Šta je novo?

Cene nekretnina

Sreca pa su u Srbiji plate u posti mnogo vece, cak 500 evra (izvor, podaci iz 2024., od pre godinu dana), pa sa tih 500 evra mozes da nadjes mnogo bolji stan u Beogradu, i plus da ti ostane dovoljno para za normalan zivot. Nemacka propo.
O čemu pričaš. Da li neko pročita pre nego što komentariše. Čovek iznajmljuje petosoban stan, 120m2 sa 3 garažna mesta i uključenim svim troškovima u mestu od 40k stanovnika, turističko mesto. Uporediš sa Zlatiborom npr. Povoljna cena s obzirom da bi kod nas samo troškovi za takav stan i 3 garažna mesta bili 500e+. Ako radi u pošti za 1750e tj 1900e sa 13tom platom onda ne mora da iznajmljuje perosoban stan i 3 garažna mesta sa uključenim svim troškovima.

O čemu pričaš. Da li neko pročita pre nego što komentariše. Čovek iznajmljuje petosoban stan, 120m2 sa 3 garažna mesta i uključenim svim troškovima u mestu od 40k stanovnika, turističko mesto. Uporediš sa Zlatiborom npr. Povoljna cena s obzirom da bi kod nas samo troškovi za takav stan i 3 garažna mesta bili 500e+. Ako radi u pošti za 1750e tj 1900e sa 13tom platom onda ne mora da iznajmljuje perosoban stan i 3 garažna mesta sa uključenim svim troškovima.
Komentarisao sam recenicu "Cene manjih stanova (RENT) 1000-1200 tako da sa tom platom jedna osoba nema načina da rentiran stan bez cimera. ". Ali realno, to jeste skupo ako za 50% vise novca imas 200% veci komfor, tj. petosoban stan sa 3 garazna mesta. Taj petosoban stan mogu da podele 3 lika za po 600 evra i da zive kao carevi (ako su mladi). A i za porodicu sa decom gde radi dvoje i imaju prosecne plate, tipa 2 * 2.5k evra to je jako veliki komfor i pristupacno, mada i za njih je to mozda prevelika kvadratura.

Mnogo ste zasli u diskusije vidim.
Ja bih rekao da je kupovina stanova u glavnom gradu sa 2x minimalca pre anomalija nego pravilo. Inace bi takav grad bio prava utopija.
Nesto tu onda ne stima drugo cim nije tolika pomama za stanovima, ne kazem da smo mi idealni ili ekonomski tigar, vec da je ocigledno onda potraznja u BGu veca od potraznje od Sarajeva. E sada zasto je to mozemo diskutovati do sutra.

Da je minimalac bitan za kvalitet zivota jeste, kao sto smo pricali ranije minimalac u Svajcarskoj je oko 3200 EUR valjda a kod nas oko 450 EUR.
Ako Srbin ustedi 10% plate njemu ostane 45 EUR a Svajcarcu 320 EUR.
Sa obzirom da za kvalitet zivota dosta stvari kostaju fiksno (telefon, kola, putovanja, hrana) mozda im nije lakse da kupe nekretninu ali im je mnogo priustivije sve ostalo, a i otvara im se mogucnost kupovine nekretnine u nekoj drugoj zemlji lakse.

Da ne spominjemo da svajcarac moze tih 320 EUR da mesecno rokne u berzu a srbin ne moze ni da pokrije bankarsku proviziju za inostrani transfer kod brokera.
Para na paru se lepi, kroz 5 godina svajcarac koji je ulagao svaki EUR ustedjeni u berzu ce debelo da prednjaci nad nasim covekom koji ce verovatno tu stednju da potrosi cim mu zatrebaju nove kocnice, veliki servis, mozda se casti i sladoledom od ostatka.
Tačno je da je kupovina s minimalcem pre anomalija nego pravilo. I tačno je da neko iz Švajcarske može da kupi u Srbiji ali NE u Švajcarskoj! Minimalac je vezan za državu baš zbog troškova života.
A da ljudi na minimalcu ulazu u berzu... Mislim da to nema šanse da se desi. Eto realno. Svi bi te gledali da ih pitaš kao da si rekao da ulažu na Mars! Ali bukvalno!
Kao što kod nas zna da ulete kočnice tako i u CH zna da uleti ladno račun od 400-500 eura! Neka razlika ili neki popravak tako da odnos je isti!

