Šta je novo?

Cene nekretnina

Lol, u kom ti firmu živiš, ajde prodaj meni tvoj stan u Nišu za sasvim realnih 1000 eur po m2. Ili mislis da cena stanova u gradu gde je medijalna plata 680 eur u bilo kom univezumu treba da bude više od 1000 eur po m2.
Ne razumem komentar.

Ja samo uporedjujem oglasene cene i necije zelje sa realizovanim cenama. Ja imam renoviran stan u sirem centru Nisa, i tu je prosecna cena starogradnje oko 1.500 e/m2, tj. to je bila prosecna realizovana cena starogradnje u Q4 2024, sad je sigurno malo visa. Sad u oglasima na toj lokaciji ne mozes da nadjes nista ispod 1.400 e/m2 nerenovirano, a renovirano ide i preko 2.000 evra, tako da ja, kad bih svoj stan stavio na prodaju po ceni od 1.500 e/m2, mislim da bih vec sutra nasao kupca, a mislim da je realna cena za koju bi mogao da se proda za recimo 1.700, mozda 1.800. Inace, u susednim zgradama su neki oglasavali renovirane stanove i za preko 2k e/m2, pa i preko 2.2k e/m2, tako da mislim da bi moja cena bila realna. Mislim, kao prvo, ja ne planiram da prodajem stan, kao drugo verovatno bih i ja mozda stavio vecu cenu, ali bih spustao ako nema kupaca, ne zivim u nekoj iluziji da mi je stan od zlata i da ce mi vrednost uvek rasti.

Inace, nisam siguran sta pokusavas, da izvedes neku mentalnu gimnastiku, tako sto bi me pitao za koji novac bih ja prodao svoj stan, pa ako kazem malo vecu cenu da ispadne kako svaki prodavac normalno zeli da izvuce sto vise za svoj stan? To jeste normalno, samo pricam o tome sta je realno, ja se uvek trudim da budem realan :)

Ne razumem komentar.

Ja samo uporedjujem oglasene cene i necije zelje sa realizovanim cenama. Ja imam renoviran stan u sirem centru Nisa, i tu je prosecna cena starogradnje oko 1.500 e/m2, tj. to je bila prosecna realizovana cena starogradnje u Q4 2024, sad je sigurno malo visa. Sad u oglasima na toj lokaciji ne mozes da nadjes nista ispod 1.400 e/m2 nerenovirano, a renovirano ide i preko 2.000 evra, tako da ja, kad bih svoj stan stavio na prodaju po ceni od 1.500 e/m2, mislim da bih vec sutra nasao kupca, a mislim da je realna cena za koju bi mogao da se proda za recimo 1.700, mozda 1.800. Inace, u susednim zgradama su neki oglasavali renovirane stanove i za preko 2k e/m2, pa i preko 2.2k e/m2, tako da mislim da bi moja cena bila realna. Mislim, kao prvo, ja ne planiram da prodajem stan, kao drugo verovatno bih i ja mozda stavio vecu cenu, ali bih spustao ako nema kupaca, ne zivim u nekoj iluziji da mi je stan od zlata i da ce mi vrednost uvek rasti.

Inace, nisam siguran sta pokusavas, da izvedes neku mentalnu gimnastiku, tako sto bi me pitao za koji novac bih ja prodao svoj stan, pa ako kazem malo vecu cenu da ispadne kako svaki prodavac normalno zeli da izvuce sto vise za svoj stan? To jeste normalno, samo pricam o tome sta je realno, ja se uvek trudim da budem realan :)
Pa ako je tebi realno da se na Dorćolu, u epicentru Beograda, a ne Niša može uzeti full sređen stan za 3300 eur po m2, zasto bi iko davao 2300 eur za Mirijevo u izvornom stanju ili 2000 eur za bilo koju lokaciju u Nišu?!

Pa ako je tebi realno da se na Dorćolu, u epicentru Beograda, a ne Niša može uzeti full sređen stan za 3300 eur po m2, zasto bi iko davao 2300 eur za Mirijevo u izvornom stanju ili 2000 eur za bilo koju lokaciju u Nišu?!
U Q4 je prosecna cena u Mirijevu bila oko 1850 e/m2, od tad je verovatno malo porasla, ali nije previse, tako da ovih 2.300 e/m2 za poslednji sprat, nerenoviran stan na Mirijevu jeste previse. Sto se tice Nisa, ovde je 2.000 e/m2 cena da kazem dobrog stana na dobroj lokaciji (renovirana starogradnja na odlicnoj lokaciji ili novogradnja u sirem centru). S obzirom da je u Nisu prosecna plata oko 880 evra, a u Beogradu 1.140, tj. oko 30% veca, onda bi srazmeran stan u Beogradu kostao 2.600 e/m2, ali posto je Beograd glavni grad, onda je cena veca ne 30% nego 65% Mislim, jasno mi je na sta ciljas, taj stan od 3.300 e/m2 jeste mozda malo jeftiniji od proseka (pretpostavljam da je porasla cena u odnosu na Q4 2024, ali nije mogla da poraste ne znam ni ja koliko), ali ti u Nisu takodje mozes da nadjes dobar stan na dobroj lokaciji i za 1.800 e/m2 recimo (neka renovirana starogradnja, kao sto je neko imao srece i nasao ovaj za 3.300), tako da je ovih 3.300 u odnosu na 1.800 skuplje skoro duplo, sto je skroz Ok razlika. Beograd jeste glavni grad i razvijeniji je od Nisa, ali ne znam koje ti cene ocekujes da tu budu?

Ako su u Beogradu plate 30% vece u odnosu na Nis, a cene nekretnina u proseku 50% vece, a najskuplje opstine imaju 100% vece cene, jel hoces da kazes da razlika u ceni mora da bude jos veca?

Poslednja izmena:
Pa šta se onda žališ, jel mnogo 3300 eur/m2 za renoviran stan u epicentru evropskog glavnog grada? Ja sam rekao da su cene renti drastično pale, ali to nije docekano kao nesto dobro i pozitivno. I dalje mnogi trabunjaju da smo skuplji od Beča. Moja mid term strategija je da sacekam da se zavrsi Delta District i prodaju stanovi za 8k eur, pa da onda ponudim svoj stan prekoputa za 5k eur I kupim nešto u Beču. Dosadilo mi je da se bakćem sa stanarima koji stalno urgiraju da im se spusti cena rente.
A onda te u Beču dočeka država koja propiše max cenu... Bolje dalje od EU moj savet. Lakše i sa našim podstanarima se peglati nego s državom i advokatima i to još ne ziviš u Austriji, ne znaš zakone, jezik itd... Dubai su spominjali kao dobru opciju...

Зар је могуће да неко верује у стару шверцерску причу о разлици технике за ЕУ и Српско тржиште?Шта као,неки радник одваја на траци делове шесте класе за Српско или друго тржиште?Ми смо за било којег великог произвођача тако мало тржиште,монорно и занемарљиво .
Што се тиче прехране,друга прича,има разлике.
Eee sad…kvalitetniji uredjaji Boscha se prave u Nemackoj, jeftiniji u Poljskoj…to je recimo jedan parametar, ali nema garancije da će Nemacki bolje da radi…došlo je vreme kad ne vazi ono ako ne znaš šta je dobro kupi skupo, mora dobro da se udubi čovek u to sto kupuje da bi dobio vrednost za cenu koju placa…

Vrh