Šta je novo?

Cene nekretnina

Glupi korporativni sistem gde ti kažu da imaš veliku platu ali nemoj drugima da pričaš da ne budu ljubomorni jer si ti svakako vredniji od njih... i tako ti misliš da imaš veliku platu i da si jedini... Eto npr da se malo malo neko dobrovoljno ne javi sa platom Sale bi i dalje mislio da je 800e najbolja plata u IT-u, a pošto on zaradjuje više ne sme da priča o plati da IT ne bude ljubomoran.
Po korporacijama je svuda slično i javno dostupno. Samo na redditu i ovde na forumu je tabu ako radiš u IT sektoru za manje od 6k mesečno. Ispod toga ne postoji plata u IT-ju. Ako si menadzer u bilo kojoj profesiji a radiš za ispod 5K, propao si i luzer.
Tržište ima malo drugu valuaciju u odnosu na neke fantazije i izuzetke ali dobro..... tržište rada nema neku direktnu korist od tržišta nekretnina kao neki ovde.
Eto, ispunila vam se želja i za 1%, za 2 godine stižemo Beč. Zanima me samo koliko vam je dovoljno? London? Amsterdam? Cirih? Rast do poslednjeg Srbina u Srbiji.

Najbolje da se o tome ne priča sa prijateljima... Da ne možeš prijateljima da govoriš finansijske planove, buduće kupovine , trenutno stanje itd...
Onda takve prijatelje ne treba ni imati, pa valjda oni trebaju da su srećni kada uspevaju njihovi bližnji.
Svaku kupovinu nekretnine su moji najbliži prijatelji proslavili i radovali se, pa i oni koji su otišli u inostranstvo jer nisu imali ovde da imaju da budu podstanari sa porodicom - to mi je sada jedan od kumova.
Kako može neko i da pokuša da menja po njemu nepravedni sistem ili da poboljšava nešto ako je taboo tema zarada, vrednost...
Znam da je u nekim firmama kao poslovna tajna visina plate, hehe.
Novac uvek menja odnose – nekad tiho i sporo, nekada brzo.
U svetu gde svako ima svoje mišljenje o tome šta je dovoljno, lakše je sačuvati mir ako brojevi ostanu samo tvoji.

Ja sam bio u situaciji tokom korone da uštedim za 2.5 godine skoro 200k i rešim stambeno pitanje kešom. Pri tome sam za to vreme živeo u raspalom studenskom stanu koji sam plaćao 200e mesečno i nisam poklekao pred tim iskušenjem kada su mi primanja drastično porasla, iako sam se godinama pre toga navikavao na bolji standard. Jednostavno kada neko postavi sebi cilj i samo mu je to fokus, onda to može i da ostvari. Nakon toga sledi totalni obrt gde sam godinu dana bio bez posla, što zbog perioda odmora koji mi je bio neophodan, što zbog renoviranja stana (nisam kupio novogradnju) i sad kad pogledam kakva je situacija sa IT poslovima, nikad se ne bih usudio da uzimam kredit u narednih nekoliko godina.

To implicira da si uspeo da štediš preko 6,000 evra mesečno nakon svih troškova? Spadaš u 0.0001% ljudi u ovoj državi koji imaju takvu mesečnu platu. Nisi uštedeo za stan jer si živeo u raspalom studentskom stanu, već zato što si zarađivao sumu koju većina ljudi može samo da sanja.

Uvek me je zanimalo koji su to momenti kada se neko nekome ispoveda za visinu plate. Jel se hvali, trazi razumevanje ili sta vec?
Celo moje drustvo zna ko za koliko radi, niko to ne gleda kao hvalisanje ili sazaljivanje ako neko radi za male pare, ja radim u kladionici, meni je plata 60000, ali neki mesec izadjem 120 000, a neki 250 000, zavisi od baksisa

To implicira da si uspeo da štediš preko 6,000 evra mesečno nakon svih troškova? Spadaš u 0.0001% ljudi u ovoj državi koji imaju takvu mesečnu platu. Nisi uštedeo za stan jer si živeo u raspalom studentskom stanu, već zato što si zarađivao sumu koju većina ljudi može samo da sanja.
Apsolutno tačno, otvorio sam d.o.o. i radio samostalno direktno za strance, sve isplaćivao kroz platu i bonuse (platio državi masu para za poreze i doprinose, čak upao i u onaj porez na dohodak iako sam imao umanjenje za to što sam mlađi od 40 godina). Ali poenta je bila, ne da se nešto hvalim time ne daj Bože, nego da sam isto tako pre tog momenta bio u deluziji da ljudi u Srbiji mogu toliko da zarađuju. A onda sam otkrio companywall sajt i malo pomalo otkrivao firme i video koliko zapravo mnogo ima firmi koje obrću mnogo veće cifre nego što sam ja bio ubeđen da je nešto mnogo. I to je jednostavno tako, ima uspešnih ljudi i pojedinaca koji ne šište mnogo, niti su u politici, rade i stvaraju novac (ili naplaćuju svoje usluge) i kapiram da kao i većina ljudi u Srbiji kupuju nekretnine jer je znaju ništa bolje. U mom slučaju je svakako bila nekretina za život, ne kao investicija. Sad da vratim vreme verovatno bih drugačije odradio, možda i ranije ušao u proces kupovine, ovako sam sačekao onaj momenat nakon dolaska Rusa i značajnijeg skoka cena.