Zdravo svima,

Evo malo informacija u skladu sa temom, iz prve ruke. Kupio sam stan u Mirijevu, novogradnja, ulica bez trotoara, 10 km od centra.
Izgradnja zgrade započeta 2022, cena 1750. Kupovina dogovorena 2023 za 1800.
Nakon završetka gradnje 2024. godine cena je bila 2000. Prodati su svi stanovi (preko 50 stanova).
2019 godine su cene bile ~1000-1200.
Pored ove zgrade grade se još dve novogradnje, jedna će biti završena u oktobru 2025 (2700 na oglasima) a druga 2026 godine (2950 na oglasima).
Sve cene su iskazane bez PDV-a.

OffTopic, vezano za Nemačku - informacija iz prve ruke za Nemačku. Član porodice je u Nemačkoj na bodenskom jezeru, mesto od ~40k stanovnika, RENT stana 1800 EUR za 5 soba i 3 garažna mesta, 120 kvadrata, u RENT su uključeni svi troškovi. Vlasnik stana je agencija (cela zgrada pripada agenciji, izdaju se sobe po 300 EUR ali takođe jedna osoba može uzeti ceo stan). Plata u Deutche Post 1750 EUR NETO (+ 13-ta plata, vraćanje za gorivo na kraju godine, bakšiš). Cene manjih stanova (RENT) 1000-1200 tako da sa tom platom jedna osoba nema načina da rentiran stan bez cimera. Možda je to jer se ipak radi o turističkom mestu. Ne znam druge primere, ali je toliko naših ljudi u Nemačkoj tako da sigurno ima tačnih informacija sa terena.
Čestitam na kupovini stana! Super odluka i da dugo uzivaš u stanu!

IMG_0225.jpg

Joe jel ga zezas, nije u redu 🤣 pa čovek nije to kupio sto je hteo nego je imalo smisla sa cenom i mogao da u tom trenutku priušti…cim malo dodje sebi, ode iz Mirijeva ko metak…
Ne zezam ja nikoga! I da jeste kupio tako. Opet će provesti barem 4-5 godina u tom stanu. To mu je prvi stan. Prvo nameštanje stana. Pa to je najlepši period. Posle sve ide nekako mehanički. Sve samo da "odradiš", nema onog biram svaku sitnicu. Uspomene su važne a ne da li je Mirijevo ili Dedinje.

Zdravo svima,

Evo malo informacija u skladu sa temom, iz prve ruke. Kupio sam stan u Mirijevu, novogradnja, ulica bez trotoara, 10 km od centra.
Izgradnja zgrade započeta 2022, cena 1750. Kupovina dogovorena 2023 za 1800.
Nakon završetka gradnje 2024. godine cena je bila 2000. Prodati su svi stanovi (preko 50 stanova).
2019 godine su cene bile ~1000-1200.
Pored ove zgrade grade se još dve novogradnje, jedna će biti završena u oktobru 2025 (2700 na oglasima) a druga 2026 godine (2950 na oglasima).
Sve cene su iskazane bez PDV-a.
Koliko mogu da vidim na oglasima, pristojne novogradnje u Mirijevu se krecu uglavnom 2100-2300 u izgradnji (+PDV). Najskuplja novogradnja za koju znam na Mirijevu je 2500+PDV. Svakako cena nekretnina na Mirijevu konstantno raste i danas postoje stanovi tamo koji idu i do 3000 EUR/m2 (lux sredjeni, najbolji delovi Mirijeva bez problema sa parkingom i uknjizeni 1/1), ali prvi pu cujem za novogradnju u izgradnji 2700 i 2950 + PDV? Gde su te novogradnje, moze neki link? Mislim cisto radoznalosti radi...

