Šta je novo?

Cene nekretnina

Final Warning: The Emperor’s New Clothes and the Coming Economic Crash

Zebergov tekst od kraja juna, ali i dalje relevantan (nisam ga video linkovanog na forumu). Dugačak je, ali vredi pročitati ga.

tl;dr

Nalazimo se u "svemehuru" koji će morati da pukne: recesija 2026 sa naglom deflacijom asseta (pad do 40%, po njemu, uključujući i BTC), centralne banke i države paniče i ubrizgaju najveći stimulus u istoriji koji će balon bukvalno odmah ponovo naduvati. Deflacija će trajati svega par meseci.

Bitan pasus, u prevodu GPT-a:

Ali evo ključne stvari: ovog puta bi situacija mogla biti drugačija u pogledu onoga što takva politika postiže. Moja zabrinutost (i prognoza) jeste da bismo, kada se prašina slegne, mogli preći u režim stagflacije – suprotan od strategije iz 2010-ih. Zašto? Zato što verujem da smo već videli kraj 40-godišnje „Velike disinflacije“. Dogodio se Inverzni Volkerov trenutak. Pod tim mislim: 2020. godine, suočeni sa pandemijskim šokom ponude, Fed i druge centralne banke uradile su suprotno od pristupa Pola Volkera iz 1980 – štampali su novac kao nikada pre, a fiskalne vlasti su „zasule“ potrošače novcem. Rezultat? Inflacija, naravno. Probudili smo inflacionog zmaja koji je bio uspavan još od ranih 1980-ih.

Na osnovu toga se izvodi zaključak da bismo imali veoma malo vremena u brutalnoj stagflaciji do finalnog pucanja i reseta monetarnog sistema (da li novi zlatni standard ili CBDC, ili šta god). Štediše u fijatu će svakako nadrljati najkasnije tada.

Ovo znači da bi mogao da se otvori mali, veoma haotičan vremenski prozor od par meseci za povoljnu kupovinu nekretnine, pre nego što talas svežeg fijata sve ponovo potopi.

Veliko pitanje je šta će se desiti u Srbiji ako se Zebergov scenarijo ostvari: S obzirom da su prethodne krize stizale sa zakašnjenjem, mogla bi i ova.

Ali bi isto moglo da se desi da ta "epska štampa" koja po Zebergu predstoji, ispegla stvari, u smislu da ćemo direkno preći u stagflaciju, bez pada cena. U tom slučaju bi se tržište nekretnina u Srbiji drastično smanjilo. Umesto sadašnjih oko 1000 transakcija za BGD bi možda bilo 600-700, ili verovatno još manje. Sa istim, ili blago rastućim cenama. Kad uvoz inflacije dostigne maksimum, sledi rast sličan onom od 2022. Bez Rusa i Ukrajinaca ali sa većom inflacijom. M5k, here we come.

Ali tih ključnih par meseci bi mogli da na trenutak ostvare ono "cene stanova BG kao u Beču", jer bi Beč bio izložen deflaciji. To bi bila odlična prilika za investicionu kupovinu van Srbije, za one koji su u kešu.

Da da, pukne ekonomija, puknu asseti, masivna nezaposlenost, ko ce da ti da kredit ako prsne FIAT sistem?

Ja koliko pratim situaciju prodaja bas ide lose, barem na osnovu nekih oglasa koje pratim. Kupi neko stan na kredit za mlade, kupi neko kome bas treba, ali brdo oglasa stoje i dalje aktivni (gledam i sajtove investitora) i to za stanove na ok lokacijama sa manjim kvadraturama i sl, a cene na nivou proslogodisnjih. Mozda gresim, ali to je moj utisak. Pricam za Nis inace.

Flipovanje stanova mislim da danas uopste nije moguce (kupi jeftino i prodaj skuplje), tako da investiciono kupuje samo onaj ko bi da izdaje ili eventualno parkira novac.Da li ce padati cene, ne znam, mislim da hoce, ali i da ne padnu mislim da nas ceka visegodisnja stagnacija.

Stalno se prica u mnozini kao da je neko potrvdjeno pravilo da 'kriza kod nas uvek kasni' a zapravo se sve bazira na jednom jedinom slucaju.

Hmm, da, zaista sam upotrebio množinu bez osnova. Dotcom mehur nas je zatekao tek sveže izbombardovane, i izvan bitnih tokova kapitala

A godine pre toga? Sve sama vanredna stanja i ratne ekonomije i to. :censored:

Dakle, Zebergova hipoteza bi ovde otvorila drugu po redu krizu. I vaistinu, možda ne bi kasnila nego bi nas zahvatila kada i sve ostale. Dobra vest za potencijalne kupce? Ne znam, videćemo. Totalno ne-kartografisana ekonomska teritorija.

