meni u proslom stanu ispala serpa i polomila plocicu u kuhinji, prijavio gazdama i platio za sanaciju.

Doduse ja sam sa svim stanodavcima sacinjavao ugovor i popis zatecenog stanja prilikom useljenja, i kroz isti prolazili prilikom napustanja stana.
A sta ces sa npr podstanarom koji ti napravi racune i zapali samo? Ima i gorih stvari od kuceta ili macke u stanu.

Imas dva tipa ljudi, oni kojima je ljubimac u stanu normalna stvar i onima kojima nije. Nema ravnodusnih 😀

Ja nemam nista protiv, ali kod mene u stan uci nece, pa i drugar da dodje sa kucetom, ja cu mu reci da cemo da se vidimo kod njega. Ako mu to smeta, ne moramo vise da budemo drugari, to je moja licna odluka da ne moze kuce kod mene u stan da udje, isto kao sto kod njega moze. Malo ulazimo u off topic, ali potpuno razumem stanodavce koji nece zakupce sa ljubimcima, jer ih ni ja ne bih hteo.
Kuce je generalno problem dok je malo samo jer sve zivo hoce da gricne i da se igra, sa velikim psima uglavnom i ako ti udju u stan malo mozda iznjuskaju stan i onda legnu negde i dremaju. Pricam o situaciji da ti npr neko dodje u stan sa psom a vec ga je setao napolju itd.

Ali naravno, svako ima pravo za svoju kucu da odredjuje pravila (da li sme da se pusi ili ne, da li su ljubimci dozvoljeni ili ne).

Kuče ako je malo ok. One sa pitbulovima nikako. Neka pudlica ili patuljasti šnaucer se i ne osete u stanovima.
Vise je bitno kakva je rasa, da li je hiperaktivna ili ne. Ako uzmes i velikog psa ako je od tipa onih koji se izlezavaju po ceo dan osim da ga okupas i pokupis dlake nemas neke velike brige da ce da ti pravi stetu u stanu.

Pitbulove ne volim jer nikad ne znas na cemu si sa njima, previse urodjene agresije.

Posle 10 godina podstanarstva sa mackama, tako mi je drago sto mi je sad jedina briga naci nekoga da ih zaliva kad se putuje.

Interesantnu stvar sam primetio kad sam poslednji out morao da trazim stan za izdavanje, da vise na ‘bez ljubimaca’ insistiraju ovi sto su poslednji namestaj kupili 1970-e nego ovi sa sredjenim.

Ovo nema veze sa uništavanjem stvari, isključivo je pitanje mindseta i zavisi od okruženja u kome se nalaziš. Za ljude sa sela, kučići su životinje, a životinje borave isključivo napolju i ne bi im palo na pamet da unesu psa u kuću (kao što ne bi uneli ni svinju ili tele) pa makar pas lipsao na plus 40 ili se smrzavao na minus 20.

Isto tako, probaj da odeš u seosku kafanu sa kučetom, prvo bi te gledali kao da si pao sa Marsa, a onda verovatno zvali ludnicu. Sa druge strane, kade se ide u fancy restorane na Vračaru, Dorćolu i NBG, uopšte se ne postavlja pitanje jer je opšte poznato da su svi redom pet friendly. Isto je i za druge komercijalne sadržaje u zatvorenom prostoru- prodavnice, shopping mallovi svuda su dozvoljeni kučiće (negde postoji limit do 10 kg). Sada i mnogi kancelarijski prostori po gradu postaju pet friendly. Tako da čak i ako ti lično ne želiš pse u svom stanu, ne moguće je živeti i raditi u urbanoj zoni Beograda a izbeći kontakt sa psima, naprosto oni su svuda oko nas i potpuno su integrisani u svaki mogući kontekst. Mada, kod tebe mislim da je u pitanju neki strah, jer se sećam da si pisao o "džukelama koje vlasnici puštaju bez povoca", tako da mogu samo misliti kako bi bilo da dodješ da radiš negde gde se psi slobodno kreću po office-u.

Poslednja izmena:
Vise je bitno kakva je rasa, da li je hiperaktivna ili ne. Ako uzmes i velikog psa ako je od tipa onih koji se izlezavaju po ceo dan osim da ga okupas i pokupis dlake nemas neke velike brige da ce da ti pravi stetu u stanu.

Pitbulove ne volim jer nikad ne znas na cemu si sa njima, previse urodjene agresije.
Hipeaktivne rase kao recimo jack russell ne znači da uništavaju nameštaj. Pitbull ne znači da je pas agresivan. Ono što je esencijalno je da je pas socijalizovan, onda može živeti bilo gde bez bez obzira na rasu.

E sad, ako je pas ispušten onda svakako mogu nastati problemi, doduše drugačije se se manifestuju- neki jack russell gricne nameštaj a pitbull gricne čoveka, tu postoji razlika.

Vrh