Kumulativna inflacija u Nemackoj poslednjih 10 godina, tj. od 2015. je 26%, (
izvor).
Kumulativna inflacija kod nas od 2015. je 57% (
izvor)
I to ako gledamo zvanicnu statistiku po kojoj je prosecnoj srpskoj porodici dovoljno 140 dinara mesecno za troskove obrazovanja i 2.600 dinara mesecno za transport.
Ja izračunah 26,8% prema 53%, ali možda si računao i 2025 pošto na grafiku za Srbiju ima do 2030.
Istina, kod njih je manja inflacija ali su im plate jedva porasle, dok kod nas je rast bio znatan, kao što smo pokazivali-
nominalno.
Tako, da u nekom smislu je tih 50.000 evra više pojela inflacija kod nas nego kod njih, ali je i zaraditi 50.000 evra postalo dostupnije u Srbiji nego što je bilo, a kod njih je postalo manje dostupno-
u odnosu na same sebe, ne u odnosu na Srbiju, da mi ne bi učitavali. U Nemačkoj se bolje živi, ali manje bolje nego nekad. I jesmo ih sustigli na malo više od 2 prema 1 po PPP.
A veća inflacija u Srbiji se za određeni broj procentnih poena i može objasniti većim rastom plata u Srbiji i proporcionalno većim investicijama države, odnosno povećanjem javne potrošnje.
U svakom slučaju, osnova inflacije je u Srbiji uvezena od 2019 do sada.
Ako pogledaš grafik unazad, videćeš da je i pored te uvezene inflacije u Srbiji, od 2014 do sada, period istorijski najmanje inflacije.
Period posle 5. oktobra 2000, do 2014, je opet bio period izuzetno niske inflacije u odnosu na ceo posleratni period maltene.
I u tom periodu od 2000 do 2014 je glavni uzrok inflacije bio rast plata i prestanak kontrole nerealno niskih plata.
Dakle, ko god da je bio na vlasti od 2000, postoji trend smanjenja inflacije i rasta zarada. dok je u Nemačkoj trend rasta inflacije i slabijeg rasta zarada.
Nismo mi toliko dobri, koliko oni postaju loši.