A i politički se stvari izgleda ne smiruju, nasuprot mojoj proceni.

Nase trziste nekretnina je imuno na sve spoljne uticaje i boljke, ne moze uticati na njega kriza iz EU, jer smo prebogati ekonomski tigar i sve se kupuje za keš. Nismo mi sirotinja kao Evropa da neke tamo kamate poremete nase savrseno trziste.

Final Warning: The Emperor’s New Clothes and the Coming Economic Crash

Zebergov tekst od kraja juna, ali i dalje relevantan (nisam ga video linkovanog na forumu). Dugačak je, ali vredi pročitati ga.

tl;dr

Nalazimo se u "svemehuru" koji će morati da pukne: recesija 2026 sa naglom deflacijom asseta (pad do 40%, po njemu, uključujući i BTC), centralne banke i države paniče i ubrizgaju najveći stimulus u istoriji koji će balon bukvalno odmah ponovo naduvati. Deflacija će trajati svega par meseci.

Bitan pasus, u prevodu GPT-a:

Na osnovu toga se izvodi zaključak da bismo imali veoma malo vremena u brutalnoj stagflaciji do finalnog pucanja i reseta monetarnog sistema (da li novi zlatni standard ili CBDC, ili šta god). Štediše u fijatu će svakako nadrljati najkasnije tada.

Ovo znači da bi mogao da se otvori mali, veoma haotičan vremenski prozor od par meseci za povoljnu kupovinu nekretnine, pre nego što talas svežeg fijata sve ponovo potopi.

Veliko pitanje je šta će se desiti u Srbiji ako se Zebergov scenarijo ostvari: S obzirom da su prethodne krize stizale sa zakašnjenjem, mogla bi i ova.

Ali bi isto moglo da se desi da ta "epska štampa" koja po Zebergu predstoji, ispegla stvari, u smislu da ćemo direkno preći u stagflaciju, bez pada cena. U tom slučaju bi se tržište nekretnina u Srbiji drastično smanjilo. Umesto sadašnjih oko 1000 transakcija za BGD bi možda bilo 600-700, ili verovatno još manje. Sa istim, ili blago rastućim cenama. Kad uvoz inflacije dostigne maksimum, sledi rast sličan onom od 2022. Bez Rusa i Ukrajinaca ali sa većom inflacijom. M5k, here we come.

Ali tih ključnih par meseci bi mogli da na trenutak ostvare ono "cene stanova BG kao u Beču", jer bi Beč bio izložen deflaciji. To bi bila odlična prilika za investicionu kupovinu van Srbije, za one koji su u kešu.
Pre par dana si govorio o investicionim ciklusima koje pratiš i na osnovu toga donosiš odluke. Da li si pratio istorijske investicione cikluse u Sovjetsom Savezu? Nije ih bilo u boom-bust smislu, nego onako kako kaže partija. Zapad je još daleko od toga, ali ima naznaka da se polako pokreće ratna privreda i puzajući autoritarizam. Ili smo već svi zaboravili Covid-pendrečenje ljudi koji su sami sedeli na klupi u parku za vreme lockdowna?
Šta bi sa ovim? 🙂
Ja zapravo pričam sve što je u ovom tekstu. Da sumiram, očekuje nas kriza duga. Nije pitanje hoće li biti krize, nego kako će se manifestovati. Kriza likvidnosti (seka) ili dalja stagflacija (uz pojačanu inflaciju) i dalje cedjenje. Itd itd itd. Da se ne ponavljam.

Poslednja izmena:
Ne znam da li ce biti krize ili nece (mislim, nekakvu krizu vec imamo, ali pricam o bas velikom haosu), ali da ce se stvoriti prozor od par meseci, to ne verujem.. Cene ne padaju toliko brzo, i ako/kad budu pale to znaci da vec imamo ozbiljnu krizu i taj pad moze potrajati godinama. Jedini scenario gde se moze "otvoriti" taj prozor jeste ako neki budu planirali paljbu odavde, pa budu spustili cene da bi pobegli, a tu mogu da spadaju i mnogi investitori, ali i vlasnici stanova.

Poslednja izmena:
Ako imate višak novca uložite u decu, u još jedno, dvoje ili najbolje troje. Bolje podstanar sa četvoro dece nego stanodavac sa jednim ili dvoje. Danas mi zubarka kaže da ima troje dece, a njen brat petoro. Zamislite njih osmoro u dvorištu.

Vrh