Šta je novo?

Cene nekretnina

Kako nisi ispratio da je završio Elektronski fakultet u Nišu, time se ponosi u u svakoj prilici to ističe.
Promaklo mi je, iako sam prilično upućen u kolege sa ovog foruma. Zanimljivo je kako čak i ChatGPT može da uradi analizu članova nakon proučavanja teme — tehnologija ozbiljno napreduje. I treba da se ponosi čovek svojim postignućem.
Ali prava znanja dolaze tek posle fakulteta — kroz konkretan rad, prilagođavanje, i rešavanje svakodnevnih izazova. Za mene je najveća vrednost studiranja bila povezivanje s ljudima. Danas se sa tim kolegama i dalje družim, radim, ulazimo zajedno u projekte i poduhvate. Neko ubaci mene u posao, ja ubacim drugog — to su konekcije koje nose kroz ceo život.
U to vreme, ni ja ni neki moji prijatelji nismo uvek imali internet kod kuće. Google se koristio samo kad uhvatimo termin u kompjuterskoj sali. Učili smo više iz razgovora, iskustava i saradnje.
Nažalost, sistem često “ispere” kreativnost i napravi poslušne izvršioce. Zato je važno da vremenom učenici prerastu svoje mentore — to je pravi pokazatelj napretka. A sledeći korak je udruživanje, zajednički poduhvati, razmena resursa i ideja. Tu je ključan dobar tajming, ali i spremnost na ulaganje — jer bez lične investicije nema ozbiljne priče.

U to vreme, ni ja ni neki moji prijatelji nismo uvek imali internet kod kuće. Google se koristio samo kad uhvatimo termin u kompjuterskoj sali. Učili smo više iz razgovora, iskustava i saradnje.
U davna vremena kad sam studirao nije postojao ni internet u kućama ni Google samo debele opširne knjige, Fortran i Matlab pa polako. Ali sve se slažem, interakcija sa kolegama kroz ideje i projekte je veoma bitna, da se sagledaju svi uglovi nekog problema i razmene mišljenja, to teško da internet može da ponudi u bilo kakvom obliku. Često se dođe do kreativnih nestandardnih rešenja za konkretan problem koja se ne uklapaju u glavni tok a opet su elegantna i optimizovana za taj slučaj.

@enfario , slobodno koristi ChatGPT za ovakve informacije – možeš tražiti konkretne dokaze i članove važećih pravilnika. Završio si fakultet, svaka čast na tome, ne znam koji, ali realno – uz pomoć alata kao što je ChatGPT, verovatno bih mogao da dam i tačnije odgovore, jasnije prezentacije i bolje dokaze iz tvoje struke.
Nikad nisam bio za puko učenje napamet, jedva sam i završio faks zbog toga. Imali smo računare i moderne softvere, a oni su nas i dalje terali da sa dva lenjira crtamo paralelne linije i rapidografom šrafiramo detalje – potpuno besmisleno i gubljenje vremena.(jedan od mnogih primera). Vreme je da se uskladimo sa stvarnim svetom, ne da ostanemo zarobljeni u prošlosti 😉
Zemunac nemoj da se ljutiš, čisto mi je došlo da ovo kažem, ništa lično.
Ma sve okej 😀 Paragraf mi je uvek bio strasan za pretrazivanje, bas ne volim tu oblast rada, pa mi je mrsko i da kopam. A chat gpt ima "halucinacuje" i cesto ume da slaze i da te navodi na to sto ti pitas i da izmislja da bi se slozilo sa formom tvog pitanja, tako da mu ne verujem puno za pravne stvari i propise.

Promaklo mi je, iako sam prilično upućen u kolege sa ovog foruma. Zanimljivo je kako čak i ChatGPT može da uradi analizu članova nakon proučavanja teme — tehnologija ozbiljno napreduje. I treba da se ponosi čovek svojim postignućem.
Ali prava znanja dolaze tek posle fakulteta — kroz konkretan rad, prilagođavanje, i rešavanje svakodnevnih izazova. Za mene je najveća vrednost studiranja bila povezivanje s ljudima. Danas se sa tim kolegama i dalje družim, radim, ulazimo zajedno u projekte i poduhvate. Neko ubaci mene u posao, ja ubacim drugog — to su konekcije koje nose kroz ceo život.
Nažalost, sistem često “ispere” kreativnost i napravi poslušne izvršioce. Zato je važno da vremenom učenici prerastu svoje mentore — to je pravi pokazatelj napretka. A sledeći korak je udruživanje, zajednički poduhvati, razmena resursa i ideja. Tu je ključan dobar tajming, ali i spremnost na ulaganje — jer bez lične investicije nema ozbiljne priče.
Apsolutno. Ja iz srednje skole od 30 ljudi, ima tipa jedno 15 inzenjera sad. 10 nas je tipa u Beogradu. 5 nas se i dalje vidjamo jednom mesecno 20 godina posle srednje skole. I to je samo srednja, plus fakultet rastrkani svuda. To su poznanstva koja mogu da te izvade iz bilo koje krize. Nije jedini aspekt fakulteta samo da se uci, ovo je prava stvar, kombinacija znanja i poznanstava, a nakon toga napredovanje u karijeri. Iako se mnogi sprdaju sa time sto se ja ponosim sa svojim fakultetom, ja nisam odrastao u bloku i nemam drugare koji ce da mi srede kombinaciju u gradu da ladim jajca, ja sam morao da se izborim sam i meni je obrazovanje donelo laksi zivot i obilazak pola sveta. Zena mi je druge struke, ali i ona kida i htela je da se seli sa mnom okolo. Sve to znaci. Tako da sve to kad spojis, naravno da cu uvek da budem za obrazovanje i protiv kvazi strucnjaka i uvek cu da isticem kako je obrazovanje bitno.

Poslednja izmena:
Vrh