Koliko mogu da vidim na oglasima, pristojne novogradnje u Mirijevu se krecu uglavnom 2100-2300 u izgradnji (+PDV). Najskuplja novogradnja za koju znam na Mirijevu je 2500+PDV. Svakako cena nekretnina na Mirijevu konstantno raste i danas postoje stanovi tamo koji idu i do 3000 EUR/m2 (lux sredjeni, najbolji delovi Mirijeva bez problema sa parkingom i uknjizeni 1/1), ali prvi pu cujem za novogradnju u izgradnji 2700 i 2950 + PDV? Gde su te novogradnje, moze neki link? Mislim cisto radoznalosti radi...
Ja sam čuo da Rusi pazare po Mirijevu i plaćaju dobro, jer im odgovara zbog metroa.

Ekonomski tigar uzvraca udarac (morao sam da postavim) :D

Link Komentari tezak sarkazam, a neki ovde takve komentare pricaju u ozbiljnom kontekstu.

1746606381671.png

Ja sam čuo da Rusi pazare po Mirijevu i plaćaju dobro, jer im odgovara zbog metroa.
Salu na stranu, iz nekog razloga dobar broj ljudi koje je sa tvrde periferije opstina tipa Cukarica ili Rakovica te iz unutrasnjosti to Mirijevo ili blizi deo MML-a smatra premijum lokacijom.
Videces da opstina Zvezdara ima najveci priliv stanovnistva u BG u poslednjih 20 godina, pri cemu je taj priliv prakticno iskljucivo u KO Mirijevo, MML i VML. Zasto - ne znam.
Meni je to svakako neshvatljivo, odrastajuci na Lionu osamdesetih, sve dalje od Cvetkove pijace ka Ustanickoj smatrali smo periferijom, a raskrsnica Ustanicke i Bulevara je bila kraj sveta.

Salu na stranu, iz nekog razloga dobar broj ljudi koje je sa tvrde periferije opstina tipa Cukarica ili Rakovica te iz unutrasnjosti to Mirijevo ili blizi deo MML-a smatra premijum lokacijom.
Videces da opstina Zvezdara ima najveci priliv stanovnistva u BG u poslednjih 20 godina, pri cemu je taj priliv prakticno iskljucivo u KO Mirijevo, MML i VML. Zasto - ne znam.
Meni je to svakako neshvatljivo, odrastajuci na Lionu osamdesetih, sve dalje od Cvetkove pijace ka Ustanickoj smatrali smo periferijom, a raskrsnica Ustanicke i Bulevara je bila kraj sveta.
Mene cudi sto niko ne kupuje masovno (ili bar ja to ne znam) po Petlovom Brdu, Zelezniku ili Rakovici. Sad otkad konacno imamo ring road, ljudi sa Petlovog Brda mogu obilaznicom na NBG recimo, ko radi tamo.

manje vise sto su ti delovi bili kraj sveta, normalno je da se grad siri, problem je sto su ostali isti kraj sveta urbanisticki i infrastrukturno kao i 80ih kada sam odrastao

Poslednja izmena:
Kumulativna inflacija u Nemackoj poslednjih 10 godina, tj. od 2015. je 26%, (izvor).
Kumulativna inflacija kod nas od 2015. je 57% (izvor)
I to ako gledamo zvanicnu statistiku po kojoj je prosecnoj srpskoj porodici dovoljno 140 dinara mesecno za troskove obrazovanja i 2.600 dinara mesecno za transport.
Ja izračunah 26,8% prema 53%, ali možda si računao i 2025 pošto na grafiku za Srbiju ima do 2030.

Istina, kod njih je manja inflacija ali su im plate jedva porasle, dok kod nas je rast bio znatan, kao što smo pokazivali-nominalno.

