Šta je novo?

Cene nekretnina

Kako nisi ispratio da je završio Elektronski fakultet u Nišu, time se ponosi u u svakoj prilici to ističe.
Promaklo mi je, iako sam prilično upućen u kolege sa ovog foruma. Zanimljivo je kako čak i ChatGPT može da uradi analizu članova nakon proučavanja teme — tehnologija ozbiljno napreduje. I treba da se ponosi čovek svojim postignućem.
Ali prava znanja dolaze tek posle fakulteta — kroz konkretan rad, prilagođavanje, i rešavanje svakodnevnih izazova. Za mene je najveća vrednost studiranja bila povezivanje s ljudima. Danas se sa tim kolegama i dalje družim, radim, ulazimo zajedno u projekte i poduhvate. Neko ubaci mene u posao, ja ubacim drugog — to su konekcije koje nose kroz ceo život.
U to vreme, ni ja ni neki moji prijatelji nismo uvek imali internet kod kuće. Google se koristio samo kad uhvatimo termin u kompjuterskoj sali. Učili smo više iz razgovora, iskustava i saradnje.
Nažalost, sistem često “ispere” kreativnost i napravi poslušne izvršioce. Zato je važno da vremenom učenici prerastu svoje mentore — to je pravi pokazatelj napretka. A sledeći korak je udruživanje, zajednički poduhvati, razmena resursa i ideja. Tu je ključan dobar tajming, ali i spremnost na ulaganje — jer bez lične investicije nema ozbiljne priče.

U to vreme, ni ja ni neki moji prijatelji nismo uvek imali internet kod kuće. Google se koristio samo kad uhvatimo termin u kompjuterskoj sali. Učili smo više iz razgovora, iskustava i saradnje.
U davna vremena kad sam studirao nije postojao ni internet u kućama ni Google samo debele opširne knjige, Fortran i Matlab pa polako. Ali sve se slažem, interakcija sa kolegama kroz ideje i projekte je veoma bitna, da se sagledaju svi uglovi nekog problema i razmene mišljenja, to teško da internet može da ponudi u bilo kakvom obliku. Često se dođe do kreativnih nestandardnih rešenja za konkretan problem koja se ne uklapaju u glavni tok a opet su elegantna i optimizovana za taj slučaj.

@enfario , slobodno koristi ChatGPT za ovakve informacije – možeš tražiti konkretne dokaze i članove važećih pravilnika. Završio si fakultet, svaka čast na tome, ne znam koji, ali realno – uz pomoć alata kao što je ChatGPT, verovatno bih mogao da dam i tačnije odgovore, jasnije prezentacije i bolje dokaze iz tvoje struke.
Nikad nisam bio za puko učenje napamet, jedva sam i završio faks zbog toga. Imali smo računare i moderne softvere, a oni su nas i dalje terali da sa dva lenjira crtamo paralelne linije i rapidografom šrafiramo detalje – potpuno besmisleno i gubljenje vremena.(jedan od mnogih primera). Vreme je da se uskladimo sa stvarnim svetom, ne da ostanemo zarobljeni u prošlosti 😉
Zemunac nemoj da se ljutiš, čisto mi je došlo da ovo kažem, ništa lično.
Ma sve okej 😀 Paragraf mi je uvek bio strasan za pretrazivanje, bas ne volim tu oblast rada, pa mi je mrsko i da kopam. A chat gpt ima "halucinacuje" i cesto ume da slaze i da te navodi na to sto ti pitas i da izmislja da bi se slozilo sa formom tvog pitanja, tako da mu ne verujem puno za pravne stvari i propise.

