Šta je novo?

Cene nekretnina

Da, EAN brojevi koji stizu kod nas ne idu u EU vec u Indiju i Tursku

Izgooglaj npr za laptopove EAN neki i videces najcesce da ti izlaze indijski sajtovi
Znaci to nema veze sa konfiguracijom i komponentama? Ok nisam znao da se uredjaji u EU ne kvare. Moram da kazem onom drugaru iz Beca da sve sto mu se pokvarilo to je zato sto je on Srbin pa nije sve rasno EU.
Kod nas i generalno u siromasnije zemlje idu jeftinije komponente jer se to prodaje. Sta ce se pokvariti bukvalno nema veze da li je eu ili non eu.

Necu da se ubedjujem, na kraju dana kupujete za svoje pare.

U mom slucaju sva tehnika koju sam kupovao u Engleskoj mi traje dosta duze nego od nasih, a i u inostranstvu su rigorozniji zakoni o zastiti potrosaca.

A da tehnomanija / gigatron valja skart ne morate meni da verujete, opet kupujete svojim parama.

Nijednoj firmi nije u interesu da im proizvod bude na reklamaciji u kojoj god zemlji. E sad sta se uvozi to je druga prica.

Jedan isti laptop namenjen za EU trziste je daleko kvalitetniji nego isti namenjen za nase trziste. Bukvalno isti laptop, ali se serija razlikuje, jer jedna ide za EU, a druga za nas.
Uz dužno poštovanje ovo apsolutno nije istina što se tiče tog tipa elektronike. Baš Kinez ima posebnu liniju za Srbiju :) Za poslednjih 35 godina sam otvorio popriličan broj računara što za naše što za inostrano tržište, i kad malo bolje pogledaš sve je to manje više isto. Razlikuju se serije od namene ali ne i prema tržištima. IBM laptopovi i Toshiba su bili sinonim za kvalitet a pogledaj gde su sada - Toshiba je propala IBM je Lenovo koji je može da priđe staroj slavi IBM-a. Dell se isto pokvario u kvalitetu tako da nema tu baš mnogo izbora.
Gledajuci opremanje stana za sebe, necu ici sa premium varijantama. Ne jer su skupe, nego ne verujem da su istog kvaliteta za nase trziste kao i za EU. Ne ulazim u to koja je marka, kupicu nesto iz srednje klase kvaliteta.
Evo ovako, ako hoćeš neki najbolji odnos cena kvalitet gledaj Bosch ali dobro pazi jer na svakom uređaju postoje dve oznake -made in Germany i Made in EU. Samo ovo što je napravljeno u Nemačkoj opravdava cenu, ovo made in EU rade ili Poljaci ili Slovenci, imaš Studio SM za Bosch gde možeš da dobiješ dobar popust ako kupuješ više (meni su dali 20% popusta ali sam uzeo aparata za 7K evrića). Mile je preskup kod nas a još su prodavci drkoši i deru na servisima. Ako imaš nedoumice oko klime mogu da ti pomognem u izboru.

Slazem se. Iskren da budem nisam siguran da li ce premium aparati biti dugovecni u Srbiji. Koliko god da su premium, namenjeni su za nase, a ne za EU trziste. Jedan isti laptop namenjen za EU trziste je daleko kvalitetniji nego isti namenjen za nase trziste. Bukvalno isti laptop, ali se serija razlikuje, jer jedna ide za EU, a druga za nas. Gledajuci opremanje stana za sebe, necu ici sa premium varijantama. Ne jer su skupe, nego ne verujem da su istog kvaliteta za nase trziste kao i za EU. Ne ulazim u to koja je marka, kupicu nesto iz srednje klase kvaliteta.
Razumem potpuno. I ja sam se često pitao da li uopšte ima razlike u serijama za naše i za EU tržište. Na kraju mislim da je ključ u tome koliko smo spremni da rizikujemo, neko ide na premium jer računa na dug vek trajanja, neko na srednju klasu jer mu se čini sigurnije i racionalnije. U suštini, najpametnije je gledati konkretan uređaj i iskustva ljudi, jer cena i ime brenda nisu garancija. Sve je više do toga da li se nađe pravi balans između uloženog i dobijenog.

