Šta je novo?

Cene nekretnina

Pa eto 2.5god to je 30 x kirija=ozbiljna cifra.
Otprilike kao ozbiljno renoviranje.
Starogradnja ima i lokaciju uglavnom kao prednos i uknjiženi su stanovi.
Ovo je nazalost apsolutno tacno i delom je krivica drzave jer je kupac aposlutno nezasticen u ovom sistemu javasluka. Zgrade se retko zavrse na vreme, rokovi probijaju, a o uknjizenju moze u vecini slucajeva da se sanja. Upotrebnu dozvolu ne dobijaju svi koliko kapiram i to je kod nas normalno izgleda. Ili se ceka 5 godina za upotrebnu. Ne znam samo kako banke ulecu u nesto na sta ne mogu da stave šapu, jer realno dok se ne dobije upotrebna, ti imas samo kupoprodajni ugovor, stan nije zvanicno upisan u katastar... U praksi nema problema, ali bi moglo da ih bude.

Ja licno i dalje biram novogradnju, jer jednostavno nisam taj tip za starogradnju. Pre bih se pomerio lokacijski, ali u novogradnju.

Ovo trenutno iskustvo sada mi govori da neko ko je podstanar (kao ja), prvo treba da kupi mali stan u starogradnji, da se useli sto pre bez puno sredjivanja i da u njemu ceka izgradnja novogradnje, jer moze da se bas dosta oduzi. A s druge strane, sto bih kupovao manji rezervni stan kad nemam zelju da ga izdajem posle. Jedino da se preproda, ali nemam ideju da zaradim, nego da zivim u stanu.

Ne znam da li bi sad smeo da potpišem predugovor za starogradnju i da čekam 2.5 godine...

Ovo trenutno iskustvo sada mi govori da neko ko je podstanar (kao ja), prvo treba da kupi mali stan u starogradnji, da se useli sto pre bez puno sredjivanja i da u njemu ceka izgradnja novogradnje, jer moze da se bas dosta oduzi.
To bi značilo da podstanar ima mogućnost da kupi dva stana u približno isto vreme, jedan u starogradnji i jedan u novogradnji što je ipak malo ređi slučaj.

Evo vam "jeftina Španija"!!

Kupiš i ne možeš ništa!!! Novi zakon. Ne možeš izbaciti podstanara ni kad mu istekne ugovor ni ako ne plaća kiriju ako spada u "ugrožene kategorije" što su svi osim samaca i mladih parova bez dece. Čim dobiju decu ugasio si ga!

Pa Srbija je naspram ovoga ZLATO! Vredi kupiti u Španiji jedino ako ces ti da živiš tamo zbog klime ali kao investicija je užas! EU nije više za investicije! Što zbog poreza što zbog zakona!

Ko može da bira po meni naravno da treba novogradnja(proverena) unapredjena u odnosu na starogradnju. Ipak je drugačije kada se živi i ulazi u novi kompleks ili novu zgradu, ako je sve novo i bolje od starogradnje. Nov auto je ipak nov, ali neki polovni mercedes je svakako bolji od novog clia. Mislim ima i kod novogradnji loše izvedenih radova-materijala, jeftinih i loše ugradjenih liftova koji se kvare itd...Zato se i kaže da se kupuje mačka u dzaku i zato uglavnom ljudi kupuju kod proverenog Investitora ili koga znaju itd...
Ko može da bira naravno da treba starogradnju odmah kompletnu da renovira.
Ali neki kompromis se mora napraviti, jer nikad nije bilo normalno za prosečnu porodicu( iza srednje višu klasu) sa 2-3 dece da svi imaju svoju sobu, veliku dnevnu 2 kupatila, ostavu, lepu veću terasu, vešernicu i odrasli svoje parking mesto, ako pričamo o životu u stanu. Ovo jedino može u kući izvan grada.

To bi značilo da podstanar ima mogućnost da kupi dva stana u približno isto vreme, jedan u starogradnji i jedan u novogradnji što je ipak malo ređi slučaj.
Ideja je da ovaj privremeni bude prejeftin i totalno van lokacije van grada, da sluzi samo da se ne placa kirija. Ali je meni bilo bespotrebna komplikacija pa sam odustao od toga.

Evo vam "jeftina Španija"!!

Kupiš i ne možeš ništa!!! Novi zakon. Ne možeš izbaciti podstanara ni kad mu istekne ugovor ni ako ne plaća kiriju ako spada u "ugrožene kategorije" što su svi osim samaca i mladih parova bez dece. Čim dobiju decu ugasio si ga!

Pa Srbija je naspram ovoga ZLATO! Vredi kupiti u Španiji jedino ako ces ti da živiš tamo zbog klime ali kao investicija je užas! EU nije više za investicije! Što zbog poreza što zbog zakona!
Realno i ovde ne mozes nista podstanaru koji nece da se iseli, mozes samo da places koliko sam ja skapirao iz horor prica sa neta.

Realno i ovde ne mozes nista podstanaru koji nece da se iseli
Samo što tamo možeš, ako ćemo po ovom zakonu.

