Šta je novo?

Cene nekretnina

Džaba energetska efikasnost ako ne gasis rernu kao sto radi gospodja kad dobije napad eksperimentisanja sa kolačima :) Bojler se takođe ne gasi kod nas, vrućinu ne podnosim pa klima gruva celo leto i … 7-8000 račun. To je kao Bg-Niš i natrag kolima sa putarinama.
Kod nas je struja socijalna kategorijama to treba arčiti nemilice tu nema šta da se uštedi. Štedi se na gorivu, cigarama, odlascima u kafane i kafiće skupim letovanjima, skupim kolima …

I naravno, koliko ce te skuplje kostati da sve zamenis sa efikasnom opremom + da ti se opet uklapa i kvalitet itd?
Po meni gledati da se ustedi 20-30 EUR mesecno a potrositi npr 2000 EUR nema bas neku veliku racunicu... No dobro, nisam protiv trazenja efikasnosti, samo dok je racionalno

I to stedios na materjalima i praviš kompromise. Realno ovde da bi za ličilo na nešto ima da ode oko 75K a da se uradi u nekom srednjem kvalitetu. Ovaj stan realno ne bi smeo da košta više od 230K da bi imalo bilo kakvog smisla ulagati u njega.
Verovatno si u pravu, mislim da je još jedan član došao do cifre od 750eur/m2. Ja sam ovde gledao da je velik stan pa sam malo spustio cenu i gledao sebe koji sam u tome i koji verovatno jeftinije prodjem sa majstorima.

I naravno, koliko ce te skuplje kostati da sve zamenis sa efikasnom opremom + da ti se opet uklapa i kvalitet itd?
Po meni gledati da se ustedi 20-30 EUR mesecno a potrositi npr 2000 EUR nema bas neku veliku racunicu... No dobro, nisam protiv trazenja efikasnosti, samo dok je racionalno
Racunaj, ako te uredjaji izadju 2000 eura, a ti svaki mesec na konto toga ustedis preko 30 eura, isplati se vremenom, pogotovo kada tek opremas nov stan, odmah uzmes takve uredjaje i mirna glava

Efikasni uredjaji se uzimaju zbog dugorocne ustede, ne trenutne.

Verovatno si u pravu, mislim da je još jedan član došao do cifre od 750eur/m2. Ja sam ovde gledao da je velik stan pa sam malo spustio cenu i gledao sebe koji sam u tome i koji verovatno jeftinije prodjem sa majstorima.
Možda možeš malo jeftinije da prodjes sa majstorima ako si u tom poslu ali ovaj stan je koska za renoviranje. Identičan stan je drugar renovirao prošle godine. Prvo sve je beton, radjeno od predformi sa vibro stolova. Sredjivanje struje i vode je 3x više vremena, sve mora da se seče šlicericom i da se pazi na statiku. Ploča je 14cm samo u kupatilu 12cm noćna mora za linijsku kanalicu i izmeštanje kanalizacije. Pri tome sam raspored je čudan, nema mnogo prostora za igranje i pomeranje zidova. Sve u svemu jedan ozbiljan zahvat, još ako hoćeš kvalitetne podloge, alu stolariju sa tri sloja asimetričnih stakala, lepo da se srede terase … izadje ozbiljna svota novca.
Na kraju super si sredio stan ali je cela zgrada budjava a košta te maltene kao novogradnja da ne pričam baktanju sa majstorima, ludim stanarima, komunalnim policijom. Za taj novac koji traže se ne isplati kako god obrneš.

Tačno, ali ako trenutna cena uređaja već ugradi očekivane uštede za narednih 10–15 godina, kupac danas zapravo plaća unapred. A to je već pitanje odnosa cene i vrednosti, ne samo efikasnosti.
Tačno tako. U starom stanu pre nekih 15 godina sam ugradio običnu klimu a ne inverter jer je u tom trenutku inverter bio skuplji od obične klime plus razlika u struji na vremenu eksploatacije uredjaja. Razliku u novcu sam mogao da uložim dalje u druge uredjaje (birao sam kvalitet i prakticnost pre efikasnosti). U medjuvremenu se situacija promenila, efikasni uredjaji sada nisu toliko skupi pa se može racunati i sa efikasnošću a i izbor je mnogo veći.

Racunaj, ako te uredjaji izadju 2000 eura, a ti svaki mesec na konto toga ustedis preko 30 eura, isplati se vremenom, pogotovo kada tek opremas nov stan, odmah uzmes takve uredjaje i mirna glava
Ja sam pricao ako uredjaji efikasniji sa istim kvalitetom te kostaju 2000 eur skuplje nego isti rang kvaliteta/sta dobijas a samo efikasnost je razlika, koliko godina treba da se isplate, pa onda ako uredjaj crkne pre isplativosti sta onda itd

Ne kazem, sigurno moze da se nadje, ali mislim da ljudi pre gledaju da uklope cenu, funkcionalnost i dizajn pre svega, jer trosak struje je dugorocan / amortizovan.

Evo ja tebe sada da pitam, hoces da mi platis sada 2000 eur a ja tebi da vracam 20 eur sledecih 10 godina mesecno ili da mi ne das te pare sada, sta bi ti bilo primamljivije?

Mogao si uloziti tih 2000 eur u berzu, bolja kola, srediti nesto drugo po kuci, otici na letovanje bolje itd... ima i tu i cena likvidnosti i sta gubis placanjem danas nesto sto se isplati kroz 10 godina.

