Šta je novo?

Cene nekretnina

Pre bih rekao da je 3000 danas
Nekako gledajući moju okolinu (prijatelji, rodbina, kolege, itd.) rekao bih da je do 3000 cifra koju gledaju ljudi koji rade u inostranim korporacijama i to kancelarijski posao. 2000-2500 je gornji limit ljudi koji ne rade u korporacijama. Opet možda je subjektivni osećaj.

Nekako gledajući moju okolinu (prijatelji, rodbina, kolege, itd.) rekao bih da je do 3000 cifra koju gledaju ljudi koji rade u inostranim korporacijama i to kancelarijski posao. 2000-2500 je gornji limit ljudi koji ne rade u korporacijama. Opet možda je subjektivni osećaj.

Pa kad smo došli do toga da se Vidikovac prodaje uspešno za 2800-3000, ja ne znam na koju periferiju za 2500 više možeš da odeš. Ostaje Mirijevo 4, MML, Jajinci? Čak je i u Zemunu teško naći novogradnju ispod 2700-2800 danas...

Svejedno je to cena stana, da li ćeš je platiti odmah ili za godinu dana je drugo pitanje.

Kada se pogleda cena starogradnje, kad se zaračuna renoviranje, često ne ispadne mnogo manje od novih stanova.

Ja sam gledao neki stan na obodu Zemuna u izvornom stanju 65 kv za 2300, računao sam da treba sigurno još 400 po kv da se dovede u red, rekoh nema smisla jer novogradnja po 2700-2800 ima već.

Na kraju je prodavac našao kupca svejedno. Eto starogradnja u BG, super dilovi.

Pa nije svejedno, kako vreme odlazi dajes drugome pare za kiriju, cene nekretnina skacu a lokacije postaju sve skuplje.
Zamisli da iz inata ili nekog racuna odlucis da preskocis stan jer ne bi mogao da ga kupis + renoviras odmah pa onda jos 3 godine rentas i drugome dajes pare, cist gubitak.

A i siguran sam da i stanovi koje vecina rentira nisu reprezentativni, iz tog ugla isto ti dodje za kvalitet zivota, samo sto si u svojoj nekretnini a ne tudjoj.
Ali razumem i kada imamo neki osecaj da li nesto i koliko vredi pa ne zelis da das pare za nesto sto smatras precenjenim, ali nazalost dosta ljudi ne gleda to tako zato i cene jesu ovakve, najbitnije je obezbediti prvu nekretninu kako god i po koju god cenu i time se vodi 90% ljudi.

Pozdrav svima,
pratim forum već duže vreme pa sam rešio da se priključim ovoj temi, trenutno sam u potrazi za kupovinom jednoiposobnog ili dvosobnog stana do 50m2, novogradnja.

Video sam u oglasima jedan zanimljiv stan u izgradnji na Žarkovu (Beograd) prošetao da vidim lokaciju i dokle je stigla gradnja u sustini digli su dva sprata , predviđeno je 4.

Dozvolu za gradnju su dobili u julu prošle godine , video sam da su par puta bili odbijani nisam siguran da li je to normalno, možda dok nisu ispunili sve uslove.
Uglavnom da skratim priču, kada sam okrenuo da pitam za keš kupca da li se plaća po etapama, tipa krov, fasada , useljenje, rekli su da se plaća odmah 90% i po useljenju 10%.

Da li je ovo po vama normalno, stvarno nisam upućen, ali meni deluje malo čudno, kao da imaju frku sa novcem pa hoće da dobiju keš brže.

Šta vi mislite koje su po vama "crvene zastavice" kad gledate oglase i čujete ponude ?

Svejedno je to cena stana, da li ćeš je platiti odmah ili za godinu dana je drugo pitanje.

Kada se pogleda cena starogradnje, kad se zaračuna renoviranje, često ne ispadne mnogo manje od novih stanova.

Ja sam gledao neki stan na obodu Zemuna u izvornom stanju 65 kv za 2300, računao sam da treba sigurno još 400 po kv da se dovede u red, rekoh nema smisla jer novogradnja po 2700-2800 ima već.

Na kraju je prodavac našao kupca svejedno. Eto starogradnja u BG, super dilovi.
Po meni je u Beogradu kupovina starogradnje postala definicija "Skupo je biti siromašan" (da se ogradim ko god kupuje stan nije siromašan, ali je primenjiva priča)
. Nemaš novca da kupiš dostupnu novogradnju ili ne možeš da čekaš da se izgradi ova što ti odgovara cena jer je u sivoj fazi, kupiš starogradnju i uložiš u nju pozamašnu sumu samo razvučenu na 3-5 godina. Na kraju te ispadne isto ili skuplje kao novogradnja, ali jbg tad nisi imao tu sumu a cena nekretnina samo ide na gore.

Definitivno je prednost jer ulažeš za svoj džep a ne plaćaš nekom drugom rentu, ali na kraju dana i dalje živiš u zgradi staroj 40-50 godina gde se ništa infrastrukturno nije menjalo od izgradnje. Sa druge strane drugačije ljudi gledaju na renoviranje. Gledam primer mog drugara koji je kupio starogradnju početkom godine - njemu je parket star 50 godina okej, radijatore ne planira da menja, prozor je samo jedan zamenio, cevi nije hteo da menja jer što bi, rade. itd. Npr meni je to nezamislivo i kad smo renovirali stan sve smo promenili od poda do plafona.

