Misliš dodao je nulu viška do 4 milijardeAmmm, fali ti jedna nula tu. Pri tom koliko znam nije predvidjeno 4000 kredita svake godine.
Misliš da je lako ?Ti Mićo konstantno izvlačiš deblji kraj
Skupi stanovi, porez mora da se plati, kredit... Baš ti se ne da u životu.
Kredite za stare prihvataju, s tim da dosta njih za novogradnju traži veće učešće u ranijim fazama, tipa 40-60% ili je cena za kredit u izgradnji nešto veća po kvadratu, otprilike 100 evra. Zavisi od investitora do investitora. Svako ima svoju računicu. Za starogradnju mahom prihvataju kredit.pa zar nije realizacija kredita za 2 nedelje? A jel prihvataju kredite za stare?
Da se malo preciznije izrazim: sto se samog renoviranja tiče u smislu da se stan dovede na nivo šta se sve dobija u novogradnji (nove instalacije, zamena svih vodovodnih i kanalizacionih cevi, pvc stolarija, molersko gipsarski radovi, podovi sa materijalom, kupatilo sa sanitarijama, novi radijatori uz izmene grejanja, rusenje zidova i jedan novi, ulazna i sobna vrata + klima) ispada projektovano 480e po m2. Za ostatak dodati opremanje namestajem jos nekih 220e po m2, s tim sto je dosta elemenata po meri: kuhinja, sobni i ugradni plakar, ormarici u wc-u. Javicu jos koliko ce biti tacno na kraju, jos je sve u toku. Tako da manje više da se starogradnja u kompletno izvornom stanju dovede na stanje novogradnje, a rekao bih i malo kvalitetnije jer ipak imate sami kontrolu radova i birate materijale treba 450-500e po m2 danas u Beogradu. Naravno zavisi i kakve majstore dogovorite, samo za jedan posao sam imao ponude koje su se razlikovale u 50-100%, uzeo najpovoljniju a ispali su vrhunski odgovorni i precizni majstori.То је тачно 2х скупље него што је мене изашло, а при том мали стан, 39м2 у НС - 350 по квадрату (писао сам о томе овде, у новембру). Додуше, без беле технике и намештаја, али са кухињским елементима и свим осталим радовима које си набројао, буквално од сиве фазе. Чак је унутрашња столарија (собна и терасна врата) ппуно дрво, остало је неки стандард, под је таркет паркет, и слично. Добро, имао сам среће са мајсторима, али мислим да не би смело да изађе више од 500 Е за неко стандардно али квалитетно сређивање.
Едит: наравно, уз претпостављено твоје ангажовање (идејни пројекат, налажење и организација мајстора, надзор,...).
Da li prvo unajmiš arhitektu pa na osnovu njegovog izabranog rendera se radi predmer radova sa kojim unajmljujete jednog Izvodjača koji će raditi sve radove - to jest da kažem generalnog Izvodjača radova ili se radi bez arhitekte sa pojedinačnim majstorima?Da se malo preciznije izrazim: sto se samog renoviranja tiče u smislu da se stan dovede na nivo šta se sve dobija u novogradnji (nove instalacije, zamena svih vodovodnih i kanalizacionih cevi, pvc stolarija, molersko gipsarski radovi, podovi sa materijalom, kupatilo sa sanitarijama, novi radijatori uz izmene grejanja, rusenje zidova i jedan novi, ulazna i sobna vrata + klima) ispada projektovano 480e po m2. Za ostatak dodati opremanje namestajem jos nekih 220e po m2, s tim sto je dosta elemenata po meri: kuhinja, sobni i ugradni plakar, ormarici u wc-u. Javicu jos koliko ce biti tacno na kraju, jos je sve u toku. Tako da manje više da se starogradnja u kompletno izvornom stanju dovede na stanje novogradnje, a rekao bih i malo kvalitetnije jer ipak imate sami kontrolu radova i birate materijale treba 450-500e po m2 danas u Beogradu. Naravno zavisi i kakve majstore dogovorite, samo za jedan posao sam imao ponude koje su se razlikovale u 50-100%, uzeo najpovoljniju a ispali su vrhunski odgovorni i precizni majstori.