Previse filozofiranja. U realnosti svaka usteda se meri godinama. Cena struje raste, cena uredjaja raste ali ih ne kupujes svake godine. Ako tako gledas onda sijalice od 100w, kvarcna pec i ventilator i uzivaj.
Nije filozofiranje nego računica. Niko ne kaže da treba menjati sijalice svake godine, ali isto tako nije svejedno da li ti jedna traje 2 ili 10 godina i troši 5 ili 10 puta manje struje za to vreme. To što si naveo kvarcnu peć i ventilator je upravo primer kako bacati pare na račun za struju, a ne ‘uživanje’.

Uz dužno poštovanje ovo apsolutno nije istina što se tiče tog tipa elektronike. Baš Kinez ima posebnu liniju za Srbiju :) Za poslednjih 35 godina sam otvorio popriličan broj računara što za naše što za inostrano tržište, i kad malo bolje pogledaš sve je to manje više isto. Razlikuju se serije od namene ali ne i prema tržištima. IBM laptopovi i Toshiba su bili sinonim za kvalitet a pogledaj gde su sada - Toshiba je propala IBM je Lenovo koji je može da priđe staroj slavi IBM-a. Dell se isto pokvario u kvalitetu tako da nema tu baš mnogo izbora.

Evo ovako, ako hoćeš neki najbolji odnos cena kvalitet gledaj Bosch ali dobro pazi jer na svakom uređaju postoje dve oznake -made in Germany i Made in EU. Samo ovo što je napravljeno u Nemačkoj opravdava cenu, ovo made in EU rade ili Poljaci ili Slovenci, imaš Studio SM za Bosch gde možeš da dobiješ dobar popust ako kupuješ više (meni su dali 20% popusta ali sam uzeo aparata za 7K evrića). Mile je preskup kod nas a još su prodavci drkoši i deru na servisima. Ako imaš nedoumice oko klime mogu da ti pomognem u izboru.
Ovo je bas korisno za Bosch, hvala! I mislio sam sve od njih da uzmem najverovatnije. Klimu necu, klimu ce investitor da resi, bice ta koja je tamo, jedino ako bas, bas ne valja, pa cu da je menjam, ali tesko.

Pa sam kažeš da ima razlike...
Objasni NUTELLU....ista a nije ista...znaš priču

Pa sam kažeš da ima razlike...
Objasni NUTELLU....ista a nije ista...znaš priču
Za consumer elektroniku nema razlike u kvalitetu komponenti, toliku su velike serije kod kineza da tu ne može nešto mnogo da se uštedi, razlika može da nastane ako se sklapaju na razlicitim mestima u pratecim komponentama koje nisu integrisane.
Za nutellu ima razlike (i ne samo nutellu, generalno sve sto se pravi u EU ima za EU tržište i ostale). Jedna od EU odvratnih stvari

Za Srbiju ide Nutela sa manje lesnika posto su ustanovili da stanovnici ekonomskog tigra vise vole krem sa manje lesnika :)
Verovatno isto tako vise volimo i zagadjen vazduh, korupciju, neuknjizene nekretnine (da ne bude da pisem offtopic :) ) i ostalo :)

Za Srbiju ide Nutela sa manje lesnika posto su ustanovili da stanovnici ekonomskog tigra vise vole krem sa manje lesnika :)
Verovatno isto tako vise volimo i zagadjen vazduh, korupciju, neuknjizene nekretnine (da ne bude da pisem offtopic :) ) i ostalo :)
Za nutellu sam citao iz novina ali je ne konzumiram pa ne mogu razliku da napravim. S druge strane bio sam prisutan u jednoj referentnoj laboratoriji kada su radili uporednu analizu deterdzenata za pranje vesa istog brenda. Ono sto se nama prodaje po punoj ceni tamo ne bi moglo ni u trgovine da udje (s obzirom na sastav).

Za consumer elektroniku nema razlike u kvalitetu komponenti, toliku su velike serije kod kineza da tu ne može nešto mnogo da se uštedi, razlika može da nastane ako se sklapaju na razlicitim mestima u pratecim komponentama koje nisu integrisane.
Za nutellu ima razlike (i ne samo nutellu, generalno sve sto se pravi u EU ima za EU tržište i ostale). Jedna od EU odvratnih stvari
Зар је могуће да неко верује у стару шверцерску причу о разлици технике за ЕУ и Српско тржиште?Шта као,неки радник одваја на траци делове шесте класе за Српско или друго тржиште?Ми смо за било којег великог произвођача тако мало тржиште,монорно и занемарљиво .
Што се тиче прехране,друга прича,има разлике.