Promaklo mi je, iako sam prilično upućen u kolege sa ovog foruma. Zanimljivo je kako čak i ChatGPT može da uradi analizu članova nakon proučavanja teme — tehnologija ozbiljno napreduje. I treba da se ponosi čovek svojim postignućem.
Ali prava znanja dolaze tek posle fakulteta — kroz konkretan rad, prilagođavanje, i rešavanje svakodnevnih izazova. Za mene je najveća vrednost studiranja bila povezivanje s ljudima. Danas se sa tim kolegama i dalje družim, radim, ulazimo zajedno u projekte i poduhvate. Neko ubaci mene u posao, ja ubacim drugog — to su konekcije koje nose kroz ceo život.
Nažalost, sistem često “ispere” kreativnost i napravi poslušne izvršioce. Zato je važno da vremenom učenici prerastu svoje mentore — to je pravi pokazatelj napretka. A sledeći korak je udruživanje, zajednički poduhvati, razmena resursa i ideja. Tu je ključan dobar tajming, ali i spremnost na ulaganje — jer bez lične investicije nema ozbiljne priče.
Apsolutno. Ja iz srednje skole od 30 ljudi, ima tipa jedno 15 inzenjera sad. 10 nas je tipa u Beogradu. 5 nas se i dalje vidjamo jednom mesecno 20 godina posle srednje skole. I to je samo srednja, plus fakultet rastrkani svuda. To su poznanstva koja mogu da te izvade iz bilo koje krize. Nije jedini aspekt fakulteta samo da se uci, ovo je prava stvar, kombinacija znanja i poznanstava, a nakon toga napredovanje u karijeri. Iako se mnogi sprdaju sa time sto se ja ponosim sa svojim fakultetom, ja nisam odrastao u bloku i nemam drugare koji ce da mi srede kombinaciju u gradu da ladim jajca, ja sam morao da se izborim sam i meni je obrazovanje donelo laksi zivot i obilazak pola sveta. Zena mi je druge struke, ali i ona kida i htela je da se seli sa mnom okolo. Sve to znaci. Tako da sve to kad spojis, naravno da cu uvek da budem za obrazovanje i protiv kvazi strucnjaka i uvek cu da isticem kako je obrazovanje bitno.

Poslednja izmena:
Apsolutno. Ja iz srednje skole od 30 ljudi, ima tipa jedno 15 inzenjera sad. 10 nas je tipa u Beogradu. 5 nas se i dalje vidjamo jednom mesecno 20 godina posle srednje skole. I to je samo srednja, plus fakultet rastrkani svuda. To su poznanstva koja mogu da te izvade iz bilo koje krize. Nije jedini aspekt fakulteta samo da se uci, ovo je prava stvar, kombinacija znanja i poznanstava, a nakon toga napredovanje u karijeri. Iako se mnogi sprdaju sa time sto se ja ponosim sa svojim fakultetom, ja nisam odrastao u bloku i nemam drugare koji ce da mi srede kombinaciju u gradu da ladim jajca, ja sam morao da se izborim sam i meni je obrazovanje donelo laksi zivot i obilazak pola sveta. Zena mi je druge struke, ali i ona kida i htela je da se seli sa mnom okolo. Sve to znaci. Tako da sve to kad spojis, naravno da cu uvek da budem za obrazovanje i protiv kvazi strucnjaka i uvek cu da isticem kako je obrazovanje bitno.
Tako je, ili kako kažu Amerikanci- your network is your net worth.

Volim ove fantazije kako ti drugari završavaju da ladiš u gradu - ako ništa, mnogo je veća šansa da ti neko završi nešto u selu nego u gradu kao što je Beograd.
Sta znam, verovatno zavisi od slucaja do slucaja. Ja recimo znam dosta primera koji su tako uleteli i u voz za IT dok je bio deficit u ljudstvu i za mnoge druge stvari. Administrativne poslove za koje ne treba fakultet u nasim firmama obicno rade drugari iz kraja jer se u njih ima poverenja itd... To vazi za sve gradove i manje i vece. Ljudi iz kraja rade neke poslove gde je cesce neka preporuka i ne bas zahtevna pozicija, te stvari nema sanse neko iz mog sela da dodje u Beograd da ih radi. Neko iz mog sela mora da ima tehnicke vestine da bi uspeo u gradu. Uvek ce gradski momak da se lakse snadje u gradu nego seoski momak.