U mom slučaju sam ovog puta samostalno naučio malo oko 3d rendera i mogu da preporučim vrlo lep sajt koji ima osnovne stvari i u free verziji: https://roomtodo.com. Prethodna renoviranja nisam ni radio rendere al je ovde bilo malo zeznutije jer je bilo pitanje većeg rušenja zidova i promena prostorija pa je render značajno olakšao odluke.Da li prvo unajmiš arhitektu pa na osnovu njegovog izabranog rendera se radi predmer radova sa kojim unajmljujete jednog Izvodjača koji će raditi sve radove - to jest da kažem generalnog Izvodjača radova ili se radi bez arhitekte sa pojedinačnim majstorima?
Razlika izmedju ove dve varijante moze da varira najčešće 20-30%, ali zahteva dobru logistiku i znanje i skoro uvek dosta duže trajanje radova.
Ukoliko se ne poznaje izvodjenje radova potrebno je jednog gradjevinskog inženjera ili arhitektu unajmiti za povremeni nadzor radova - 100eur za izlazak na teren otprilike ako se uopšte i nadje neko tako voljan, to je najbolje sa arhitektom da se unapred dogovori koji je i projekat radio.
Uglavnom može za te radove da se i poprilično nauči sa googla, to jest dovoljno je za praćenje radova majstora.
Meni nije jasno kako ne jedan, nego dva ITjevca ne mogu da ustekaju pare da kupe stan, a ne da uzimaju kreditte, 2 drugara imam, jedan senior drugi "medior" uskoro senior, rade za 6800e i 4200e, pre ovih plata, uspeli su da ustekaju za stan, dok su radili za oko 2000 i malo jace, valjda mogu da razmisljaju i da stekaju tri, cetri godine i kupe stan, a ne da se zaduzuju i razmisljaju posle dal ce imati poslaKoleginica jedva čekala ovu novu državnu pomoć za kupovinu stana, i baš se radovala. Sada kaže da se dobro raspitala o uslovima i svemu i došla do zaključka: neće da kupuju stan jer oboje rade u IT, a jedan otkaz se sprema, nisu sigurni da će narednih 5 godina imati posao, a ne 30. Dodatna je još kaže i nestabilnost u državi, i blizak krah naše ekonomije...nažalost reke nezaposlenih neće moći platiti ni dažbine, a kamoli ratu kredita. Na svu muku, dodamo odluku naše vlasti da daju podsticaje za zapošljavanje albanaca...jeza.
Pa ne mogu ako trose vise, zar ne? Malo ko ostane imun da ne krene da zivi skupljim zivotom sa porastom primanja.Meni nije jasno kako ne jedan, nego dva ITjevca ne mogu da ustekaju pare da kupe stan, a ne da uzimaju kreditte, 2 drugara imam, jedan senior drugi "medior" uskoro senior, rade za 6800e i 4200e, pre ovih plata, uspeli su da ustekaju za stan, dok su radili za oko 2000 i malo jace, valjda mogu da razmisljaju i da stekaju tri, cetri godine i kupe stan, a ne da se zaduzuju i razmisljaju posle dal ce imati posla
Radili za 2000 kada?Meni nije jasno kako ne jedan, nego dva ITjevca ne mogu da ustekaju pare da kupe stan, a ne da uzimaju kreditte, 2 drugara imam, jedan senior drugi "medior" uskoro senior, rade za 6800e i 4200e, pre ovih plata, uspeli su da ustekaju za stan, dok su radili za oko 2000 i malo jace, valjda mogu da razmisljaju i da stekaju tri, cetri godine i kupe stan, a ne da se zaduzuju i razmisljaju posle dal ce imati posla
Najbolje da se o tome ne priča sa prijateljima... Da ne možeš prijateljima da govoriš finansijske planove, buduće kupovine , trenutno stanje itd...Uvek me je zanimalo koji su to momenti kada se neko nekome ispoveda za visinu plate. Jel se hvali, trazi razumevanje ili sta vec?