Pretpostavljam da si programer i da si zato mogao da napraviš takav aranžman. To je specifičnost industrije da vam nije bitno gde radite, nažalost većina drugih poslova ne funkcioniše tako. I ja radim za strance, ali u mojoj industriji se plate određuju prema zemlji gde radiš.

Mislim da sam pisao, keramičar stariji koji mi je radio jedno kupatilo pre nekoliko godina mi je pričao o njegovom ulaganju i radu.
Od koleginice je tata i istinita je i proverena priča, nije jedna od onih majstorskih.
Kupio 3 apartmana na Zlatiboru i deci stan u gradu od svog posla keramičara, nisam siguran ni da li ima firmu, jednog pomoćnika ima i koliko sam shvatio samo za keš radi.
Kasnije još kaže hteli su fakultete ok, ali ja im pomažem za život a sin nije hteo da nastavi ovaj posao, samo je on radio u porodici tokom odrastanja i školovanja dece.
Samo što napominje da dosta njih kada odradi jedan posao onda dosta odmaraju i troše u kafani i neće da rade 5-6 dana po 8h aktivno, dok on samo nastavlja da radi i da ulaže.

Jel’ ima kilu? :) Kažu za keramičare da imaju kilu jer odmah posle doručka krenu sa radom u klečećem položaju. (Info od molera)

Jel’ ima kilu? :) Kažu za keramičare da imaju kilu jer odmah posle doručka krenu sa radom u klečećem položaju.
Ledja i kolena ga malo bole, ali izdržava, tada mi je rekao da sve manje radi malo i boravi na moru duže i češće.
Ja mu kažem izdaj apartmane i posle tog još jednog stana koji je planirao kažem mu da se bavi samo ulaganjem i da skuplja kiriju i prepusti deci da malo kidaju on je dosta odradio.
Ma, odmahuje glavom, mogu ja još a i nema ko da me zameni, hteo ja neke moje da zaposlim kod njega da nauče i preuzmu zanat i kontakte, ali skoro niko neće to da radi, pre bi bili bez posla ili gubili vreme u nekim firmama za malu platu ali da su lepo obučeni i da imaju neko otmeno zvanje.

Mislim na to da se ne zaprljaš i da ti je jedna od važnijih stvari kako ćeš da se obučeš i kao imidz, rad u banci, razni savetnici, menadzera ima svuda pa i u prodavnici suplemenata- menadzer prodaje, logistički menadzer - a neki voze sluzbena kola i nude neke proizvode za prodaju, možda bih mogao i agente za nekretnine neke da stavim u ovu grupu.
Posle mnogo pitanja se stvarno otkrije šta se stvarno radi i za šta su zaduženi i opis posla.
Uglavnom ili smer menadzment na državnom ili privatnim faksu i još par nekih takvih smerova i fakulteta. Ili kurs završen, neki su ostali na junior IT - tester - samo se kaže da se bavi programiranjem.
Važna im je vizitka i šta na njoj piše i da mogu da kažu za većinu ljudi da je to neka bitnija pozicija(pohotovo od majstora 😉) plata se ispostavi da je trenutno 80-100k.
Roditelji sdu u tim slučajevima na neki način ponosni pa i partner samo što se nema para.
Ne bih ulazio u pojedinosti ovde napisanog, pojenta je otprilika nadam se shvaćena, pošto odlazimo u offtopic.

Kredite za stare prihvataju, s tim da dosta njih za novogradnju traži veće učešće u ranijim fazama, tipa 40-60% ili je cena za kredit u izgradnji nešto veća po kvadratu, otprilike 100 evra. Zavisi od investitora do investitora. Svako ima svoju računicu. Za starogradnju mahom prihvataju kredit.

Imali su lošu praksu sa kreditima za majke, dosta se čekalo na isplatu. Pa su zato skeptični.
To je stara vest. Bilo je u medijima da se odobrava za par nedelja.