Pa i mene nisu ovde primili zbog soft skills-a (nema veze da li ga imam ili nemam). To je mogao da mi bude samo plus, primili su me jer zavrsavam tehnicki posao.

Za selo stvarno ne vidim sta neko moze da mi zavrsi, jedino Milivoje moze da mi sredi u prodavnici jednu dodatnu recku, jer mu namiguje prodavacica.

Ja sam na prvom poslu na preporuku doveo bio 4 drugara na praksu, od kojih su dvojica htela da nastave da rade i radili su tu par godina sa mnom, a dvojica su trazili ipak drugo nesto da rade (nije im bila zanimljiva ta grana ITa)

Sta znam, verovatno zavisi od slucaja do slucaja. Ja recimo znam dosta primera koji su tako uleteli i u voz za IT dok je bio deficit
Za IT nema šta ko da ti sređuje, to je jedna od retkih oblasti gde daš algoritamski zadatak i za pola sata vidiš koliko i šta neko ume i zna- nema laži, nema prevare. Zbog toga nije redak slucaj da neko nema nikakvo formalno obrazovanje a bolje se kotira od nekog drugog ko ima doktorat sa ETF-a. Soft skills su važni za određene pozicije (sales, business Development) ali što se inženjerstva tiče, koga briga ako si mag asertivne komunikacije i tečno govoriš španski i portugalski, niko nikad neće primetiti te veštine niti ih možeš valorizovati. Glavni solution arhitekta (na globalnom nivou) u firmi u kojoj radim je iz Vijetnama i jedva natuca engleski (nakon 20+ godina u UK). To ga ne sprečava da tuče pola milke godišnje- ko zna zna.

Jedno je preporuka na poslu, a drugo "sredjivanje po gradu da ladim jajca" kako drugi zamišljaju i ti poslovi su uglavnom vezani za niže plate, kao i u manjem mestu. Niko ne može postati IT ekspert na osnovu "dodji brate čukaj tu nešto po tastaturi, veruj bratu".

te sa dijagnozama uparis u isti tim da se pokolju. mada vecina inzenjera ima neku dijagnozu i problem sa komunikacijom jer inzenjer + musko

najveca fora sa inzenjerima je u stvari neiskoristen potencijal. Tj koliko god da zaradjuju mogli bi jos mnogo vise kada bi razumeli big picture i radili na sebi. Ali ko ih j***

Neki kazu: "Odes na selo na periferiji i kupis ili sagradis kucu, radis odatle za strance preko Interneta i milina". A onda ti neko dodje nocu i isece kablove za internet tvog kablovskog operatera, i ti ostanes bez interneta, ne mozes da radis za strance. A sutra ujutru konkurentska drzavna firma dodje i nudi ti internet. Pa ovo nema ni u Kolumbiji.

Za IT nema šta ko da ti sređuje, to je jedna od retkih oblasti gde daš algoritamski zadatak i za pola sata vidiš koliko i šta neko ume i zna- nema laži, nema prevare. Zbog toga nije redak slucaj da neko nema nikakvo formalno obrazovanje a bolje se kotira od nekog drugog ko ima doktorat sa ETF-a. Soft skills su važni za određene pozicije (sales, business Development) ali što se inženjerstva tiče, koga briga ako si mag asertivne komunikacije i tečno govoriš španski i portugalski, niko nikad neće primetiti te veštine niti ih možeš valorizovati. Glavni solution arhitekta (na globalnom nivou) u firmi u kojoj radim je iz Vijetnama i jedva natuca engleski (nakon 20+ godina u UK). To ga ne sprečava da tuče pola milke godišnje- ko zna zna.
Nesto se slazem, nesto ne.

Zaposljavalo se kuso i repato za vreme pandemije, to znamo svi, ja o toj ekipi burazerskoj pricam. Ljudi su vukli za rukav svakog ko zna bilo sta oko toga. Onda je dosla kriza i to kuso i repato je ispalo.