Tako, da u nekom smislu je tih 50.000 evra više pojela inflacija kod nas nego kod njih, ali je i zaraditi 50.000 evra postalo dostupnije u Srbiji nego što je bilo, a kod njih je postalo manje dostupno- u odnosu na same sebe, ne u odnosu na Srbiju, da mi ne bi učitavali. U Nemačkoj se bolje živi, ali manje bolje nego nekad. I jesmo ih sustigli na malo više od 2 prema 1 po PPP.

A veća inflacija u Srbiji se za određeni broj procentnih poena i može objasniti većim rastom plata u Srbiji i proporcionalno većim investicijama države, odnosno povećanjem javne potrošnje.

U svakom slučaju, osnova inflacije je u Srbiji uvezena od 2019 do sada.

Ako pogledaš grafik unazad, videćeš da je i pored te uvezene inflacije u Srbiji, od 2014 do sada, period istorijski najmanje inflacije.

Period posle 5. oktobra 2000, do 2014, je opet bio period izuzetno niske inflacije u odnosu na ceo posleratni period maltene.

I u tom periodu od 2000 do 2014 je glavni uzrok inflacije bio rast plata i prestanak kontrole nerealno niskih plata.

Dakle, ko god da je bio na vlasti od 2000, postoji trend smanjenja inflacije i rasta zarada. dok je u Nemačkoj trend rasta inflacije i slabijeg rasta zarada.

Nismo mi toliko dobri, koliko oni postaju loši.

Ja izračunah 26,8% prema 53%, ali možda si računao i 2025 pošto na grafiku za Srbiju ima do 2030.
Zanimljivo je kako obojica razvijate teze upoređujući dve različite stope inflacije, a da pritom ni ne primećujete to.
Ali nema veze, da ne komentarišem dalje, opet ćemo se vratiti na istu temu. Možda samo da pripazite malo u analizama.

Zato što jedino to mogu da priušte. Za 120000 evra imaju stan sa dve spavaće sobe. Za te pare na Lionu nemaš garsonjeru.

Zato što jedino to mogu da priušte. Za 120000 evra imaju stan sa dve spavaće sobe. Za te pare na Lionu nemaš garsonjeru.
2000e po kvadratu je magicna cifra iznad koje vecina kupaca ne zeli da ide, pa po cenu toga da su vecni podstanari. Ako se manemo ovog investitorskog dela foruma i pogledamo kroz prizmu obicnih ljudi, 2000 je psiholoska granica i kako se cene pomeraju uvis, tako i ljudi beze tamo gde je cena do 2000e, a to su upravo periferije iliti krajnji delovi tih opstina.

Izgleda kod nas na svakih nedelju dana padne po neki krov, plafon ili nadstresnica. Kakva je situacija u drugim zemljama, zna li se sta?

2000e po kvadratu je magicna cifra iznad koje vecina kupaca ne zeli da ide, pa po cenu toga da su vecni podstanari. Ako se manemo ovog investitorskog dela foruma i pogledamo kroz prizmu obicnih ljudi, 2000 je psiholoska granica i kako se cene pomeraju uvis, tako i ljudi beze tamo gde je cena do 2000e, a to su upravo periferije iliti krajnji delovi tih opstina.

Pre bih rekao da je 3000 danas

Izgleda kod nas na svakih nedelju dana padne po neki krov, plafon ili nadstresnica. Kakva je situacija u drugim zemljama, zna li se sta?
Ne, to samo u Srbiji postoji

Zanimljivo je kako obojica razvijate teze upoređujući dve različite stope inflacije, a da pritom ni ne primećujete to.
Ali nema veze, da ne komentarišem dalje, opet ćemo se vratiti na istu temu. Možda samo da pripazite malo u analizama.
Primetio sam, ali nisam našao na istom sajtu promenu CPI za Srbiju i prosečnu stopu inflacije za Nemačku.

Našao sam CPI za Srbiju na drugom sajtu, a cifre su bile jako slične sa ovim, pa sam uporedio ta dva i pored svega.

Vrh