Mislio sam da to za hemiju i prehrambene proizvode svi znaju ali sam se prevario. Naravno da za naše tržište često ide lošija roba pod istim brendom, po istoj ili većoj ceni nego u EU. Ne znam kako zakoni to dozvoljavaju, da isti naziv koristiš a da je proizvod različit ali tako je. I to dozvoljava zakon super cenjene EU što je svinjarija svoje vrste.

Što se tiče bele tehnike znam da Bosch daje samo dve godine garancije, nikad nisam video neke akcije gde bi ponudili više od toga. Po meni je to bezobrazluk ali ljudi i dalje misle da je Bosch neki poseban kvalitet. Imam par Bosch uređaja ali nemam nikakvo posebno dobro mišljenje o njima. Uzeo sam te uređaje jer o ostalim proizvođačima u toj klasi imam još gore mišljenje a ovi skuplji mi tek ne vrede tih para (Miele i ostali pomenuti). Ok mi je ako se pokvari nesto od toga nakon 5+ godina i zamenim ih, taman da osvežim malo kujnu.

Tako je samo su za Srbiju stavili manje lesnika.
Tako je Defke tretiraju nas kao ravnopravne gradjane a ne kao koloniju. Zapravo takav tretman imaju svi Balkanci koji odu da rade tamo poznato je da nas gledaju sa velikim strahopostovanjem jedne drevne civilizacije i kulture a ne kao kriminalce i robove za poslove koji oni nece da rade.

Tako je Defke tretiraju nas kao ravnopravne gradjane a ne kao koloniju. Zapravo takav tretman imaju svi Balkanci koji odu da rade tamo poznato je da nas gledaju sa velikim strahopostovanjem jedne drevne civilizacije i kulture a ne kao kriminalce i robove za poslove koji oni nece da rade.
Ne znam uopste na sta odgovaras.

Установи се у каснијем току производње да имају око 15% шкарта на једној серији због неке грешке коју нису приметили. Имају избор да раде 100% контролу квалитета или да пусте тако. Где се шаље та серија? :)

Mozda sam te lose razumeo. Svakako u ovom korporativnom neoliberalizmu prvo i osnovno je profit.
A ovo sto dele proizvode na bolje i losije pa shodno tome ga tako i izvoze je samo nasledje kolonijalizma gde smo i svrstavani u nizu rasu.
Ko Srbe tretira kao nizu rasu?

Установи се у каснијем току производње да имају око 15% шкарта на једној серији због неке грешке коју нису приметили. Имају избор да раде 100% контролу квалитета или да пусте тако. Где се шаље та серија? :)
E to je druga stvar, toga ima. Ono sto sam nego da kažem je da su komponente identične a sad kontrola kvalitetna da ili ne i za koga ne sumnjam da smo poslednji u nizu

Mislio sam da to za hemiju i prehrambene proizvode svi znaju ali sam se prevario. Naravno da za naše tržište često ide lošija roba pod istim brendom, po istoj ili većoj ceni nego u EU. Ne znam kako zakoni to dozvoljavaju, da isti naziv koristiš a da je proizvod različit ali tako je. I to dozvoljava zakon super cenjene EU što je svinjarija svoje vrste.
To je svinjarija prvo naše države koja to dozvoljava. Za Rusiju recimo dok je išlo išao je EU kvalitet ili viši.

Зар је могуће да неко верује у стару шверцерску причу о разлици технике за ЕУ и Српско тржиште?Шта као,неки радник одваја на траци делове шесте класе за Српско или друго тржиште?Ми смо за било којег великог произвођача тако мало тржиште,монорно и занемарљиво .
Што се тиче прехране,друга прича,има разлике.
Stara dobra priča iz legende prelazi u mit, onda se priča od kolevke iz vatru i pečenog mamuta dok ne postane deo kolektivnog nesvesnog i na kraju udje u DNK :)

Vrh