Meni nije jasno kako ne jedan, nego dva ITjevca ne mogu da ustekaju pare da kupe stan, a ne da uzimaju kreditte, 2 drugara imam, jedan senior drugi "medior" uskoro senior, rade za 6800e i 4200e, pre ovih plata, uspeli su da ustekaju za stan, dok su radili za oko 2000 i malo jace, valjda mogu da razmisljaju i da stekaju tri, cetri godine i kupe stan, a ne da se zaduzuju i razmisljaju posle dal ce imati posla
A zašto je problem zadužiti se? Pa to svi rade na celom svetu. I svuda ljudi ostaju bez posla i opet nađeš novi. Dobiješ otpremninu. Nije smak sveta. Pogotovo ako pričamo o periodu od 30 godina. Pa gotovo je nemoguće da ne dobiješ otkaz u toliko dugačkom roku, osim možda ako ne radiš za vojsku i policiju (mada je tamo rizik druge prirode i po meni veći od otkaza).

Pare su dosta bitne, ali ono...
Zaboli ti zub sutra i sva tvoja misao sasvim je usmerena samo bolu i želji da isti mine. U časovima bolne nemoći čoveku ispred očiju sevne nešto poput kratke munje, i sve nebitno se u trenutku raspline i nestane u magnovenju.
Mislite o tome forumaši! Lep vikend.

Poslednja izmena:
Po korporacijama je svuda slično i javno dostupno. Samo na redditu i ovde na forumu je tabu ako radiš u IT sektoru za manje od 6k mesečno. Ispod toga ne postoji plata u IT-ju. Ako si menadzer u bilo kojoj profesiji a radiš za ispod 5K, propao si i luzer.
Tržište ima malo drugu valuaciju u odnosu na neke fantazije i izuzetke ali dobro..... tržište rada nema neku direktnu korist od tržišta nekretnina kao neki ovde.
Eto, ispunila vam se želja i za 1%, za 2 godine stižemo Beč. Zanima me samo koliko vam je dovoljno? London? Amsterdam? Cirih? Rast do poslednjeg Srbina u Srbiji.
Rast do poslednjeg forumskog investitora :kum: Zamisli sad stan 70m2 vredi 170k, a kirija 300e, jbt kako nizak roi, i svi investitori lete u Beć.

Mislim da sam pisao, keramičar stariji koji mi je radio jedno kupatilo pre nekoliko godina mi je pričao o njegovom ulaganju i radu.
Od koleginice je tata i istinita je i proverena priča, nije jedna od onih majstorskih.
Kupio 3 apartmana na Zlatiboru i deci stan u gradu od svog posla keramičara, nisam siguran ni da li ima firmu, jednog pomoćnika ima i koliko sam shvatio samo za keš radi.
Kasnije još kaže hteli su fakultete ok, ali ja im pomažem za život a sin nije hteo da nastavi ovaj posao, samo je on radio u porodici tokom odrastanja i školovanja dece.
Samo što napominje da dosta njih kada odradi jedan posao onda dosta odmaraju i troše u kafani i neće da rade 5-6 dana po 8h aktivno, dok on samo nastavlja da radi i da ulaže.
Upravo...nemaju kontinuitet u radu...

Tačno 1/1. Pomoćni radnici kada zarade nekoliko stotina evra nema ih dok novac ne potroše. Jedan majstor zato ima nekoliko samo da bi imao kontinuitet u radu. Ako se radi nešto mesec dana, neretko se promene 3-4 radnika

Sta mogu da kupim u Bg za 120k eur . Jel moze neka novogradnja ali da nije vise od 10km od centra grada ? Hvala

Iskreno, savetujem ti da dobro razmisliš pre nego što se odlučiš za Sunnyville. U jednom momentu sam razmatrao opciju kupovine tamo, zbog povoljnije cene, ali mi nije trebalo mnogo da odustanem.
Naselje izgleda simpaticno na promo materijalu, ali u praksi je drugačije. Nema škole, nema vrtića, ni osnovnih sadržaja za svakodnevni život.
Saobraćaj je haos, pogotovo Slanački put – zakrčen skoro uvek. Do centra se uglavnom putuje kao da si u nekoj prigradskoj opštini.
Trotoari su prepuni automobila, pešaci moraju ulicom da idu. Dvosmerne ulice su zbog nepropisnog parkiranja faktički postale jednosmerne. I najgore – i dalje ima neprodatih parking i garažnih mesta, a ljudi se odlucuju za ulicu, nepostovanje propisa i fleke od ulja svuda.
Zelene površine nestaju, beton preovlađuje. Planiranih parkića i prostora za decu ni na vidiku.
Što se mene lično tiĉe – pre bih kupio i nešto van Beograda za taj novac, makar vozio duže, nego da živim u haosu bez infrastrukture i reda.

Vrh