Pozdrav svima,
pratim forum već duže vreme pa sam rešio da se priključim ovoj temi, trenutno sam u potrazi za kupovinom jednoiposobnog ili dvosobnog stana do 50m2, novogradnja.

Video sam u oglasima jedan zanimljiv stan u izgradnji na Žarkovu (Beograd) prošetao da vidim lokaciju i dokle je stigla gradnja u sustini digli su dva sprata , predviđeno je 4.

Dozvolu za gradnju su dobili u julu prošle godine , video sam da su par puta bili odbijani nisam siguran da li je to normalno, možda dok nisu ispunili sve uslove.
Uglavnom da skratim priču, kada sam okrenuo da pitam za keš kupca da li se plaća po etapama, tipa krov, fasada , useljenje, rekli su da se plaća odmah 90% i po useljenju 10%.

Da li je ovo po vama normalno, stvarno nisam upućen, ali meni deluje malo čudno, kao da imaju frku sa novcem pa hoće da dobiju keš brže.

Šta vi mislite koje su po vama "crvene zastavice" kad gledate oglase i čujete ponude ?
Ovo za odbijanje za gradjevinsku desava se, po principu jednostavo propustima u dokumentaciji.
Ovo za 90% odmah a po useljenju 10% to apsolutno nije standardno, uglavnom kes placanje ide po etapama u skladu sa izgradnjom.

Uglavnom to bude 4-6 rata gde prva je 20% ili vise a ostale po 10-15% do zavrsetka zgrade.
Razumem da su skoro zavrsili zgradu pa da traze odmah 90%, ovako bih ih zaobisao.

Definitivno je prednost jer ulažeš za svoj džep a ne plaćaš nekom drugom rentu, ali na kraju dana i dalje živiš u zgradi staroj 40-50 godina gde se ništa infrastrukturno nije menjalo od izgradnje. Sa druge strane drugačije ljudi gledaju na renoviranje. Gledam primer mog drugara koji je kupio starogradnju početkom godine - njemu je parket star 50 godina okej, radijatore ne planira da menja, prozor je samo jedan zamenio, cevi nije hteo da menja jer što bi, rade. itd. Npr meni je to nezamislivo i kad smo renovirali stan sve smo promenili od poda do plafona.
Dobar deo ljudi zivi u polu raspadnutim stanovima, ja ne znam kako se to samo ljudi na ovom forumu iscudjavaju i potenciraju full renoviranje od glave do pete cim se kroci u stan.
Idite do komsija nekad na kafu da vidite u kakvim stanovima zive ljudi po 30 godina.

Svako zeli da zivi u novom ali bolje dati prednost lokaciji i kvadraturi pa tek onda stvarima koje mozes da vremenom sredjujes (kuhinja, kupatilo, stolarija, parket, instalacije).
Mnogo je teze nadomestiti manjak kvadrat nego ziveti sa starom kuhinjom i kupatilom.

U starogradnju se useliš odmah i uknjižena je.
Novogradnju vidiš tek u punom izdanju kada se izgradi i malo nakon toga, zato i jesu najskuplji stanovi kada se totalno izgradi novogradnja i kada se useli u nju.
Lako je posle bitke biti general 😉

A meni eto lepši rasporedi u starogradnji ...ne volim multifunkcionalnu prostoriju (kuh+trp+dnevna).

A meni eto lepši rasporedi u starogradnji ...ne volim multifunkcionalnu prostoriju (kuh+trp+dnevna).
Kako ko voli, meni to ne smeta. Pre biram da vozim 10 minuta duže i da imam garažu, nego da tražim parking 30 minuta. Nisam vičan radovima ni kontrolisanju istih, pa meni novogradnja dodje kao logicnija opcija. Sve zavisi kako ko moze i voli.

U starogradnju se useliš odmah i uknjižena je.
Novogradnju vidiš tek u punom izdanju kada se izgradi i malo nakon toga, zato i jesu najskuplji stanovi kada se totalno izgradi novogradnja i kada se useli u nju.
Lako je posle bitke biti general 😉
Novogradnja tek posle min 2.5 godine

Pozdrav svima,

Gde je to? Koja ulica? Nisam video da se nesto skoro gradi, da je tek na pola

Pa eto 2.5god to je 30 x kirija=ozbiljna cifra.
Otprilike kao ozbiljno renoviranje.
Starogradnja ima i lokaciju uglavnom kao prednos i uknjiženi su stanovi. Ranije su bila i lepa dvorišta oko starogradnje i tereni za decu, sport, basket 3x3 itd...
Sa druge strane tu je novogradnja nekad mnogo bolja i modernija po svemu i ne može da se meri sa starogradnjom koliko god da se starogradnja dobro održava to jest cela zgrada.
Treba uzeti na primer kada bi se totalno srušila neka cela zgrada starogradnje na odličnoj lokaciji i kada bi se moderna novogradnja tu izgradila koja bi bila razlika u ceni tih stanova.
Zavisi koliko moderna ali po meni ide tu razlika od 100% to jest da bi novogradnja bila u tom slučaju duplo skuplja.
Ne poznajem BG toliko, ali u NS-u kada bi se se srušio jedan manji kvart Limana i tu napravio zatvoreni kompleks bolje novogradnje tu bi cena išla po meni duplo u odnosu na trenutnu cenu starogradnje, baš zbog te lokacije ili infrastrukture koja ima starogradnja na odličnoj lokaciji.

Vrh