To je deo od:

"Se establece un procedimiento específico para atender a las situaciones en las que el desahucio afecta a personas u hogares vulnerables"

U suštini ide ovako: mogu da mu odlože ako je ugroženo fizičko lice mesec dana postupak iseljenja, a dan i sat kada želiš da ti se stanar iseli moraju biti naznačeni.

l"a suspensión del procedimiento por un plazo máximo de un mes, o de tres meses cuando el demandante sea persona jurídica. Además, se clarifica la obligación de señalar día y hora del desahucio. "

Ti moraš da prijaviš socijalnoj službi, a on da priloži papirologiju da je socijalni slučaj, nema primanja, izgubio posao itd. Dok to traje, stanodavac ima prava na nadoknadu od države koju odrede kao prosečnu rentu. Dakle, možeš da živiš ako želiš besplatno neko vreme, ali bez para doduše.

Sa druge strane, zakupcu tokom trajanja ugovora može da skoči kirija samo za inflaciju, obavezno produženje ugovora skače sa 3 na 5 godina itd. Kod nas je bolje jer možeš da prihvatiš da ti povećaju kiriju preko noći 200 jura il odmah na ulicu da letiš - nema komplikacija.

Nov način oglašavanja: "slikaj sve po kraju, samo stan nemoj".
Zamišljam agenta kako ide i fotka decu po parku, trudi se da uhvati najbolji kadar tako da utisak sreće bude rasut svuda po ekranu.

Poslednja izmena:

Nov način oglašavanja: "slikaj sve po kraju, samo stan nemoj".
Zamišljam agenta kako ide i fotka decu po parku, trudi se da uhvati najbolji kadar tako da utisak sreće bude rasut svuda po ekranu.
Lep ti je kraj i kafici i sve, sta ce ti slike od stana. I ti hoces svasta za samo 229k evra.

To je tip oglasa, nisam uložio dinara u stan. Komplet treba sve da se radi + pop da osvešta. Baba završila karijeru pa da se to odmah unovči.
Nikada mi neće biti jasno kako neke prodavce nije sramota. Izbaci sve stvari iz stana i okreči i počisti makar. Investicija 100e ako radiš sam. Guzic*m da ne mrdnu a traže 200+k. Kakve smo sve gadosti videli na oglasima.....

sto bih ih bilo sramota? sto ubacujes moralisanje u prostu biznis stvar?
jel neko tera da gleda/kupi?

jel to znaci i kada kupac dodje mora da ima odredjen dres kod haha

edit: a i ovo mu dodje ko mystery box, bice ljudi znatizeljni da vide sta je

Opet kazem - vise me cude ti sto kupuju izvorno stanje za 2.5k+ nego ovi sto oglase.

Najaci penal za Saleta i ekipu bi sad bilo da neko pozove ovog prodavca a stan vec prodat :)

Ja da prodajem stan barem bih ga malo uredio, ali neko ko planira svakako da full renovira stan (a boze moj to su svi ljudi na ovom forumu izgleda ili barem ovoj temi) ne vidim sta im je onda bitno jel okreceno ili ne.
Ljudi ogorceni sto je neko od babe nasledio stan od 200k+ a sutra ce i njihova deca naslediti tako "da dupetom mrdnuli nisu".

To je tip oglasa, nisam uložio dinara u stan. Komplet treba sve da se radi + pop da osvešta. Baba završila karijeru pa da se to odmah unovči.
Nikada mi neće biti jasno kako neke prodavce nije sramota. Izbaci sve stvari iz stana i okreči i počisti makar. Investicija 100e ako radiš sam. Guzic*m da ne mrdnu a traže 200+k. Kakve smo sve gadosti videli na oglasima.....
Pa izneli su babu iz stana, i ti mnogo tražiš, krečenje, čišćenje, slikanje... (crnjak izvinjavam se)

Ja ne znam kako može nekog da ne bude sramota da počisti makar nered. Osnovna kultura

kada ljudi bi morali da pricaju samo istinu, niko ne bi ni razgovarao
Istina ima više strana kao i razna shvatanja i ubedjenja u zavisnosti od učesnika.
I dalje želim da verujem da je ostalo malo kulture i morala tj društvene osude.
Ne mogu da opravdavam neke stvari. Ja sam ipak generacija koja je čitala bonton 🙂.

vise sam mislio sale, koliko ljudi lako dolaze do zakljucaka.
ti si na osnovu oglasa vec napravio da ljudi koji su izdali, nisu se kupali mesec dana.

sto nije po bontonu
sto nije nista licno za tebe, vidim da ljudi ovde svi tako razmisljaju
a da ispadne najgori oni koji su u sredini i traze istinu

vise sam mislio sale, koliko ljudi lako dolaze do zakljucaka.
ti si na osnovu oglasa vec napravio da ljudi koji su izdali, nisu se kupali mesec dana.

sto nije po bontonu
Ja sam više puta kačio oglase. Na jednom sajtu bez slika a na drugom razvaljen stan sa umrlicama itd. Valjda se sećaš. Bilo je par situacija. Ako prodaješ stan a slikaš sve osim stana, sve je jasno u kakvom je stanju. Ovi su makar imali dostojanstva da ne slikaju makar nered.

Vrh