Mozda ako zive na vazduhu i tako levitiraju kosmosom pa im ostane cela plata i onda u tom slucaju barem 5-6 godina tako pa da skupe za neki jednosoban stan.. Bilo ko da zivi u Beogradu a da placa stan i ostalo tesko da moze od 2k da nesto ustedi na ove cene. Mozda je nekad i moglo sad tesko.Meni nije jasno kako ne jedan, nego dva ITjevca ne mogu da ustekaju pare da kupe stan, a ne da uzimaju kreditte, 2 drugara imam, jedan senior drugi "medior" uskoro senior, rade za 6800e i 4200e, pre ovih plata, uspeli su da ustekaju za stan, dok su radili za oko 2000 i malo jace, valjda mogu da razmisljaju i da stekaju tri, cetri godine i kupe stan, a ne da se zaduzuju i razmisljaju posle dal ce imati posla
Glupi korporativni sistem gde ti kažu da imaš veliku platu ali nemoj drugima da pričaš da ne budu ljubomorni jer si ti svakako vredniji od njih... i tako ti misliš da imaš veliku platu i da si jedini... Eto npr da se malo malo neko dobrovoljno ne javi sa platom Sale bi i dalje mislio da je 800e najbolja plata u IT-u, a pošto on zaradjuje više ne sme da priča o plati da IT ne bude ljubomoran.Najbolje da se o tome ne priča sa prijateljima... Da ne možeš prijateljima da govoriš finansijske planove, buduće kupovine , trenutno stanje itd...
Onda takve prijatelje ne treba ni imati, pa valjda oni trebaju da su srećni kada uspevaju njihovi bližnji.
Svaku kupovinu nekretnine su moji najbliži prijatelji proslavili i radovali se, pa i oni koji su otišli u inostranstvo jer nisu imali ovde da imaju da budu podstanari sa porodicom - to mi je sada jedan od kumova.
Kako može neko i da pokuša da menja po njemu nepravedni sistem ili da poboljšava nešto ako je taboo tema zarada, vrednost...
Znam da je u nekim firmama kao poslovna tajna visina plate, hehe.
Prosecna plata u IT-ju je malo veca od 2k evra neto. Mozda samo 10% prebacuje 3k evra neto, a svega par procenata 4k evra neto. IT-jevci su u proseku sitna riba kad je rec o onima koji kupuju nekretnine. Mislim, ne treba gledati samo mali procenat onih koji rade u Microsoftu i jos par jacih firmi ili one koji imaju svoje firme, nego obicne programere. Jel neko stvarno misli da IT-jevci tek tako zaradjuju 4k evra kao mediori i 7k seniori? I ja znam recimo IT-jevca koji je prosle godine zaradio oko 800k evra za godinu dana, ali to nije prava slika prosecnog IT-jevca. Prosecan IT-jevac radi za 2k evra neto i jedva moze da skupi za ucesce. Doduse, jeste mu lakse nego nekom ko ima prosecnu platu, ali daleko od toga da se svi IT-jevci ubijaju od para, a posao je u proseku jako stresan i nestabilan (nemaju svi srecu da ubodu stabilne i dobro platezne klijente i projekte)Meni nije jasno kako ne jedan, nego dva ITjevca ne mogu da ustekaju pare da kupe stan, a ne da uzimaju kreditte, 2 drugara imam, jedan senior drugi "medior" uskoro senior, rade za 6800e i 4200e, pre ovih plata, uspeli su da ustekaju za stan, dok su radili za oko 2000 i malo jace, valjda mogu da razmisljaju i da stekaju tri, cetri godine i kupe stan, a ne da se zaduzuju i razmisljaju posle dal ce imati posla