Pricam malo napamet, ali shvatas poentu

Mogao si uloziti tih 2000 eur u berzu, bolja kola, srediti nesto drugo po kuci, otici na letovanje bolje itd... ima i tu i cena likvidnosti i sta gubis placanjem danas nesto sto se isplati kroz 10 godina.
Zašto svi spominju neka prozaična ulaganja, gde je tu zabava? Devojčice sumnjivog morala, opojne supstance, jaretina ispod sača … :)

Možda možeš malo jeftinije da prodjes sa majstorima ako si u tom poslu ali ovaj stan je koska za renoviranje. Identičan stan je drugar renovirao prošle godine. Prvo sve je beton, radjeno od predformi sa vibro stolova. Sredjivanje struje i vode je 3x više vremena, sve mora da se seče šlicericom i da se pazi na statiku. Ploča je 14cm samo u kupatilu 12cm noćna mora za linijsku kanalicu i izmeštanje kanalizacije. Pri tome sam raspored je čudan, nema mnogo prostora za igranje i pomeranje zidova. Sve u svemu jedan ozbiljan zahvat, još ako hoćeš kvalitetne podloge, alu stolariju sa tri sloja asimetričnih stakala, lepo da se srede terase … izadje ozbiljna svota novca.
Na kraju super si sredio stan ali je cela zgrada budjava a košta te maltene kao novogradnja da ne pričam baktanju sa majstorima, ludim stanarima, komunalnim policijom. Za taj novac koji traže se ne isplati kako god obrneš.
Razumem te ja skroz.
Meni je malo falilo da kupim starogradnju koju bi komplet kao i u ovom primeru odradio renoviranje.
Lokacija je u tom slučaju bila bolja od stana koji sam uzeo, ali ovo je nov kompleks koji mi se svidja i to je presudilo.
Ali koja je novogradnju tu u blizini da uporedimo cene.
Novogradnja vs starogradnja mora da se posmatra i po lokaciji.
Kada bi pored zgrade iz starogradnje imao novogradnju i da si u starogradnji sredio stan kao i u novogradnji koja bi tu trebala da bude razlika u ceni.
Naravno uvek se mora gledati kvalitet ponaosob starogradnje i novogradnje jer ne može da se generalizuje.

Razumem te ja skroz.
Meni je malo falilo da kupim starogradnju koju bi komplet kao i u ovom primeru odradio renoviranje.
Lokacija je u tom slučaju bila bolja od stana koji sam uzeo, ali ovo je nov kompleks koji mi se svidja i to je presudilo.
Ali koja je novogradnju tu u blizini da uporedimo cene.
Novogradnja vs starogradnja mora da se posmatra i po lokaciji.
Kada bi pored zgrade iz starogradnje imao novogradnju i da si u starogradnji sredio stan kao i u novogradnji koja bi tu trebala da bude razlika u ceni.
Naravno uvek se mora gledati kvalitet ponaosob starogradnje i novogradnje jer ne može da se generalizuje.
Znam o čemu govoriš i to definitivno stoji. Ne znam kako se kreće novogradnja u okolini, tu bas na toj lokaciji je nema. U blizini bi bilo recimo 4-4.5K.
Stvar je u tome da ovo da se odradi opasno se priblizava novogradnji, garažu ne možeš da kulpis jer je nema, a treba posmatrati i zgradu kao celinu. Jesta odlična lokacija za NBGD ali nekada ni lokacija ne može toliko da diže cenu.

Tačno, ali ako trenutna cena uređaja već ugradi očekivane uštede za narednih 10–15 godina, kupac danas zapravo plaća unapred. A to je već pitanje odnosa cene i vrednosti, ne samo efikasnosti.
U svakom slucaju se isplati. Pogotovo sto cena struje skace na svakih par meseci. Koga ne zanima usteda moze da stavi svuda sijalice od 100w, klimu od 3kw, kvarcnu pec… i da uziva. Izolacija svakako nije potrebna, a ni dobra stolarija jer je unapred.

Poslednja izmena:
Zašto svi spominju neka prozaična ulaganja, gde je tu zabava? Devojčice sumnjivog morala, opojne supstance, jaretina ispod sača … :)
Zabava je forum 😉 To je besplatno, a ovo ostalo košta. Radiš dodatno da ne bi mogao da trošiš, već da ulažeš. Kad dođe burnout – apartman kod prijatelja na planini ili moru, po mogućstvu za dž ili za male pare. Nekad jaretina ispod sača sa ekipom i priča o novim poslovima, nekad striptiz bar kad dođu prijatelji iz dijaspore. Poslovne partnere vodiš u Lafajet, ali na njihov račun.
Fasting i voda su ozbiljna ušteda, a rekreacija – teretana, šetnja ili borilački sport – jeftin način da ispucaš energiju. Za usavršavanje: Google kursevi i ChatGPT da odradi pola posla, pa ti ostane samo da zaradiš firmi više i uzmeš bonus. 😉
Bolje da se navikneš u manjem i skromnijem stanu, a da izdaješ bolje. Nije lako na početku, ali vremenom postane normalno. Deluje sporo za veće bogaćenje, ali zato se udružiš sa sličnim ljudima, pa zajedno imate veći kapital i šansu za ozbiljne investicije.
Malo šale, ali možda i ne. 😄

Vrh