Ti sto se bolje kotiraju bez obrazovanja su prava retkost. Treba ti soft skills svuda, to je mit da ti ne treba ako si inzenjer. Mnogo lakse zivis ako imas i soft skills pored tehnickog. I plata bolje raste.

it experti su bombe u najjavi. Pitanje samo kome eksplodiraju. Pogotovo ako nisu magovi komunikacije kao sto vecina i nije

u sustini vecina it firmi pati od kompleksa brilliant jerk u timu
Ima svačega ali ne treba je generalizovati. Loša komunikacija u timu je više problem menadžmenta koji to ne ume da prepozna i radi na tome nego još zarad sitnih nagradica podstiče kroz konkurenciju.
U krajnjem slučaju ubaciš par zgodnih devojčica kao katalizator reakcije pa da vidiš kako se menja unutrašnja dinamika tima :)

Neki kazu: "Odes na selo na periferiji i kupis ili sagradis kucu, radis odatle za strance preko Interneta i milina". A onda ti neko dodje nocu i isece kablove za internet tvog kablovskog operatera, i ti ostanes bez interneta, ne mozes da radis za strance. A sutra ujutru konkurentska drzavna firma dodje i nudi ti internet. Pa ovo nema ni u Kolumbiji.
Jbg koristili infrastrukturu telekoma/epsa imali n1 i novu u programskoj šemi 🙂. Istekao ugovor i tako to 😁. Seku trenutno svuda. Ovo i dalje traje, nije se završilo 😁

Nesto se slazem, nesto ne.

Zaposljavalo se kuso i repato za vreme pandemije, to znamo svi, ja o toj ekipi burazerskoj pricam. Ljudi su vukli za rukav svakog ko zna bilo sta oko toga. Onda je dosla kriza i to kuso i repato je ispalo.
Jeste vala, navuklo se bilo svega i svačega. Do to je što se propočistilo dosta, nije dobro što su oni sa najdužim jezikom otišli u managere :)
Ti sto se bolje kotiraju bez obrazovanja su prava retkost. Treba ti soft skills svuda, to je mit da ti ne treba ako si inzenjer. Mnogo lakse zivis ako imas i soft skills pored tehnickog. I plata bolje raste.
Soft skills bez bazičnih fundamentalnih znanja ne vredi ništa. Loš je trend sada što imamo previše ovih da soft skills I buzzword based CV-jevima ali kad zagrebeš malo ispod ono blagi uzas :(

Ima svačega ali ne treba je generalizovati. Loša komunikacija u timu je više problem menadžmenta koji to ne ume da prepozna i radi na tome nego još zarad sitnih nagradica podstiče kroz konkurenciju.
U krajnjem slučaju ubaciš par zgodnih devojčica kao katalizator reakcije pa da vidiš kako se menja unutrašnja dinamika tima :)

u situaciji brilliant jerk to ne radi. Jedini dobra odluka je dati otkaz takvoj osobi. ali to uvek dodje kao zadnja opcija. zensko nece poboljsati nista, samo napraviti jos vise awkward (a i sada je inustrija takva da su timovi vec mesoviti a br. jerk i dalje postoji kao fenomen worldwide)

edit: iako se slazem da management je odgovoran za komunikaciju, treba razumeti da ljudi su u uglavnom losi komunikatori. I koliko god zeleo da coachujes nekog to krece izmutra od samog sebe

osoba kada cuje nesto, 93% fokus je na kako je receno a ostatak na sta je receno

pa uzmi stilove komunikacija tipa analiticki fascilitatorski itd itd i skontaces da vecina njih nema pojma o tome a i ovi koji znaju ne primenjuju

edit2: a gde nece imati bolji primeri lose komunikacije nego ovde na forumu uz sve navijacke fazone

Poslednja izmena:
u situaciji brilliant jerk to ne radi. Jedini dobra odluka je dati otkaz takvoj osobi. ali to uvek dodje kao zadnja opcija. zensko nece poboljsati nista, samo napraviti jos vise awkward (a i sada je inustrija takva da su timovi vec mesoviti a br. jerk i dalje postoji kao fenomen worldwide)
zaposli 2 briliant jerka pa nek se pobiju medjusobno :D

Vrh